..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Tuna Baþar




1 Nisan 2009
Günlükler - 3 - / Ekim 2008  
Tuna Baþar
Ýnsan hayatýnda ilk defa yaþadýðý ve bir daha kolay kolay yaþayamayacaðýný düþündüðü bir duygudan vazgeçer mi? Vazgeçmesi ahmaklýk olmaz mý?


:AEIE:
1 Ekim /
Ýnsan hayatýnda ilk defa yaþadýðý ve bir daha kolay kolay yaþayamayacaðýný düþündüðü bir duygudan vazgeçer mi? Vazgeçmesi ahmaklýk olmaz mý?

*

Eski bir proje: Çizilemeyen Portreler

Bir ara aklýma düþen, üzerinde çalýþýp çok fazla yol kat edemediðim ama yine de uzunca bir süre zihnimi kurcaladýðý için çok önem verdiðim projelerim oldu. Bu projeler arada bir tekrar aklýma gelir. Üzerinde yeniden çalýþmak isterim ama bir þey beni engeller. Onlarýn birer proje olarak kalmasý gerektiðini düþünürüm. Ýþte o nedenle bir noktaya kadar geliþip, geliþimini tam olarak hiçbir zaman tamamlayamayacaklarýný düþündüðüm için her proje bir "penguen kolu/kanadý" gibi gelir bana.

Bu baþlýk altýnda o projeleri de yayýnlamak iyi bir fikir.

*

"Uðrunda ölmeye deðmeyen bir hayat yaþanmaya da deðmez." (Malraux)

2 Ekim /
Hiç farkýna varmadýðýmýz tesadüflerle dolu hayat. Biz göremiyoruz, fakat ilginç bir þekilde hayatýmýz belli etkileþimler üzerinden þekilleniyor.
Bir film olsa hayatýmýz, bu filmi izleyenler yaþanan tesadüfler yüzünden filmin ne kadar ilgi çekici olduðunu fark edip, büyük bir merakla izlemeye devam ederlerdi filmi.
Bu tesadüfleri bir de biz görebilsek!

*

Bir kitap kurdu için sunulacak en güzel cennet, insanlýk tarihi boyunca yazýlan bütün kitaplarýn yer aldýðý dev bir kütüphanedir herhalde.

3 Ekim /
Her sabah uyandýðýnda ilk iþ olarak rüyalarýný yazmak...

4 Ekim /
Yaþadýðý dünyadaki olaylara tepkisiz kalan, sorunlar karþýsýnda yeni fikirler üretemeyen, hayata karþý ideolojik bir duruþu olmayan bir kiþi aydýn (entelektüel) olabilir mi?

*

Ben birini sevsem, o kiþinin her þeyini merak ederim. Hayatýndaki her þeyi... Doðduðu günden bugüne bütün yaþadýklarýný... Evini, ailesini, arkadaþlarýný, düþündüklerini, okuduðu kitaplardan dinlediði müziklere, her sabah uyandýðý anda hissettiklerinden günün sonunda uyumak için baþýný yastýða koyduðu anda düþündüklerine kadar her þeyi...
Ama hiç kimse beni merak etmiyor. Neler yaþadýðýmý, neler hissettiðimi, neleri niçin yazýya döktüðümü, þiirlerimi yazarken neler düþündüðümü...
hiçbir þeyi...
hiç kimse...
merak etmiyor...

5 Ekim /
Artýk yaþadýklarýma baþkalarýný ortak etmemeliyim. Bütün sýkýntýlarýmý iç dünyamda çözüp, yüzüme palyaço neþesi eklemeliyim!

7 Ekim /
Keþke geriye dönüp hayatýmýzdaki en özel olan ilkleri geri alabilsek zamandan.

10 Ekim /
Bu yýlki Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransýz yazar Jean-Marie Gustave le Clezio kazanmýþ. "Yenilikçi þiirsel macerayla ve duygusal coþkunlukla dolu, þu anki medeniyetin sahip olduðunun ötesinde bir insan sevgisini ele alan" eserler çýkardýðý için ödüle layýk bulunduðu açýklanmýþ.

Acaba Fransa'da da yazarlar, þairler ve sanatçýlar tarafýndan "Clezio'ya Nobel ödül olarak deðil, siyasi bir ücret olarak verildi!" denilerek imza kampanyasý baþlatýlacak mý?

12 Ekim /
Güne Fazýl Say'ýn "Nâzým Hikmet Oratoryosunu" dinleyerek baþlamak. Genco Erkal ve Zuhal Olcay'ýn sesinden Nâzým'ý hissetmek...

Le Figaro, Fazýl Say için yazmýþ: "O sadece dâhi bir piyanist deðil, þüphesiz ki 21. yüzyýlýn en büyük sanatçýlarýndan biri olacaktýr."

*

Göl

Bir damla bana baksan
Genç olurum

Bir damla yürüsen
Bütün yollar ulaþýr bana

Bir damla gece olsan
Hemen uyanýrým

Bir damla için sýkýlsa
Orda karanlýk olurum

Bir damla beni sevsen
Ölürüm

Fazýl Hüsnü Daðlarca

17 Ekim /
Unutulmuþ aþklarýn külleri savruluyor günlerime. Hatýralar birbirine giriyor. Ýçimde büyük bir sýkýntý oluþturup öyle uzaklaþýyor benden. Bir fotoðraf karesi, hiç tanýmadýðým bir insanýn gözündeki ifade, þarkýlar, þiirler ve tabii ki þu anda yaþadýðým karþýlýksýz aþkýn büyüklüðü...
Her yaþadýðým aþktan geriye bir sürü acý kalmýþ. Ya da her aþk acýtmýþ aslýnda zayýf yüreðimi.
Þimdi yinelenme zamaný...
Ýçimdeki sýkýntý bunun göstergesi.

*

Daha Ýlhan Berk'in ölümünün verdiði þoku atlatamamýþken, þimdi de Fazýl Hüsnü'yü kaybettik. Geçen gün "Þiir Teknesi 2007"yi okurken, yýllýðýn ilk þiiri olan Göl'ü defalarca okuyup, uzunca bir süre de þiirin etkisinden kurtulamamýþtým. Fazýl Hüsnü Daðlarca'nýn ölümü bu þiirin son dizesindeki kelimeyle daha da derinden yüreðimi yaktý:
...ölürüm

19 Ekim /
Þiirle ilgilenen insanlarýn, özellikle de þiir yazmaya çalýþan insanlarýn, çok iyi edebiyat ve þiir bilgisinin yanýnda, felsefeden müziðe, resimden mitolojiye, sosyolojiden sinemaya, psikolojiden tarihe kadar çok geniþ bir ilgi alanýna sahip olmasý gerekir.

*

Zuhal Olcay'ýn sesinden "Ayrýlýk Sevdaya Dahil"

30 Ekim /
Uzun zamandýr "Aþk ve Dostluk Üzerine Marazi Bir Deneme" baþlýklý bir deneme üzerinde çalýþmaktayým. Aslýnda yazý serüvenimin ilk yazý üçlemesini aþk ve dostluk birlikteliði üzerine yapmak için çabalýyorum: deneme, þiir ve hayat notu üçlemesi...

Hayat notlarýmýn 12.sini aþk ve dostluk birlikteliðine ayýrdým, daha önce yazdýðým birkaç þiirsel karalamadan bir þiir çýkarýp, Enis Batur'un "Karpuz Çekirdeði: Aþk Üzerine Marazi Bir Deneme" baþlýklý denemesine göndermeler de içeren bir denemeyle üçlemeyi tamamlamak...

Tuna BAÞAR

/ekimikibinsekiz
izmir-afyonkarahisar /

Ayýn Kitaplarý

- Ahmet Altan "Ve Kýrar Göðsüne Bastýrýrken" Deneme Can Yay. 2003 164 syf
- Veysel Çolak "Birkaç Kuþ Birkaç Aný" Þiir Hayal Yay. Ocak 2008 82 syf
- Hermenn Hesse "Doðuya Yolculuk" Roman Afa Yay. Þubat 1997 94 syf
- Enis Batur "Bu Kalem Bukalemun" Deneme YKY Haziran 2001 195 syf
- Cemal Süreya "Sevda Sözleri" Þiir YKY Þubat 2002 330 syf
- Enis Batur "Baþkalaþýmlar I-X" Deneme YKY Temmuz 2000 442 syf
- Enis Batur "Baþkalaþýmlar XI-XX" Deneme YKY Temmuz 2000 412 syf
- Aydýn Þimþek-Ersan Erçelik "Þiir Teknesi 2007" Antoloji Kanguru Yay. Ocak 2008 176 syf
- Italo Calvino "Palomar" Roman Can Yay. 1991 123 syf
- Ahmet Telli "Saklý Kalan" Þiir Everest Yay. Aralýk 2004 86 syf
- Vüs'at O. Bener "Bay Muannit Sahtegi'nin Notlarý" Roman Remzi Yay. Haziran 1991 98 syf
- Jorge Luis Borges "Sonsuz Gül" Þiir Ýletiþim Yay. 2004 56 syf
- Milan Kundera "Kimlik" Roman Can Yay. Ocak 1999 168 syf
- Michel Foucault "Kelimeler ve Þeyler" Sosyoloji Ýmge Yay. Ocak 1994 500 syf



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Not Defteri - 12 -
Not Defteri - 13 -
Not Defteri - 5 -
Not Defteri - 4 -
Günlükler - 1 - / Mart 2008
Kýrýntýlar 1
Not Defteri - 1 -
Not Defteri - 3 -
Not Defteri - 7 -
Not Defteri - 6 -

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Þarkýnýn Düþündürdükleri
Okuma Defteri I
Günlükler - 4 - / Ocak 2009
Hayat Notlarý
Hayat Notlarý - I -
Aklýmda Kalanlar - 1 -
Burasý Neresi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Çocuk Aðlýyor Bilinçaltýmda [Þiir]
Bilirsin [Þiir]
Çaðýr Beni [Þiir]
Aþk Çýðlýðý [Þiir]


Tuna Baþar kimdir?

1985 yýlýnýn soðuk bir Ocak sabahýnda gözlerimi dünyaya açmýþým. Gerçek ismim Mustafa. Çocukluktan beri sempati duyduðum "Tuna" ismini kullanýyorum. Sonuna eklediðim "Baþar" ise Kürþat Baþar'a olan hayranlýðýmdan ileri geliyor. Ýlk ve orta öðrenimimi Ýzmir'de tamamladýktan sonra 2002 yýlýnda týp eðitimi için, 17 yýl kaldýðým Ýzmir'den Afyonkarahisar’a geldim. Ýzmir gibi sosyal bir þehirden Afyonkarahisar gibi kendi halinde, küçük bir þehre gelmem içime kapanmama ve kitaplara baðlanmama sebep oldu. Bu içine kapanýk durumun son bulmasý için 2004 yýlýnýn son çeyreðiyle birlikte, "Tuna Baþar" ismiyle, Yahoo gruplarda "Ýzmirli Gözüyle" baþlýðý altýnda yazýlar yazmaya baþladým. Halen bu yazýlarýma devam etmekteyim. Ayný zamanda da ‘Afyon Kocatepe Haber’ internet sitesinin kültür-sanat editörlüðünü üstlendim. Yazýlarým ve þiirsel karalamalarým Ada, Ardýç Kuþu, Aykýrý Sanat, Berfin Bahar, BH Sanat, Çalý, Genç Hayat, Kaçak Yayýn, Kar, Koridor, Kum, Kuþak, Kül Öykü, Lacivert Sanat, Lacivert Sanat E-Dergi, Mavi, Mor Taka, Onaltýkýrkbeþ, Sunak, Taflan, Varlýk, Virgül, Yalýnayak Edebiyat gibi dergilerde yayýnlandý.

Etkilendiði Yazarlar:
Selim Ýleri, Kürþat Baþar, Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuna Baþar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.