..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Oðuz Düzgün




1 Nisan 2009
Anadolu Hiphop'u Kolbastý  
Oðuz Düzgün
Günümüzde bilhassa gençlerimiz arasýnda oldukça yaygýn bir milli dansýmýzdýr Hoptek. Bu dansýn bir diðer adý da Kolbastý’dýr ki, zaten bu hareketli dans daha bu isimle meþhur olmuþtur.


:CEDG:
Günümüzde bilhassa gençlerimiz arasýnda oldukça yaygýn bir milli dansýmýzdýr Hoptek. Bu dansýn bir diðer adý da Kolbastý’dýr ki, zaten bu hareketli dans daha bu isimle meþhur olmuþtur. Sinan Yýlmaz’ýn bu milli oyunumuzun tanýtýmýndaki gayretini de göz ardý etmemek gerekiyor. Televizyonda, Avrupa’da verdiði konserler, Anadolu’nun baðrýnda oluþan bu dans türünün bilhassa Avrupa’daki gençler arasýnda yaygýnlaþmasýna sebep oldu. Almanya’daki öðrencilerim arasýnda Kolbastý’nýn cazibesine kapýlmayan genç yok gibi. Hatta dünya çapýnda popüler olan Hiphop, Rap ve Break Dans gibi dans çeþitlerinden daha fazla tutuluyor bu milli dans gençlerimiz arasýnda.

Kolbastý ya da Hoptek sayesinde gençlerimiz, bilhassa Avrupa’da milli benliklerini de korumuþ oluyorlar aslýnda. Yani bu oyunun oynandýðý ritim ve þarký sözleri Türkçe’nin, Türk kültürünün izlerini taþýyor. Bu eðlenceli oyun sayesinde gençlerimiz Türkülerimizle, milli kimliðimizi oluþturan pek çok deðerimizle de tanýþýyorlar. Türkiye’deki bütün dans çeþitlerinden örnekler taþýyan Kolbastý oyununda, sadece Trabzon’un ya da Karadeniz’in deðil bütün Türkiye’nin, Balkanlarýn hatta Kafkaslarýn ve Orta Doðunun renklerini yakalamak mümkün. Bu yönüyle Kolbastý, diðer Müslüman milletlerin de eðlencelerinden izler taþýyor. Bu yönüyle diðer Müslümanlar arasýnda da yaygýnlaþabileceði izlenimi uyandýrýyor. Bütün bu renkliliðiyle Hoptek bir Hip Hop, ya da Break dans gibi evrenselleþebileceðinin sinyallerini veriyor. Eðer böyle bir olay yaþanýrsa bütün bir Türk milleti olarak bundan gurur duyarýz elbette.

Bu dansýn içinde hangi yerel oyunlarýmýz resm-i geçit yapmýyor ki? Kafkas danslarý, Horon, Hora, Bar, Halay, Çiftetelli, Roman Havalarý, Köçek gibi oyunlarýmýzdan pek çok izler taþýyor Hoptek. Bu dans çeþidinin birden bire 1930’larda askerlerin baskýnlarý sonucunda oluþuverdiðini savunmak gerçekleri yansýtmýyor. Zira Hip Hop, Rap gibi evrenselleþmiþ danslarýn bile binlerce yýllýk kökenleri vardýr. Zira kökü olmayan bir aðacýn yeþermesi, meyve vermesi mümkün deðildir. Temelde Afrika ve Ortadoðu haklarýnýn danslarýna dayanan Hip Hop, tekamül eden bu Afro-Amerikan geleneðin popülerleþmiþ bir meyvesi görünümündedir. Ýþte Kolbastý da Anadolu’da yaþayan binlerce yýllýk kökenlere sahip mahalli danslarýn tekamül etmiþ olgun bir meyvesidir. Bir þahsýn, þehrin ya da grubun malý deðil, bütün Türk milletinin ortak deðeridir.

Bu dans çeþidinin neden daha yaygýn olarak Karadeniz’de oynandýðý sorusunun cevabý da açýktýr. Kafkas danslarý, Horon gibi hareketli oyunlarýn oynandýðý bir bölgede örneðin Zeybek gibi aðýr bir dans çeþidinin yaþamasý, geliþmesi mümkün olamazdý. Anadolu’nun Kuzeyinde Kafkaslardan Rumeli’ye kadar oynanan dans çeþitleri genellikle hareketlidir. Bu nedenle Kolbastý’nýn tam da bu bölgede þekillenmesi tesadüfi deðildir. Daha çok ayak hareketlerine dayanýyormuþ gibi görünen Kolbastý, Roman havalarýnda olduðu gibi tiyatral gösterilerle de renklendirilir. Balýk tutma, ekin ekme, ayakkabý boyama, vurma, düþme, kalp masajý yapma gibi gündelik yaþamýn acý-tatlý olaylarý da dramatize edilir bu oyunda.

Ayrýca Kolbastý’da Mevlevilerin ve Alevilerin Semah gösterilerini andýran hareketler de mevcuttur ki, bu durum ilgili oyunun mistik boyutunu ortaya koyar. Bilindiði üzere bütün danslar geçmiþte yapýlmýþ dini törenlere dayanýrlar. Hem yeryüzünde insanýn olduðu her yerde dans da vardýr. Bu danslarýn birbirinden çok farklý özellikleri olabileceði gibi çok benzer yönleri de vardýr ki, bu durum insanlardaki ortak fýtri özelliklere dikkat çeker. Dönme, el kaldýrma, bacak ve ayak hareketleri pek çok dansýn ortak özelliðidir. Bu durum da insan fýtratýnýn bu hareketlere yaratýlýþtan meyilli olduðunu açýkça ispat eder. Elleri havayý kaldýrma, pek çok kültürde Allah’la kurulan diyalogu temsil eder. Kendi ekseni ve diðer oyuncularýn etrafýndaki dönüþ de, tasavvufi bakýþ açýsýyla bakýldýðýnda genelde bütün kainatýn hakikat-ý Muhammediye etrafýnda dönüþünü, daha özelde ise atomlarýn, gezegenlerin, galaksilerin dönüþlerini temsil eder. Hacýlarýn Kabe’de, Mevlevilerin Dergah’ta, Alevilerin Cemevinde, mutasavvýflarýn zikir esnasýnda Tekkelerinde, bazý sahabelerin cezbe anýndaki dönüþleri zamandan mekandan münezzeh Sonsuz Varlýðýn etrafýnda gerçekleþtirilen sembolik bir tavafý ifade eder. Muhtemelen Karadeniz’de yaþayan ve bir kýsmý Alevi olan Çepni Türkler’inin semahlarýndan belki de Mevlevilerin dönüþlerinden Kolbastý’ya miras kalan bazý dönüþ hareketleri, bu oyunun mistik yönünü de ortaya koyar.

Kolbastý’nýn bilhassa Avrupa’daki diskoteklerde popüler olduðu da bilinen bir gerçektir. Bizce bu dans, gençlerimizi her türlü kötü alýþkanlýkla buluþturan disko kültüründen kurtarýlmalýdýr. Bu dans sadece diskolarda oynanan bir oyun olmaktan çýkarýlýp Kafkas oyunlarý gibi Türk kültürünün bir ürünü olarak Kültür Merkezlerinde de oynanmalýdýr. Bu dansýn eksik olan ama Türk milletinin kalbinde yaþamaya devam eden bir deðere ihtiyacý vardýr. Her dans yaþadýðý toplumun yaþam felsefesinden de derin izler taþýr. Hatta her dans çeþidinin alt yapýsýnda insanlara ulaþtýrýlacak bir felsefi mesaj mevcuttur. Bizce Anadolu’dan beslenen bu dans, gençlerimize Anadolu’nun deðerlerini de ulaþtýrmalýdýr. Böylelikle gençlerimiz eðlenirken ayný zamanda ruhsal bir doygunluða ulaþabilirler. Bu da onlarý içkiden, uyuþturucudan ve þiddetten uzak tutabilir.

Kolbastý’yý ya da Hoptek’i disko kültüründen kurtarmak için yapýlabilecek iþler çoktur. Öncelikle bu dans için yazýlacak þarkýlarýn sözleri gençlerimize kültürümüzü, geleneklerimizi ulaþtýrmayý da amaçlamalýdýr. Bilhassa Avrupa’daki gençlerimiz için bu zorunludur. Bu þarký içinde olumlu bir þekilde geçecek “dua” sözcüðü bile gençlerimizin ruh dünyasýnda pek çok güzellikleri yeþertebilir. Ya da alkolün, sigaranýn ve bohemi tarzdaki gayr-i ahlaki yaþantýlarýn yanlýþlýklarý bu þarký sözleriyle gençlerimizin þuur altýna kazýnabilir. Yine bu dansý gerçekleþtirenlerin kýyafetleri geleneklerimizden, kültürümüzde izler taþýmalýdýr. Hoptek vasýtasýyla uygun mekan ve zeminlerde gençlerimize Mevlanalarýmýz, Yunuslarýmýz ve Anadolu’nun diðer manevi deðerleri de tanýtýlmalýdýr. Bu sayede bilhassa Avrupa’daki gençlerimizin geleceklerinin Müslüman ve Türk kimliðiyle þekillenmeleri saðlanabilir.

Hoptek’in birleþtirici bir özelliðinden de bahsetmeden geçemeyeceðim. Bu dansýn büyüleyiciliði Avrupa’da bölünmüþ, parçalanmýþ bütün Anadolu insanlarýný kendine cezp etmektedir. Kürtler, Aleviler ve Anadolu’dan Avrupa’ya göç etmiþ olan bütün yurttaþlarýmýz, Kolbastý oyununun etrafýnda birleþmiþ görünmektedirler. Youtube video paylaþým sitesinde yapýlacak kýsa bir gezinti, bu gerçeði ortaya koymaya yeter. Bu dans, ortak bir Anadolu ruhunun eseridir ve aslýnda birbirimizden pek de farkýmýz olmadýðýný açýkça ortaya koyar. Kolbastý oyununun þen þakrak ritimleri, Anadolu insanýnýn neþeli yönünü ortaya koyar. Bu da kavgayý deðil dostluðu hatýrlatýr ki birlik ve beraberliðimizi pekiþtirmek için gerektiði zamanda, uygun mekanda bu gibi deðerleri de kullanabiliriz.

Kolbastý’yý ülkemizde, Avrupa’da ve tüm dünyada yaygýnlaþtýrma çabasýnda olan sanatçýlarýmýz, bu milli dansý gece âlemlerinden kurtarýp gençlerimizi kendi öz kültürleriyle buluþturacak bir hüviyete dönüþtürme konusunda sorumludurlar. Zira herhangi bir alanda açýlan bir çýðýrýn doðuracaðý olumlu ya da olumsuz sonuçlar o çýðýrý açanýn hanesine yazýlýrlar. Kolbastý’yý gençlerimizin öz kültürüyle buluþmasý için eðlenceli bir araç haline getirdiðinizde, onlarý diskolardan, alkolden ve uyuþturucudan kurtardýðýnýzda ailelerden alacaðýnýz hayýr dualar, iki dünyada da yüzünüzü güldürmeye yeter. Bir de bu dansýn Hiphop dansý gibi, Hoptek ya da Kolbastý adýyla evrenselleþtirilmesi, bütün uluslara yayýlmasý, meselenin ayrý bir yönüdür. Bu iþ için bilhassa musiki alanýnda profesyonelleþmiþ akademik çevrelerin ve diðer sanatçýlarýn da yardýmýnýn gerekeceði unutulmamalýdýr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kâfiyelerin Birliði
Kemençe Kimin?
Þiir Düþünceleri
Medeniyet Bestemizin Notalarý
Yeni Bir Roman Türü
Göbeðini Kaþýyan Adamýn Piyanisti
Türkçe'den Sonsuzluða

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fâtih Ýstanbul'u Kaç Yaþýnda Fethetti?
Mevlid Kardeþliði
Baklava'nýn Kökeni
Kurân'ýn Kökeni Sümerde mi?
Amerika Osmanlý Tarafýndan Keþfedilseydi?
Evliya Menkýbelerinden Türk Fantastik Edebiyatýna
Omoto Dini ve Ýslamiyet
Ýnsaný Gelecek Zamanda Çekimlemek
Hz. Muhammed'in Fotoðrafý
Noel Baba Türk Mü?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.