..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Münevver Saral




3 Nisan 2009
Taraf Olmak Ya da Bitaraf Kalmak  
Münevver Saral
Tarafgirliðin insanoðlunu çepeçevre sardýðý günümüzde; bakýþ açýsýný, bir platforma %100 nesnel olarak oturtabilmek mümkün mü, acaba? Ya da insanoðlunun böylesi zamanlarda bitaraf kalmasý ne kadar mümkün ?


:AHEH:
Milletler, kavimler, soylar, aileler, bireyler... Ülkeler, þehirler, kasabalar, köyler, mahalleler, sokaklar ... Kültürler, öðretiler, inançlar, ananeler, diller...

Ve insan doðar; hiç bir þeyden habersiz. Sonra her geçen gün öðrenir insan; kendisini büyütenlenlerin, kendisine öðrettikleri ile baþlar öðrenmesine. Ve kendisinde yaradýlýþtan var edilenlerin üzerine koyar, günbegün öðrendiklerini.

Kendisini büyütenlerin dilini öðrenir ilk önce. Birlikte yaþadýðý insanlarýn; gelenek ve göreneklerini öðrenir, inançlarýný öðrenir sonra... Az daha büyüyünce; öðretilere ve kültürlere dahil olur. Sokaðýný tanýr önce. Sonra yaþadýðý mahalleyi, köyü, kasabayý. Ve biraz daha büyüyünce kendi þehrini tanýr, sonra baþka þehirleri. Ve ardýndan ülkesini ve baþka ülkeleri, dünyayý. Bir bireydir ilk önce. Sonra ailesinin bir bireyi ve soyunun, kavminin ve milletinin, dünyanýn...

Doðduðu günden itibaren yanlýlýkla þekillenir insan. Öðrendiði ana dili yanlýdýr ve hatta ayný dil içerisinde þivesi farklýdýr, aðzý farklýdýr mesela. Sahip olduðu gelenek ve görenekler yanlýdýr ve hatta gelenek ve göreneðin o geniþ yelpazesinde; oturmasý, kalkmasý farklýdýr, su içmesi farklýdýr mesela. Ýnançlarý yanlýdýr ve hatta ayný inanç içerisinde mezhebi farklýdýr mesela. Veyahut inançsýzdýr ki; inaçsýzlýkta bir inanma deðil midir aslýnda? Az daha büyüyünce dahil olduðu öðretiler ve kültürler dahi yanlýdýr ve hatta ayný öðreti içerisinde ekolü farklýdýr mesela.

Yaþadýðý sokaðýn insaný oluverir ilk önce. Sonra, o sokaðýn baðlý olduðu mahallenin insaný. Sonra köyünün, kasabasýnýn, þehrinin, ülkesinin insaný. Ve bu zincir öyle bir yanlýlýk oluþturur ki insanda... Ayný ülkenin baþka bir þehrinde; kendi þehrinin ve hatta kendi köyünün insanlarý ile bir araya gelip, dahil olduðu ayniyetle farklýlaþýr insan. Farklý olmak, diðer bir anlamda da taraf olmak deðil midir o zaman ?

Ýnsan; bir bireydir, tek baþýna. Bu tek baþýnalýðý ailesinin bütünlüðünde anlam kazanýr önce. Sonra bir soyun, bir kavmin ve de bir milletin. Her ne kadar kendi belirlemesede yine taraftýr insan; ayný aileye,soya, kavme ve milliyete tabi olmakla.

Tüm bu süreç içerisinde, insanýn ayrýlmaz bir parçasýdýr yanlýlýk. Hatta çok sonralarý; yanlýlýklarýndaki yanýlgýlarý farkettiðinde ve deðiþmek istediðinde dahi % 100 tarafsýz olamaz. O çok istediði deðiþiklik bile baþka bir taraftarlýktýr çünkü.

Buna raðmen gel gör ki; kendi taraftarlýðýný gözardý ederken, bir diðerini taraftar diye suçlamak en kolay yaptýðý iþtir insanýn. Ýþte, insanoðlunun en önemli açmazlarýndan biri. Ýnsanýn doðasýnda var olan yanlýlýða, nesnelliði kurban vermek! Tarafgirliðin insanoðlunu çepeçevre sardýðý günümüzde; bakýþ açýsýný, bir platforma %100 nesnel olarak oturtabilmek mümkün mü, acaba? Ya da insanoðlunun böylesi zamanlarda bitaraf kalmasý ne kadar mümkün ?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maslow` Un Ýhtiyaçlar Hiyerarþisi Kuramýnýn Perspektifinden Ekonomik Açýlýma Kýsa Bir Bakýþ
Deniz Mavisi Özlemin Þimdi Bir Düþ Oldu Anýlarda, Ey Güzel Ýstanbul!
"Kelimelerin Ýçinin Boþaltýlmasý" Deyimine Öznel Bir Yaklaþým
Ziraat Çay Bahçesi / Rize
Yüzü Denize Dönük Yaþamak
Ben ve Ötekiye Dair...
Bir Kente ve Denize Tepeden Bakmak
Yaþama Verilmiþ Kýsa Bir Molada, Geçiþlerin Önemini Kavramak
Selimiye' Ye...
Yörelerden Ziyade Yüreklerde Düzenlenmeli Festivaller

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýmgelemden Gerçeðe [Þiir]
Sonbaharda Gölcük [Öykü]
Bir Masal, Þu Uzungöl! [Öykü]
Zaman Ýçinde Bir Çamlýca! [Öykü]
Can Aldatmacasý [Öykü]
Tüm Zamanlarýn Þehrine Yine... [Eleþtiri]
Tüm Zamanlarýn Þehrine Küçük Bir Eleþtiri [Eleþtiri]


Münevver Saral kimdir?

Kendime yaptýðým yolculuklarýmý görüntülediðim bir fotoðraf makinesi gibidir yazý. Kimi zaman gerçekleri hayali bir netlikte, kimi zamansa hayalleri gerçek bir netlikte fotoðraflayan bir makine.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Münevver Saral, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.