..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Aydýn akdeniz




4 Nisan 2009
Serinus Pusillus Mu, Yoksa Rasmussen"mi Alýrdýnýz?  
Aydýn akdeniz
Fakat aralarýnda yukarýda kýsmen belirttiðim kuþ bilimcilerinin hayata bakýþ tarzlarý her nedense benim için ayrý bir deðere sahip oldu. Ornitoloji deniyormuþ kuþ bilimine. En iyi görüntüyü alabilmek için doðayý çok yakýndan tanýmalarý gerekiyor. Fotoðrafçýlýk, kameramanlýk arazi þartlarýnda yön bulma, harita okuma, iklimsel ve coðrafi özellikler ve elbette yabanýl hayatýn þu sevimli yaratýklarýnýn biyoloji ve beslenme rejimleri ve göç yollarýný bilmek olmazsa olmaz þartlardan biri


:BJGB:
Elinde üstün nitelikli çekim ve görüntüleme fonksiyonlarý bulunan bir fotoðraf makinesi ile iki bin rakýmlý dað zirvelerinde yabanýl yaþamýn en nadide türlerine ait, nesli yok olma tehlikesi ile karþý karþýya kalmýþ doða kuþlarýný inceleme, fotoðraflama ve çeþitliliðini araþtýrma telaþýna kapýlan aramýzdan kaç kiþi çýkar doðrusu bilemem? Fakat hanidir kapattýðým ekranlarýn o bildik hamasi siyasi söylem ve eylemleriyle dolu haber akýþýndan bunalýp biraz olsun rahatlamak, zindeliðe duyulan ihtiyaçla sanal âlemin engin derinliði içerisinde tek kaygýsý depreþen politik dürtülerini teskin etmek olmayan insanlarýn gündelik uðraþlarýna tanýk olmak isteðiyle oradan oraya sörf yapmaya baþladým. Þu insanoðlunun ne garip merak ve uðraþýlarý var böyle! Antika tutkusundan tutunda el sanatlarý, bahçecilik ve astronomiye varýncaya kadar türlü, türlü ilgi alaný ve bunlarla kazanýlan bilgi ve deneyimler ile insan ve onun öðrenme hýrsý. Yaþ, sýnýr, cinsiyet tanýmayan özlemler! Her biri kendi derinliði içinde saygý ve takdiri hak eden uðraþlar bunlar. Fakat aralarýnda yukarýda kýsmen belirttiðim kuþ bilimcilerinin hayata bakýþ tarzlarý her nedense benim için ayrý bir deðere sahip oldu. Ornitoloji deniyormuþ kuþ bilimine. En iyi görüntüyü alabilmek için doðayý çok yakýndan tanýmalarý gerekiyor. Fotoðrafçýlýk, kameramanlýk arazi þartlarýnda yön bulma, harita okuma, iklimsel ve coðrafi özellikler ve elbette yabanýl hayatýn þu sevimli yaratýklarýnýn biyoloji ve beslenme rejimleri ve göç yollarýný bilmek olmazsa olmaz þartlardan biri. Oldukça zengin ve oldukça verimli, öðretici bir ilgi alaný. Ornitologlarýmýzýn her tür beklentiden uzak bir özveri gerektiren yüksek amaçlarýna saygý duymamak elde deðil. Ýçinde yaþadýðýmýz ortama kendimizi sorumlu hissedebilmek, doðal iþleyiþe verdiðimiz zararý bir nebze olsun gidermeye çalýþmak, bunu tek düzeliðe dönüþen gündelik koþuþturmalarýmýzýn bunaltýcý atmosferinden kaçarak kendi hayatýmýza renk katacak anlamlý bir hobiye dönüþtürmek, doðrusu oldukça zarif bir anlayýþýn edinebileceði zevklerden biri olsa gerek. Rasmussen’de önemli ama hayat her þeyden kopup sadece siyasi anlayýþ ve açýlýmlarýn peþinde tüketilemeyecek kadar da kýsa doðrusu.


Aydýn AKDENÝZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Tutkulu Yazýlar
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Havaalaný Ýzlenimleri
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi
O'nun Bahsettiði Ýnziva, Senin Anladýðýn Þey Deðil!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.