..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Barýþ Ünlü




4 Mayýs 2009
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 5  
Eðitimi Düzeltmek Üzerine

Barýþ Ünlü


Ülkemizde yaþanan ve bulunan bir sorun ve o sorunu düzeltmek üzerine yazýlmýþ bir yazý...


:AGIC:
NE KADAR DUYARLIYIZ? – 5

EÐÝTÝMÝ DÜZELTMEK ÜZERÝNE

Ülkemiz þu bir ay içinde yaþanacak birkaç sýnav ile karþý karþýya ve bu sýnavlar sonuçlarýnda ülkemizin birçok umut vaad eden ve akýýllý gencinin geleceklerinin ne þekilde sonuçlanacaðýný belli edecek.Bu sonuçlar üzerine birçok genç gözyaþý dökerken bazý gençlerimizde evlerinde aileleriyle birlikte mutluluk gözyaþlarý akýtacaklardýr.Ama olan yine ülkemizdeki eðitim sisteminin aslýnda ne kadar da çok düzelmeye ihtiyacý olduðunu gösterecektir.
Bu 3 saatlik sýnavlar birçok gencin hayatýný þekillendirirken bazýlarýný da derin kederlerin içine sokacak.Bu kimilerine göre iyi bir sistem kimilerine göre de çokça gereksiz ve bozuk bir sistem.Ama ne yapalým ülkemiz bu kadar çabuk çoðalýrken ve nüfusun yoðunluðu da fazla olunca böyle ilkel sistemlere yer verilmek zorunda kalýnýyor.Bu sistem yerine Avrupa’daki gibi çocuklarýmýz ve gençlerimiz ilkokuldan liseye hatta üniversiteye kadar olan süreçte öðretmenlerimin sýký denetimiyle birlikte hangi mesleðe eðilimi fazla ise ona yönlendirilse olmaz mýydý yani?Bu kadar ilkel ve eskimiþ bir sistemle ve de bu sistemi 3 saate sýðdýrmak ne kadar doðru bunu okuyanlarýn takdirine býrakýyorum.
Gerçi ülkemizdeki eðitim sisteminin bozukluðu bir tek bu denetleme üzerine kurulu sýnavlardan da kaynaklanmýyor daha birçok sorunumuz var eðitimde.Önce eðitimimizdeki sorunlarýn köküne inerek baþlamamýz gerekir.Eðer kökten çözüm yerine baþka çözümler ararsak ve sorunlarýn kökenine inmezsek ya da inemezsek bizi daha birçok sorunlar bekliyor ve hem de bu sorunlarý çözemezsek daha birçok sorunla daha baþ baþa da kalacaðýz.Ve bu sorunlar dað gibi karþýmýzda büyüyerek yükselecek.
O yüzdendir ki eðitimi düzeltmek demek ülkemizin kalkýnmasýnda birçok yolu kýsa yoldan atlamak demektir.Eðer bizler ülkece kalkýnmayý dileyip istiyorsak öncelikle bu ülkenin gencecik ve taptaze olan beyinlerine daha da önem ve emek vermemiz gerekiyor.Bizler bu günün küçükleri yarýnýnda büyükleri olan çocuklarýmýzý es geçip gereken deðeri vermezsek daha çok yerimizde sayarýz hatta daha da geriye bile gidebiliriz.Bence tez elden gerek bu ülkeyi yöneten hükümetimiz olsun, muhalefeti ve sivil kuruluþlar olsun herkes tek elden bir birlik oluþturarak bu iþin altýndan kalkabiliriz.
Ayrýca eðitimimizdeki sorunlar dýþýnda bir de bazý dayakçý ya da cinsel istismarlýk yapan hocalarýmýza da bakmak gerekmektedir.Bu gibi davranan eðitimcilerinde en kýsa zamanda bu kurumlardan iliþiðinin kesilmesi gerekir yoksa küçücük beyinler ve gençlerimizin ruhlarýnda derin yaralar açýlacaktýr.Bu açýlan derin yaralar zamanla kapanmazsa daha açýlýp toplumu tehdit eden derin bir sorun olarak önümüze çýkacaktýr.Bu toplum yýllar boyu eðittiði üst düzey iþlerde bulunan evlatlarýyla övünüyorsa ve onlarý her daim anýmsýyorsa bu gününün gençlerine de gereken deðeri vermeli.Yoksa o çokça bahsedip bazende gülüp geçtiðimiz 3.Dünya ülkelerinden bir farkýmýz kalamayacak bu gidiþle.Bir gün gelipte belki de o gülüp geçtiklerimiz ülkelerini büyütüp, geliþtirerek bu seferde onlar bize gülecektir.Eðer böyle olmasýný istemiyorsak neden eðitimi düzeltmek ve rayýna oturtmak için bir þeyler yapmýyoruz?Neden diye bir kendimize sormamýz gerekir hem halk olarak hem de eðitim kurumlarýný yönetenler bazýnda.
Eðitim dediðimiz husus bu ülkenin ve diðer bütün ülkelerin geleceðidir.Bu iyi yönde de olabilir kötü yönde de gerçekleþebilir.Önemli olan bu yönünün her zaman ve her daim iyi ve doðru yolda olmasýný saðlamaktýr.Aksi takdirde hiçte iyi olmayan sonuçlarla karþýlaþmak zorunda kalacaðýz.Bu önemli hususta herkesin bir görevi vardýr.Bu görevler ise çocuklarýmýzýn öðrenmek için kendilerini gerektiði yerde aþýp bilgi için savaþmalarý ve kafalarýna gerekirse bilgileri kazýmalarý gerekmektedir.Eðitimcilere düþen ise çocuklarýmýza ve gençlerimize gereken deðeri vermek üzere onlara saygý ve sevgi çerçevesinde yaklaþaýp öðrencilerin bilgiyi almalarý için ne gerekiyorsa ellerinden gelenin daha da iyisini yapmalarý lazým.Ve biz topluma yani halka ise bilgiye aç olan ve bilgi için açýk olan çocuklarýmýza kötü örnek olacak davranýþlardan kaçýnmalý ve gençlerimize daha iyi bir gelecek için onlara güzel bir toplum býrakmak adýna davranmamýz gerekiyor.
Sonuçta eðitim her ülkenin hassas damarlarýndan sadece ve sadece bir tanesidir ama bu damarý iyice koruyamazsak bir gün o damar kopar diðer damarlardan ayrýlýp bir daha hiç dönmeyecekmiþcesine geriye de gelmez.Geriye gelemyen bu damar sonucunda da ülkeler bir insan gibi giderek zayýflaþýrlar ve baþkalarýna ihtiyaç duyarak baþkalarýnýn ellerinden yitip giderler.Böyle olmak istemiyorsak hemen harekete geçmekte fayda var.Zaten her meselede yerimizde sayýp bekliyorsak meseleler için kafa yoranlara ve uðraþanlara zamanla kösteklik yapmýþ olacaðýz.Ne köstek olalým ne de bu önemi derin ve çok olan hususlarda yerimizde sayalým.
Toplumlar bir zincir gibidir.Birisi bu zinciri harekete geçirip çalýþtýrýrsa elbet geriside gelecektir ve bu zincir devir daim hesabý hiç durmadan ilerleyecektir.Sonucunda ilerleyen bu zincirle birlikte herkes kalkýnacaktýr.Unutmayalým ki bir elin nesi var iki elin sesi var atasözüde bu yolda bizlere örnek olsun.Örnek olsun ki bir baþýmýza yapacaðýz iþlerde nasýl hem yavaþ ilerliyorsak hem de fazla bir þey de elde edemiyorsak.Bir olursak elbet her þeyin ve her meseleninde üstesinden geleceðiz yeter ki ayaklarýmýzý yere saðlam basalým kafalarýmýza da beynimizde saðlam tutalým gerisi sadece ve sadece teferruattýr.Nasýl ki Atatürk ülkemizin 1.Dünya Savaþý sonrasýnda o bitkin ve yitik halinde tek baþýna çýkarak Samsun’da bir ateþ yakýp sonunda da bu ülkeyi bütün halkýmýzý bir araya getirerek kurtardýysa bizlerde Türk toplumu olarak Atatürk gibi bir ateþ hatta birden fazla ateþ yakarak gerek eðitimimiz olsun gerekse de diðer meseleler olsun hepsini kökten çözebiliriz.Yeter ki Atatürk’te olan Türk kaný gibi bizlerde bulunan Türk kanýný harekete geçirmekten baþka bir þey deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 4

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz?
Zar Adam ve Luke Rhinehart
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 10
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 8
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 7
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 2
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 6
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 9
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakalým Bedenlerimizi [Þiir]
Ýçinde Senin Olduðun Seviþmeler [Þiir]
Hayallerdeki Seviþmelerimiz [Þiir]
Topraða Düþen Yitik Hayatlar [Þiir]
Bir Mezar [Þiir]
Bir Sevda [Þiir]
Issýz Yürek... [Þiir]
Aç Kalbini Yüreðime Doðru Güzel Kýz [Þiir]
Deniz Gözlüm [Þiir]
Kýsa Bir Söz [Þiir]


Barýþ Ünlü kimdir?

Ben Barýþ Ünlü. 1990'dan beridir hayatla bir olup yaþayýp gidiyorum. Herkesin yazar olmasý için destek olmaya ve de kendiminde yeteri kadar hatta yeterinden daha fazlasýný yaparak sizlere ve bu siteye üye olan ya da olmayýpta bu sitede dolaþan herkese güzel þiirler, denemeler, öyküler ve de romanlar yazarak sizlere güzel þeyler yaþatmayý umuyorum. Bu yüzden buradayým ve de burada olmaya devam edeceðim. Ben sizlere ve sizin gibi okur severlere açýlýp oradan da hayalim olan yazarlýk serüvenine katýlýp büyük ve adý her daim söylenen hatýrda olan bir büyük yazar olmayý hedefliyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
ORHAN VELÝ'DEN BAÞKASI ASLA


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Ünlü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.