..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > KERÝM ALÝ




8 Mayýs 2009
Yolsuzluk Ekonomisi  
Toplumda kurallar yerine kuralsýzlýðýn eðemen olmasý güvensizlik ortamý olarak deðerlendirilmekte ve bunun sonuçlarý irdelenmektedir.

KERÝM ALÝ


Toplumda kurallar yerine kuralsýzlýðýn eðemen olmasý güvensizlik ortamý olarak deðerlendirilmekte ve bunun sonuçlarý irdelenmektedir.


:AFJJ:


Ekonomik faaliyetlerin canlanmasý ve modern anlamda zenginliðin temelinde güven vardýr. Eski çaðlarýn çalma ve yaðmalama zihniyeti yerine düzenli bir þekilde çalýþma ve sahip olunan akli yetenek ve emekle zenginleþme yolu kapitalist geliþmenin motorudur. Güven insanlarýn bir sisteme inanmalarý ve belirli bir davranýþ tarzýný beklemeleridir. Bu zenginleþme yolu ancak insan iliþkilerinde güvene dayalý bir sistemle kurulmuþtur. Modern hukuk öðretisinde iyi niyet ve suçluluðu ispat edilene kadar masumiyet karinesi de bu anlayýþýn en önemli göstergelerindendir.

Türk insanýnýn zenginliðe bakýþý bu anlamda henüz modern ekonomik sistemlerin öngördüðü anlayýþa eriþmemiþtir. Kýsa yoldan zengin olma, köþeyi dönme ve siyaset ve bürokrasinin zenginleþme aracý olarak algýlanmasý genel geçer deðer ve anlayýþlar olarak hala baþattýr. Ýnsanýmýz henüz uzun soluklu bir mücadele sonunda hayat standartlarýný geliþtirebilme umudunu beslemekte zorlanmaktadýrlar. Ýnsanlar sisteme güvenmemektedirler.

Dilimizde pek çok deyim ve söyleyiþe toplumsal sisteme olan güvensizlik yansýmaktadýr. Zengine bakýþ genel olarak “Çok laf yalansýz çok mal haramsýz olmaz” veya “Az gâvurlukla çok zengin olunmaz” gibi deyiþlerle dile gelen þüphedir. Kiþiler zengine þüpheyle bakmaktadýr. Ýnsanlar kendilerinin ne kadar çalýþýrlarsa çalýþsýnlar zengin olamayacaklarýna inanma eðilimindedirler. Bu sistem insansýmýzýn genel kanýsýna göre aslýnda kurallara uymayanlarý zengin etmektedir. Kurallara uyanlarýn zenginleþme þansý yoktur.

Her gün gazete sayfalarýnda ve televizyon ekranlarýnda yayýnlanan yolsuzluk haberleri, magazin sayfalarýný süsleyen görgüsüzler ordusu bu kanýyý güçlendirmektedir. Ekonomi sayfalarý holding patronlarýnýn resimleriyle ve onlarla ilgili haberlerle doludur. Sýradan bir vatandaþýn tamamen dýþýnda kalan bir dünya dönmektedir ve onun o dünyada yeri yoktur. Siyaset esasen bir ekonomik çýkar savaþý olarak algýlanmaktadýr.

Normalde dürüst olmak esas deðer iken, bizim toplumumuzda aranan bir deðer haline gelmektedir. Dürüstlere bu toplumda yer yoktur anlayýþý beslenmektedir. Toplumda kuralý ve bunun saðlayacaðý güveni hakim kýlmak arzulanan geliþme ve zenginleþmeyi saðlayacaktýr. Modern anlamda zenginlik olan maddi ve fikri üretim gücü ancak böyle saðlanabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Batman

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Darbe Bir Kitap
Neþet Ertaþ / Yolcu
Þeftali Aðacý
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Kýrýlma
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori
Çakýl Taþlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


KERÝM ALÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KERÝM ALÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.