..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Aydýn Akdeniz




9 Mayýs 2009
Ortadoðu"nun Çizilen Yeni Haritasýnda Þii Bloða Karþý Türk - Kürt Ýttifaký  
Aydýn Akdeniz
Kafkaslardan, Orta Asya ve Ortadoðu’ya kadar oldukça geniþ bir coðrafya üzerinde meydana gelen her tür siyasi, ekonomik ve toplumsal olay, ne yazýk ki bölgenin kendi gerçekliðinin ürettiði deðerler olmaktan çok, küresel eðilimlerin tercih ve öncelikleri doðrultusunda þekillenir oldu. Bu durum tek baþýna bile bölge insanýnýn zaaf ve ihmallerini açýklamaya yetip artmakta. Ýnisiyatif alamayarak aksayan her þeyin faturasýný “küresel güçlere” havale etmek ne kadar inandýrýcý olabilir!


:BBJI:
Kafkaslardan, Orta Asya ve Ortadoðu’ya kadar oldukça geniþ bir coðrafya üzerinde meydana gelen her tür siyasi, ekonomik ve toplumsal olay, ne yazýk ki bölgenin kendi gerçekliðinin ürettiði deðerler olmaktan çok, küresel eðilimlerin tercih ve öncelikleri doðrultusunda þekillenir oldu. Bu durum tek baþýna bile bölge insanýnýn zaaf ve ihmallerini açýklamaya yetip artmakta. Ýnisiyatif alamayarak aksayan her þeyin faturasýný “küresel güçlere” havale etmek ne kadar inandýrýcý olabilir! Problemin çözümü için bölge insaný önce, aralarýndaki görüþ ayrýlýðýný hiç deðilse þöyle bir süreliðine dahi olsa unutup rafa kaldýrarak yerel coðrafi sýnýrlarýn tarih boyunca kendisine saðladýðý zenginlik ve fýrsatlarýn peþine, dayanýþma içerisinde hep birlikte düþmeyi akýl etti mi acaba? Ya da geliþmiþ ülkelerde benzerlerine bugün artýk pek rastlanmayan anti demokratik uygulamalarýn neden olduðu problemlerin Balkanlar'dan Ortadoðu'ya, Irak'tan Orta Asya ve Hazar çevresine kadar kaçý dýþ mihraklarca planlanarak uygulanmakta? Uygulanabilmesi nasýl mümkün olabilmekte? Sosyo kültürel dokuya ait anlayýþ kalýplarý, Irak, Afganistan, Pakistan, Gürcistan ve diðer Ortadoðulu devletlerde hiç deðilse AB normlarýna çekilemediði sürece dýþ odaklar tarafýndan yönlendiriliyor olmaktan þikâyet etmeye kimsenin hakký bulunmadýðý kanaatindeyim. Zayýf yönler bulunduðu sürece kýta ötesinden de ana kýtanýn batý ve doðusundan da bölge için senaryo yazmaya hazýr odaklar daima bulunacaktýr ve bulunmuþtur da. Ýþte, Irak çoktandýr þu an resmi olmasa da fiili olarak üç ana bölgeye ayrýlmýþ durumda. Senaryolara göre Irak’ýn kuzeyinde bir kürt devleti, güneyinde ise bir þii devleti kurulacak. Ýran, Irak ve Suudi Arabistan Þiilerinden oluþan geniþ bir þii kuþaðý bölgede etkili olacak… Petrol havzalarýnýn güvenliðini kontrol eden ABD ve sýrtýný petrole dayamýþ olan uluslararasý sermaye tröstleriyle iþbirliðine hazýr bir oluþum. Karþý tarafta ise, bu ittifaký dengelemeye hazýr bir baþka oluþum; Türk-Kürt Sünni ittifaký. Þii olmayan Araplar, þii olsa da pers kökenli olmayan Azeriler hep bu dengeler içerisinde etnik ve dini kimlikleriyle bir aðýrlýk unsuru. Batý mentalitesinin beþeri hissiyatý bölücülüðe ve pragmatik beklentilere hesap konusu yapabilen arsýzlýðý. Oyunda piyon olmamak gibi bir sorumluluðu bulunan bölge aydýnlarýmýz. Gözümüzü hep birlikte açmak zamaný geldi de geçiyor mu ne! Peki, bunca senaryo ve yazýlýp çizilenler de neyin nesi böyle, dezenformasyon denilen mekanizma, zihinleri bunca bulandýrmak için mi yazar, çizer bunlarý? Ama aþaðýda koskoca bir, iki on yýla sýðdýrýlan gerçekliði ile Irak’a ne demeli bugün?

Aydýn AKDENÝZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözümüz Aydýn! Sonun da Bölgemiz Nükleer Baþlýklý Silahlardan Arýnýyor...
Hani Üçüncü Dünya Savaþý Çýkacaktý!
Primitive Kavramlarda Günü Yaþamak!
Lablace'nin Þeytaný Gözüyle Ýnsan ve Politika..!
Nev Zuhur Zamane Karunlarý ve Sudan Petrolü
ve Dünya, Ortadoðu"da Kendi Yalnýzlýðýna Bir Kez Daha Þahit Olurken...
Asimetrik Körlükte, Doðu Türkistan!
Uçan, Uçurulan, Uçuþturulan Bunca Þey Arasýnda Uçan Otomobiller...
Türkiye Ýsrail Ýliþkilerin de "Ayrýlýk" Sinyali Midir? Görünen..!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deist Mentalitenin Öncülleri Olarak Hermetik, Okültik, Panteist Açýlýmlar
Tolstoy Müslüman Olmuþ Muydu?
Recep Ývedik'e Sonunda Bunu da Yaptýlar!
Tarlaya, Ýnsan Tohumu Eken Deist Filozof…
Sahne Iþýklarýnýn Büyüleyiciliði ve Entellektüellik Arasýnda Ýkilem!
Kayýp Barnabas Ýncil'i Gerçekten Bulundu Ýse Tarih Bundan Sonra Nasýl Þekillenir?
Sosyokültürel Deðiþkenliðimizde Coðrafi Bir Etki Olarak Anadolu Gerçekliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.