..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Meryem Rabia Taþbilek




9 Mayýs 2009
Dilsiz'in Ben Tercümesi  
Meryem Rabia Taþbilek
Kendinden yana bakmaya yorulduðu pencerelerinin tozunu alýrken, sürekli yolculuk yaptýðý trenin ayný cephesine oturup ve ne zamandýr dikkat kesilse de etrafýndaki yolun sadece bir yönüne aþina olduðunu farketti. Ters yönde ve hep baktýðý yönün aksi istikametinde bir koltuða gömüldü. Önce biraz soluklandý. Tüm yorgunluðunu içine yatýrdý, düþünce hamaklarýnda sallandý. Sonra üzerinden geçtiði köprülerden içinin aðýrlýklarýný akýtýrmýþcasýna dalgýn dalgýn bakmayý denedi. Akan her neyse daha çok genizine hücüm ediyordu. Manzaranýn buðusuna raðmen yeni bir çehre kazanmýþtý yollar.


:BBAA:
Kendinden yana bakmaya yorulduðu pencerelerinin tozunu alýrken, sürekli yolculuk yaptýðý trenin ayný cephesine oturup ve ne zamandýr dikkat kesilse de etrafýndaki yolun sadece bir yönüne aþina olduðunu farketti. Ters yönde ve hep baktýðý yönün aksi istikametinde bir koltuða gömüldü. Önce biraz soluklandý. Tüm yorgunluðunu içine yatýrdý, düþünce hamaklarýnda sallandý. Sonra üzerinden geçtiði köprülerden içinin aðýrlýklarýný akýtýrmýþcasýna dalgýn dalgýn bakmayý denedi. Akan her neyse daha çok genizine hücüm ediyordu. Manzaranýn buðusuna raðmen yeni bir çehre kazanmýþtý yollar.

Nice sonra gözüne kestirdiði bir manzaraya uzaktan bakan deðil de içinde soluyan biri olmak için indi trenden. Biraz yürüdü. Üzerine çöreklenen gri ton açýlana dek hakkýyla etrafýný göremese de bir güzelliðin içine içine ilerlediðinin farkýndaydý. Ufak bir nehrin kýyýsýna vardý. Yere çömeldi bir kaç çakýl aldý. Taþlarý avucunun içinde ovuþturdu ve bir birlerine sürtünürken çýkardýklarý sesleri dinledi. Suya fýrlatýp üzerinde sektirmeye can atýyordu ama yapmadý. Hafýzasý karþýsýna geçmiþ diþlerini gýcýrdatýyordu sanki. Atmaya kýyamadýðý taþlarý sakin bir hareketle cebine koydu.

Bazý þeyleri evvela yaþarsýnýz. Sonrasýnda hatýrlarsýnýz. Sonrasýnda da farklý bazý þeyleri ise en baþta yaþadýðýnýz þeyi hatýrlamak için yaþamaya meyledersiniz. Git gide hatýrladýklarýnýz yaþadýðýnýzdan ziyade bir önceki hatýrlayabildiklerinizin bir sanrýsý haline gelir. Hatýrladýklarýnýz bir önceki hatýrlayabildiklerinizden arakladýklarýnýzdýr artýk. Bu durumu farkettiðinizde yaþadýklarýnýzda aradýðýnýz tadýn bu hal yüzünden kaybolduðunu anlayýp bu sefer unutmak için yeni hatýralarýn peþine düþersiniz. Ama araya ne kadar dolgu yaparsanýz yapýn, ne kadar örterseniz örtün hafýzanýzý tetikleyen þeyler genelde basite aldýp ihmal ettiðiniz ayrýntýlarla en olmadýk anlarda hýrpalanmýþ varlýklarýndan çok daha güçlü bir hýrpalayacýlýkla karþýnýza çýkarlar.

Babasýyla birlikte böyle bir yerde yemek yerlerken, gayri ihtiyari sormuþtu. Yüzünde yediklerinden bir kýrýntý var mý, diye. Gözlerini gözlerine denk düþürmeyi özlediði o yorgun adam çenesinin saðýndaki bir karaltýya dikkat kesilip sanýrým evet diyerek yardýmcý olma iþtiyakýyla parmaðýný uzatmýþtý çehresine. Nice sonra biraz da caný yanýp kendisi parmaklarýný yüzünde, çenesinde gezdirdiðinde leke diye çýkartmak istediði þeyin çenesindeki ben olduðunu farketmiþti.

Pütürlü ve ekþi bir þey düðümlenmiþti boðazýna. Gözlerini kýsýp, hýrýltýlý bir sesle; o benim benim. Hiç mi dikkat etmedin þimdiye dek çehreme, diye mýrýldandý. Keþke yazýlý kaðýtlarýna baktýðý titizlikle bir kez olsun çehresine bakmýþ olsaydý yakýnlarda. Geçici bir duraklama ve hayretten sonra aslýnda en çok kendi çabasýyla konuyu deðiþtirdiler. Yýllar geçti yüzüne yeni izler eklendi lakin o benin gölgesini gittiði her þehirde bir gölge gibi gezdirdi gözlerinde.

Þimdi yüzü deðiþiyordu ondan uzakta. Deðiþen yüzünün ardýndaki o hüzün geçmiyordu lakin. Yüzünün ardýnda ruhu çentikler içinde kalmýþ bir çocuk yine de büyümek bilmiyordu. Bu ben, onu dilber eylemek yerine dilsizliðinin sebeplerden bir sebep oluyordu... Yine de dilsizliðine sebep olanlara pek çok defa mütercimliðini de boçluydu. Kendinden yana bakmaya yorulduðu pencerelerinin tozunu alýrken, sürekli yolculuk yaptýðý trenin ayný cephesine oturup ne zamandýr hayli dikkat kesilse de etrafýna dair yolun sadece bir yönüne aþina olduðunu farketti. Oturduðu yeri deðiþtirip düþünce hamaklarýna yeniden yöneldi. Benine dair yeni bir pencereden bakmayý denedi...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otantik Eðitim Metodlarý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özledikçe Irmaklar Doðuran Gözlerim
"Köprüler Üstünde Þaþýrdýðým Bir An; Yüreðin Arafta Atýyordu"
Pencere Önü Düþünce Rutinleri
Kuþ Bakýþý/bosna/4
Aðlayýnca Gözleri Yosun Kokan Can!
Þimdi Aðladýðýnýz Dilden Konuþacaðým...
Ýmece Dertlerden Devþirilmiþ Bir Hikayedir: Hayat
Denizi Vurmak, Öldürmek Gibidir Bir Kuþu Vurmak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Gecede Kaç Kiþi Bu Þehirde?.. [Þiir]
Kalbimin Ýncir Bahçesi Sükûtumun Gizli Lehçesi [Þiir]
Bileklerimde Budanmýþ Gül Dallarý [Þiir]
Kork Putlarýnýn Elinde Patlamasýndan [Þiir]
Surda Bir Gedik Açmak [Deneme]
Dün Gece Güneþi Ýizledim Sabaha Dek [Deneme]
Cinnet Modern ve Truman Þov [Deneme]
Birini Anlamak Ýçin Onun Ayakkabýsýyla Yürümek [Deneme]
Kendini Ýyileþtiren Bir Yara Gibi [Deneme]
Sudan Çýkmýþ Balýk Sendromunun Mutlu Versiyonu [Deneme]


Meryem Rabia Taþbilek kimdir?

Beni çabucak anlamak istemeyin yeter. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kur'an, Aliya Ýzzetbegoviç, Ali Ural, Ýlhami Çiçek, Cahit Zarifoðlu...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Meryem Rabia Taþbilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.