..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




13 Mayýs 2009
Bize "Bizden" Baþka Dost Yok  
Emine Piþiren
Sonuç bir felaket; milli deðerlerimiz zafiyet geçirmekte ve atomun çekirdeði gibi parçalanmakta. Her insan adeta bir “canlý bomba” gibi ortalýkta dolaþýyor. Dokunsan aðlýyor, söylesen seni yanlýþ anlayýp, sesini yükseltip, tartýþma çýkartýyor, vb...


:ADJA:
BÝZE “BÝZDEN” BAÞKA DOST YOK

Düþünen, paylaþýmcý insan, neredeyse kendinin bile fark edemeyeceði kadar deðerlerini günümüzde kaybetti. Yerini çýkar amaçlý siyasi ve ticari insan aldý. Sýnýrlarýný ihlal eden bu tür insan manevi deðerlerine sahip çýkmaya çalýþan insaný da düþünsel etki alanýna alamasa da ekonomisini alt üst ederek, güncel fakir düþürdü. Yani sýnýrlý amaca sahip kiþi deðerlerini git gide terk etti. Bu belirli bir safhaya ulaþtý.
Teknolojinin süratle ilerlemesi ile de bu süreç müthiþ bir paye ve güç kazanarak insanýn doðasýný neredeyse alt üst etti.
Ýnsan ruhuna ve insani deðerlere neredeyse hiç deðer vermeyen ruhsuz gölgeler çoðaldý. Merhamet ve yardýmseverlik yerini vurdumduymazlýða býrakýrken, katýlýmcýlýk, paylaþým ve üretim de yerini hýzla tüketmeye ve atalete býraktý. Bu da demirden bir pençe gibi hayatýmýzý kýskývrak yakalayýp biz Türk insanýný maddi ve manevi fakir düþürdü.
Kýsacasý Türk Ýnsaný öz deðerlerini yitirmiþ durumdadýr. Buna en basit bir örnek verilecek olursa, aileden baþlamak gerekiyor. Çünkü ne evlat anayý-babayý tanýyor ve sayýyor ne de ana-baba evladý seviyor ve sahip çýkýyor. Büyük küçük her insanda saygý ve sevgi katsayýlarý minimal düzeylere indi. Çekirdek aile yapýsýndaki bu hýzlý deðiþen olumsuzluk ve duygusal erozyon ise yerini fast food tüketici bir “ruhsuz” örgütlenmeye býrakýyor.
Milli bayramlarýmýz ve dini bayramlarýmýz eskiden nasýl kutlanýrdý? Yüreklerimiz coþkuyla kabarýr, tek bir yürek olmayý bilirdik. Büyüklerimizin ellerini öpmek için saygýyla eðilmeyi bilirdik. Büyük küçük her Türk insaný bayram yerlerine koþar “milli ruhu” pozitif bir inanç ile doldurmayý bilirdik.
Ya þimdi? Korkuyoruz. Tek yürek olmak yerine yüreklerimizde “acaba biri bomba koyar mý?” “ya kalabalýkta baþýmýza bir þey gelirse?” kaygýlarý ile sokaða dahi çýkamaz olduk.
Her insan þuna eminim ki, son zamanlarda þu soruyu soruyor:

“Peki, ne olacak halimiz?”

“Ne olacak halimiz?”

Sonuç bir felaket; milli deðerlerimiz zafiyet geçirmekte ve atomun çekirdeði gibi parçalanmakta. Her insan adeta bir “canlý bomba” gibi ortalýkta dolaþýyor. Dokunsan aðlýyor, söylesen seni yanlýþ anlayýp, sesini yükseltip, tartýþma çýkartýyor, vb...

Adaletin terazileri “asliye hukuk” ve “sulh hukuk” dosyalarý ile dolup, taþmakta.
Önceden mahkeme salonlarý küçüktü, þimdi ise “adliye sarayý” oldu. Suçlular çoðaldý.

Hastaneler önceden vakýftý, her insan rahatça tedavi olur evinde bile bakýmý saðlanýrdý, þimdi ise bir yatakta iki hasta yatar, taburcu olurken senet imzalar hale geldi.

Okullarýmýz Milli Eðitimle daha bir kaliteli, eðitsel ve daha bir güvenceli iken þimdi yerini özel dershaneler alýr oldu.

Ne de doðru söylemiþ bir uzak doðulu;

“ Bir ülkede; adliye merdivenleri yosun tutmuþ ise, hastane merdivenleri aþýnmamýþ ise, okul merdivenleri yeni ise, o ülkede HUZUR var demektir.”

Peki, ne yapmalý ve nasýl bu anaforlu süreçten kurtulabilmeliyiz?
Ulu önderimiz, sevgili Atatürk’ümüz bize bu konuda ýþýk tuttuðu halde görmezlikten geldik. Onun yürekten TÜRK halkýna sesleniþini nasýl unuturuz nasýl?

“Ey, Türk Gençliði, muhtaç olduðun kudret damarlarýndaki asil kanda mevcuttur.”

Nasýl yüceltmiþtir bizi? Nasýl onurlandýrmýþtýr, Türk kimliðimizi? Nasýl yüreklendirmiþtir, yedi düvele karþý bizi?
Ne çabuk unuttuk, unutturmaya çalýþtýk? Tarihimizi silebilir miyiz?
Bu kadar kolay mý, binlerce þehitlerimizin döktüðü kanýn faturasýný, unutmak? Onlar canlarýný vermediler mi, bu VATAN topraðý ve TÜRK insaný için?

Þimdi BÝZÝ BÝZE kýrdýran bu ruhsuz dýþ mihraklar nasýl da mutlular. Ya biz. Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Türkmen, Boþnaðýmýzla bir arada asýrlardýr yaþamadýk mý? Bundan sonra da yaþamak çok mu zor?
Ýnsanlýk uðruna kalkýp herkesi uyarmalý, milli duygularýmýzýn ne kadar deðerli olduðunu hem evlatlarýmýza hem insanlara anlatmalýyýz.

Çünkü, “Bize” bizden baþka dost yok.

Emine Piþiren/Edremit-Akçay/04.12.2008




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.