..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > orhan




13 Mayýs 2009
Ýhtiram Turaif  
orhan
körfez ülkelernde yüzbinler gidip gelmekte çalýþmakta fakat ciddi bir paylaþým yok. her gidenin ilgi çekecek anýlarý var bize daha yakýn.


:AEBG:
Cidden yaklaþýk 1000 Km uçarak Suudi-Ürdün hududundaki uzak bedevi beldesi Turaif ‘in küçük havaalanýna ulaþtýk. Adana hava alanýndan edindiðim tecrübe ile burada da þehre ulaþmanýn karþýlayanýn yoksa bir eziyet daha doðrusu taxi mafyasý üzeri olabileceðini tahmin edip yakýnýmdaki Suudili ile anlaþtým.
- yarý yarýya öderiz dedim.
Dýþarý da bulunan iki araçtan biri ýsrar ettiyse de 50 riyala razý oldu ve yarý yarýya ödedik.
20 km ilerdeki þehir, þehirler arasý bir yol ve bir ana caddeden oluþan küçük fakat çok geniþ bir bölgenin tek kasabasýydý.
Arýtma tesisi yapýlacak olan yerde gerekli sýnýr iþaretleri ve büro düzenlenmesi için þirket tarafýndan bir haftalýðýna gönderilmiþtim. Arab ülkelerinin hepsinde olduðu gibi orada da muhakkak hemþerilerimiz vardý ve onlarda biri olan Fikret ti ve restoranýnýn adresini almýþtým.
-Al Raýd restoran dedim.
Fikret orda olmasa da kardeþi ordaydý.Gerekli yerden selamý iletsem de Ýskenderun dan ortak tanýdýklarýmýz dostluðumuzun daha kuvvetli referansý olacaðýndan direk Ýskenderun ve tanýdýklar sohbetine girdik.
Çok kýsa sürdü onun akrabasý.! benim bir yakýn dostumun ismi teferruata gerek býrakmadý.Ýsterse o benim yanýmda Ýstanbul da , istersem ben onun yanýnda Turaif de ortamýn þartlarýyla istediðimiz kadar verilebilecek imkanlar dahilinde kalabilirdik.
Eh iþte yurt dýþýnda Ýskenderunlu olmanýn iþte böyle güzel ayrýcalýklarý vardý.Çünkü orada her karþýlaþtýðýmýzda tanýdýklarýmýz üzerinden konuþulacak tükenmeyecek konularýmýz ve olabilecek her iþte karþýlýklý paylaþabileceðimiz, detaylarýnýn konuþulmasýna gerek olmayan bir anlaþma kendiliðinden oluþmuþtu.
-Burada sayýlý Ýskenderunluyuz dedi.
Hemþeriler kendi iþlerini yapýyordu.Zaten düþük maaþlarla maaþlý olarak çalýþmanýn bir gereði yoktu.Oto elektrikçiler,lokantalar,marangoz,demir-doðrama,berber,birkaç serbest çalýþan usta ve hatta bir yorgancý vardý.Herkesin evinde,uygun olanda dükkanýnda, uydu anten üzerinden Türkiye kanallarý izliyordu.
Dostluklarýnýn monotonluðundan sýkýlanlar bir sebeple kýrgýnlýk buluyor olmalarý ve bir süre uzak kalýp sonrada tekrar bir çeþit sebeple ahbaplýklarýný yenileyip daha dikkatli bir mesafeden dostluklarýna devam ettikleri belliydi.Nede olsa bu bir Antakya sistemiydi.
Otel yerine onlardan birilerinin evi uygunsa orda kalmaya karar verdim.Aslýnda hepsinin de durumu uygun olsa da yinede yýldýzlara bakmak gerekti !.Orasý öyle yerlerden biriydi.Büyük þehirler gibi deðildi.Çok kýsa süre bile olsa böyle inziva yerlerde tanýþanlar zaman geçirecek baþka canlý ortamlar olmadýðýndan herkes kendinden ,geçmiþinden,gelecekle ilgili bir þeyler anlatacaðýndan uyuþan yýldýzlar ve oluþacak dostluklar artýk hep baki kalacaktý.
Berberle oto elektrikçinin kaldýðý yerde kalmayý çeþitli tercihler sunulsa da zorla kabul ettirdim.Bir iki gün þahsiyetim tanýndýktan sonra bütün yerler kalabileceðim yerler olduysa da burayý býrakmadým.
Her ezan okunduðunda dükkanlarýný býrakýp eve geliyordu bu ikili .Bu monoton yaþamýn içinde her namaz vakti oto elektrikçi aracýna biniyor üç yüz metre ilerden berberi alýp üç yüz metre ilerdeki evlerine gelip tv izleyip tekrar ayný düzende geri dönüyorlardý.
Sabah namazýnda uyuyor olduklarýndan dört vakit bu düzende yani beþ vakit beraberdiler. Adanalý bir diðer oto elektrikçide onlarla beraber kalýyordu ama o sadece öðle namazlarýnda geliyordu.
Hatýrý sayýlýr sadece üç restoran vardý, onlarda Hataylýlarýndý. Fikretin restoraný Al-Raýd tandýrlý Suudi sistemiydi, kardeþinin de öndeki ufak ilavede kebab tezgahý vardý.Diðeri sanayiye yakýn olan Hatay da yaþayan bir Urfa asýllýnýn kebab restoraný.Üçüncüsü de Ürdün transit yolu üzerinden geçen Türk Týrcýlarýn uðrak yeri olarak düþünülmüþ genellikle o yakýn civarda yaþayan Hataylýlarýn çoðunluðunun her gece geç vakitler bir kulüp gibi uðrak yeriydi
.Her gece deðiþik guruplardan oluþan masalarda oturulur sessizlik içinde her birinin daldýðý düþünceleri “Hatay da ki kendi çevrelerine gidip gelerek” yemekler yenilir. Arada bir etraflarýna bakýnýp hemþerilerini þöyle bir süzüp boþlukta olmadýðýna ikna olmuþ gibi yanýndakine bir þeyler fýsýldýyarak yeni konular açar diðerlerinin de katýlýmýyla geceler ve de günler böyle geçip gider.
Bu sessiz ve anlamlý ortam içinde bende onlarý bir süzdüm.Nede olsa öncede konu ettiðim gibi Antakya düzeni olsa da yinede en azýndan böyle de olsa bir yerde bir arada olabilmek çok zor durumlarda aranabilecek gizli bir desteðin varolabileceðini hissetmekti. Bu bilinmeden uygulanan Hatay Arab sistemi idi.Hiç kimseye eyvallah etmem ama yinede alýþkanlýktan buradayým havasýnda,birlikteliðin gizemli ve hoþ havasýný solumak.
--Onlarý içim sýzlýyarak bir daha süzdüm.!
Arkalarýnda onlara destek olacak haklarýný koruyacak hiçbir þey yoktu.Onlarýn baþýna bir þey geldiðinde sadece yerel bir çevreden yani tanýdýk Suudililerden birileri bir þeyler yapabilirdi.Zaten herkesinde yýldýzýnýn uyuþtuðu en az bir Suudilisi vardý.Onlarýn iþleri karsýlýksýz veya sembolik bir karþýlýkla yapýlýrdý.Tüm kazancýný devamlý yolladýðý, tüm vergilerini ödediði devleti, kendi memleketinde bile yanýnda deðildi ki..! burada olacaðý akýlalardan bile geçmezdi.
Aslýnda onlar bu bölgenin iþlerini yürüten sanat sahibi olan insanlardan bir bölümüydüler.
Fikret tandýrlý restorantýnda Kepse pilavý ile beraber verdigi tandýr eti ve grill tavuk etini Bengaldeþli yardýmcýlarýyla lezzetle hazýrlar tüm gün ve gece müþterilerine sunar.
Her sabah yardýmcýlarý ayný duzende kahvaltý sofrasýný hazýrlar ve Fikreti beklerler.Kendine bir amblem yapmýþtýr imalathaneyi koyu turuncu renge ayni posetleri gibi boyayýp oraya göre bir marka olmustur.
Berberde o çevrenýn tek Hataylý berberidir yani oranýn lüx berberidir Hintliler 5 riyala traþ edrken o 10 riyala traþ eder.
Marangoz Mehmet’in dükkaný devamlý açýktýr.O çevrede baþka marangozlarýn el atamayacagý iþleri o yapar.Arsuzlu yorgancý oranýn tek yorgancýsýdýr.
Ali usta sebest çalýsýr sýhhi tesisat dahil her iþi yapar.Oto elektrikçiler ve kaynakçýlar küçük sanayide durgun bir düzen içinde devam ederler.
Lokantalar hep yorgun görünümlü olsalar da lezzetli yemekleri vardýr hatta o çevrenin tek baklavacýsý Hataylý olup ayrý bir havasý vardýr.
Kasaplarýn bazýlarýda Hataylýdýr genç kusak butun bu kuruluþlarda yer almaktadýr yaný býr nesil gýdiyorsa bile daha þimdiden yeni bir kuþak yerini almaktadýr.Hepsi Arabcayý en ýyý yeterlikte konuþmaktadýr.Buna raðmen kimse çocuklarýna Arabca eðitim aldýrma niyetinde deðildir..! Yani daha ötedeki belirsizliði bilinçaltýndan hissetmiþ gibi niyetlerinden bile geçirmemektedirler.
Her birinin kendine göre bir iþ veya müþteri çevresi vardýr. Orada güvenceni garantilemen için devlet vede güçlü kabile eþrafýndan da iþini hatýr için yapacaðýn insanlardan çevren olmasý gerekir..
Dahada oteye gidersem bu sadece bizler için deðil.Oradaki diðer yabancýlar ,Yemenliler hatta Suudililer için bile böyleydir.
Orada gece yýldýzlar daha parlaktýr .Sehri cevreleyen çöl’ün kilometrelerce derinliklerinden gelen cýlýz ýþýklarda yýldýzlar gibi gizemlidir.
Bilinirki o derinliklerde her þey yaþanmaktadýr.Turaýf de bu uzak ýssýzlýkta geleceðini beklemektedir.
Kalmam gereken son birkaç günde artýk çevredekýleri ve çevreyi tanýmanýn verdýgý rahatlýkla kuçuk sehrin ýçýnde bazen bir aþþagý bir yukarý gidip geliyordum.
Onlardan biri olduðumu herkes biliyordu.Bana davranýlýþ tarzýndan arkadaþlarýmýn aralarýnda olmasa da çevreden ihtiram gördüðü belliydi.Tekrar Cýdde ye gidiyordum, ama sanki orada hep vardým gibi hissettim kendimi.Ben onlarý hiç unutmayacaktým beki de onlarda beni
--Uçaða binerken kendi kendime söylendim..!
Biz Hataylýlara kendi memleketimizde bulamadýðýmýz ayrýcalýðý ve kendimizi ispatlama þansýný verdiðin için Þükranlar SUUDI. Yýldýzýn hiç sönmesin



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


orhan kimdir?

araþtýran ve gözlemliyen farklý bakýþ açýlarýndan görmeye çalýþan olmak istiyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
orhan kemal .refik halit


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © orhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.