..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Levent




16 Mayýs 2009
Türklerin Kýsa Yoldan Köþeyi Dönme Sevdasý?  
Gel de sevdalanma..

Levent


Þimdi söyleyin bana, böyle bir ülkenin halký-vatandaþý olarak çalýþarak, kazanarak, üreterek, çabalayarak zengin olmak bir yana, açlýk sýnýrýný aþýp onurlu insanca, mütevazi bir hayat yaþamak hayal deðil mi?


:BDDH:
(Bugün okuduðum bir haber üzerine kaleme aldým)

Hepimiz biliriz Türk insaný kýsa yoldan köþeyi dönme sevdalýsýdýr. Bunun için denemeyeceðimiz þey yoktur.

Ýyi de biz niye böyleyiz? Hiç bu arayýþýmýza bir kulp takmaya çalýþtýnýz mý? Çalýþarak para kazanmak niye zor geliyor? Niye kestirmeden voleyi vurmayý düþünüyoruz? Niye þans oyunlarýna dünyanýn parasý yatýyor? Niye doðru yoldan çalýþarak-üreterek-iþ yaparak para kazanma yolunu denemiyoruz?

Çok mu tembeliz? Beceriksiz miyiz? Sabýrsýz mýyýz? Maymun iþtahlý mýyýz? Çalýþmayý gözümüz yemiyor mu? Hemen mi olsun istiyoruz? Para kazandýracak biþey üretemiyor muyuz? Elimizden bir iþ gelmiyor mu?

Listeyi, sorularý, olasýlýklara dair fikirleri arttýrabiliriz ve aslýnda hepsin bir parça doðrudur ve hepsi tamamen yanlýþtýr.

Dünya para ile dönen bir dünya. Para olmadan bir tek nefes alabilirsiniz ve paranýz varsa onun da kalitesini arttýrabilirsiniz.. Yani nefes almak bile aslýnda paraya bakar þu durumda. Parasýz adým atamazsýnýz. Þurdan þuraya gidemez, yiyemez, içemez, giyinemez, barýnamaz, hatta seviþemezsiniz-tamam bu seviþme kýsmý samanlýk seyran olur gibi olabilir, neyse- yuva kuramazsýnýz. Paranýz yoksa öldüðünüzde gömülmeniz bile sorundur ve sadece cesediniz kokmaya baþladýðý için kokudan kurtulma adýna gömülürsünüz.

Dünya böyle pis bir dünya.

Türkiye Cumhuriyeti'nde paranýz yoksa ikinci sýnýf vatandaþsýnýz demek yanlýþ olmaz çünkü parasýz ya da düþük ücretle saðlanan hizmetler ve ürünlerin kalite standardý yoktur, çok düþüktür, kaliteleri denetlenmez, kimsenin umurunda deðildir, sorun yaþadýðýnýzda Devlet bürokrasinin arkasýnda gözden kaybolup sizi yalnýz býrakýr. Paranýz varsa kaliteli hizmet alýrsýnýz, paranýz varsa eþ dost-tanýdýk etrafýnýzda pervane olduðu için nüfuz sahibi olursunuz ve kapýlar size açýlýr, çarklar sizden yana dönmeye baþlar.
Türkiye'de paranýz varsa dünya üzerindeki cenneti buldunuz demektir çünkü doða kanunlarý bile size iþlemez, ateþ sizi yakmaz, elektrik sizi çarpmaz, gönlünüzce her doða kanunu çiðneyebilirsiniz.

Para öyle bir güç, öyle bir rahatlýktýr Türkiye'de.

Konu sadece Türkiye'de yaþamak açýsý ile sýnýrlý deðil. Ayný kýsa yoldan köþe olma hevesi dýþarýdaki Türklerde de mevcut. Ekmeði dýþarýda aramak için yurtdýþýna çýkmýþ insanlarýmýz da kýsa yoldan para kazanma düþüncesiyle yanar durur. Aslýnda bu bütün 3. Dünya ülkelerinin ortak sorunu-ortak hastalýðýdýr. Bu bizim ortak kaderimiz.

Neden böyleyiz?

Az geliþmiþlik dediðimiz þeyin en temel sebebi ne enerji, ne sanayi, ne yeraltý zenginliði, ne de coðrafya. Az geliþmiþliðin en temel sebebleri adaletsizlik , insan kalitesizliði-insanlarýn eðitimsiz ve bilinçsiz olmasýdýr.

Ýnsanlarýn eðitimsiz ve bilinçsiz olmasýndan, toplumun adaletten, eðitimden ve bilinç kazanmaktan mahrum edilmesinden büyük fayda saðlayan aðalar, sanayiciler, siyasetçiler vardýr ve hep olacaktýr.

Bu güçlü koltuklarda oturanlar adalet ile deðil keyfiyetle ve menfaatle, adam kayýrmacayla, torpille, usulsüzlükle, kanunsuzlukla, oldu bittiyle hüküm sürdükleri için-sistemin adilce ve doðru biçimde çalýþmasýnýn önünde engel olduklarý için halk kendi yolunda gidemez.

Adalet. Eðitimli ve bilinçli insanýn yanýnda en olmaz ise olmaz unsur ADALET unsuru. Adalet olmadan, kurallar ve kanunlar uygulanmadan bir toplumda huzur ve düzen oluþturmanýn imkaný yoktur.

Irak örneðine bakýn. Irak halkýna gerçekten zulmeden bir Saddam vardý. Yaptýðý doðru deðildi. Bir Saddam karþýtý ile yapýlan röpörtajda iþgal sonrasý dönem ve Saddam dönemine iliþkin þöyle diyordu adamcaðýz, “Saddam zamaný kötüydü. Ama en azýndan kanunlarý vardý, neyi yapmamýz gerektiðini, neyi yapmayacaðýmýzý biliyorduk. Þimdi biþey bilmiyoruz. Ölüm heryerde. Tek bir garanti yok. Saddam'ý arýyoruz.”

Kanunlar-sistem kötü bile olsa sistem iþliyor ve kanunlara uyuluyorsa o toplumda hala bir düzen vardýr. Kanunlara uyulmuyor, kurallar olduðu halde yok sayýlýyorsa film kopmuþ demektir.

Bir ömür çalýþýyorsun, eline geçene bakýyorsun.. Verdiðin emek, alýnterin, uykusuz gecelerin, gýrtlaðýndan kesip iþin borcun için arttýrmalarýn.. Vergini tam ödemelerin ve herþeyi kitabý ile yapmalarýn.. Ne için? Sýnava giriyorsun senden düþük puan alanlar torpille senin hakkýn alýyor hakkýný arayacak bir mahkeme en az 3 yýl sürer ama avukata verecek paran yok. Ýhaleye teklif verirsin zarflar deðiþtirilir-açýlýr-yandaþa rakamlar çýtlatýlýr hakkýn gasp edilir-kime gidecen? Bürokrasisi-mahkeme tarihi-tanýklarýn gelip gelmemesi-tehditler-mahkeme 5 yýldan önce bitmez. Lanet olsun der, boynunu eðip çekilip gidersin. Yýllarca hizmet edersin hakkýn olan mevkiye iktidar partisinin yandaþý, iþ ile alakasý olmayan biri oturtulur. Çalýþýr çabalar bir eser üretirsin korsaný çýkar canýna ot týkar, ne polis önemser ne adalet kaybýný tazmin edecek bir ceza verir-eðer ceza verirse yani.. Ömrünü adadýðýn biricik çocuðuna kýrmýzý ýþýkta alkollü sürücü çarpar öldüðü için senin çocuðun suçlu bulunur. Düðün magandasý hanýmýný vurur o saatte çamaþýr astýðý için hanýma kýzar herkes, maganda bulunamaz bile.. Ekmek çalan, taþ atan çocuklar 20 yýl hapile yargýlanýr ama bankalarýn içini boþaltýp vatandaþýn ömrünü karartanlar yurtdýþýnda sefa sürer..
Daha bitmedi.. Yýllarca çalýþýp emekli olursun aldýðýn emekli maaþýyla kiraný zor ödersin-ev de biþeye benzese kira yüksek olsa bari.. Açlýk sýnýrýnda yaþarsýn. Ýþçisindir, her tarafýndan ter akýtarak çalýþýrsýn ama yarýn kapý önüne konursun çünkü senden daha ucuza çalýþacak birisi gelmiþtir-bir güvencen-sýðýnaðýn-hak arayacak sendikan yoktur çünkü sendika zaten patronun kucaðýndadýr.. Çalmýyorsan, parçalamýyorsan, hak gaspetmiyorsan, cukka yapmýyorsan, dayýn yoksa, fesat iþler çevirmiyorsan, rüþvet vermiyorsan, haraç yedirmiyorsan para kazanamazsýn, hakkýný alamazsýn ve en kötüsü de hakkýný arayamazsýn. Neyle suçlandýðýný bile bilmeden-delil olmadan hapse atýlýrsýn yokluðunda iþin batar-itibarýn taban yapar, saðlýðýn bozulur ama sana hak veren bir mahkeme çýksa bile verilen tazminat ile bir aylýk ev kiraný ödeyemezsin ki nerede kaldý iþini kurmaya çalýþmak ya da itibarýný kazanmak-borçlarýný ödemek.. Saðlýðýn zaten kaybolmuþtur..

Þimdi söyleyin bana, böyle bir ülkenin halký-vatandaþý olarak çalýþarak, kazanarak, üreterek, çabalayarak zengin olmak bir yana, açlýk sýnýrýný aþýp onurlu insanca, mütevazi bir hayat yaþamak hayal deðil mi? Adaletin vatandaþtan yana olduðuna inanmak hayal deðil mi? Sonunda iyiler kazanýr demek hayal deðil mi?

Burasý Türkiye. Kaybolmuþ umutlar ülkesi. Kýsa yoldan zengin olma hayallerine devam..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanklamak Ne Demek?
Ya Ýstiklal Ya Ölüm
Uyanýklýk
Türkiye Nasýl Kurtulur?
30 Mart Geçti Þimdi Ne Yapacaðýz?
29 Ekim Günlüðü ve Bir Avuç Marjinal
Dudaklarýn Hala Kýrmýzýyken Öp
30 Aðustos Zafer Bayramý
Abd - Ýran Savaþý
Yazmak Ya da Yazmamak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Ölüm / Kalým
Uzayda Hayat Var mý?
12 Fransýz ve Mükemmel Dünya
World Of Warcraft Yazýsý
Zenginler Klübünden Bir Þerefsizin Böbürlenmeleri
Yalnýzlýk Çaðý
Ýzedebiyat Yetkililerine Açýk Mektup
Usta ve Çýrak
Dünyayý Bitirme Formülü Çok Basit

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.