..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Barýþ Ünlü




23 Mayýs 2009
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 7  
Her Türlü Kötülüðe Karþý Birlik Olmak

Barýþ Ünlü


Türkiye'de yaþanan bazý sorunlar üzerine bildiklerimi ve görüþlerimi aktarmak üzerine güzel Türkiye'mizde yaþayan ýrklarýn bir barýþ çerçevesinde yaþamasýný dilediðim bir yazý...


:AGIA:
NE KADAR DUYARLIYIZ? – 7

HER TÜRLÜ KÖTÜLÜÐE KARÞI BÝRLÝK OLMAK

Ülkemizde son günlerde yaþanan birçok olumsuz olayý ve bu olaylar karþýsýnda herkesçe bir birlik ve bir bütün olmamýzýn gerektiðini belirten ve hissettiren bir yazýyý kaleme almak isteyerek þu sözleri yazýyorum bu yazýyý okuyanlara.
Baþlý baþýna bu Türk topraklarý her zaman olumsuzluklara gebe bir yer olarak bilinir.Bu olumsuzluk veya da sürekli olaylarýn yaþanmasý hiç bu topraklar üzerinde yaþayanlarýn saðlamca yerlerinde oturamayýp her daim diken üstünde kaldýðýný yer yer gördük.Tarih bize bunlarý bazen masumca anlattý.Bazen de acý gerçekler olarak karþýmýza çýkarýp durdu her zaman.Ama yine de bu topraklar üzerinde yaþayan halkýmýz gerek Osmanlý zamaný olsun gerekse Selçuklu zamaný olsun ve de þu an ki yaþanan günler olsun hep dirayetini göstererek ayakta kalmak adýna her türlü uðraþý verdi ama bu topraklar üzerinde gözü olanlar kendilerince hak talep edenler tarafýndan da hep zorluklarla karþý karþýya kaldý.
Bu zorluðun en somut örneði daha 20.yüzyýlýn baþlarýnda yaþanan 1.Dünya savaþýnda kendini göstererek topraklarýmýz yabancýlarýn ellerinde bir süreliðine de olsa kaldý.Birçok acýlar yaþadýk o yýllarda ama dirayetimizi her zaman gösterdiðimiz gibi o zamanlarda da gösterip ulu önder Atatürk ve o dönem ki önemli þahþiyetler ve halk birlik göstererek yabancýlarý ülkelerine elleri bomboþ göndermesini bildi.Ama gelin görün ki þu günlerde bu her zaman ki birlik sanki çökecekmiþ gibi duruyor.Bu birliðin ve beraberliðin hiç çökmemesini istiyorsak bunun için çabalamalý ve bu toplumu yani Türk toplumunu oluþturan halklar olarak birlik mesajlarýyla birlikte sapasaðlam durmasýný bilmeliyiz.Ancak böylece ülkemiz üzerinde oyunlar oynayanlara karþý bir þeyler yapabiliriz.
Bu toplumu oluþturan çerkesi olsun, kürdü olsun veya lazý olsun ve de Türkü olsun yüzyýllar boyunca beraber yaþamýþken bu topraklar üzerinde þimdi nedendir bu yaþananlar.Nedendir bunca acý ve masumlarýn ölümleri.Yýllardýr baþýmýzda bir bela olarak duran ve hiçte gidecekmiþ gibi durmayan teröre karþý neden bir birlik olupta bu toplumu oluþturanlar olarak saðlamca durmasýný ve dostluk mesajlarýný veremiyoruz ben bunun cevabýný günlerdir hatta yýllardýr arayýp duruyorum ama bir türlü bulamýyorum.Tüm ýrk topluluklarý olarak bütünce durmaktansa apayrý kalmayý seçiyor bazýlarý.Hem de bu bazýlarý bizlere karþý olanlarýn hepsi de ülkedaþýmýz yani hepsi birden kardeþimiz ama bu kardeþler ayrýlýkçý eylemlerde bulunarak bu ülkenin bir sürü genç fidanýný topraðýný söküp aldý götürdü bilinmeyen bir aleme doðru.
Ayrýlýkçýlýðý savunarak eylemlerde bulunup mitingler düzenleyenler veya da terörist eylemler yaparak canlar alanlarýn hiçbirisi bu ülkede yaþayan her insanýn ne kadar da inatçý olup ülkelerini kanlarýnýn son damlasýna kadar savunacaðýný bilmiyor olsa gerek ki hala uslanmadan ayrýlýkçý eylemlerde bulunarak bu ülkenin güvenliðinden sorumlu olan polislerini ve de askerini öldürmeye devam ediyorlar.Ne acý bir kader ki bu ölümler yaþanýrken arada bir sürüde güzel hayat ve güzel hikaye masumca solarak göç eyliyorlar bu diyardan.Bu göç edenler sadece güvenlik güçleri deðil ki bu ölenlerin arasýnda birçok sivil halkta bulunuyor.Bunlardan kimisinin evlatlarýda asker ile terörist olarak karþý karþýya gelip birbirlerini öldürüyor bu cinayetlerin belki de bir kýsmý kardeþ cinayeti oluyor.
Ne yazýk ki bu ülkenin baþýna geçen her hükümet hala bir çare olamadý kanayan þu yaralarýmýza bir türlü.Ben hala eski günlerdeki gibi bekliyorum bir gün hangi hükümet veya hangi genelkurmay baþkaný yaþanan bu acýlara ve halklar ile ýrklar arasýnda yaþanan kavgaya bir son verecek.Keþke bir an önce son verilebilse ama þartlar ve bu olaylarla ilgilenen bazý görevlilerin su istilmalleri yüzünden hala acýlar çekiliyor ve her ölümden sonra ateþ yine düþtüðü yeri yakmaya devam ediyor.
Baþka sorunlarýmýzda var ülkemizde terörden sonra.Bunlardan baþlýcalarýndan biri ise kürt sorunu altýnda yaþanmasý beklenen bazý olaylarýda konuþmak gerekir bütün halk olarak.Bu kürt sorununun þemsiyesi altýnda bazý deðiþikliklerde bizleri bekliyor.Mesela daðlarda yazan ‘’NE MUTLU TÜRK’ÜM’’ yazýlarýnýn silinmesi gibi veya da ilkokullarda okunan andýmýz gibi biz Türk halký için önemli olan bazý þeylerin kaldýrýlmasý gündemde.Dilerim ki kürt sorunu þemsiyesi altýnda bu deðiþikler yaþanmaz.Bunlarýn yerine kürt çocuklarýn öðrenim görebileceði yerlerin açýlmasý veya da okullarýmýzda seçmeli ders olarak Türkçe’nin yanýna kürtçe’ninde konulabileceði gibi bir deðiþiklik yapýlabilir.Veya da zaten yayýnda olan trt þeþ gibi birkaç kanal daha açýlabilir.Bu yüzden özel kanallarda Türkçe’nin yanýnda kürtçe yayýnlar yapýlmasý yerine trt þeþ gibi kanallarýn arttýrýlmasý daha makbul olabilir.
Ayrýca ermeni sorununu da ele almak ve bununla beraber Azerbeycan’la yaþanan sýnýr kapýlarýný açma sorununu da açmak gerekir.Bu sorunlarýn hepsi de o çok sevdiðimiz ama birçok borç yüzünden göbeðimizden baðlý olduðumuz Amerika veya birkaç ülke yüzünden atýldý ortaya.Ben kapýnýn açýlmasýna karþý deðilim ama önce ermenilerin daðlýk karabað bölgesinden çekilip Azerilerle olan sorunlarýný çözmeli ki ondan sonra bizle ticaret yapsýn.Ancak o zaman ermenilerle saðlam iliþkiler kurulabilir ve bu sayede ihracatýmýz artar.Bu konular üzerinde ayrýca muhalefetin kýþkýrtmalarý yüzünden hemen ortalýk ayaða kalkýyor ve sorunlara çözüm yolu aranacakken daha bölünmüþlükler yaþanaýyor hem de boþ yere.O yüzden herkes bir olabilmeli ki her bir soruna karþý saðlam durmasýný ve akýlcý çözümleri ortaya atmabilmesini bilmeliyiz.Öte türlü sadece kör dövüþü yaþanýr ve hiçbir soruna çare bulamadan yalnýz baþýmýza kalarak dünya siyasetinde yalnýzlaþtýrýlmaya baþlarýz.
Ülkemizde birçok sorun daha var mesela kýbrýs sorunu, ege adalarý sorunu, yunanistan’la yaþanan kýta sahanlýðý sorunu veya Amerika ile Nato’yla yaþadýðýmýz bazý sorunlar var ama ben hepsine deðinmek istesemde iþin özünde aslýnda hep birlik yatýyor.Yani saðlam durmasýný bilen bir halk ve Atatürk’ün dediði gibi ‘’Yurtta barýþ dünyada barýþ.’’ Sözünü devreye geçirip bütün bir halk olarak ayrý ayrý ýrklardan oluþsakta birlik halinde durmasýný bilmemiz gerektiði yatýyor.Eðer böyle deðil de ayrýlýkçý davranmaya devam eden insanlar olduðu sürece sonumuz 3.Dünya ülkeleri gibi sömürülmek ve buruþmuþ bir mendil gibi bir süre kullanýlýp sonunda iþlevimiz bittiðinde de bir kenara atýlmak olacaktýr bundan kimsenin þüphesi olmasýn.
Daha birçok soruna el atmak isterdim ama ben bu yazýmda kýsaca Azeri- Ermeni ve Türkiye arasýnda yaþanan gerginlik ile ülkemizin baþýna bela olan terör belasý ve de son günlerde ortaya atýlan yeni kürt açýlýmýyla birlikte kürt soruna aranan çözümleri deðerlendirmek olabildi.Bu yazýyý okuyanlara daha birçok konuda bildiklerimi ve görüþlerimi aktarmak isterdim ama benden ancak bu kadar oldu.
Son olarak Atatürk bu ülkeyi boþuna düþmanlarýn elinden kurtarmadý.Bizlere saðlamca yaþayabileceðimiz ve bir bütün olarak bulunabileceðimiz ve de baþkalarýna boyun eðmeden yaþayabileceðimiz bir ülke býraktý.Bizlerde günümüzde yaþayan Türk halký olarak Atatürk ve silah arkadaþlarýnýn bizlere býraktýðý bu deðerlere sahip çýkarak her türlü görüþede yer vererek her daim ve her zaman ayakta tutmasýný bilmeliyiz yoksa sonumuz her türlü kötülükten daha da kötü olacak.



Yazým Tarihi 23 Mayýs 2009
Barýþ Ünlü



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz?
Zar Adam ve Luke Rhinehart
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 10
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 8
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 2
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 5
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 9
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 6
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 3
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakalým Bedenlerimizi [Þiir]
Ýçinde Senin Olduðun Seviþmeler [Þiir]
Hayallerdeki Seviþmelerimiz [Þiir]
Topraða Düþen Yitik Hayatlar [Þiir]
Bir Mezar [Þiir]
Bir Sevda [Þiir]
Issýz Yürek... [Þiir]
Aç Kalbini Yüreðime Doðru Güzel Kýz [Þiir]
Deniz Gözlüm [Þiir]
Kýsa Bir Söz [Þiir]


Barýþ Ünlü kimdir?

Ben Barýþ Ünlü. 1990'dan beridir hayatla bir olup yaþayýp gidiyorum. Herkesin yazar olmasý için destek olmaya ve de kendiminde yeteri kadar hatta yeterinden daha fazlasýný yaparak sizlere ve bu siteye üye olan ya da olmayýpta bu sitede dolaþan herkese güzel þiirler, denemeler, öyküler ve de romanlar yazarak sizlere güzel þeyler yaþatmayý umuyorum. Bu yüzden buradayým ve de burada olmaya devam edeceðim. Ben sizlere ve sizin gibi okur severlere açýlýp oradan da hayalim olan yazarlýk serüvenine katýlýp büyük ve adý her daim söylenen hatýrda olan bir büyük yazar olmayý hedefliyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
ORHAN VELÝ'DEN BAÞKASI ASLA


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Ünlü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.