..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Kâmuran Esen




6 Haziran 2009
Nasýl Edepsiz Oldum  
Kâmuran Esen
Ben edepsiz deðilim.


:AHFD:

Recep Tayyip Erdoðan, “ Bizim partimizin kýsaltýlmýþ adý AK Parti’ dir, AKP deðil. AKP diyenler, ne yazýk ki demokratik noktadaki etik kurallara uymadan, siyasi etiði hiçe sayarak, bunu edep dýþý söylemektedirler, bu kadar açýk ve aðýr söylüyorum,” diye konuþtu….( Gazeteler)

Gerçekten de çok aðýr bir söylem. Bu söylem karþýsýnda benim de bir söylemim olmalý. Neden mi ? Çünkü ben de AKP diyorum hemen hemen herkes gibi. Sayýn baþbakanýn “ edepsiz ” dediði kiþilerden biri de ben’im sizin anlayacaðýnýz. Edepsizliði asla kabul edemem, kimse kabul etmez

Bazýlarý , “ Tam olarak edepsiz demedi, edep dýþý dedi.” diyebilirler. Ha Kel Hasan, ha Hasan kel; hiç fark etmez. Bir kiþiye “ Katil ” demekle, “ Sen adam öldürdün.” demenin ayný þey olduðu gibi. Edep dýþý davranmakla suçlanmak, edepsiz diye suçlanmakla aynýdýr. Önce bu tespiti yapmýþ olayým.

Baþbakanýn sözlerini gazetede okumadan önce, tv’ de dinlemiþtim. Haftalardýr mayýnlý arazi konusu konuþulurken, millet mayýnla yatýp mayýnla kalkarken; sayýn baþbakanýn birilerine neden hakaret etmek gereði duyduðunu bir türlü anlayamadým. Mayýn konusunda kendisine ters düþen AKP milletvekillerinin ayranýný kabartýp destek olmalarýný saðlamak için mi böyle bir lâf etti dedim kendi kendime.

Partinin adýný kendileri koydular, kýsaltarak AKP dediler. Biz de onlardan duyduðumuz þekilde söylüyoruz, aðzýmýz alýþmýþ bu þekilde ifade etmeye. Zaten, kýsaltýlmýþ sözcüklerin nasýl ifade edildiði belli . Cumhuriyet Halk Partisi’ne CHP diyoruz, Milliyetçi Hareket Partisi’ ne MHP diyoruz, Saadet Partisi’ ne SP diyoruz. Adalet ve Kalkýnma Partisi’ ne de AKP diyoruz. Doðru olan da bu. Ne var bunda hiddetlenecek ? Hem de durup dururken ?

Þöyle bir düþündüm, ben AKP diyerek edepsizlik ediyorum, baþbakana göre. CHP’ ye CH Parti, MHP’ ye MH Parti, ANAP’ a ANA Parti demediðim için kat kat edepsizlik yapýyorum sizin anlayacaðýnýz. Aðýr geldi bu sýfat bana. Kendime yapýlan hakareti kaldýramadým. Hem de sayýn baþbakan tarafýndan hakarete uðramak; bir vatandaþ olarak beni önce çok üzdü, sonra da sinirlendirdi.

Türkçe sözlüðe baktým “ edepsiz ” in karþýlýðýný okumak için. Þöyle yazýyordu:
Edepsiz: Utanýlacak iþleri sýkýlmadan yapan, utanmaz, sýkýlmaz, terbiyesiz (kimse).”…Ýþte bu cümleyi okuyunca tuhaf oldum. Baþbakaným tarafýndan bana lâyýk görülen bu sýfat, yüreðimi burktu. Sonra uzun uzun düþündüm. Edepsiz denmeyi hak edecek hiçbir þey yapmadým bugüne kadar. Çalmadým, çýrpmadým, sahte evrak düzenlemedim, vergi kaçýrmadým, yalan mal beyanýnda bulunmadým, kimseyi dolandýrmadým vs. Neden edepsiz olayým ? Elbette herkes gibi benim de hatalarým oldu, olmuþtur ve olacaktýr . Ama bu hatalarým için kimse bana edepsiz diyemez. Sayýn baþbakan bile. Ben edepsiz deðilim. Bana “ edepsiz ” diye hakaret eden baþbakana “ sayýn” diyecek kadar edepliyim.

Edepsizin sözcük anlamýný okuyunca sinir bastý. Biliyordum anlamýný ama, bana sayýn baþbakan tarafýndan lâyýk görülen sýfatýn anlamýný sözlük sayfasýndan okumak , kendimi o edepsiz sözcüðüyle özdeþleþmiþ görmek - ne desem bilmiyorum - psikolojimi bozdu. Sanki bütün dallarým silkelendi, evimin bütün odalarýna girildi.

Sonra toparlandým, kendime geldim. Kanaryaya, kuþ bilmez biri “ karga ” dedi diye, kanarya karga olur mu kýzým dedim kendime ? Pýrlantaya “ boncuk ” denildi diye, pýrlanta gerçekten boncuk mu olur dedim. Sen bir eðitimcisin, sorumluluðunun bilincinde olan ve bunu gereklerini yerine getirmeye çalýþan bir vatandaþsýn dedim.

Þimdi ise, iyice toparlanmýþ durumdayým. Ýster edepsiz desinler, ister baþka þeyler desinler. Kimin umurunda ? Atalarýmýz “ Beþ yüz karga umurumda deðil, uçurur da seyrine bakarým.” demiþler ya; ben de diyorum ki : Baþbakan kýzsa da, beni “ edep dýþý davranmakla ” suçlasa da ben AKP diyeceðim. Kýrk yýllýk Kani, olur mu yani sevgili okurlar. …AKP …..Nasýl olsa adýmýz edepsize çýktý. Bir edepsize de böyle bir tavýr yakýþýr. Eeeeeeee, ne demiþ atalarýmýz : ” Saklama, hýrsýz edersin ; söyleme, arsýz edersin. “… Beni, sayýn baþbakan arsýz yaptý ; affýnýza sýðýnýyorum sevgili okurlar.

Bir partinin adýnýn þöyle veya böyle söylenmesinden bana ne ? Kime ne ? Her iþ bitti de sýra buna mý geldi ? Biz geçim derdindeyiz, sayýn baþbakan neden söz ediyor. Ha AKP denilmiþ, ha AK Parti denilmiþ; kimin umurunda ? Þimdi deme de dur : “ Benim derdim inekle dana ; kadýnýn derdi sürmeyle, kýna. ”

Son olarak: AKP dediðim için beni ve benim gibi binlerce kiþiyi “ edepsiz ” ilân eden baþbakana bir sözüm var: Aman dikkat sayýn baþbakan. “ Deli deli akaný, bura bura týkarlar.”……Ona göre sayýn baþbakaným, demedi demeyin.












Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 14
Chp'nin Tandoðan'daki Grup Toplantýsýný Görmezden Gelen Medya
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 15
Bu Yazýmýn Müsebbibi Ablamdýr
Fatma Nine'nin Günlüðü - 10
Fatma Nine"nin Günlüðü – 11
Fatma Nine'nin Günlüðü - 12

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.