..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > kemal düz




7 Haziran 2009
Aybastý'yý Kolbastý  
kemal düz
bir jandarma kolu, bir çetenin gizlendiði yeri basar. çetenin baþýný yakalayýp götürmek isterler. çetenin adamlarý baþlarlar oynamaya. bunlarý gören kol komutaný “ bunlar eðlence yapýyorlar. çetecilik bunlarýn iþi deðil.” der. ve böylece çeteler baskýndan kurtulurlar. bu olayýn anýsýna, bu oyun oynanmýþ, yaygýnlýk kazanmýþtýr


:BFCJ:
AYBASTI’YI KOLBASTI

Ülkenin her bir yerinde kolbastý fýrtýnasý esiyor. Belki de Avrupa, Asya derken oyunun dünyanýn her yerine yayýlma olasýlýðý çok yüksek. Bir kere kolbastý oyunu þu yaþadýðýmýz zamanlara çok uygun. Neden mi? Bir kere düzensiz, belirsiz, karmaþýk, süratli bir dünyada yaþýyoruz. Her þey içiçe geçmiþ, neyin doðru neyin yanlýþ olduðu bilinemiyor. Her insan en iyi, her insan tek doðru, her sistem kendince en mükemmel. Ýþte böyle bir dönemde Karadeniz’in her köþesinde sessiz sedasýz oynanan kolbastý oyunu ülke gündemine kendiliðinden girdi. Krize meydan okurcasýna milleti oynatýyor. Bizde bu konulara kafa yoran biri olarak meselenin aslýný, eðrisini doðrusunu araþtýrma görevini kendimize verdik. Ve aþaðýda ki sonuca vardýk: Kolbastý oyununun ortaya çýkýþýyla ilgili çeþitli söylentiler var, ancak biz birini anlatmakla yetineceðiz:
Bir jandarma kolu, bir çetenin gizlendiði yeri basar. Çetenin baþýný yakalayýp götürmek isterler. Çetenin adamlarý baþlarlar oynamaya. Bunlarý gören kol komutaný “ Bunlar eðlence yapýyorlar. Çetecilik bunlarýn iþi deðil.” der. Ve böylece çeteler baskýndan kurtulurlar.
Bu olayýn anýsýna, bu oyun oynanmýþ, yaygýnlýk kazanmýþtýr. Bizim bu konuya yaklaþým tarzýmýz ise þöyle:
“Bastý” sözcüðü dilimizde deðiþik amaçlarla, birbirinden farklý anlamlar yüklenerek kullanýlýr. Yemek kültüründe( fasulye, patlýcan, kabak, bamya) bastý gibi anlamlar içerir, ayrýca pirzolaya da külbastý denir. Psikoloji de “bastý” sözcüðünün insanýn içsel durumuyla da baðlantýsý vardýr. Afakanlar bastý: Sýkýntýlý, bir yürek çarpýntýsýný anlatýr. Karabasanlar bastý deyimi ise; gerginlik içinde, sýkýntýlý olma halini, kötü bir düþ, rüya görmeyi, ruhsal karmaþayý, bunalýmý anlatmakta kullanýlýr. Diðer taraftan doðum sýrasýnda temizliðe dikkat edilmemesi nedeniyle lohusalarýn tutulduðu ateþli hastalýða da albastý denir.
“Aybastý” kelimesi de ruhsal bir durumun tarifinde de kullanýlýr. Ay’ýn, dolunay durumunda kimi canlýlarý etkilediði bilinen bir gerçektir. Bazý insanlarda dolunay günlerinde çeþitli ruhsal deðiþmeler olur. Kimi hayvanlarda da deðiþik davranýþlar ortaya çýkar. Köpekler havlar, çakallar, kurtlar ulur. Bu tür etkilerin yoðun olduðu karasal yerlere ‘bastý’lý adlar verilir. Deniz sahilinde olursa “bastý yalý” gibi adlar verilir.
Türkçe basmaktan türeyen ‘bastý’ sözcüðünün dýþýnda, Arapça kökenli baþka anlamlar taþýyan ‘bast’ kelimesi Osmanlý Türkçesi’nde; yayma, açma, sevindirme, utangaçlýðý býrakma, rahat etme, kendinden geçme, anlamlarýna gelmektedir.
Tekrar gelirsek kolbastý’ya;ve olayý jandarma baskýnýnýn dýþýnda tutarsak; oyunun beden ve ayaklarýn kývrak hareketlerine uygun bir biçimde, kollarýn iki yana açýlarak coþkulu ve rahat bir biçimde hýzla hareket ettirilmesinden kaynaklandýðýný, buna birde dolunayýn katýlmasýyla oyunun çýlgýnca sýçramalara dönüþtüðünü söyleyebiliriz. Atak, güçlü, her hareket ve müzikle oynanabilen kolbastý oyununun çýkýþ yeri ve sahibi neden Aybastý olmasýn ki; bütün bu anlatýlanlar Aybastý’ya ve yöreye çok uygun geliyor. Ben bu yüzden diyorum ki. Kolbastý Trabzon’nun deðil, Ordu’nun, muhtemelen de Aybastý’nýndýr. Trabzonlular oyunu biraz deðiþtirerek biraz da kendi folklorik özelliklerini katarak Trabzon kolbastýsý yapmýþ olabilirler… durup dururken niye oyunun adýna Trabzon adýný versinler ki. Diðer yandan her yöre oyunun baþýna yaþadýðý yerin adýný vererek oynamaktadýr kolbastýyý. Bence oyun Aybastý’nýndýr. Bu nedenle kolbastý’ya Aybastýlýlar sahip çýkmalý. En azýndan kâfiye ve ses uyumu bakýmýndan” bastý” kelimesi bizden alýnmýþ veya esinlenmiþlerdir. Yaþasýn ‘Aybastý kolbastý’sý…
Kemal Düz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Titus Timsahý
Habsamana'da At Sýrtýnda Seyahat
Benim Sevgili Derviþim
Deðirmende Kuþ Sesleri
Tarihin Sayfalarý Arasýnda Seyahat: Aybastý
Püsür Nalet
Panayýr'dan Festivale Perþembe Yaylasý Er Meydaný
Aybastý Ýlçesinin Tarihsel Adý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.