..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Seyfi Alp




30 Haziran 2009
Alan Düðünleri  
Alan Köyleri, Bolu'nun Kýbrýsçýk Ýlçesi'ne baðlý 5 ayrý gurup köy

Seyfi Alp


Bolu'nun Kýbrýscýk ilçesine baðlý 5 ayrý köye birden Alan Köyleri denilir... Benim babam bu köylerden en büyüðü olan Alanhimmetler'de doðmuþ.. Çocukluðumun Alan Köyleri'nden bir kesiti anlatmaya çalýþtým.


:CBCA:
1970 ila 1980 arasýndaki 10 yýl Alan köylerinin deðiþim yýllarýydý. Daha önce geniþ arazileri, yüzlerce koyunu, keçisi olan insanlar "Þeere" özenince topraklarýný birer birer terk etmeye baþladý. Beypazarý, Nallýhan ve Bolu, vefâkar, yiðit ve mert insanlarý Köroðlu'nun baðrýndan söküp söküp aldý. Þimdi yaþlarý 40'ýn üzerinde olanlar çocuklarýna Alan köylerinin o dönemdeki dayanýþma ve yardýmlaþma ruhunu anlatsa, çocuklarý yakalarýna yapýþýr ve sorarlar: "Bu güzellikleri neyin karþýlýðý olarak terk ettiniz." "Þeerlere daðýlan Alanlýlar" kazandýklarý yanýnda mutlaka kaybettiklerinin de muhasebesini yapmalý.

Binlerce küçük baþ hayvanýn gezdiði bayýrlar boþ kaldý. Þimdi tarlalar hüzünlü, çeltik tarlalarý aðlýyor. Ben þimdi yaþlarý 20'nin altýnda olan ve nüfus kaðýtlarýnda Alan köylerinden birinin adý yazan gençlerin kolundan tutup, çocukluðumun Alan düðünlerine götürmek istiyorum. "Yýllardan sanýrým 1975 idi. Dokuz yaþýmdaydým. Þuan kimin olduðunu tam hatýrlayamýyorum ama Alan'a düðüne gidiyordum. Çeltikdere'den yürüyerek Alan'a vardýk. Alanhimmetler babamýn köyüydü. Dereli Koca Abdullah'ýn (Goca Apla) kýzý Safinaz'a aþýk olmadan önceki köyü. Adýný "Kürt Musa" diye her yere duyurduðu, çayýrlarýnda güreþler tuttuðu köyü. Alan'daki halamlar beni çok severdi. En büyüðü Makbule halam, daha küçüðü Aþa halam (Ayþe) ve onlarýn çocuklarý akrabalarýmýz. Hatta okul tatillerinde birkaç gün halamlarýn yanýnda kalýrdým. Þöyle dört davullu, dört köçekli bir Alan düðünü oldu mu babam beni birkaç gün önceden halamlara yollardý. Çocukluðumun Alan düðünlerindeki sevgi, saygý ve dayanýþmayý bir daha baþka bir yerde hiç göremedim. Alanlýlar düðünlerde biraz deli dolu olurlardý.

Baþta Himmetler olmak üzere bölge köylerin kendilerine göre adetleri vardý. Oyunlarý bile farklýydý. Hele Oðlan Kýnasý Gecesi oldu mu yer yerinden oynardý. Köyün tam ortasýna büyük bir ateþ (ataþ) yakýlýr, bu eðlenceye gelenler kalabalýðý tabancalarýyla selamlardý. Tak tak tak tak sesleri daðlarý taþlarý inletir, insanlarla birlikte bütün mahlûkat bir hafta boyunca düðün yapardý. Biz tabancalardan saða sola sýçrayan boþ kovanlarý toplar, duvak günü "kimin daha çok boþ kovaný" var diye yarýþýrdýk. Düðünlerde herkes toplumda o güne kadar edindiði yer kadar deðer görürdü. Köklü sülâlerden gelenlere saygý gösterilir. Herkes nerede ne konuþacaðýný bilir. Düðün evinden yayýlan sevgi ve hoþgörü bütün köyü kaplardý. Çocuklar biraz mýz mýz edince, "Oðlum bugün düðün" diye uyarýlýrdý. Bir de belalýlar vardý. Ama onlara kimse iliþmezdi. Düðüne gelenler sadece düðün sahibinin deðil, bütün köyün misafiri olurdu. Bütün Alanlýlar düðün sahibi için bir haftalýðýna nerdeyse iþi gücü býrakýrdý. Kusursuz bir düðün sonrasý, Derelilerin, Depeli Ardýlýlarýn, yada Gýrbýzlýlarýn, "Adamlara helal olsun" diyeceðini herkes bilirdi. Yersiz bir davranýþtan bütün Alan köylerinin zarar göreceði de bilinir ve deli dolular frenlenirdi. Kýþ düðünlerinde hiç bir misafir dýþarda kalmasýn diye köyün bütün evlerinde misafir odalarý açýlýr, sobalar yakýlýrdý. Karnýn aç mý tok mu diye sorulmadan sofralar kurulurdu. Alan düðünlerinde aradan geçen 27 yýla raðmen unutamadýðým bir güzellik de Himmetler çevresinde olan köylerdeki insanlarýn birbiriyle kaynaþmasýydý. Aþþa Köylüler, Balý Köylüler, Kuçuk Köylüler düðünlerinde dýþarýya karþý "Alan Köyleri" imajý verirdi. Yaþlýlara hürmet gösterilir, gençlerin sýrtý sývazlanýr, çocuklarýn baþý okþanýrdý. Alan Düðünleri beni o kadar etkilemiþti ki, 7-8 yaþýndaki çocuk halimle, "Allah’ým Alanlýlar bizim köyden bir kýz alsa da bir düðün görsek" diye dua ederdim. Sanýrým benim bu dualarým sayesinde Dere'den Alan köylerine, Alan'dan Dere'ye epeyce gelin ablamýz geldi-gitti.

Geçen yaz yine bu mekanlarý gezdim. Attýðým her adýmda karþýma davullarýyla harman yerinde allý pullu köçeklerini kovalayan davulcular çýktý. Hamdi'nin Kürt Dayý'nýn, "Derelile cümleten hoþ geldiniz" sesi kulaklarýmda yankýlandý. Ve mahþeri kalabalýkta yerinde duramayan ata bindirilmeye çalýþýlan al duvaklý gelinler gözümün önünden geçti. Gezmekten biraz yorulup, Alanhimmetler harman yerinde bir taþýn üzerine çömeldim. Kulaðýma þu ses geldi: ""Hayrola Dere bebe. Bir þey mi kaybettin?" Sessizce cevap verdim. "Evet... Hem de çok þeyimi."



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: "Alan Düðünleri" Öyküsüne Dair..
Gönderen: Ezgi Fatma Açýkgöz / , Türkiye
16 Ocak 2011
Alan Köylerinin geleneksel yapýsý, düðünlerindeki kültürel yelpazenin renkliliði gerçekten çok etkileyici..Geçmiþe duyulan özlem olgusu, belki de ülkemizin geleneksel dokusunu özleyen pek çok okuyucuyu duygulandýracak nitelikte..Belirli bir alanda içiçe yaþayan insanlarýn nasýl bir kaynaþma ve paylaþým içinde olduklarýný,hangi kültürel baðlarla birbirlerine baðlandýklarýný öykünün satýrlarý arasýnda gezinirken derinden algýlayabiliyorsunuz.. Elinize, yüreðinize saðlýk..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yayla Göçü
Emin Dayý...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeltikdereli Sami... [Þiir]


Seyfi Alp kimdir?

1966'da Bolu'da doðdum. 1990 yýlýndan buyana Almanya'da gazetecilik yapýyorum. Sabah Gazetesi Frankfurt muhabiriyim

Etkilendiði Yazarlar:
1990'dan buyana haber yazýyorum. Redaktör olarak çalýþtým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seyfi Alp, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.