..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Uçlar > eyyüp yýldýrmýþ




26 Aðustos 2009
Sokak Çocuklarý  
eyyüp yýldýrmýþ
Hangimiz sokakta mendil, sakýz satan, arabalarýn camlarýný silmek isteyen çocuklarla rastlaþmamýþtýr. Görmezden gelsek de onlara hep rastlarýz...


:BADJ:
Hangimiz sokakta mendil, sakýz satan, arabalarýn camlarýný silmek isteyen çocuklarla rastlaþmamýþtýr. Görmezden gelsek de onlara hep rastlarýz. Onlar toplumun göz ardý ettiði gerçeklerden ama acý gerçeklerden bir tanesidir. Biz bu yazýmýzda sokakta çalýþan deðil sokaðý yurt edinen çocuklarýmýzdan söz edeceðiz pek iç açýcý bir konu olmasa da sizlerle paylaþmak istediðim bir toplumsal yaraya dikkatinizi çekmek istiyorum bu yazýmda. Bakýn ne diyor sokak çocuklarý:

Biz tehlike deðiliz tehlikedeyiz!

(*)”Sokak çocuklarýnýn çoðu kimsesiz deðildir; ancak içinde bulunduklarý aile baðlarýnýn niteliði, bu çocuklarý ya sokaklarda çalýþarak aile bütçesine yardýmcý olmaya ya da evden kaçmaya yönelten nedendir. Aslýnda bu çocuklar sokaklarýn ‘kimsesizleridir. Çünkü onlar, içinde yaþamak için uðraþ verdikleri topluma yabancýlaþmýþlardýr. Onlar genellikle uyuþturucu kullanmaya ve suç maðduru ya da sanýðý olma tehlikeleri ile karþý karþýyadýrlar. BM Çocuk Haklarýna Dair Sözleþme’si (ÇHS) çerçevesinde ele alýndýðýnda, bu çocuklar, özel koruma önlemlerine muhtaç çocuklar kategorisinde deðerlendirilmektedir”. Bu satýrlarý. unicef’ in Türkiye sitesinden aldým. Yazý þöyle devam ediyor:

“Tüm dünyada tarih boyunca görülen en kalabalýk çocuk kuþaðý, içinde bulunduðumuz on yýl içinde dünyaya gelecektir ve bunlarýn 1.5 milyonu da Türkiye’de doðacaktýr. Bu çocuklarýn bir bölümü, yoksulluk, aþýrý kalabalýk, fiziksel, ekonomik, cinsel ya da duygusal istismar gibi etkenler nedeniyle aileleri ile sorun yaþayacaktýr. Koþullara uyum saðlamak için gösterilecek çabalara karþýn, bu çocuklarýn önemlice bir bölümü Türkiye’deki kentlerin sokaklarýnda yaþayan ve çalýþan çocuklarýn saflarýna katýlacaktýr”. Saptamalar ürkütücü hep nüfusumuzun genç ve dinamikliðinden söz ederken bunun arkasýnda eðer önlem alýnmazsa yatan potansiyel tehlikeyi bir düþünün. Bu gelecek için bir senaryo olsa da mevcut durum yine ayný sitede þöyle dile getirilmiþ.

Varolan Durum

Türkiye’de kentlerin sokaklarýnda yaþayan ve/veya çalýþan çocuk sayýsý son dönemde gözle görülür biçimde artmýþtýr.

Pek çok çocuk anne-babalarý tarafýndan sokakta çalýþýp aile geçimine destek vermeye zorlanmaktadýr.

Ýstismar eden ailelerden gelen çocuklarýn bazýlarý kurtuluþu sokaklarda aramaktadýrlar.

Birçok zaman okula gidemeyen, gitse bile ev ödevlerini yapacak zamaný bulamayan bu çocuklarýn birçoðu eðitim sisteminin dýþýnda kalmakta, bu da vasýflý iþler için gerekli olan ilköðretim diplomalarýný alma þanslarýný sýnýrlamaktadýr.

Çocuklarýn çoðu sokaktayken kötü muameleye, fiziksel ve/veya cinsel istismara, hastalýklara ve yetersiz beslenmeye maruz kalmakta, madde baðýmlýsý haline gelmektedir”. Þimdi söyleyin bana bu çocuklarý toplumun kanayan bir yarasý olmak yerine okuyan düþünen ve üreten birer birey olmalarý yolunda neler yaptýk. Daha doðrusu neler yapamadýk. Sokak çocuklarýnýn profiline bakmak gerekirse ülkemizde bu konuda yaptýðý çalýþmalarla adýndan söz ettiren bir uzmanýn (**) Prof.Dr. Oðuz POLAT’ ýn konu ile ilgili bir yazýsýndan alýntý yapmak istiyorum.

(***) ”Bu çocuklara baktýðýmýzda; evde dayak yiyen, sonra bu þiddete dayanamayarak sokaða kaçan, burada da suça itilerek yaþayan çocuklarýn olduðunu görmekteyiz. Bu çocuklara saðlýk dýþý koþullarda çalýþan çocuklarý da eklemek gerekir. Hepsinin ortak özelliði bulunduklarý yaþýn gerektirdiði yaþamý yaþayamamalarý ve en çok gereksinmeleri olan ev sýcaklýðýndan, ebeveyn ilgisinden, oyun oynamaktan ve saðlýklý beslenmeden yoksun olmalarýdýr”.

Biz tehlike deðiliz tehlikedeyiz! Sokak çocuklarýnýn bu feryadýný duymak ülke yarýnlarýna güven ile bakmanýn olmazsa olmaz ön koþulu olmalý.

(*)http:// www.unicef.org/turkey

(**)Prof.Dr.Oðuz POLAT: http://www.adlitip.org/?page_id=159

(***)http:// http://www.sokakcocuklari.net/

Fotoðraf Rana Mullan © UNICEF Türkiye 2004



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nu Ninda - An Ezzateni, Watar - Ma Ekuteni
Yaratýcý Drama
Duru Bir Ýnsan, Yýlmaz Duru" Ya Vefasýzlýk…
Claude Monet' Ýn Yaþamý Üzerine Bir Deneme
Putin mi Medvedev mi Rusya"nýn Gerçek Lideri Kim?
Seç Beðen Her Çeþit Öðretmen Var!
Fransa (Soykýrým) Yapmamýþtýr
Sarý Gelin
Beþir"le Vals
Yunan Megalo Ýdea" Sý ve Ýnsan Haklarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.