..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > eyyüp yýldýrmýþ




26 Aðustos 2009
Ab Bir Hýristiyan Klübüdür...  
eyyüp yýldýrmýþ
Evet, kim ne derse desin AB bir Hýristiyan kulübüdür. Bunu ilk söyleyen biz deðiliz sonda olmayacaðýz...


:AGBJ:
Evet, kim ne derse desin AB bir Hýristiyan kulübüdür. Bunu ilk söyleyen biz deðiliz sonda olmayacaðýz. AB fikrinin hayat bulma evresini Milli Gazete sütunlarýnda þöyle görürüz(*) Avrupa Birliði düþüncesi 1300’lý yýllardan beri Avrupalý filozof, tarihçi ve siyaset adamýnca tartýþýlýrken, en önemli ortak noktalardan biri Hýristiyanlýk oldu. Nitekim tarihte Haçlý Seferleri’ni Avrupa devletlerinin eylemsel olarak örgütlenmelerinin ilk büyük faaliyeti olarak tanýmlamak mümkün… Mesela 1589–1610 yýllarý arasýnda Fransa Kralý olan IV. Henri de Avrupa Birliði’nden söz etti ve hatta, bugünkü Fransa topraklarýnda bulunan þehir devletlerini birleþtirip o zaman mevcut olan feodal yapýyý kýrarak ilk adýmlarý attý. AB düþüncesinin on sekizinci yüzyýldaki en ateþli savunucusu ise Papaz St. Pierre’dir. Onun görüþleri siyasî, ekonomik bir birliði ve refahý amaçlýyordu. AB tartýþmalarýnýn bir ayaðý hýristiyanlýk, diðer ayaðý ise “ekonomik çýkar” oldu. 1848 yýlýnda Ýsviçre’de siyasî entegrasyon gerçekleþti. On üç kanton bir araya gelerek Ýsviçre Federasyonu’nu oluþturdular. Federasyon içerisinde, mallarýn ve insanlarýn serbest dolaþýmý uygulamasýna geçildi. Ayný yüzyýl içerisinde, Ýngiltere’de klâsikleþmiþ feodal yapýdan vazgeçilerek siyasî liberal birlikler oluþturuldu. Hemen ardýndan, Alman Prenslikleri yalnýzca gümrük birliði çerçevesinde, Ýtalyan þehir devletleri de tarýma dayalý ekonomik entegrasyon konusunda birlikler oluþturdu.

Avrupa Birliði hayalinin gerçekleþmesi için atýlan ilk ciddi adýmlar ise Ýkinci Dünya Savaþý’ndan sonra, savaþýn yaralarýný saran Avrupa’da öncelikle ekonomik, kýsmen de siyasi iþbirliðinin güçlenmesi gerektiði görüþünün ifade edilmesiyle ortaya atýldý. Ýkinci Dünya Savaþýyla beraber Avrupacýlýk tartýþmasý hem ivme kazandý hem de geniþ bir kamuoyunu arkasýna aldý.

Yukarýda anlatmaya çalýþtýðýmýz gibi Avrupalýlýk fikrinden önce Hýristiyanlýk baðý bir birleþtirici harç görevi üstlenmiþtir. Bunda þaþýracak bir durumda aslýnda yoktur. Unutmayalým ki Haçlý Seferleri de ayný zihniyetin bir ürünü deðil miydi?

Türkiye’nin AB macerasýný biliyoruz, (**)”Türkiye ile Avrupa Birliði'nin iliþkileri 31 Temmuz 1959'da Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluðu'na yaptýðý ortaklýk baþvurusu ile baþlar. AET Bakanlar Konseyi'nin baþvuruyu kabul etmesi sonrasýnda 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara Anlaþmasý imzalanmýþtýr. Ankara Anlaþmasý ortaklýk yaratan bir anlaþmadýr.

Bunu 1970 yýlýnda imzalanan Katma Protokol izlemektedir. Türkiye'nin, sonradan Topluluk üyesi olan birçok ülkeden daha önce Topluluk ile iliþkilerini baþlatmýþ olan bu iki önemli belge, o tarihlerden sonra ve 17 Aralýk 2004 tarihli Avrupa Konseyi Sonuç Bildirgesi sonrasýnda halen devam etmekte olan süreçte Türkiye-AB iliþkilerinin hukuki dayanaklarýndandýr. Bunlar bizim AB kapýsýnda 50 yýl beklediðimizin ve sonucu olmayan sürecin belgesidir. Þimdide baþka bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum, Ýzlanda Parlamentosu, zorlu ve tartýþmalý bir oturum sonrasý ülkenin Avrupa Birliði'ne tam üyelik baþvurusu yapmasýna onay verdi. Bunda ne var diyebilirsiniz. O zaman iþte cevabý bizi 50 yýl kapýda bekletenler Ýzlanda için neler diyor; (***) “Ýzlanda'yla tam üyelik müzakerelerinin en erken Þubat ayýnda baþlayabileceði… 2011 sonu ya da 2012 baþýnda yapýlabilecek bir referandum sonrasý Ýzlanda'nýn en erken 2013'te AB üyesi olabileceði belirtiliyor” Ne diyelim Ýzlanda için hayýrlý uðurlu olur. Tabii Ýzlanda’nýn Hýristiyan bir ülke olduðunu bilmeyeniniz yoktur.

Emre Kongar bir yazýsýnda þöyle der(****)” Eskiden emperyalizm, Ýslam ve Doðu ülkelerini uygarlýk dýþý gördüðünü saklamaz, onlara ikinci sýnýf insanlar olarak baktýðýný açýkça belirtirdi.

(*****)Edward Said, "Orientalism" adlý çalýþmasýnda Batý'nýn bu tavrýný açýkça ortaya koyar ve eleþtirir.”

Artýk ne Edward Said gibi pozitif düþünenler nede AB birliðinin Hýristiyan kulübü olmadýðýný savunanlar düþüncelerini açýkça söylemeseler bile siz neyin ne olduðunu iyi biliyorsunuzdur.

(*)Avrupa Birliði düþüncesi ve Hýristiyanlýk

(**). T.C. Avrupa Birliði Genel Sekreterliði

(***) www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2009/.../090716_icelandvote.shtml)

(*****)Emre Kongar

(*****)Edward Said (1935 - 2003), Edward Said aslen Filistinli. 1935 yýlýnda varlýklý bir Hristiyan ailenin çocuðu olarak Kudüs'te dünyaya geldi. 1948 yýlýnda ailesi göçmen olarak Mýsýr'a yerleþti ve Ýngilizce dýþýnda baþka bir dilin konuþulmasýnýn yasak olduðu seçkin koloni okullarýnda eðitim aldý. Aldýðý bu Anglosakson eðitim sýrasýnda kendisine “Avrupalý olmayan diðer“ olduðu da öðretildi. Kendisi bu durumu þöyle anlatýyor: "Biz'i Onlar'dan ayýran dilsel, kültürel, ýrksal ve etnik çizgi idi. Benim Anglikan kilisesine baðlý olarak doðmuþ, orada vaftiz edilmiþ ve kilisenin bir üyesi olmuþ olmam iþimi kolaylaþtýrmýyordu." Diyen fikir adamýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Modern Kölelik Nedir?
Türkiyenin El Beþir'le Vals'i
Alman Vatandaþ Hareketi ve Vatandaþ Bile Olamayan Almanlar
Abd" Ye Güven (Me) Mek
Baþkasýna Yakýþmazdý Zaten "Nobel Barýþ Ödülü Obama' Nýn"
Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Türkiye
Allah Kimseyi 'Holodomor' ile Terbiye Etmesin!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öldürülen Gazeteciler ve Uður Mumcu
Evet, Soykýrým Yapýlmýþtýr, Ýnkâr Boþuna!
Kapitalizmin mi Yoksa Bretton Woods' Un Sonumu?
Türkiye"nin Ýki Ýbret Günü (6–7 Eylül 1955)
Darwin' Ý de mi Allah Yarattý
Yurdumun Kuþlarý
Latin Amerikanýn Unasur' U
24 Nisan ve "Musa Daðlý Çocuklar"
Cumhuriyet Tarihinde A - Rmhc ve Kemalizm Gerçeði
Ýlk Basýn Þehidimiz, Hasan Fehmi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.