..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Aydýn Akdeniz




16 Eylül 2009
Lablace'nin Þeytaný Gözüyle Ýnsan ve Politika..!  
Aydýn Akdeniz
Alacaðý kararlarda belirleyici unsur ne idi gerçekte? Yaþamýn kendine özgü o akýp giden kurgusunda önüne çýkan “özel” þartlarýn kendisini almaya mecbur býraktýðý tavýr ve duruþlarý kendi derinliði içerisinde yaþattýðý ve aslýný sorarsanýz kendisinin dahi tam olarak emin olamadýðý o, olasý kimlik sahiplenmelerinden acaba hangisine karþýlýk gelmekte idi? Yaþamdan beklentilerine göre þekillenen tercihleri ve bunlarýn toplamýyla kendisine iliþkilendirilen kimliði gerçekte hangi oranda içerisinde yaþatýp üzerine titrediði o “ ben” e ait birer gerçeklik olabilirdi? Gelecek zamanlarýnda olasý bir “ben”i vardý. Ýçinde bulunduðu þu zaman diliminde basiret ve görüþüne kapalý olan ve asla doðruluðundan emin olamayacaðý gelecekte ki eylemleri, niteliði belirsiz birer muamma olarak þimdiden beklemekte idi kendisini.


:AIFF:
Alacaðý kararlarda belirleyici unsur ne idi gerçekte? Yaþamýn kendine özgü o akýp giden kurgusunda önüne çýkan “özel” þartlarýn kendisini almaya mecbur býraktýðý tavýr ve duruþlarý kendi derinliði içerisinde yaþattýðý ve aslýný sorarsanýz kendisinin dahi tam olarak emin olamadýðý o, olasý kimlik sahiplenmelerinden acaba hangisine karþýlýk gelmekte idi? Yaþamdan beklentilerine göre þekillenen tercihleri ve bunlarýn toplamýyla kendisine iliþkilendirilen kimliði gerçekte hangi oranda içerisinde yaþatýp üzerine titrediði o “ ben” e ait birer gerçeklik olabilirdi? Gelecek zamanlarýnda olasý bir “ben”i vardý. Ýçinde bulunduðu þu zaman diliminde basiret ve görüþüne kapalý olan ve asla doðruluðundan emin olamayacaðý gelecekte ki eylemleri, niteliði belirsiz birer muamma olarak þimdiden beklemekte idi kendisini. Yüzünün kýzarmasýna neden olacak eylemleri olmamýþsa dünden bugüne, bu belki de kendi aldýðý kararlarýn doðruluk yüzdesinin baskýn çoðunluðundan öte tercihlerinin doðru bilinen deðerlerden sapmasýna neden olabilecek alýnmasý zorunlu, kaçýnýlmaz bir takým müþküllerle henüz karþýlaþmamasýna baðlý olabilirdi. Peki ya aramýzda sýradan birer insan olarak yaþamakta iken bir sabah uyandýðýmýzda karþýmýza suçlu biri olarak çýkýveren insanlarýn durumuna ne demeli? Þartlarýn, içindeki o kötü “ben” ile kendisini yüzleþtirdiði talihsiz biri olarak mý bakacaðýz kendisine? Kendimizi avutmak için “ iyi bir insandý ama ..” þeklinde baþlayan yargýlamalarda mý bulunacaðýz? Ya da “ bu suça duyulan yatkýnlýk aslýnda irsi bir olgu imiþ..” diyerek baþkasýnýn talihsizliðinden ders alacak yere çok bilmiþliðimizi ortaya koymak için bunu bir fýrsat olarak mý kabulleneceðiz? Ya ideolojik temelli suçlara ne demeli? Birilerini yargýlamaya duyduðumuz kuvvetli ihtiraslarýmýz, bizde hangi yetiþtirilme kusurlarýnýn bir karþýlýðý olarak gösterir kendisini? Güç ve otoriteye sýðýnma, kendini bununla ifade etme isteði, varlýk nedenimizi tanýmlamaya yeterli olabilir mi þu kýsacýk yaþamda? Ya da birilerinin gözüne girme isteði ile sureti haktan görünerek baþkalarýnýn menfaati adýna avazý çýktýðý kadar bas bas baðýrmak ve buna liberal bir kýlýf bulmak..? Þu var ki, Lablace’in Þeytaný, insanlar arasýndaki huzuru, dayanýþmayý, hoþgörüyü ortadan kaldýrabilecek her tür politik manipülasyonu en az bunun duayeni olan bizler kadar mükemmelen bilmekte imiþ meðer…

Aydýn AKDENÝZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözümüz Aydýn! Sonun da Bölgemiz Nükleer Baþlýklý Silahlardan Arýnýyor...
Hani Üçüncü Dünya Savaþý Çýkacaktý!
Ortadoðu"nun Çizilen Yeni Haritasýnda Þii Bloða Karþý Türk - Kürt Ýttifaký
Primitive Kavramlarda Günü Yaþamak!
Nev Zuhur Zamane Karunlarý ve Sudan Petrolü
ve Dünya, Ortadoðu"da Kendi Yalnýzlýðýna Bir Kez Daha Þahit Olurken...
Asimetrik Körlükte, Doðu Türkistan!
Uçan, Uçurulan, Uçuþturulan Bunca Þey Arasýnda Uçan Otomobiller...
Türkiye Ýsrail Ýliþkilerin de "Ayrýlýk" Sinyali Midir? Görünen..!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deist Mentalitenin Öncülleri Olarak Hermetik, Okültik, Panteist Açýlýmlar
Tolstoy Müslüman Olmuþ Muydu?
Recep Ývedik'e Sonunda Bunu da Yaptýlar!
Tarlaya, Ýnsan Tohumu Eken Deist Filozof…
Sahne Iþýklarýnýn Büyüleyiciliði ve Entellektüellik Arasýnda Ýkilem!
Kayýp Barnabas Ýncil'i Gerçekten Bulundu Ýse Tarih Bundan Sonra Nasýl Þekillenir?
Sosyokültürel Deðiþkenliðimizde Coðrafi Bir Etki Olarak Anadolu Gerçekliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.