..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Didem




22 Eylül 2009
Hataya ve Hayata Dair  
Didem
Ünlü yazar Virginia Woolf un tavsiyesine uyarak, her gün içimden geldiði gibi kurallarý, gidiþatý düþünmeden, sadece akýþý hissederek yazý yazacaðým. Antremana bu gün baþladým, ilk yazýmý aþaðýda görebilirsiniz, okuyan herkese, vakit ayýrdýðý için teþekkür ederim. Bu da birþey; en azýndan, dürüstlüðü, arýyorsun, canýn yandýðýnda geri kaçýyorsun. Acýnýn içindeki güzelliði hissetmelisin, hasret sonunda biten özlem gibi, onun da mükafatý büyük. Haydi ne duruyorsun, bu gün bayram geç kalýyorsun! Barýþ artýk kendinle ve hayatýn kendisiyle, bebekliði geride býrak. Sevimlilik yeterli deðil, bazen itici de olabilir üstelik.


:BCJF:
Kendime özgürlük izni verdim bugün: Hata yapma, hatayla yaþama. Hayatý, hatayý dile getirme, hatadan keyif alma özgürlüðü. Hatayý baþýmdan atmak için, þimdi de bu yolu deniyorum. Acýmasýzca hatalarýmý dile getiriyorum.

Varlýðýmý, ardýndan hayatýn ve hatanýn varlýðýný kabul etmezsem, kendimi deðiþtirecek gücü harekete geçiremem. Ýþe yaradý aslýnda, bayram telefonlarýný, nerdeyse, bitirdim. Az sonra akþam yemeði için mutfaða geçeceðim, ardýndan alýþveriþi halledeceðim. Gece film eþliðinde yemek yiyeceðim ardýndan, kimbilir belki bir dosta merhaba derim.

Hatalardan ders almadan, yaþanmýyor hayat. Yaþansa da faydasý dokunmuyor. Ýçten içe, iç içe, yapayalnýz ve kalabalýklar içinde, hiçbir þey fark etmiyor. Bir yerden sonra insanlar umursamýyor, umarsýzca, umursamazca;” Benden bu kadar, ne hali varsa görsün. “diyor. Ancak gitgide içinde, sana karþý; bir þeyler ölüyor, belki de haksýzlýða uðradýðýný düþünüyor.

Geminin gitmesi için dümen, dümenin harekete geçmesi için kaptan gerekir, üçü birden, birarada, birlikte, beraberce, ayný rotada ilerlemedikçe, geminin devrilmesi an meselesidir, boþa kürek çekmek, hiç bir iþe yaramaz. Yaramazlýkla bir yere varýlmaz.

An gelir canýn yanar. An gelir sevinirsin. Yoksa bir gün canýn çýkar, onu da hissetmezsin!

Dün, bugün yarýn: Þimdiyi oluþturur. Kolay deðil; yarýný dünden önce yaþamak. Kolay deðil bugünü; yarýnýn yanýna koymak.

Güzellik ve çirkinlik iç içe, ying ve yang gibi birlikte. Sarmaþ dolaþ gezinirler, birbirlerini çelmelerler. Hangisini seçeceðin sana baðlý. Aslolan sensin, diðerleri sadece garnitür.

Akýyorum sonsuz, sossuz nehirler gibi, zamanýn içinde, biraz dün, biraz bugün, ancak yarýn; özlemimimde.

Donar bakýþým benliðim kurur, denize varmayan nehir iþte böyle olur. Nehir de benim denizde, yeryüzü de gökyüzü de, insan da benim tanrý da, kendimi nasýl görmek istersem öyle.

Týkýr, týkýr ilerliyor zaman, tut kýr, var içinde sen oyalan. Aðzýmda bir parça yemek, onu da unutmamak gerek. Puzzlle beni bekliyor içerde, sevinçliyim bu günde, para yokmuþ ne gam, saadetim asýl tehlikede. Duruldum birden bire, aðýr geldi bu söz, caným yandý iyice. Yanmalý caným, acýyý hissetmeliyim, ancak böyle harekete geçerim. Ýlerlemeden olmuyor, yerinde sayan sevilmiyor, saygý beklemek boþuna, saygý deðer çalýþmalar olmadýktan sonra.

Anlamsýz herþey, bazen; hey at: Hayat, bazen benim: Heyhat! “Ben buyum böyleyim.” demek çözüm deðil. Sevdiklerim kayýp gider elimden bir bir. Bu mu istediðin; yalnýz kalmak, saaatlerce yatmak, boþ oturmak, boþlukta dolanýp, ölüme çaðrý yollamak? Ne olacak ölünce, huzurlu mu olacaðýný sanýyorsun, bunu kimse bilmiyor, neden anlamýyorsun? Ne varsa anda var, onu bulup çýkarmak senin görevin, huzuru ancak böyle bulabilirsin.

Hep ayný lakýrdý terane, ilerlemiyorsun bile bile. Ne zaman paçan tutuþuyor kýpýrnadýyorsun, tehlike geçince sönüyorsun. Asýl tehlike içinde, neden bunu göremiyorsun? Laf ý güzaf sana göre herþey, her þey beleþ oh ne güzel yerleþ!

Acýmýyorum artýk sana, engel oluyorsun çünkü bana. Yaþamak istiyorum, var olmak, anýn içinde yaþamak, sevdiklerim gibi normal olmak. Haydi harekete geç ne duruyorsun, daha ne bekliyorsun? Gökten bir ýþýk düþmeyecek, ilahi bir güç sana ne yapman gerektiðini söylemeyecek. Beyaz atlý prens yalan kýz kurusu, kalk hayata karýþ. Aynalarý kýrmakla olmuyor, gözlerini kapatmakla gerçekler kaybolmuyor. Saðlýk bahane, diðer her þey de öyle, tek gerçek sensin, hayatýný sen belirlersin.

Madem, madenden memnun deðilsin; deðiþtir, sen bunu yapabilecek güçte birisin! Þu andan baþla deðiþime, bitmeyen Pazartesi Perþembe, ilerledikçe perþemce, seni sadece götürür geriye.

Geride mutlu deðildin hani, bu baðýmlýlýk niye pekii? Tamam, alýþkanlýk engel oluyor ve kýr artýk zincirlerini! Bedenen güçlü olmaman, ruhen de güçlü olmamaný gerektirmez ki. Dilim de tüy bitti, evinde kir! Yüzünü ekþitsen de bu gerçek, iðreniyorsun kendinden. Mehter marþý gibisin bir ileri üç geri, zaman yetmez böyle hiçbir þeye, an gelir kala kalýrsýn öyle.

Korkuyorsun þimdi yazmaya bile, harekete geçecek güç nerde sende. Hep az, hep yarým bildiklerin, tanýmlamak, tamamlamak için harekete geçmelisin. Nedir harekete geçmek, üretmek, temizlemek, bitmemiþ iþleri, birememiþ iþleri, birmemiþ iþleri, bitirmek. Liste yapmakla uðraþma boþuna, aklýna gelenden baþla, bitirdikçe ödülünü ver kendine, belki bir yerlere gelirsin böyle. Düþünmek bile istemiyorsun yapman gerekenleri, yapmadýkça içinde boðuluyor, kendini kaybediyorsun. Zorladýkça herþey, yaþamdan kaçýyor, uykuya sýðýnýyorsun. Bu bir yalan; dönemezsin ana rahmine geri, orda iþin bitti! Seninle, orda artýk iþleri bitti. Rüyalar, kabuslarla dolu da olsa, ana rahminin yedeði. Sana göre, ama olmaz artýk: Bitti! Bak kaybediyorsun herþeyi, uyanma vaktin, hala gelmedi mi? Yansýn canýn ilerle, yerinde saymakla gelemedin hiçbiryere. Çözemedin hiçbirþeyi, iþleyen demir ýþýldar, sen pas tutuyorsun git gide, gittikçe.

Bu da birþey; en azýndan, dürüstlüðü, arýyorsun, canýn yandýðýnda geri kaçýyorsun. Acýnýn içindeki güzelliði hissetmelisin, hasret sonunda biten özlem gibi, onun da mükafatý büyük. Haydi ne duruyorsun, bu gün bayram geç kalýyorsun! Barýþ artýk kendinle ve hayatýn kendisiyle, bebekliði geride býrak. Sevimlilik yeterli deðil, bazen itici de olabilir üstelik.

Senden ayrýlmalýyým þimdi, söylediklerimi iyi düþün, kazanan sen olacaksýn, yapabilirsin biliyorum. Hep yanýndayým, elini tutup, senin koçun olacaðým. Bu bir sýnav, bir yarýþ, ödülü kendine varýþ, sevdiklerinle kucaklaþýþ.

Duru
   

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Mükemmel
Gönderen: BEKÝR SEPET / , Türkiye
8 Mayýs 2010
Ýþte budur! Namludan çýkan bir mermi düþüncelerin. Yada özgürce sonsuz çayýrda koþan bir doru tay...Bekir Bey, deðerli ve anlamlý yorumunuzla beni onurlandýrdýnýz, çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 2
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!
Öylesine
8 Saniye Yansýmalarým A
Ölen Hangisi?
Siz=ben

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Gündüz Düþleri 1
Gözlem Yansýmalarý
Ýyi ki Var Can Dostlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.