..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ramazan Karalar




30 Eylül 2009
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir  
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir

Ramazan Karalar


Kiþisel ve toplumsal körlüðün, saðýrlýðýn ayyuka çýktýðý bu çaðda en önemli hastalýðýn “duyarsýzlýk” olduðunu düþünüyorum. Ýnsan ya da toplum olarak duyarsýzlýðýn temel sebebi “neme lazým” ya da “adam sen de” davranýþýdýr.


:AIID:
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir
Kiþisel ve toplumsal körlüðün, saðýrlýðýn ayyuka çýktýðý bu çaðda en önemli hastalýðýn “duyarsýzlýk” olduðunu düþünüyorum.
Ýnsan ya da toplum olarak duyarsýzlýðýn temel sebebi “neme lazým” ya da “adam sen de” davranýþýdýr.
Gördüðü bir yanlýþlýðý dile getirmeme, yanlýþ bir uygulamaya tepki göstermeme, haksýzlýða göz yumma, adaletsizlikleri görmezden gelme toplumumuzda bir salgýn hastalýk gibi yayýlýyor.
“Aman baþým belaya girmesin.” diye kendini soyan kapkaççýyý bile þikayet edemeyecek hale geldi toplum. Yanýnda iþlenen cinayete tanýklýk etmemek için kaçan, haksýz bir uygulamayý eleþtirmeyi bile yüreði kaldýramayan korkaklar topluluðu olduk ne yazýk ki.
Biz ki “Zulme sessiz kalan dilsiz þeytandýr.” hükmüyle büyümüþ bir nesiliz. Biz ki “Cinayete ses çýkarmayan caninin suç ortaðýdýr.” ilkesiyle yetiþmiþ bir kuþaðýz. Biz ki her oturduðumuzda birbirimize “Nokta kadar bir çýkar için virgül gibi eðilme.” diye öðütler vermiþiz. Ama ne yazýk ki basit korkular, kuruntular ya da ufacýk çýkarlar için “neme lazým” deyip geçiveren insanlar olduk. “Ortamý bozmayalým.” tesellisiyle yalan yanlýþ konuþanlarý tastik eder hale geldik. “Yönetenlerle ters düþmeyelim.” diye hiçbir þeyi eleþtirmeyen, suskunlar sürüsüne dönüþtük. Sadece kendimiz susmakla kalmadýk çevremizdekileri, sevdiklerimizi, aile efradýmýzý da susturduk.
Hal böyle olunca dürüst yanýmýz, “can” yanýmýz gitti. Korku kültürüyle donanmýþ “yüz” yanýmýz taht kurdu hanemize, ülkemize. Kýlý kýrk yararak konuþur olduk. Sözlerimiz “zûlfu yâre dokunmasýn” diye içimizden geleni söyleyemez olduk. Kim güçlüyse onun karþýsýnda el pençe divan duranlar geçti ön saflara. Doðru söyleyenleri dokuz köyden kovdular. Para, iktidar, makam, güç çoðu zaman içi dýþý bir olmayanlarýn eline geçti. Bu da toplumsal çürümenin eþiðine getirdi bizleri.
Her ne derseniz deyin iþte böyle bir toplum olduk vesselam!
Býrakýn yönetenleri, çevremizde gördüðümüz her türlü olumsuzluklara da duyarsýzlýðýmýz iþledi artýk. Yaþadýðýmýz sokaðý caddeyi pisletenlere gülümsüyoruz artýk. Daðlarýmýz taþlarýmýz çöplüðe dönüyor ve bizler gülümsüyoruz hâla!..
Duyarsýz kaldýðýmýz, kýlýmýzý dahi kýpýrdatmadýðýmýz hep ihmal ettiðimiz çevremiz. Sanki hiç bozulmayacakmýþçasýna hor kullandýðýmýz atalarýmýzdan bize miras kalan doðal çevremiz. Bunu her zaman söyler dururuz ama bir türlü o bilince ulaþan nesli yetiþtirmenin onuruna eriþemedik. Daha da zor görünüyor.
Doðal çevremiz dedik, bu aslýnda çok geniþ konu zincirini de beraberinde getiriyor. Bunlarla ilgili çok yazdýk çizdik. Bugün son yýllarda doða tutkunlarýnýn karþýlaþtýðý ve tam bir doða katliamýna dönüþen sulak alanlarýmýzýn mahvedilmesinden bahsetmek istiyorum.
Þehrimizin içinde nadide bir göl olan “dipsiz gölü”, nilüferleri ile þehre deðiþik bir çehre katan “ “ gölü elbirliði ile ve iþgüzar yöneticilerin isterikleri ile kaybettik elhamdülillah. Ne kaldý geriye?
Bahsedilecek doðal sulak alanlarýmýz var ama yapay göllerimize bir bakalým.
Çuðun baraj gölü, Sýdýklý baraj gölü gibi göller ve Kýzýlýrmak havzasýnýn durumu nasýl acaba?
Bu yýlýn yaðýþlý olmasý doðal olarak bu baraj göllerinin su seviyelerini de yükseltti. Özellikle olta balýkçýlýðý yapan kiþi ve gruplarýn da hem Kýrþehir’den hem de çevre illerden bu göllere akýn akýn gelmelerine sebep oldu.
Buraya kadar her þey normal görünüyor. Ama bu balýkçýlarýn ve piknikçilerin arkalarýnda býraktýðý pislik söz konusu olunca çevreye karþý ne kadar duyarsýz olduðumuzu da görebiliyoruz.
Geçen yýllarýn kurak geçmesi, yaþam alanlarýnýn azalmasý ve kurumasý bir yana kuþlar küresel ýsýnmanýn en büyük maðdurlarý durumunda kaldý.
Bu yýl bir sevindirici haber bizleri mutlu etmeye yetti; ”Doða Derneði koordinasyonunda 120’den fazla kuþ gözlemcisinin katýlýmýyla 54 sulak alanda yapýlan sayým sonucunda, 92 türden yaklaþýk 1 milyon su kuþunun Türkiye’de kýþladýðý belirlendi. Kuþlarýn en sevdiði alanlar Kýzýlýrmak Deltasý (124 bin), Eðirdir Gölü (122 bin) ve Gediz Deltasý (108 bin) oldu.”
Tüm olumsuzluklara karþýn doðanýn en güzel varlýklarý olan kuþlarýn yurdumuza ilgisinin sürmesi sizi de mutlu etmiþtir eminim.
Þimdi düþünce ve faaliyet mantýðýmýz, önce kirletelim sonra temizleriz, önce tüketelim sonra üretiriz gibi sýralayacaðýmýz hatalar dizisine son vererek zihniyet deðiþimlerinin hayata geçmesini saðlamak olmalýdýr.
Velhasýl, bu güzelim þehrin, o asýrlardýr örselene örselene yýpranmýþ, ama hâlâ ayakta durmaya çalýþan nazlý Kýrþehir'in, halini anlatmaya kelimeler yetmez. Adeta kötü koca eline düþmüþ güzeller güzeli, iyiler iyisi, yaþam sýnavýna sabýr göstermeye çalýþan bir gelin gibi Kýrþehir... Kýymetini bilmeyenlerin eline düþmüþ bahtsýz bir çiçek. Kýymet bilmeye çalýþanlarýn da emeklerine destek olmuyor bir kýsým Kýrþehir halký maalesef...
Bekleyeceðim emin olamadýðým gün doðumu için,
Belki gülümser insanlar tekrar,
Belki þehir konuþur benimle eskisi gibi pir-i pak
Ve yemyeþil bir bahar olur, þen þakrak,
Geri dönen sevgili olursun Kýrþehir...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi?
"Ne Yaptýn Kardeþ?"
Onu Tanýmak ve Anlamak
Þah! …ve Mat…
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor?
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn
Neler Oluyor, Açýlýmý Niye Kimse Açamýyor?
"En Sonunda Gelip Beni Götürdüler"
Cesur Yüreklere Ne Oldu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Senin Eline Diken Batar Mý?"
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan…
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Saadet Zinciri ve Türkiye Treni
Bakalým Daha Nelerimiz Çalýnacak?
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Halimiz Belli de Ýlmihalimiz Eksik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!" [Deneme]
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým [Deneme]
Sizin Ampul Kaç Mumluk? [Deneme]
Her Þeyi "Örtün"! [Deneme]


Ramazan Karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.