..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ramazan Karalar




30 Eylül 2009
Neler Oluyor, Açýlýmý Niye Kimse Açamýyor?  
Neler Oluyor, Açýlýmý niye kimse açamýyor?

Ramazan Karalar


Bir açýlým meselesidir gidiyor. Kimi “Kürt açýlýmý” dedi kimi de “Demokratik açýlým”. Adý ne konursa konsun destekleyenler de karþý çýkanlar da birbirlerine ayný gerekçelerle yükleniyor. Ýktidara yakýn olanlar muhalif olanlara “Ortada bir þey yok. Olmayan bir þeye niçin karþý çýkýyorsunuz?” diye hesap soruyor.


:AICH:
Neler Oluyor, Açýlýmý niye kimse açamýyor?
Bir açýlým meselesidir gidiyor. Kimi “Kürt açýlýmý” dedi kimi de “Demokratik açýlým”. Adý ne konursa konsun destekleyenler de karþý çýkanlar da birbirlerine ayný gerekçelerle yükleniyor.
Ýktidara yakýn olanlar muhalif olanlara “Ortada bir þey yok. Olmayan bir þeye niçin karþý çýkýyorsunuz?” diye hesap soruyor.
Karþý çýkanlar “Ortada bir þey yok da, siz neyi savunuyorsunuz?” diyor.
Nasrettin hoca misali “Sen de haklýsýn!”
Karþý düþüncede olanlar “AKP’ye güvenmiyoruz. Laik rejime de baðlý olduklarýný söylüyorlar ama devletin zirvesinde eþi türbanlý olmayan makam sahibi býrakmadýlar. Ýmam Hatip liselerine kazandýrdýklarý ile laik eðitim ve öðretime darbe vuran dinci eðitim ve öðretim sistemi oluþturdular. Çaðdaþ eðitime bu kötülüðü yapanlarýn, milli birliðe ve ülke bütünlüðüne karþý da suç iþlemeyeceðinden emin olamayýz.”
Bu düþüncelere katýlmamak elde deðil. Çoðulcu ve katýlýmcý demokrasi diyoruz ancak yine tekil düþüncelerle bir yerlere varmaya çalýþýyoruz. Ýþte öteden beri AKP hükümetinin yaptýðý þey bu.
Önce “Kýbrýs açýlýmý” sonra “AB açýlýmý” sonra da “Ermenistan açýlýmý”. Hepsi de fiyasko ile sonuçlanmadý mý?
Önce sorunun tanýmýný ve þeklini çizip ortaya koymak gerekir. Ülkede bir terör sorunu mu var yoksa bir Kürt sorunu mu var?
25 yýldýr ülkeye kan aðlatan bir terör sorununun olduðu çok açýktýr. Bu terörü Kürt vatandaþlarýmýz mý yapýyor? Kesinlikle hayýr! Bunu herkes biliyor.
Kan dökülmesini önlemek için 25 yýllýk PKK terörüne Kürt sorunu denmez. Ýmralý’daki bebek katilinden çözüm için yol haritasý beklenmez. Terörün kökü, kararlýlýkla masaya yumruðunu vurarak PKK terörüne destek veren küresel güçlere karþý net tavýrlar takýnýlarak, teröristin kökünü kazýmakla biter.
Terör sorununu Kürt sorunu diye dayatýlan ve beslenip büyütülen bu konu küresel güçlerin amaçlarý doðrultusunda þekil almaktadýr. Bugün çözülmesini isteyen güç, yarýn tekrar hortlatmak da isteyebilir. 2002 yýlýnda sýfýr olan terör olaylarý daha sonraki yýllarda tekrar hortlatýlmadý mý?
O yüzden adý ne olursa olsun bu açýlým yeni Tom Amca Obama’nýn düzmecesidir. Buradan varýlmak istenen nokta Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus-devlet modelini tarihe gömmek bu arada damarlarý týkanma noktasýna gelen emperyalizme tedavi uygulamak, yeniden diriltmektir.
AKP hükümeti içi dýþý belli olmayan ve bir türlü açýklama cesaretini gösteremediði hayali bir paketle gidebileceði yere kadar gitmeyi planlamýþtýr. Ama muhalefetin ve karþýt düþüncede olanlarýn bu derece ses vereceðini hesaba katmamýþtýr. Olmadý, oyunlarý diðer açýlýmlarda olduðu gibi yine bozuldu. Þimdi ya ülke gerçeklerini göz önüne alarak bir sekil vermek zorunda kalacaklar ya da yavaþ yavaþ siyasi bedel ödemeye baþlayacaklar.
     Asker düþüncesini çok net bir þekilde ortaya koymuþtur. Genelkurmay Baþkaný Ýlker Baþbuð “Üniter yapý deðiþemez, tek resmi dil vardýr, Türkçe’dir. Anayasanýn deðiþmez maddeleri vardýr, deðiþemez.” Bu mesaj son derece net ve son derece açýk. TEK VATAN, TEK DÝL, TEK BAYRAK.
Ýþte budur. Gördünüz mü sorumlu muhalefet ucu açýk ve nereye gideceði belli olmayan ama bölücübaþý ve DTP milletvekillerinin beyanatlarýna bakýlýrsa son derece rahatsýz edici, üniter yapýyý ve anayasanýn deðiþmez maddelerini tehdit edici noktaya kadar gidebilecekken, þimdi herkes uzlaþma olmadan olmaz demeye baþladý. Ýþte ülkenin istediði de budur. Bu konularda parti yoktur, çýkar yoktur. Burada ülkemizin dýþ güçlere karþý savunulan milli menfaatleri vardýr. Burada artýk oy, para ve güç önemli olamaz
Üniter bir devlette iki ayrý resmi dil olmaz. Eski Yugoslavya’da Sýrpça, Hýrvatça, Slovence, Boþnakça, Karadaðca (MonteNegro veya Sirna Goraca), Makedonca ve Arnavutça resmi dillerdi. Baþta Almanya olmak üzere AB Yugoslavya’yý yedi ayrý Devlete bölmeyi baþardý.
     Bu arada þunu da belirtmek gerekir ki, eðer DTP gerçekten yöre halkýný düþünüyorsa baþta Ahmet Türk olmak üzere DTP’sindeki tüm toprak aðalarý ilk önce topraklarýnýn bir kýsmýný topraðý olmayan vatandaþlara daðýtarak toplumsal çözümü baþlatmalýdýr.
Ardýndan da hükümet tarafýndan çok ciddi ve dürüst bir çalýþma yapýlarak toprak reformu gerçekleþtirilmeli. Toprak aðalýðý ve marabalýk düzenine son verilmelidir. Bir nevi kölelik düzeni olan marabalýðý, bir Ortaçað kalýntýsý olan bu feodaliteyi yýktýðýnýz takdirde bir çok þey normale dönecektir.
“Kürtler duygusal insanlardýr. Durup dururken kýrdýnýz onlarý. Eliniz boþ gidip selam verseydiniz de yeterdi aslýnda. Size belki de evlerindeki son yumurtalarý kýrmadan-dökmeden ikram edeceklerdi.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi?
"Ne Yaptýn Kardeþ?"
Onu Tanýmak ve Anlamak
Þah! …ve Mat…
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor?
"En Sonunda Gelip Beni Götürdüler"
Cesur Yüreklere Ne Oldu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Senin Eline Diken Batar Mý?"
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan…
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Saadet Zinciri ve Türkiye Treni
Bakalým Daha Nelerimiz Çalýnacak?
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Halimiz Belli de Ýlmihalimiz Eksik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!" [Deneme]
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým [Deneme]
Sizin Ampul Kaç Mumluk? [Deneme]
Her Þeyi "Örtün"! [Deneme]


Ramazan Karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.