..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Emine Piþiren




6 Ekim 2009
Tanrý'nýn Ýnsanlarý Yaratmaktaki Amacý Nedir Anne? - 2 -  
Emine Piþiren
-Tanrý yalnýzlýktan sýkýldý. Ýnsaný, meleklerden üstün ve farklý yaratmasý da kendisini eleþtirilmesini istedi. Dikkat et dünyada zýtlýklarla yaþamaktayýz. Ýyi ve kötü, çirkin ve güzel, doðru ve yanlýþ, negatif ve pozitif gibi...


:BIJI:


Oðlumu sabýrla dinlemekteydim.

- Annem, bilir misin, Sims ve benzeri strateji oyunlarý vardýr internette?

-Bilmem oðul...

- Güzel ve mantýklý bir oyundur. O oyunda, bir þehir kurarsýn, insandan önce insanýn yaþamasý gereken bir yaþam destek üniteleri hazýrlarsýn. Sonra bir kadýn ve erkek yerleþtirirsin. Tanýþýrlar, severler, evlenirler, çoðalýrlar, öyle çoðalýr ki, yaþamda onlara yer kalmaz sanýrlar, savaþlar yaparlar, kaybeden ve kazananlar olur, ölümler ve doðumlar olur. Tanrý'nýn buna benzer bir þekilde bizleri kurguladýðýný düþünüyorum.

Nutkum tutulmuþtu... Oðlumun us ve ide yürütmeleri karþýsýnda dinlemeyi seçtim.

-Tek ve mükemmel olan biri kendinde olaný paylaþmak ister. Gücünü ve mükemmelliðini kanýtlamak istediði gibi üstünlüðünün de bilinmesini ister. Tabi bunun yaný sýra beðenilmek ve takdir de edilmek ister. Mesela sen, bir emeðini, bir baþarýný, güzel olaný birine sunduðun zaman, karþýlýðýnda "teþekkür" beklemez misin?

Þaþýrmýþtým. Böylesi bir ciddi konuda ahkâm kesmek çok yanlýþtý. Ne bilimsel ne dinsel yeterli deðildim. Bilgilerim okullarda verilen din ve biyoloji derslerinde öðrendiðim kadardý. Bakalým bu konuþmanýn sonu nereye varacaktý?

-Evet, oðlum beklerim. Saygý ve sevgi de beklerim, diye yanýt verdim.

-Ee, tanrý en mükemmeli yaratmýþ. Bu mükemmel olan da bir insan. Pilsiz çalýþan ve otonom hareket sinir sistemlerini döþemiþ. Düþünebilen ve iradesini kullanabilen mükemmel bir canlý deðil miyiz biz annem?

-Evet, oðul mükemmeliz.

-Bizden daha mükemmel olan melekleri de yaratmýþ, onlarý kontrol edebiliyor ve hükmediyor, onlar da Tanrý'nýn sözünden çýkmýyor. Ama insan öyle mi?

-Evet, oðul, seni anlýyorum. Peki, o internet oyunundaki gibi hâþâ düþünecek olursak, buna sen yanýt ver hadi...

-Benim anlayamadýðým þu anne...

-Nedir oðlul?

-Þimdi varsayalým ki, ben doðdum, büyüdüm, okudum, hayata atýldým, evlendim, çocuklarým oldu, kýsacasý yaþamýn içinde kaldýðým bu süreçte hep zincirleme amacýma hizmet ettim annem. Okudum, iþ sahibi olmaktý amacým. Ýþ sahibi oldum, para kazanmaktý amacým. Para karnýmý doyurmak içindi. Evlendim, çocuk sahibi olmak içindi amacým. Oysa Tanrý'nýn bütün bunlara hiç gereksinimi yok ki annem. Peki, Tanrý'nýn amacý nedir?

Sustum...

Yanýt veremedim...

Sordum:

- Kendisine itaat mi, istedi?

-Hayýr, Ona sayýlarýný sayamayacaðýmýz kadar Melekler itaat etmekte ve sürekli ibadet halindeler zaten.

Beynim uyuþmuþtu. Ýfadesiz bir tavýrla konuþtum:

-Bunun yanýtý olmalý tabi, diye fýsýldadým.

-Anne, ben buldum yanýtý. Sen istediðin kadar araþtýrmaný yap, herkese sor, sonra da gel beni ikna et. Sana söz, o zaman beþ vakit namazýmý da kýlacaðým, orucumu da tutacaðým. Yeter ki beni bu konuda ikna et.

-Oðlum, sen yanýtýný madem buldun, bunu bana da söylemelisin ki, bende bu tezine karþýlýk anti tezle sana geleyim.

-Az, önce strateji oyunlarýndaki kurguyu anlattým anne sana. Ýnsan çok geliþti... Tanrý, bizi meleklerden daha üstün kýldýðýna göre, buna karþýlýk Tanrý, bizden kendine bir þey istemekte.

-Ne gibi?

-Tanrý yalnýzlýktan sýkýldý. Ýnsaný, meleklerden üstün ve farklý yaratmasý da kendisini eleþtirilmesini istedi. Dikkat et dünyada zýtlýklarla yaþamaktayýz. Ýyi ve kötü, çirkin ve güzel, doðru ve yanlýþ, negatif ve pozitif gibi...

-Evet, bu doðru...

-Zýtlýklarla dengeler korunuyor anne...

Ona sordum:

-Sen oyunda yöneticisin ve ne bekliyorsun oyundaki insandan?

Arkama yaslanmýþ ve sorum hoþuma gitmiþti.

-Annem, ben o strateji oyununda puan kazanýyorum, eðer bir savaþ kazanýrsam, kar getiren bir iþ kurmuþ isem, verimli ve kurak olmayan bir tarlada bol ürün almýþ isem vb... kurgularýmdan puan alýyorum. Peki, Tanrý, insandan kendi için ne almak istiyor?

Söz, döndü dolaþtý yine ayný yere gelmiþti. Yüzlerce kitap okumuþ beynim ve bilgi hazinem yetersiz kalmýþtý.
2002 senesinde oðlumun sorduðu bu iki soruya bir yanýt veremedim...
Sormadýðým insan kalmamýþtý.

Birinci Soru: Ýmkânsýz olan nedir?

Ýkinci Soru: Tanrýnýn insaný yaratmaktaki amacý nedir?

Evet, bu kadar basit iki soru karþýsýnda sizin, yanýtýnýz ne olabilir?


Emine Piþiren/Edremit –Akçay/2009

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: ayþe kaya / , Türkiye
23 Ekim 2009
1.sorunun cevabý deðiþebilir çünkü her insan bu konuda bir þeyler diyebilir, mesela bence; insanýn yaþamýný yönetmesi imkansýz (hastalýk, yaþlýlýk,vücut özelliklerimiz) kimse ben kendimi böyle istedim Allahta beni böyle yarattý diyemez. ve yine aklý olan bir insanýn bir þeyleri sorgulamadan kabul etmesi de imkansýzlar arasýnda sayýlabilir. daha pekçok cevap verilebilir, ama 2.sorunun cevabý sabittir. kimseye göre deðiþmez, kimse bence diye cevap veremez, çünkü cevabý olan bir sorudur bu. bir sýnavda cevap anahtarý dýþýndaki þýkký iþaretlemiþ birinin cevabý nasýl yanlýþ oluyorsa bu soruyu da zaten Allahu teala cevaplamýþ, bizim de ya o cevabý vermemiz lazým yada verdiðimiz cevabýn yanlýþlýðýný kabul etmemiz. bunu diðer yazýnýza da yazmýþtým, Allahu teala "ben insanlarý ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattým" zariyat suresi 56. ayet.(cevap anahtarý k.kerim) oðlunuzun melekler ibadet ediyor demesi doðrudur ama onlar iradesiz yaratýklardýr, itaatsizlik yoktur meleklerde, bu yüzden cennet yada cehennem gibi mükafat yada ceza haketmezler. oysaki insan akýl sahibidir, aklý ona rehberlik eder, aklý sayesinde doðruyu bulur ve rabbine kulluk-ibadet eder. iþte bu yüzden insan yaratýlmýþlarýn en þereflisidir, meleklerden üstündür. ve rabbi katýnda daha deðerlidir. kur'aný kerim bize insanýn ya melekten üstün bir konumda yada hayvandan aþaðý bir konumda olacaðýný söylüyor buda yine itaat yada isyanla olur.(fecr suresi) ve yine her insan öldükten sonra ya cennete gider yada cehenneme. buda yine itaat yada isyana dayanýrki buda bizim 2.sorunun cevabýný baþka yerde aramamamýz gerektiðine getirir bizi. "BEN ÝNSANLARI VE CÝNLERÝ BANA ÝBADET TESÝNLER DÝYE YARATTIM." hem eðer Allah caný sýkýldýðý için insaný yaratsaydý o zaman kimler cennete kimler de cehenneme gidecek ti? onuda ya þundadýr ya bunda diyerek mi seçecekti ALLAH. bu haksýzlýk olmaz mý? herkes dünyada yaþadýðý hayatla belirler ahiretteki yerini. "öyle bir günden sakýnýn ki,o gün Allaha döndürüleceksiniz,sonra herkese kazandýðýnýn karþýlýðý tastamam verilecek ve onlara hiç haksýzlýk edilmeyecek." bakara suresi 281. ayet. çocuklarýmýz artýk herþeyi rahatlýkla öðrenebiliyorlar ama onlara doðru bilgileri verebilmek çol önemli, asýl rehber de zaten KUR'ANI KERÝMdir. Allah yardýmcýmýz olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Galerisi Net’in Þair ve Yazarlarýnýn Edebiyat Þenliðinden Genel Görüntüler
Tanrý'nýn Ýnsanlarý Yaratmaktaki Amacý Nedir Anne? - 1 -
Eline Ne Geçti?
Sevgili Günlüðüm (2)
Ýstanbul_umdan Bir Damla Düþtü Yüreðime
Ruhumuz Mu, Sahi O Nerede Kaldý?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okaliptüslerin Gölgelerine Uzanmak Ýstemiyorum
Ölüme Çok Az Kala!
Leo Buscaglia Ýle Söyleþi
Yorumlarým ve Duygularým - 10 -
Elbet Þiir Olacak Þairin Tesellisi
Bir Damla Mürekkep Bir Milyon Ýnsaný Düþündürebilir. - 1 -
Hayat Ateþ Üstünde Yolalmaktýr - Ýkinci Bölüm -
Ben Ben Deðilsem, Sen Sen Deðilsen, Biz Kimiz?
Eyy, Benim Diðer Yarým!..
Tanrý Bizi Boþuna mý Cennetinden Kovdu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.