..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > kemal düz




10 Ekim 2009
Aybastý Ýlçesinin Tarihsel Adý  
kemal düz
aybastý adýnýn öz biçimi belki ibrasta’dýr. “asta”, ilçenin doðusundaki (aðuderya-bolaman) ýrmaðýný iþaret ediyor olabilir. adýn öz biçimi; luwi/pelasgos dilinde: ibasta (ibrasta) buradan da; ibr(a)-ast®a; bol/gürsu-akýntýsý(dere, çay, ýrmak) anlamýna geliyor.


:BEEI:
AYBASTI ÝLÇESÝNÝN TARÝHSEL ADI
Aybastý adýnýn öz biçimi belki Ýbrasta’dýr. “Asta”, ilçenin doðusundaki (Aðuderya-Bolaman) ýrmaðýný iþaret ediyor olabilir. Adýn öz biçimi; Luwi/Pelasgos dilinde: Ýbasta (Ýbrasta) buradan da; Ýbr(a)-Asta; Bol/gürsu-Akýntýsý(dere, çay, ýrmak) anlamýna geliyor. Ülkemizin en önemli dilbilimcisi Prof. Dr. Doðan Aksan TDK tarafýndan yayýnlanan "Her Yönüyle Dil" isimli kitabýnýn 12. sayfasýnda Aybastý yer adýnýn en eski þekillerinden “Hagios Basaridir “ olduðunu ve Aybastý ismine dönüþtüðünü belirtmektedir. Ayasofya (Hagia Sophia) açýlýmýndan hareketle -ki Latince'de de hagia kelimesi: "aya". olarak söylenmektedir. Bu kelimenin açýlýmý ; Maðara/katedral(manastýr) biçiminde yorumlanmalýdýr.. Buna örnek , Ayasofya müzesidir; bugün ülkemizde Ayasofya isimli üç müze, Ýstanbul, Trabzon ve Ýznik'te mevcuttur. Bu ibadet yerleri müze yapýlmýþtýr. Ýki bin yýl öncesinde yapýlan bu ibadet ve inanç sýðýnaklarý( O dönemde yahudilerden korkan hristiyanlar ibadetlerini dað baþlarýnda kurduklarý ömanastýrlarda ve sýðýnaklarda yaparlarmýþ) Aybastý'da meydana gelen deprem, sel ve doðal afetlerden dolayý yok olmuþ, günümüze ulaþamamýþtýr. Günümüze kadar uzanan kimi maðara ve bazý eski kalýntýlar da ya defineciler ya bilinçsizce yok edilmiþtir. Ýnanç turizminin yaygýnlaþtýðý ve önem kazandýðý yüzyýlýmýzda AYBASTI BU TURÝST POTANSÝYALÝNDEN NE YAZIK KÝ BUGÜN FAYDALANAMAKTADIR. Aybastý Osmanlý imparatorluðu döneminde Osmanlý Ordusunun asker ihtiyacýný karþýlayan temel eðitim yerlerinderindendir.. Aybastý o dönemde bir bugünkü tarifle "acemi birliði" konumundaydý: Acemi oðlanlar Aybastý'da askerlik, çiftçilik, hayvancýlýk ve dini konularda eðitim görürler sonra harp sýrasýnda veya ihtiyaç halinde Ordu'ya katýlýrlardý. merkezi; Nefs-i Fidaverende’dir. Yeri tam olarak belli olmamakla birlikte, o dönemde asýl merkezin El- Beð (Elbeyi) köyü olma ihtimali yüksektir. 1547 yýlýnda Nahiye-i Habsamana (Gölköy) ile bütünleþmiþ ve yerleþim yeri Ýskefsir ( Reþadiye ) kazasýna baðlanmýþtýr. Böylece adý: Bölük-i Fidaverende’dir. Aybastý 13. yüzyýl baþlarýnda Rum Pontus Devleti sýnýrlarý içinde kalýr. 1461 ‘de, 2. Mehmed’in ( Fatih) bu devletin egemenliðine son vermesiyle Osmanlý topraklarýna katýlýr.
Aybastý (köy) 1613’te tekrar Gölköy ile birlikte Ordu'nun nahiyesi olmuþtur. 19’uncu yüzyýlda bir ara Gölköy’den ayrýlan Aybastý, daha sonra tekrar bu kazaya baðlý bir nahiye olarak varlýðýný sürdürmüþtür. Cumhuriyet döneminde ise kasabanýn merkezi Esenli'ye taþýnýr. Þemseddin Sami, “Kamusü’l-Alam”da Aybastý’yý “Ordu kazasýna baðlý nahiye merkezi, bir kasaba” olarak tanýmlar. Cumhuriyet kurulana kadar nahiye merkezi olur ve bu statüsünü korur. Aybastý belediyesi 1954‘te kurulmuþtur. 1960’ta ilçe merkezi yapýldý. Aybastý’nýn halk aðzýndaki adý; Aybasdý, Ebessa, Ýbassa, ibassa, camiyanný biçiminde adlandýrýlýr.
Aybastý ilçesi Doðu Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu iline baðlý ilçe merkezidir. Canik Daðlarýnýn kuzey yamacýndaki Bolaman Çayý’nýn kollarýndan birinin vadisinde kurulmuþtur. Fatsa-Reþadiye yolu üzerinde yer alýr, Ordu kentine uzaklýðý 137 km’dir. Baþlýca ekonomik etkinlik tarým ve hayvan ticaretidir.
Kuzeyde Fatsa, doðuda Gölköy, batýda Korgan ilçeleri, güneyde de Tokat iliyle çevrilidir. Ordu ilinin daðlýk iç kesiminde yer alan Aybastý’nýn büyük bölümü Canik Daðlarýyla kaplýdýr. Kuzeybatý-güneydoðu doðrultulu bu daðlarýn ilçe sýnýrlarý içindeki en yüksek noktasý Kuþkaya’dýr (1.816 m.) Ýlçenin belirgin doðal özelliklerinden biri de yüksek yaylalarýdýr. Bunlarýn en önemlisi 1.350 m. yükseklikteki Perþembe Yaylasý’dýr. Canik Daðlarýný parçalayan çok sayýda dere ve çay da, derin vadiler oluþturmuþtur. Ova düzlükleri bu vadilerin tabanlarýnda yer alýr. Ýlçede temel geçim kaynaðý bitkisel üretimdir; fýndýk, mýsýr, buðday, arpa, patates ilçenin ticari ürünüdür. Yayla hayvancýlýðý da ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutar. En çok sýðýr ve koyun yetiþtirilir. Yörede linyit yataklarý mevcuttur. Kemal Düz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Titus Timsahý
Habsamana'da At Sýrtýnda Seyahat
Benim Sevgili Derviþim
Deðirmende Kuþ Sesleri
Tarihin Sayfalarý Arasýnda Seyahat: Aybastý
Püsür Nalet
Panayýr'dan Festivale Perþembe Yaylasý Er Meydaný
Aybastý'yý Kolbastý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.