..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > HAMZA EKÝZ




10 Ekim 2009
Türküler  
HAMZA EKÝZ
TÜRKÜLER ANLATIR BÝZE YAÞAMI!...


:AFBI:
Anadolu’nun kýraç topraklarýna düþen her bir yaðmur tanesi gibi, yüreðine iþler her dizesi, bazen umut umut süzülürsün yarýnlara bazen yardan ayrýlmanýn hasretini yaþar bedenin, en acý ayrýlýklar sarmalarken seni yüreðinin en derin yerinde bir ateþ yalkar, akarsýn her dizede senin olan yarýnlara. Sarý harman kokusunu duyar, sýcak köy ekmeðinin tadýný alýrsýn, yýrtýk çarýklardan taþlarýn parçaladýðý ayak olursun bazen kan revan içinde ve topraða düþen bir buðday tanesi olursun yada savruk esen bir rüzgar. Ölüm olursun her doðumda, ve Sivas olursun, Maraþ , çorum; tarihle yüzleþir PÝR SULTAN olursun yaðlý ilmeði dolarsýn boynuna yada nesimi olursun derisi elinde yürürken Hakka… bolu daðlarýnda Köroðlu olursun gözlerin keskin yüreðin pek; Dadaloðlu olursun padiþah’ýn fermaný seni daðlara iter ve er meydanýnda tutuþursun kavgaya ezilenin yoldaþý olursun. Ve dereleri tersten akýtýr sevdalý yüreðini avutursun kimi zaman; ya da sevdiðine açýlamaz derman sendedir diye haykýrýrsýn delice… Sevdiðin koyup gider seni ve sen o kadar seversin ki Allah’a havale edersin derinden.

Dedim ya her namesi Anadolu’dur aslýnda ve her namesinde gözyaþý olsa da her göz yaþý besler o kýraç topraðý ve can bulur kýraç toprak altýndaki güneþi bekleyen buðday tanesi. O göz yaþlarý merhem olur sivri taþlarýn parçaladýðý ayaklara o göz yaþý örter yüreðindeki acýlarý ve o göz yaþlarý türkü olur her yürekte.. inanç inanç savrulursun rüzgarýn üzerinde her karýþ topraðýný dolaþýr her aðaç dibindeki çeþmeden buz gibi sularý içersin ve sevdalarý yaþarsýn içten içe… görmediðin , yaþayamadýðýn sevdalarý tutar tutar çýkarýr ve umut büyütürsün yarýnlara nazlý yarin kokusunu duymak adýna.

Türkülerde sevdalanýr, türkülerde sevdamýzý gömeriz aslýnda… türkülerle ölür dizeler savrulur üzerime ve aðýtlarla gireriz o soðuk topraðýn altýna.. Yüreðimizde ki sevda can olur topraða ve o toprak yine bir sevda yaratýr yarýnlarda… biliriz gülmek bize göredir her ne kadar aðlasak ta ve inanç bize göredir… Her ölüm ; bir doðuma müjdecidir Anadolu’da.

Ýþte tam öldük derken, tam yaþam damarýmýz koptu derken ve aðýtlar yakarken giden sevgilinin ardýndan taze bir tomurcuk açar yüreðimizde. Gideni Allah’la baþ baþa býrakýr severiz sonra yeniden umutsuz olsa da akar yüreðimiz derin derin o güzel yüzlü güzel yürekli insana. Ve Türküler söylerken en iç yakan dizede kaldýrýp kafamýzý gözlerine bakarýz ki görürsek Anadolu’nun en saf halini o gözlerde özlem dolar içimiz özlemeye baþlarýz. Ve sonra tatlý bir piþmanlýkla eðeriz kafamýzý masum bir çocuk gibi utanýrýz. Umutsuz olsa da sevda ateþi düþmüþtür içimize sevmek ayýp deðildir. Sonra her dizede o masum Anadolu’yu görmek için çevrilir baþýmýz yarý utangaç yarý masum yarý sevecen yarý sevdalý görmek isteriz. Ýki çift göz buluþunca dizelerde yürekte savrulan rüzgârlar kavuþurlar birbirlerine. Dizelerde anlatýrsýn sen seni ona o kendini sana… Ama dedim ya umutsuz olsa da haykýrýrsýn dizelerle içinde yanaþ ateþi gizli gizli en masum en Anadolu kokan yanýnla… Sevmenin neresi ayýptýr sevdanýn neresi kirli? Ýþte bunu yaþarsýn ve kendi kayboluþlarýna aldýrmadan o türkülerde buluþtuðun Anadolu’yu mutlu etmek için yaþamaya baþlarsýn hayatý…

Geçmiþine aldýrmadan sevda dolar yüreðin unuttuðun umutlar yeþerir yeniden Anadolu kýpkýrmýzý gelincik tarlalarýna boyanýr ve hayat yaþamaya deðer olur. Ve sonra onsuz olmak istemezsin… duyduðun her türkü onu sana hatýrladýr.. Yürüdüðün yollarda ayak izlerini ararsýn, birlikte olduðun ortamlarda gözlerini ve sesini ararsýn öylesine masum… Türküler; türküler öðretiyor insana acýyý, tatlýyý sevdayý ve yaþam türkülerle var. Anadolu gibi sevmeyi öðretir türküler ve nasýl Anadolu saklarsa sevdalarýný çýkardan , menfaatten ve satýlmýþlýktan sen de saklarsýn sevdaný umutsuz olsa da en temiz yanýyla inançla ve onurla yeniden….


www.hamzaekiz.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnadýna Yaþa Bebek…
Sevgiliye
Ayrýlýk
Haksýzmýyým
Hoþgeldin Bebek
Ölüm...
Sonbahar
Baba!..
Bilmiyorum
Hüzün Yaraþýyor Bana

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Unutmadýmaklýmda!..
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.