..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Didem




13 Ekim 2009
Yýkýcý Eleþtiriler  
Didem
(Küçüklükten beri, çevremizdekiler genelde, duygularýný ifade etmeyi bilmediði için.) Bizde, içimizdeki kalp kýrýklýðýný, hayalimizi, hedef haline getirmenin bizim için önemini, içimizi açtýðýmýz dostumuza bile söylemeyiz. Hatta gözpýnarlarýmýzda biriken gözyaþlarýný çaktýrmadan, elimizin tersiyle siler, konuyu deðiþtiririz. Ýlk denemeler genelde kötü olduðundan, olumsuz eleþtiriler her taraftan bizi kuþatýr. Ýçimizdeki öðrenme, baþarma arzusu bir kibrit ýþýðý gibi sönmeye baþlar. Çoðumuz bizi mutlu eden çalýþmalarýmýzdan, çoðunlukla yýkýcý eleþtiriler yüzünden uzaklaþýrýz. Kendimiz de, o iþi baþaramayacaðýmýzý düþünmeye baþladýðýmýz için, kendimize duyduðumuz güvende azalmaya baþlar. Aldýðýmýz olumsuz tepki, diðer dostlarýmýza açýlmamýzý da zorlaþtýrýr. Benliðimizin içinde yer alan ve büyümeye baþlayan hayalimiz, hayalkýrýklýðýyla olduðu yerde büzüþüp kalýr. Kendimizi rutin iþlere verir ve bilmeden, bizi eleþtiren dostumuzla aramýza, bir duvarý oluþturacak olan o ilk tuðlayý yerleþtiririz. Duygularýmýzý ifade etmediðimiz sürece, o tuðla aramýzda yer alacak, zaman zaman birimizin, zaman zaman diðerimizin ayaklarýna dolanacak ve iliþkimizde, nedenini anlayamadýðýmýz tökezlemelere neden olacaktýr. Hepimizin günü kurtarmak ve baþkalarýnýn onayýný almak adýna yaptýðýmýz davranýþlar ve duygularýmýzý dürüstçe ifade edemeyiþimiz, ayný zamanda kendimiz olabilmemizi de engelleyecektir.


:AIDA:
Kendi istediðimiz bir alanda, yeteneklerimizi göstermekten mutlu olacaðýmýzý düþünür ve iþimizden ya da çevremizdekilerden farklý alanlarda çalýþmalar yaparýz. Mesela hayalimizde bir cafe iþletmek vardýr. Ama aile mesleði olan marangozluða devam ederiz. Bazen sadece hayallerimizi paylaþmak, birlikte hayal kurmak için yakýn dostlarýmýza, içimizi açtýðýmýzda genellikle aldýðýmýz yanýt: “Sen marangozsun, cafe iþletmekten ne anlarsýn. Bak baþaramayýnca hayal kýrýklýðýna uðrarsýn. Senin üzülmeni istemiyorum. En iyisi vazgeç bu sevdadan.” olur.

Aslýnda o yanýtý duymak; yani sevdiklerimizin bize güvenmediðini, bizi küçümsediklerini hissetmek ve ruhumuzda bir yerlerde hep keþke diyen çocuðun aðlamasýný sezgisel olarak bilmek, bizi deneyip baþaramamaktan daha çok üzer. (Küçüklükten beri, çevremizdekiler genelde, duygularýný ifade etmeyi bilmediði için.) Bizde, içimizdeki kalp kýrýklýðýný, hayalimizi, hedef haline getirmenin bizim için önemini, içimizi açtýðýmýz dostumuza bile söylemeyiz. Hatta gözpýnarlarýmýzda biriken gözyaþlarýný çaktýrmadan, elimizin tersiyle siler, konuyu deðiþtiririz. Ýlk denemeler genelde kötü olduðundan, olumsuz eleþtiriler her taraftan bizi kuþatýr. Ýçimizdeki öðrenme, baþarma arzusu bir kibrit ýþýðý gibi sönmeye baþlar. Çoðumuz bizi mutlu eden çalýþmalarýmýzdan, çoðunlukla yýkýcý eleþtiriler yüzünden uzaklaþýrýz.

Kendimiz de, o iþi baþaramayacaðýmýzý düþünmeye baþladýðýmýz için, kendimize duyduðumuz güvende azalmaya baþlar. Aldýðýmýz olumsuz tepki, diðer dostlarýmýza açýlmamýzý da zorlaþtýrýr. Benliðimizin içinde yer alan ve büyümeye baþlayan hayalimiz, hayalkýrýklýðýyla olduðu yerde büzüþüp kalýr. Kendimizi rutin iþlere verir ve bilmeden, bizi eleþtiren dostumuzla aramýza, bir duvarý oluþturacak olan o ilk tuðlayý yerleþtiririz. Duygularýmýzý ifade etmediðimiz sürece, o tuðla aramýzda yer alacak, zaman zaman birimizin, zaman zaman diðerimizin ayaklarýna dolanacak ve iliþkimizde, nedenini anlayamadýðýmýz tökezlemelere neden olacaktýr. Hepimizin günü kurtarmak ve baþkalarýnýn onayýný almak adýna yaptýðýmýz davranýþlar ve duygularýmýzý dürüstçe ifade edemeyiþimiz, ayný zamanda kendimiz olabilmemizi de engelleyecektir.

Hem kendimizle hem de çevremizdekilerle aramýza koyduðumuz farklý þekil, boyut ve renkteki tuðlalarla oluþan ve yerli yersiz yýkýlan duvarlar, tüm iliþkilerdeki, samimiyet, dürüstlük ve sýcaklýðý tehlikeli boyutlarda azaltacak, en azýndan yapmacýklaþtýracaktýr.

Ýçimizdeki çocuk, baþý ellerinde, bizim ona seslenmemizi, onu hatýrlamamýzý, onu sevmemizi, onu korumamýzý bekliyor. Bundan yýllar önce bize sadece sesleniyor. “Gel oyun oynayalým” diyordu. Ama onu öyle uzun zaman yalnýz býraktýk ki; artýk ona sadece seslenmek yetmiyor. Bazen bize küsüp, içimizdeki sevinç, coþku ve yaþama sevincini kucaklayýp, yuvasýna çekiliyor. Ýçten içe, ona elimizi uzatacaðýmýz, yaralarýný saracaðýmýz, onu ýsýtacaðýmýz, yolunu aydýnlatacaðýmýz aný bekliyor. Bazen çaresizleþip saldýrganlaþýyor. Zaman zaman þýmarýklýklarla, zaman zaman öfke nöbetleriyle onu fark etmemiz için yalvarýyor .

Oysa onu ve kendimizi mutlu etmenin çok kolay bir yolu var. Ona tutarlý, sürekli ve kararlý olarak, koþulsuz sevgimizi hissettirmek, ondan af dilemek, ona deðer verdiðimizi, güvendiðimizi, isteklerine saygýlý olduðumuzu hissettirmek ve bundan sonra ne kendimizin ne de bir baþkasýnýn onu üzmemesi için onu koruyacaðýmýz, ve bize ihtiyacý olduðunda yanýnda olacaðýmýz, sözlerini vermek ve tutmak.

                           

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrik ve teþekkür.
Gönderen: Serdar Aygün / , Türkiye
20 Temmuz 2010
Kütüphanenize eklediðiniz yazýlarým için nicedir teþekkür etmek niyetindeydim size. Bu güzel yazýnýz için ellerinize saðlýk diyor, bu vesileyle kütüphanenize ekleyerek teveccüh gösterdiðiniz yazýlarým için de teþekkür ediyorum. :)Rica ederim Serdar Bey,o yazýlarý bize kazandýrdýðýnýz için ben teþekkür ederim size.Bazý eserlere yorum yapmakda zorlanýyorum, etkilenip, beðendiðim, tekrar tekrar okuyarak tad aldýðým deðerli eserleri kütüphanemde saklýyorum.Ýçten ve nazik yorumunuz için çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Yanlýþlar da deðerlidir...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
2 Nisan 2010
Küçükken annem ve etrafýmdaki bazý insanlarýn "Ne kadar uslu çocuk!" diyerek beni sevdiklerini hatýrlýyorum.Bu beðeni bana bir kopya verdi:Ben anladým ki insanlar tarafýndan sevilmek için onlarýn istedikleri gibi davranmam gerekiyor.Belli bir yaþa kadar da öyle yaptým.Yanlýþlardan kaçmaya çalýþtým ya da yanlýþlarýmý gizledim.Yoksa sevilmeme tehlikesi vardý!...Bu sýfýrýn bile altýnda bir notla deðerlendirilmesi gereken kopya "ben"i baþka bir ben haline getirdi maalesef yýllarca.Sevginin þartlý olamayacaðýný anlayýncaya kadar çok zaman kaybettim çoook!Neyse.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla...Haklýsýnýz Ömer Faruk Bey, sevme ve sevilme ihtiyacýmýz, bazen yanlýþlarýmýzý yaþama özgürlüðümüzden vazgeçmemize neden olabiliyor.Zararýn neresinden dönsek kardýr, yeter ki seçeneklerimizin ve tercihlerimizin farkýnda olalým. Bahsettiðiniz örneðin toplumumuzda yaygýn olduðunu düþünüyorum, ben de onlardan biriydim.Kopya ben in varlýðýnýn ve bize zararlarýnýn farkýna vardýðýmýz an önümüzde yeni bir yol açýlýyor, o yolu kullanmak ya da kullanmamak kiþinin önceliklerine, ihtiyaçlarýna, amaçlarýna, inançlarýna bakýþ açýsýna ve kendisiyle savaþmayý göze alýp almamasýna bakýyor. Ýçten, deðerli, anlamlý yorumunuz için çok teþekkür ederim. Sevgi ve saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gündüz Düþleri 1
Ýyi ki Var Can Dostlar
Mutluluk Anahtarlarýna Örnekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 2
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Hayal Kafesi
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.