..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Didem




13 Ekim 2009
Yaþa ve Yaþat  
Didem
Görmek istemeyenden daha kör, duymak istemeyenden daha saðýr, kimse olamaz derler. Ve ne güzel söylerler. Ýnsan ruhu, bedeni, yüreði, beyni, dengesizliðe bir yere kadar dayanýr. Bir yere kadar çýðlýklar, sessizce atýlýr. Ne zaman ki kasýrgalar kopar, ancak insanýn gözü ,o an var oluþu yakalamaya adým atar. Ýlk korku, kontrolü kaybederek diðerlerine zarar vereceði endiþesidir. Yani o anda bile tek gördüðü, dýþardakilerdir. Hep baþkalarýna dayandýðýndan, yine bir baþkasýný arar, kendinden korkarak baþkalarýndan yardým umar. Ruhu, yüreði, beyni, bedeni iflas etmiþtir sanki. Yýllarýn getirdikleri ve getiremeyip götürdükleri öyle birden üstüne varýr ki, evinin yolunu bulamaz, bir cümleyi tamamlayamaz hale gelir. Öyle çaresiz, öyle görünmezdir ki, yokluðuyla, varlýðý fark edilmez. Etliye, sütlüye karýþmaz ve artýk görünmez olmak bile ona yetmez. Uyku tek sýðýnaðýdýr, orada herþey tam istediði gibi, hem onun içinde hem de dýþýndadýr. Hiçbir güzelliði görmez, istese de göremez, kalýn bir perde inmiþtir, hafýzasýnýn en özel yerlerine, en sevdiði dostunu bile göremez zihninde. Bir yandan sevdiklerini üzmemek derdinde, herþey normalmiþ gibi davranýr. Hep yaptýðý gibi, maskesini yüzünde taþýr. Oysa maskesi yanarak yapýþmýþtýr tenine. Ne kendisini ne sahtesini yansýtmakta, güçlüdür artýk. Diðerleri yýllardýr gördükleri maskedeki yýpranmayý fark etmezler. Zaten yýpranmayý fark edecek farkýndalýklara sahip olsalar, maskeden onu kurtarmayý yýllar önce baþarýrlar, onlar kendileri olarak, onun ruhuna ayna tutarlardý. Diðerlerinin aksine hep dýþlansalar da maskenin içini görmeyi isteyen az bir çoðunluk çok azýný olsa da, hisseder farký. Ama konuþtuklarýnda, maskenin sahibi hiçbir þey olmamýþ gibi, gözlerine hiç ulaþmayan gülümsemesiyle, konuyu deðiþtirir. Ve daha çok kaçar, aslýnda ne çok yakýnlaþmaya ihtiyacý olduðunu bilmediði kiþilerden. En büyük kaçýþ, kendinden kaçma en sonunda hayattan kaçmaya dönüþür. Öyle mutsuz, öyle periþandýr ki aynalara bile dayanamaz, hem onlarý kýracak gücü yoktur, hem onlara bakacak yüzü. O kendi kendinde asla yenemeyeceði savaþýnda boðuþurken, dýþardakiler bedenin isyan belirtilerini yok etmek için, asla iþe yaramayacak önerilerde bulunurlar. Hep yaptýðý gibi dinler görünür, önerileri deneyince de iþe yaramadýðýný görür. Ve bu kýsýrdöngü, kiþinin ruhu ortaya çýkmadan, kýrýlamaz.


:AGCG:
Ýþte benim hayat felsefemi özetleyen , bu 2 kelime. Hayatýma bu 2 kelimenin yön verdiðini düþünürdüm hep. Ta kii bu sözün,sadece yarýsýna uyduðumu anlayana kadar. Evet, hayat boyu, tüm sevdiklerimi yaþattým, içimde dýþýmda ve her yerde. Öyle ki, kendime raðmen yaþattým onlarý, beni ezip geçtiklerini bile sezdirmeden. Onlarýn mutluluðu kendi mutluluðumdu, onlar mutluysa mutluydum, deðillerse deðil.

Aðaçtan düþen bir yaprak gibi, rüzgar nereye götürürse giden ve rüzgar gelmeden önce aðaçtan düþmemek için var gücüyle direnen. Misafir gelen týrtýlýn, yanýndaki yapraðýn yerine, kendisini ýsýrmasýndan gerçekten mutlu olan ve diðerlerini buna inandýran biri. Her konuda korkak, kararsýz, güvensiz, beceriksiz ve düþünmeye, öðrenmeye, konuþmaya, araþtýrmaya, kendi kabuðundan dýþarý çýkmaya korkan biri. Bir buz abidesi. Ýçini görmek, onu tanýmak,anlamak, ve özellikle,ona ayna tutmak isteyenleri, kendinden koruyan biri. Yarattýðý ve içinde yaþadýðý bu sanal mutluluk dünyasýna, sýký sýkýya baðlanan, aslýnda inanýlmaz biri.

Biri, biri... Onun için bu kelime, birþey ifade ediyormuydu ki? Bizin içinde yer aldýðýna, biz olmadan olunmayacaðýna inanan, ve bizden atýlmamak için, kendi adýna hiçbirþeyi yapmayý ya da yapmamayý göze alamayan. Ait olma yörüngesine takýlý kalýp, birey olmak kelimelerinin bile farkýnda olmadan yaþayan ve ne ilginçtir ki kendini mutlu sanan biri. Kendine bilinç düzeyinde, ergenliði bile yasakladýðýnýn farkýna varmayan biri. Vücudunun, ruhunun, beyninin, kalbinin dengesini, farkýnda olmadan alt üst eden, ruhunu harebeye, kendini maskeye döndüren kiþi. Ve öyle bir maske ki , öyle uzun zaman geçmiþ ki onu yüzüne taktýðýndan beri. Artýk gerçek yüzü sanmakta ruhundaki, kalbindeki, beynindeki, gözlerindeki maskeyi. Peki o insan deðil mi, ,eðer insansa nasýl hissetmez ruhundaki deðiþimi, hangi vücut kabul eder böylesi eziyeti.

Görmek istemeyenden daha kör, duymak istemeyenden daha saðýr, kimse olamaz derler. Ve ne güzel söylerler. Ýnsan ruhu, bedeni, yüreði, beyni, dengesizliðe bir yere kadar dayanýr. Bir yere kadar çýðlýklar, sessizce atýlýr. Ne zaman ki kasýrgalar kopar, ancak insanýn gözü ,o an var oluþu yakalamaya adým atar. Ýlk korku, kontrolü kaybederek diðerlerine zarar vereceði endiþesidir. Yani o anda bile tek gördüðü, dýþardakilerdir. Hep baþkalarýna dayandýðýndan, yine bir baþkasýný arar, kendinden korkarak baþkalarýndan yardým umar. Ruhu, yüreði, beyni, bedeni iflas etmiþtir sanki. Yýllarýn getirdikleri ve getiremeyip götürdükleri öyle birden üstüne varýr ki, evinin yolunu bulamaz, bir cümleyi tamamlayamaz hale gelir. Öyle çaresiz, öyle görünmezdir ki, yokluðuyla, varlýðý fark edilmez. Etliye, sütlüye karýþmaz ve artýk görünmez olmak bile ona yetmez. Uyku tek sýðýnaðýdýr, orada herþey tam istediði gibi, hem onun içinde hem de dýþýndadýr. Hiçbir güzelliði görmez, istese de göremez, kalýn bir perde inmiþtir, hafýzasýnýn en özel yerlerine, en sevdiði dostunu bile göremez zihninde. Bir yandan sevdiklerini üzmemek derdinde, herþey normalmiþ gibi davranýr. Hep yaptýðý gibi, maskesini yüzünde taþýr. Oysa maskesi yanarak yapýþmýþtýr tenine. Ne kendisini ne sahtesini yansýtmakta, güçlüdür artýk. Diðerleri yýllardýr gördükleri maskedeki yýpranmayý fark etmezler. Zaten yýpranmayý fark edecek farkýndalýklara sahip olsalar, maskeden onu kurtarmayý yýllar önce baþarýrlar, onlar kendileri olarak, onun ruhuna ayna tutarlardý.

Diðerlerinin aksine hep dýþlansalar da maskenin içini görmeyi isteyen az bir çoðunluk çok azýný olsa da, hisseder farký. Ama konuþtuklarýnda, maskenin sahibi hiçbir þey olmamýþ gibi, gözlerine hiç ulaþmayan gülümsemesiyle, konuyu deðiþtirir. Ve daha çok kaçar, aslýnda ne çok yakýnlaþmaya ihtiyacý olduðunu bilmediði kiþilerden. En büyük kaçýþ, kendinden kaçma en sonunda hayattan kaçmaya dönüþür. Öyle mutsuz, öyle periþandýr ki aynalara bile dayanamaz, hem onlarý kýracak gücü yoktur, hem onlara bakacak yüzü. O kendi kendinde asla yenemeyeceði savaþýnda boðuþurken, dýþardakiler bedenin isyan belirtilerini yok etmek için, asla iþe yaramayacak önerilerde bulunurlar. Hep yaptýðý gibi dinler görünür, önerileri deneyince de iþe yaramadýðýný görür. Ve bu kýsýrdöngü, kiþinin ruhu ortaya çýkmadan, kýrýlamaz.

Ýþte geçmiþim iþte eski Didem ve nihayet varoluþundan güven duyan karþýnýzda küçük Didem

-Of,of. Bu ne ablacým ya kararttýn içimizi, aþmamýþ mýydýk, biz seninle bunlarý.
-Aþtýk Didem aþtýk ama insan ne oldum dememeli ne olacaðým demeli derken, eskiden neymiþim unutmamalý, deyiþi geldi aklýma birden.

- Sen yazarken, düþünürken,okurken, korktum bir anda senden. Eski günlere geri dönmeye karar verip, beni terk edeceðini düþündüm yeniden.

- Ah! caným benim, özür dilerim ne kadar kýrýlgan ne kadar narin olduðunu unutup, kendimi güçlendirmek adýna bazen bencilce davranabiliyorum. Sensiz var olmadýðýmýn, sensizken aslýnda yaþamadýðýmýn farkýna vardýðýmdan beri, her an sana yaklaþmak için kendimle, geçmiþimle, ihtiyaçlarýmla, alýþkanlýklarýmla, hayatýmla savaþtýðýmý en iyi sen biliyorsun. Korkmakta haklýsýn, þu an yirmi dokuz yaþýndayým ve ancak bu sene senin yanýna varabildim. Bu bir sene içinde bazen sana verdiðim sözleri tutamadýðým anlar da oldu. Ama þunu bil ki. Artýk ben yaþarken yaþatmayý seçiyorum. Ve bunun sensiz mümkün olmayacaðýný, anlamlý ve çoþkulu hiç olmayacaðýný biliyorum. Ölümden sonra ne var birþey diyemem, onun için sana söz veremem. Ama ölene kadar, ne olursa olsun, her zaman yanýndayým, kovsan bile gitmem, ve artýk seni ezmeme ve senin ezilmene, asla izin vermem. Sen benim ilham kaynaðým, sen benim yaþamýmsýn. Zaman zaman seninle sohbet edemiyoruz diye üzülme, ikimizde hazýr olmadan bu sohbetleri yaparsak, kýrýlacaðýmýzdan ama en çok, senin kýrýlacaðýndan korkuyorum.
Küçük Didem, ben seni kaybetmekten korkuyorum. Sensizken bir hiç olduðumu biliyorum. Ve ancak seninle birlikte mutlu, huzurlu, saðlýklý, baþarýlý, anlamlý ve çoþkulu bir hayat yaþayabileceðimi biliyorum.

-Sana güveniyorum ve söylediðin gibi korkumu yaþayýp, kendimi ve onu serbest býrakýyorum. Þimdi kendimi daha rahat ve anlaþýlmýþ hissediyorum.

-Böyle düþündüðün ve hissettiðin için çok mutlu oldum bir tanem. Eski Didem’den bahsederken bende gerildim, ayný korku benim de yüreðimi sýkýþtýrdý. Ama edindiðim farkýndalýklar ve sen, bana yol gösteriyorsunuz. Kendi doðrularýma, deðerlerime, hakkým olduðuna inanarak inþa ettiðim yaþam amaçlarým için, elimden gelenin en iyisini yapmaya devam ettiðim, yýkýlsamda pes etmeyeceðim ve baþaracaðýma güvendiðim, inandýðým ve þimdiden baþardýðýmý hissettiðim için, yaþam amaçlarýma sonunda, hatta en kýsa zamanda ulaþacaðýmý biliyorum.

-Ablacým seninle gurur duyuyorum.

-Senden bu sözleri duymak benim için o kadar anlamlý ve deðerli ki, esas bunlarý yaþatan bana sen olduðun için, ben seninle gurur duyuyorum.

Ýþte biz; eski Didem ve küçük Didem. Ve artýk yeniden doðan Didem

Ýçinizdeki küçük kýzlar, küçük oðlanlar, içinizdeki ana baba ve kendinizle, benliðinizle her zaman bir bütün olup, hayat yolunda yaþamla dans ederken, ait olma ve birey olma dengesini kurmuþ insanlar olarak yaþamanýz ümidiyle.

Sevgi ve Saygýlarýmla

Didem
                  

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýnsan kendini tanýyabilir mi
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
13 Nisan 2010
Kiþi kendini nasýl tanýyabilir?Zaman zaman kendimizi avuttuðumuz,kendimize yalanlar söylediðimiz olmuyor mu?Baþkalarýnda eleþtirdiðimiz bir özellik bir bakýyorsunuz bizde de ortaya çýkývermiþ.Hiç yapmam dediðimiz bazý davranýþlarý yapývermiþiz.Gerçekten bir muamma mý insanoðlu,yoksa kendisini öyle göstermeye çalýþan rolüne iyi hazýrlanmýþ bir oyuncu mu?Bu güzel yazýnýz daha çok soru getiriyor aklýma ama bir yerde de kesmek gerektiðinin farkýndayým.Saygýlarýmla... Yazarýn yanýtý:Bence kiþi kendini gözlemleyerek; beklentilerini ve önyargýlarýný fark edip, kendi önüne geçmesine engel olarak, hatta belki de prensipleþen kurallarý olarak belirttiði inanç, ihtiyaç ve þartlanmalarýn varlýðýndan haberdar olarak ve kendine yeri geldiðinde canýný yakacak kadar dürüst davranarak kendini tanýma arayýþýný baþlatabilir. Arayýþ, kiþi aramaya devam ettikçe sürecektir, tanýma ise belli yönlerden ilerleyecek, belki de gerekenleri her zaman yerine getiremediði için bazen gerileyecektir. Deðiþmeyen tek þey deðiþim olduðu ve bana göre genellikle, öncelikli önemli olan; bir durumda varýlan yer deðil, gidilen yolda öðrenilenler olduðu için, hiçbir zaman kendini tam anlamýyla tanýmýþ olduðunu yürekten hissedemese de, hem kendi hem de sevdikleri için bu arayýþa baþlamanýn ve devam etmenin olumlu geri dönüþleri olacaðýný tahmin etmekteyim. Bence, çoðunlukla, itiraf etmesek de en çok kendimize söylediðimiz yalanlar canýmýzý acýtýr, tabii o yalana kendimizi kaptýrmýþ, bir yalanýn içinde yaþamaya baþlamamýþsak. Baþkalarýnda eleþtirdiðimiz özelliklere sahip olduðumuzu fark etmek ve onu benimseyebilmek de -özet ifadeyle- bir hünerdir. Anne karnýnda dinlemeye baþladýðýmýz hayatýn sesini, çevremizdeki kiþilerin ifadeleri ile bir teyp kaseti gibi, beynimize ve bazen de yüreðimize kayýt ettiðimiz için, ne kadar farkýndalýklar yönünde yol almaya çalýþsak da kimi durumlarda kiþinin kendisine yakýþtýramadýðý, o anki bilgi, tecrübe daðarcýðý ve bakýþ açýsýna ters düþen tavýrlarda bulunmasýnýn olasý olduðunu düþünmekteyim. Bence, bu saydýðým tüm iki ileri bir geri, ya da iki geri bir ileri ve varyasyonlarýn çeþitlenmesinin izleri de insan oluþumuzun özünde yatmaktadýr.Son sorunuz ile ilgili düþüncelerimi henüz toparlayamýyorum, sanýrým biraz da düþünmeye korkuyorum. Sorularýnýz da aforizmalarýnýz ve diðer eserleriniz gibi ufkumu açýyor, diðer sorularýnýzý da uygun gördüðünüz þekilde öðrenmekten çok mutlu olurdum. Ýçten, anlamlý ve deðerli yorumunuz için çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 2
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!
Öylesine
8 Saniye Yansýmalarým A
Hataya ve Hayata Dair
Ölen Hangisi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Gündüz Düþleri 1
Gözlem Yansýmalarý
Ýyi ki Var Can Dostlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.