..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Didem




24 Ekim 2009
Siz=ben  
Didem
Ýnsan kendisi yerine baþkalarýný eleþtirirken çok daha acýmasýzdýr, hatalarýmý görebilmek, kayýplarýmdan kurtulabilmek için bu sefer kendime siz diye hitap etmeyi seçtim.


:BAAJ:

Belki de kýz kurusu olarak kalmalýydým, ailemin sevgili bebeði, el üstünde tutulan, gözlerinden sakýnýlan. Kuru kaldýðým doðru, býrak kadýnlýðý kýzlýðý, bebeklikten ayrýlamadýðým daha doðru, battaniyesine yapýþan bebek gibiyim, hem de öyle edepsizim ki, baþkalarýnýn benim sýrtýma dayanmasýný kabul etmeden, kendim onlara sýrtýmý yaslýyorum.

Ýtinayla mutsuz olunur, itinayla mutsuzluk bulaþtýrýlýr, itinayla sevdiklerinizden uzaklaþtýrýlýr, çok basit hiç birþey yapmayýn, sadece sýzlanýn, kýrk yýlýn baþý bir iþe yaradýðýnýzda o kadar bitkin görünün ki, kimse bir daha sizden bir þey isteyemesin. Ama sonra dönüp neden yalnýzým, neden kýrgýn bana bakan bu gözler demeyin. Onlarý kýran sizsiniz, bunu bilin.En basit iþi bile biriktirin, kar topundan çýð haline getirin, sonrada bu iþler bitmez deyip, elinizi hiç sürmeyin, þanslýysanýz biri sizin yerinize yapar, þanssýzsanýz birikenlerin altýnda boðulmaya mahkumsunuz. Kafanýza gelen taþlara da hiç sinirlenmeyin, sadece kafanýza taþ yediðinize sevinin. Sonra ilaçlarýnýzi içmeyin, doktorunuza gitmeyin, yemek yemeyin, faturalarý ödemeyin, hiçbir sorumluluðunuzu yerine getirmeyin, böylece kendinizden nefret ettirin. Sonra kaçacak bir yeriniz, sýðýnalacak bir limanýnýz kalmadýðýnda kendinize yeni kurbanlar seçin, asalaklýktan vazgeçmeyin, nede olsa bu sizin varlýk sebebiniz, asalak geldiniz, asalak gideceksiniz. Hala okumaya devam ediyor musunuz, peki siz bilirsiniz, bunu siz istediniz.Zamanla keþke bir hiç olsaydým diyeceksiniz, o zaman hiçliðiniz bile para etmeyecek. Bir gün gelecek, hiç doðmamýþ, hiç yaþamamýþ olacaksýnýz, ne kendinize ne baþkalarýna hayrý dokunmamýþ, varlýðýyla yokluðu anlaþýlmayan bir þey olarak bile kalmayacaksýnýz akýllarda, niye geldiniz bu dünyaya? Diyceksiniz ki, doðmayý ben istemedim. Evet doðmayý siz istemediniz ama neden þimdi yaþamý terkettiniz, adeta yaþama, kendinden býktýrýp ayrýlmaya çalýþýlan sevgili gibi davranmayý neden seçtiniz. Çekip tetiði, yaþamýnýza son verebilirdiniz, bunu istemediniz, siz neden böylesiniz, kimden aldýðýnýz intikam, neden kendinize ve sevdiklerinize acý çektirmeyi seçtiniz. Siz hem mazoþist hem de sadistsiniz.Hep kurban rolündesiniz, oysa asýl katil sizsiniz, içinizde bir zamanlar yaþama sevinci vardý, iþte siz öncelikle onun katilisiniz.Yalancý, bencil ve gereksizsiniz. Kendine verdiði sözü bile tutamayan, ihtiyaç duyulduðunda hep uzakta olan, sürekli sinir bozan, “Senden gelecek hayýr allahtan gelsin.” dedirtensiniz. Ýyi deðil ama, siz neden böylesiniz, hiç baþkalarýný suçlamayýn, bu durumun tek sorumlusu, tek suçlusu sizsiniz.Zamanýný vakit öldürerek boþa harcayan, kafasýný yastýktan kaldýrmayan, arkadaþlarýnýn sesini telefonda duymak yerine onlarla rüyalarda konuþan yine sizsiniz. Özbakýmýný bile aksatan, sokaktaki berduþtan farký olmayan, kafasýnýn içi gibi evindeki dolaplarý da karmakarýþýk, sonrada aradýðýný bulamayan yine sizsiniz. Düzenli bir hayatý olmayan, elindeki nimetlerin, sahip olduklarýnýn kýymetinin farkýnda olmayan ve sonunda, el el üstünde tek baþýna kalacak olan sizsiniz.

Kimse sizin oyuncaðýnýz deðil, kimseden daha deðerli deðilsiniz.Size siz demek bile gereksiz, öylesine iþe yaramaz birisiniz.
      

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Görülenden farklý gerçekler de vardýr...
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
13 Nisan 2010
Her dal elinizde kaldýðýn da yeniden, yeniden, yeniden düþer her düþüþ de daha da dibe inersiniz üstelik daha fazla canýnýz yanar, daha çok yaralarýnýz kanar ve daha çok karanlýklara dalarsýnýz ve öyle bir an gelirki artýk tüm ümitler yok olur, siz rüzgarýn önünde ki yaprak misali býrakýrsýnýz kendinizi o boþluða ve alabildiðince içine çektiði karanlýklara, dibe.... (Son yazýmdan bir alýntý) Acýmasýz bir yargýlama olduðunu düþünerek, bazen gerçekler görüldüðünden daha farklýdýr diyorum... Yüreðinize emeðinize saðlýk. Çalýþmalarýnýzda baþarýlar dilerim.Hülya Haným, bazen kiþi þok geçirdiðinde sarsýlarak kiþinin uyandýrýlmasý gerekir.Sanýrým bu yazýmdaki karakter kendini tokatlayarak uyanmaya çalýþýyor.Acýmasýz bir yargýlama fikrinize katýlýyorum, ancak kiþiler genelde iðneyi kendilerine, çuvaldýzý baþkalarýna batýrmayý tercih ettikleri için bu sefer tersini vurgulamayý tercih ettim. herþey gibi bence de durumun- sizin tabirinizle gerçeðin- algýlanýþý da kiþiden kiþiye farklýlýk gösterebilir. Deðerli ve anlamlý yorumunuz için çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem.

:: Belki de kiþi daireyi silmiþtir!
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
5 Mart 2010
Sokrat der ki: "-Önce içinde nokta olan bir daire çizin. -Sonra ,daireyi silin! -Artýk dairenin büyük yada küçük olmasýnýn hiçbir önemi yok.Geriye sadece nokta kaldý. -Þimdi sýnýrý olmayan bir dairenin merkezindesiniz. " Çok beðenirim ve kullanýrým Sokrat'ýn bu yöntemini.Özgürlüðün güzel bir tanýmýný yapmýþ usta filozof bence...Saygýlarýmla. Haklýsýnýz Ömer Faruk Bey, Sokrat’ýn bu yönteminin özgürlüðün güzel bir tanýmý olduðu hususunda size katýlýyorum. Deðerli ve düþündüren yorumunuz için çok teþekkür ederim. Bu yöntem bana: Evrenin gücünün sonsuz bir umman olduðunu anýmsattý. Biz de bu ummandan hiç kimsenin hakkýný yemeden doyasýya yararlanabiliriz. Þayet inanýr, ister ve emek verirsek. Bu okyanusdan sadece bir kova su çekebiliriz ya da, ordan kendimize akan, boru hattý döþeyebiliriz. Hani derler ya azý karar çoðu zarar diye, sanýrým isteklerde de orta yolu bulabiliriz. Ancak orta yolu bulabilmek, yaþayabilmek ve yaþatabilmek için de kiþinin her koþulda, kazan- kazan ve kazan yaklaþýmýyla oluþturduðu isteklerini gerçekleþtirmeye hakký ve ihtiyacý olduðunun farkýnda olup, ona göre davranmasýnýn gerekli olduðunu düþünüyorum. Üç kazanan isteyen, istenen ve doða olmalý. Bir de, psikologum bir nokta ve çevresinde daireler çizmiþti. Noktanýn ben, en yakýn çemberin eþim, bir sonrakinin ailem, bir sonrakinin dostlarým, bir sonrakinin arkadaþlarýmýn vb. iletiþim kurduðum kiþilerden oluþan gruplarý simgelediðini söylemiþti. Bu çemberlerin insanýn sýnýrlarýný belirlediðini, ancak ayný zamanda þayet istersek, geçirgen olabileceðini de söylemiþti. Kendimize yakýnlýklarýna göre, aramýzdaki mesafelerin yakýnlaþýp uzaklaþabildiðini söylemiþti. Çevremizdeki dairelerde yer alan kiþilerin bizden beklentileri olduðunu zannettiðimiz hususlarda, sanýrým, yerine göre, kendimizin baþarýp baþaramayacaðýmýza olan inancýmýz da iniþ ve çýkýþlar görülebiliyor. Son bir örnek, bu gün Martý adlý kitabýnda yazarý olan Richard Bach’ýn Hipnozcu adlý kitabýný okumaya baþladým. Bir pilot telsizden þu mesajý duyuyor: “Beni duyan kimse var mý? Galiba kocam öldü!Mesajý alan ayný zamanda uçuþ eðitmeni olan pilot, uçak kullanmayý bilmediðini söyleyen kadýnýn bunu tereyaðýndan kýl geçer gibi kolayca halledeceðini, birlikte uçaðý indireceklerini söyleyerek kadýna destek oluyor. Ona, o kadar güveniyor, inanýyor ve onu o kadar sakin ve soðukkanlý hale getiriyor ki kadýnýn sadece yaptýðý gözlemler ýþýðýnda, bir de eðitmen pilotun talimatlarýný uygulamasý sayesinde uçaðý yere indirmesine yardýmcý oluyor. Ayrýca kule görevlilerinin bile kadýnýn acemiliðini dile getirmelerine izin vermiyor. Sanýrým bu tarz yaklaþýmlar, çevremizdeki daireleri silerek, kendimizi olabildiðince yüksek seviyede ifade etmemize yardýmcý oluyor. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Özeleþtiri...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
9 Þubat 2010
Saðlýklý özeleþtiri insanýn kiþiliðine ne kadar katký saðlasa da, bu tür eleþtirilerden alýnan enerjiyi topluma yansýtamamak üzücü olan tarafý. Her bireyin yazýnýzýn on'da biri kadar kendilerini tartýp deðerlendirmelerini isterdim. Baþarýlar.Mehmet Ali Bey, deðerli yorumunuzla beni onurlandýrdýnýz, teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: düþüncelerinize katýlým
Gönderen: özden özerdem / , Türkiye
17 Ocak 2010
okudum ve çok güzel buldum.Bu konularda çok düþünen biriyimdir ve kendimden parçalar gördüm ve bazý þeyleri tekrardan düþünmeme sebep oldu o yuzden tesekkur ederim. Sayýn Özden,yorumunuz için çok teþekkür ederim.Duygularýmýz bize ne söylerse söylesin, önce onu kendimiz gerçekten duyduðumuzda ve anlamak için dinleyebilenlerle paylaþtýðýmýzda, duygularýn oluþturduðu olumsuz etkilerinde, zamanla gücünün azaldýðý düþüncesindeyim.Üstün Dökmen' in de söylediði gibi: Farkýna varmadýðýmýz düþünceler, bizi yönetir.Farkýna vardýðýmýz düþünceleri, biz yönetiriz. Yanýlmýyorsam bu sözü Ýletiþim Çatýþmalarý ve Empati kitabýnda geçiyordu.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: ne kýrýlmalý insan ne de kýrmalý...
Gönderen: H.Deniz Hatipoðlu / ,
10 Ocak 2010
güzeldi yazýnýz..insan saygý versin önce kendine..kadýn olduðunun farkýnda olarak hayata gözlerini kocaman açmalý..ve sonrasýnda hak ettiðini düþündüðü insanlarla beraber olmalý.. hayat seni istediðin yere götürür, ruhunun çizilmesine izin verme yeterki.. saygýlarýmla..yorumunuz içinde teþekkürederim...Haklýsýnýz Deniz Haným yorumunuza katýlýyorum.Öz saygý ve özgüven birey olmanýn temel taþlarýndan.Anlýk da olsa duygularýn ifadesinin, kiþiyi kendi içine soktuðu kýskaçtan çýkardýðýný düþünüyorum.Bu yazýda benim, kendimi kendimden arýndýrdýðým yazýlarýmdan biri sadece.

:: yazýnýz güzel,
Gönderen: kemal düz / , Türkiye
28 Aralýk 2009
yazýnýz güzel, duygular da.fakat siz ne aný yaþayýn ne de günü. zamanlar ötesi, mekanlar ötesi bir evren düþleyin..o zaman her þey daha güzelleþecek... Zarif mesajýnýz ve güzel öneriniz için çok teþekkür ederim. Þimdi aklýma Zülfü Livaneli'nin bir þarký sözü geldi. Dünyayý güzellik kurtaracak, bir insaný sevmekle baþlayacak herþey. Baþkalarýný gerçekten sevebilmek için kiþinin önce kendini gerçekten sevmeyi öðrenmesi gerekiyor ve bende bu yolda yürüyor, ilerliyorum.Sevmenin ilk þartý da kabul etmek sanýrým.

:: Merhaba
Gönderen: Evren Özen / , Türkiye
3 Kasým 2009
Mutluluk öðrenilir mi? Evet... "Ýnsan Mühendisliði" Nüvit Osmay bunu kanýtlar... Kitap tavsiyeniz için çok teþekkür ederim, ilk fýrsatta okuyacaðým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 2
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!
Öylesine
8 Saniye Yansýmalarým A
Hataya ve Hayata Dair
Ölen Hangisi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Gündüz Düþleri 1
Gözlem Yansýmalarý
Ýyi ki Var Can Dostlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.