..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Muhammed CAN




2 Kasým 2009
Aforizmalar  
Muhammed CAN
Aforizmalarým iþte


:BJBG:
’’Aziz okuyuculardan istirhamým, makaleyi atomcu deðil, mevzui(bütünsel) deðerlendirmesidir, muhatap özel’e deðil geneldir’’

Vahy’i bilgiyi içselleme yönteminin tezkiye’den baþlamak gerekiri, yine vahy’i olgular belirlerken, Vahy’in; Ýnsan-ý Kamil’e olan özlemi ve bu özlemi gerçekleþtirmek isteyiþin kiþioðlunda takip ve talep etmesi gereken evreleri, belirlediði metodlarý görmezlikten gelmek, rafine edilmemiþ bilgi stoklarýný kendisinde barýndýran günümüz Ýslami aydýn ve entellektüellerin bu noktada yoðunlaþmasý ve kendini bu rafineride ayrýþtýrmaya tabi tutmasý zorunluluk haline gelmiþ olmasý gerekmez mi?
Kuþkusuz Ýslam devrimi ile Ýslam dünyasýnda yeni fikri arayýþlar ve bu cümleden farklý ekollerin kendini hisettirmesi doðal sürecin aþamalarýndandý.

Ne var ki, ’’Felsefi terimler irdelenirken bilim asla taraf tutmaz’’ ilkesini yeterli kavrayamayýþýmýz, bizi ulaþýlmasý gereken safhadan uzak tuttu.

Bu idda’nýn deli ise Ýrandaki 10. Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinden sonra Ýslam dünyasýndaki aydýnlarýn düþtüðü fikri girdap ve hengamede kendini göstermiþ olmasýydý.

Þu halde Velayet kavramýnýn Felsefi, Akidevi, Fýkhi veya Kelami mi olduðu dahi tam bir netlik kazanmayan müslüman aydýnlarda olumlu/olumsuz taraf belirlemeleri bizlere tamamlanmamýþ tablodaki konumumuzu mu yansýtýyor? Bilemiyoruz.

Diðer inançlara mensup toplumlarda olduðu gibi, Müslüman kesimler arasýnda da olasý sorunlar ve olaylarýn meydana gelmesinden daha doðal bir þey olamaz. Bu gibi durumlarda ilgili sorunlu(kiþi-kurum)’larýn kendilerini savunma ve makul Ýslami cevaplar verme hakký, onlara yine Ýslamýn tanýdýðý en doðal haktýr. Yani Ýnsani ve Ýslami deðerleri kendilerine þiar edinmiþ sözkonusu kiþi yada kurumlar, sorumluluðu kabul etme ve gerekirse özür dileme, dahasý bedel ödeme kültürünü öncelikle kendi bünyesinde içselleþtime ve ikinci aþamada olan toplum içinde yaygýnlaþtýrma sorumluluðu taþýmasý dýr.

Bu erdemliliði baþaramayan Ýslami oluþumlar, yani kendi gündemlerini inacýndan beslenerek belirleyemeyen Ýslami cenahýn bir bölümü, Batý ve baþkalarýn oluþturduðu sun-i bilgi kirliliði girdabýnda boðulmaya mahkum olabilirler. Bu tür ’’Garbzade’’leri bir ömrü öylece tüketmekten haz duyan fikri mazoþistlerden saymak, vebal korkusu ile özdeþ olabilir!

...Osmanlý bakiyesi genç Türkiye Cumhuriyeti, Balkanlardan Ortadoðuya, Ortadoðudan Afrika’nýn derin sahanlarýna kadar inmek isteyen, yeni Modern zamanlarýn Ýmparatorluk kriterlerinin izini taþýma hülyasý ile diplomasi mekiði dokuyor.
Türkiye dýþiþleri(geleceðin müstakbel baþ) bakaný Ahmet Davutoðlu, seçkin ve bir o kadar da duygusal terimlerle Türk aydýnlarýn kendi sorunlarýnýn aforizma’dan uzaklýðýný da kullanarak, onlara yeni roller biçmenin telaþý ile Piramidin açýlan penceresinden bakmayý mý gerektiriyor? Bilemiyoruz!

...Yakýnçað savaþlarýnýn Türkiye’ye getirisi, Türkiye’nin jeo-stratejik konumunu asgariye indirmesidir. Böylece týkanmanýn arefesinde ki NATO’nun Güney kanadýný oluþturan Türk vurucu gücünün e-Karte edilerek, yerine geçmiþin küllerinden filizlenen yeni bir kültürel yapay dev yaratmak, Osmanlý imparatorluðu’nun verasetini, battýðý yerden diriltme politikasý ile bu gücün sultan rolünü baþarýlý bir þekilde oynamasý gereken Türkiye. Þansý yaver gider mi? Bunu da Bilmiyoruz.
...Bir tarafta Batý’nýn globalleþen dünyaya sunacak ahlaki deðerlerden yoksun þoven kültürü, öte tarafta kadim geçmiþi ile Ýnsanlýða yön veren Afrika kýtasýnýn deðerlere olan istek ve iþtiyaký...
...Son 30 yýllýk Ýslami Ýran’ýn kendi içinde gerçekleþtirdiði devrim ile yeni duruþu ve ayný Ýran’ýn elini güçlendiren yeni (Nükleer güç gibi) faktörler ile iki uç arasýnda kalan ve konum belirlemede zorlanan Osmanlý/Türk Ýslamcýlarý...

...Obama'nýn malum localar tarafýndan iktidara getiriliþinin bir bedeli olmalýydý. Doðal olarak Kapitalizm'in ve devrimci Ýslam'ýn soðuk savaþ sahnesini, Afrika'nýn derin sahalarýnda aramak gerekirken, Obama ayný zamanda, özislam'ýn Afrika'ya yayýlýþýný engelleyen biçilmiþ kaftan da
olmalýydý! Peki nasýl? Washington, Riyad ve Kahire ile oluþturduðu eski oyunun son sahnesi; Ýran’ýn ticari ve siyasi etkisinin Afrika’ya açýlýmýný engellemek gibi okunmasý doðru olsa bile yeterli ve doyurucu olamayabilir. Bundan ötürü, Suudi ve Mýsýr yönetimleri iktidardaki Yemen hükümetine lojistik desteklerini sunmakta gecikmedikleri gibi cimri de davranmadýlar. Savunma (Nefs-i müdafaa)pozisyonundaki Yemenli müslüman direniþcileri bastýrmakta zorlanmalarý, onlara Ýran gibi bir ülkeyi günah keçisi olarak bulmak ve suçlu ilan etmenin sakýncasý olamazdý...

Öyle ise:
Özellikle ABD ve Ýsrail Hizbullah’ýn 2006 Ýsrail savaþýnda gösterdiði üstün mukavemet ve askeri taktiksel yeteneklerden gerekli dersi çýkartamamýþ, sözkonusu ikili bu kez de Yemende ki Ýnlýkapcý Mücahidlerce verilen mücadelede þoka uðramalarý hiçde süpriz olmayacaktýr. Nitekim NATO gibi görkemli savaþ aygýtýný da arkasýna alarak Afganistan’daki direniþçileri dahi pasifize edemeyen ABD, Yemende patlak veren Ýslami direniþin, yayýlarak Arabistan gibi ABD’nin ekonomik ve stratejik kalesi konumundaki üssünü tehlikeye düþürmüþ olmuyor muydu?

...Lübnan Filistin, Irak, Afganistan ve þimdi de Afrika’da yayýlan savaþlarýn temelinde ABD ye karþý olan nefretin sýcak çatýþmalarla kendini ifade etmesi, dünya'nýn üçüncü bölgeleri olarak adlandýrýlan coðrafyalardaki yeni köklü fikri yapýlanma, yeni ve farklý bir sürecin baþlangýç imlerini taþýrken,bu baþlangýcýn doðal seyri, Kapitalizm'in kendi içindeki çýkmazý ve buhranlý dönemi. Ve Laboratuar’dan yeni çýkmýþ, pýrpýl pýrýl Ýslam ekonomi modeli'nin Asya ve Afrika'da zemin arayýþý Emperyalistlerle karþý karþýya gelmemesi de düþünülemezdi.
Þovenist medeniyetin zorunlu sunumun getirisi, kenisi dýþýnda kalanlara, acý ve yoksulluktan baþka, dayatýlmak istenen sözde Demokrasi ve Ýnsan haklarý hezeyanlarýda keza ayný hüzünlü mirasýn halkalarýydý...


...Ve Obama’nýn Türkiye, Mýsýr gibi Ýslam dünyasýnýn önemli sayýlan merkezlerinde verdiði mesajlarda, Ýslam dünyasý ile barýþý çaðrýþtýran mesajlarýn derinliðinde, o bölgelerin yöneticilerine verdiði fermanlarda, Türkiye’ye biçtiði rolün ilk etabý; Ermeni meselesi, Kürt sorunu, Türkiye’nin NATO’ya karþý sorumluluklarý, AB ile ilþikileri ve yapmasý gereken ödevler ile Türkiye rolünün önündeki engelleri aþma porspektüsü...

...Türk solu’nun 70’li yýllardaki öncüleri konumunda olan Yýlmaz Güney ve Deniz Gezmiþ’in çýðlýklarýnýn diplomatcasýný uygulamaya koyulan AKP, geçmiþin mirasýna konmanýn önemini kavramaya baþlayan yeni Osmancýlar ve ayný zamanda genç Türkiye tarihindeki sol öncülerin sloganlarýnýn rantýný mý devþiriyorlar dý? Bilemeyiz.

Peki 12 Eylül 1980’den itibaren Sol fraksiyonlarýn yerini doldurmakla zaman tüketen yeni Türk Ýslamcýlarýn varýþ noktasý neresiydi?...!....?!

...Soðuk savaþ döneminde türeyen ve Türkiye’de faaliyet gösteren 120 ye yakýn sol farksiyonlar kadar sayýca solcularý aratmayan ihvan Ýslamcýsý oluþumlarýnda rolü yadýrganmamalýydý. Osmanlý Ýslamý geleneðinden beslenmiþ, kabuðu aþýp öze ulaþamayan Ýslamýn öncü Türkiyeli savunucularý, 1980’den sonra yapýlan baskýlara ve yasaklamalara raðmen bir þekilde Türkiye’nin kültür merkezi olan Ýstanbul gibi yerde rahatlýkla þekillenirken, acaba onlara gelecekte olan ihtiyacýn izlerinide mi taþýyorlardý?! Bu da bilinmez.

...Ýslamcý mutasyonlarýn Piramid’i konumunda olan Ýhvan kaynaklý fikri oluþumlar ve Osmanlý siyasal Ýslam geleneðini devralan þimdinin hükümet erk’i ise, Demokrasi açýlýmý ile Türkiyeli aydýnlarýn verdiði desteklerle yeni bir siyasi üslup geliþtiriyor olmasý, ihtimali olabilir miydi? Bilinmez.

Oysa Ýslami aydýnlarýn Piramitteki yeri, ’’altýn duruþ’’u sergileyen tavýrlarla direnip, karþýnýn fabrikasyonundan uzak olmasý deðilmiydi? Ya da Donkiþot olmaktansa, Þanzo olmak dahamý zor du? Bilinmez mi?!...! Hmm

Bir ülkede özgürlük hareketleri Militarist baskýlardan dolayý týkanmýþ ve by-pass geçirmesi gerekiyorsa, dikkati çeken önemli kulvarlardan biride burada baþlýyor demektir. Yani Andrew Collins’in tabiri ile ’’Günahkar bir ýrkýn yasaklanmýþ mirasý’’ hak ettiði yere mi dönecek? Bunuda bilmiyoruz!

Türkiye ‘Demokratik açýlým’ paketi ile sunduðu politik Paradigmasý’nýn Buton’una daha önce Obama’nýn meclisteki konuþmasý Start vermiþti. Diye not düþtüðümüze alýnganlýk göstermeden...
Öyle ise Obama’nýn verdiði Startla elde edilecek olasý deðerler, sadece Kürtler için kalýcý kazanýmlarýn fundamenti niteliðin de mi olacak, yada günahkar bir ýrkýn yasaklanmýþ misarýnýn ¼’ün, ¼’ü =(1/16) getirsi mi olacak? Duygusallýk yüklü Sloganlarla kýsa vade de evet. Uzun vadede ise Stabil birlikteliðin öncü fundamanet izlerini taþýyor olabilir.

Ýki farklý gizli milliyetçiliðin argümanlarý ile beslenen AKP ve DTP, açýlýma yeni Politik Paradigmalar geliþtirerek gündeme yerleþtirme çabasý þu an için baþarýlý olabilir mi? Buda bilinmiyor.

Ortadoðu’da eldeki son kartlarýný kumar masasýna süren oyuncu pozisyonundaki ABD ve Ýsrail ikilisinin, özellikle ABD’nin politik yaptýrým gücünü ve patronluk imajýný koruyamadýðýný, 11 Eylül’den çok önce görmüþ ve anlamýþtý. Böylece 11 Eylül teorisyenlerinin düþünce pýnarýdan akan ab-ý hayat gibi ölüm meleðine karþý yaþam mücadelesi veren Ýsrail’in, reenkarnasyon dönüþümünü üstelenecek yeni bir bedenin yaratýlmasýda kaçýnýlmaz olmuþtu. Ki, ABD bu bedeni yarým asra yakýn bir süre önce Anadolu medeniyetinin öncüsünde görmüþ olamazmýydý? Öyle ise gün bugündür, deyimi ile hareketlilik ve açýlýmlarmý baþladý? Bizi aþar

Ýslami literatuar’da ehven-i þer tabirine en uygun formül olarak siyaset sahnesine çýkan abant patformunun sesi neden bugünlerde hiç duyulmuyor? Ýlgi alanýmýza girmesin!

Yada bu ülkede birbirine çok benzeyen iki kýsaltýlmýþ kavramdan oluþan, STK’lar ne zaman TSK’nýn kýþladan çýkmasýný engelleyecek platformu oluþturabilecek? Bu ve benzeri sorulmasý kolay ancak cevabý çok zor bulunan sorunlar yumaðý dimaðlarýmýzý týrmalarken...

Demokrasi açýlýmýnda ‘’Biz legal sayýlan oluþumlarý muhatap kabul ederiz’’ diyen R.T.Erdoðan, Ýslamcýlarýn haklarýndaki varlýk/yokluk sendromuna neden deðinmedi? Acaba Türkiyede varlýðý bilinen Ýslami oluþumlarýn bütünü gerçekten AKP çatýsý altýnda temsil edilebildi mi? Toplumsal barýþýn harcý bireysel düþüncelerin örtüþmesinden geçmiyor muydu? Þu halde en Ýslami þiarlardan biri olan ’’Tesettür’’e neden deðinilmiyor du? Vakko’ya mý sormalý!

Daha da ilginci baþörtülü Ýslamcý!!! Bayan yazarlarýn, harýl harýl Ýran’da yapýlan 12 Haziran seçimleri ve Türkiye’nin ’’Demokratik açýlým’’ senaryolarýna yorum yazmaktan zaman bulamayýþý, Kudüs onuru ile övünen ’’Hormonlu Mücahidler’’in Ýslami olmazlarýn savunulmasýnda kabuðunda büyüyen inci...

Gasp edilen hakkýndan ziyade, hakkýný savunmak için kendini yeterli ifade edemediðini anlayan Yunanlý Diojen gibi, Ýslamcýlarýnda kendi doðrularýný masaya yatýrarak, kendine has edebiyat mahfilinden geçmesi gerekmez di.
...Ýslam inkilabýndan beslendiðini, bu vesile ile kendisine ihamlar geldiðini her fýrsatta yansýtan Ýslamcý aðýrabilerin kalemlerinden dökülen mürekebe bakan, Ferisi mi, Saduki mi olduðuna bir türlü karar veremediðimiz Vatikan Papasý dahi, dudaklarý altýnda kýs gülücüklerini bu garbzede entellektüellere gönerirken, ne çýkar!

...Türkiye coðrafyasýnda güçlü Ýslami ve Ýnsani seda’nýn olmayýþý, onlara kendi içlerinde fikri sürtüþmeyi bulunmaz hint kumaþý algýsý mý yarattý! Ýslam dünyasý bir beden ve Türkiye’de bu bedenin bir parçasý ise, bedenin yaþlý bilgesinin nasihatine kulak týkamak hangi öðretilerle uyuþuyor? Söz konusu bilgenin nasihatlerini, kendi düþüncemize destek deðil, belki de açýklamaya çalýþtýðýmýz sorunlarýmýzýn kaynaðý olarak görmenin zamaný gelmemiþtir!

...Ve ne demiþti yaþlý bilge
“Ýnsani bilimlerin büyük bir bölümü temelini materyalizm ve ilahi-Ýslami inançlara imansýzlýktan ibaret olan felsefelere dayalýdýr. Bu ilimlerin üniversitelerde okutulmasý ilahi ve Ýslami talime karþý inançsýzlýðý yaygýlaþtýrmakla birlikte dini inançlarda kuþku oluþturmaktadýr’’
Temel sorunlarýmýzýn çýkýþ noktalarý buradan baþlayarak girift veya çözüme ulaþýr olmasý ihtimali bizce kaçtýr?
’’Yeni soðuk savaþta Afrika’nýn rolü’’nü anlamaya çalýþmak, baþka bir zamana. Biz Ýslami ve ilahi öðreti formüllerini kavrama ve uygulama safhasýný ’’nasýl anlamalý’’ ve ’’nereden baþlamalý’’yý çözebilecek miyiz?





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor
Zulm'ün ve Köleliðin Rengi Nedir?
Bir Matem‘in Ardýndan Tarihe Not Düþmek
Bir Milletin Þeref Simgesi Bölüþülürken
Butto'nun Misafirperverliði!
Filistinliler Bizi Kurtarsin!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz - 5
Gündem Özel - 4 Baþkanlýk Sistemi ve Avrupa Krizi
Rebeze Röportajý - 2
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz! —2
Algý Sapmasýnda Türk Ýslamcýlarý
Size Ne Oldu?
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz - 3
Emperyalist Ýslamcý Olunabiliyormuþ Demek!
Türk Aydýnlarýnda Takvimler 1789 Mu?
Özdemir Ýnce Kirene'li mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam [Ýnceleme]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.