..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > aybike_umay




10 Kasým 2009
Bir Metro'da ve Bir Otobüs'te  
Kültür farklýlýðý

aybike_umay


Kim Demiþ Avrupa Ýnsani Medeni, Ne Edep Kalmiþ Ne Haya çýrýlçýplak Bedeni, Açmaksa Bedeni Olmaksa Medeni, Desene Hayvanlar Dahada Medeni...


:BJHF:
Sene;2006
Ülke; Almanya
Mekan ; Mannheim Metrosu

5 yaþýndaki Yeðenim Aybike’nin benden daha iyi olan Almanca’sýna güvenerek Neckrau’dan Mannheim merkeze gitmek üzere metroya biniyoruz. Sistemin farklýlýðý ve dilimin eksikliðinden dolayý biraz panik biraz korku zor bela biniyoruz metroya. Çok kalabalýk deðil, biraz olsun rahatlýyorum her nedense. Aybike’yi cam kenarýna oturtuyorum,yanýna da kendim oturuyorum. Karþýmýzda da genç bir çift var. Siyahlara bürünmüþ iki tane gotik. Çocuðun elinde bir hamburger var,arada bir ýsýrýyor.Bir yandan da sürekli bir ritm tutturmuþ dizine vuruyor.Kýz ise daha sakin. Yüzünde malýmsý bir ifade ile sürekli yola bakýyor. Çocuk hamburgerden bir ýsýrýk daha alýyor, yanaðýna ketçap bulaþýyor.Kýz dönüp uyarýyor onu. Çocuk da nazlý bir edayla anlamadýðýný,göstermesini söylüyor.Kýz gayet ciddi ve ayný malýmsý haliyle çocuðun yanaðýný yalamaya baþlýyor.Rüyamda uçurumdan biri beni itmiþ gibi titriyorum. Gözlerim faltaþý gibi açýlýyor.Elimi ayaðýmý nereye koyacaðýmý þaþýrýyorum.
Çocuk kahkaha atmaya baþlýyor.Hoþuna gidiyor bu yalama yýkama iþi.Sonra birden kýzý kaldýrýp kucaðýna oturtuyor. Kýzda dünden razýymýþ zaten, hop oturuveriyor. Ve baþlýyor erotizm filmi…
Sanki kendim bir halt yiyormuþum gibi, ben kýzarýyorum. Yanaklarým ateþ saçýyor, kulaklarým çýnlýyor duyamýyorum.Saniyeler sene gibi geliyor,geçmek bilmiyorlar.
Etrafýma bakýnýyorum,ben harici rahatsýzlýk duyan bir Allah’ýn kulu yok.Herkes gayet normal.Kimi elindeki dosyaya göz atýyor,kimi yanýndakiyle sohbet ediyor,kimi de yolu seyrediyor.
Artýk tahammülüm kalmýyor karþýmdaki canlý porno filmine.Aybike’nin de elinden tutup kaybolmayý da göze alaraktan ilk durakta iniyoruz.



Sene ; 2009
Ülke ; TÜRKÝYE
Mekan ; Bahçelievler_Eminönü otobüsü

Erken kalkmanýn ve yoðun geçen bir günün ardýndan otobüse atýyorum kendimi.Kuruluyorum bir cam kenarýna.Müzik çalarýmda da sevdiðim müziklerin bir listesini yapýp yolun seyrine dalýyorum. Pek kalabalýk deðil otobüs. Tam derin düþüncelere dalmýþken birden irkiliyorum.Otobüste bir baðýrýþ çaðýrýþ.Hemen çýkarýyorum kulaklýklarýmý.Üç sýra önümde oturan bir çifte þoförde dahil tüm otobüs veryansýn ediyor.Bir teyze;

-Sen erkek olsan zaten yanýndaki kýzý böyle bir duruma sokmasýn ahlaksýz!

Yanýmdaki genç bayan;

-Ayýp efendim ayýp. Çoluk çocuk var otobüste. Gidin evinizde ne yapýyorsanýz yapýn,lakin biz sizin bu edepsiz hallerinizi izlemek zorunda mýyýz yahu?

Kocaman göbekli bir amca;

-umuma açýk yerlerde bu tarz hareketler hiç hoþ deðil,hiç.
Þoför Bey;

-ilk durakta indiriyorum sizi,ne halt yiyorsanýz gidin baþka yerde yiyin.Benim otobüsümde böyle davranamazsanýz.Hatta duraðý da beklemiyorum,aha da burada indiriyorum sizi.Ýnin çabuk,bir daha da gözüm görmesin sizi.Hiç ahlak namus kalmamýþ yav milletle.

Her kafadan bir ses çýkýyor.Herkes þoför Amcanýn davranýþýný takdir ediyor.Çift yüzlerinde büyük bir utanç ve Hande Yener’in ‘sana kýrmýzý çok yakýþýyor’ adlý þarkýsýný anýmsatan bir edayla apor topar iniyorlar otobüsten.

Yanýmdaki bayana soruyorum.
-Pardon , ne oldu?
-Ahlaksýzlar,öpüþmeye kalktýlar.Cýk cýk…Hiç olur mu böyle þey yahu?

Yolcular birbirlerini destekleyici bir sürü laf dizini döktürmeye baþlýyor.Otobüs adeta kadýnlarýn altýn gününe dönüyor.Sükunet halinde kafamý ses hangi yönden gelirse oraya çeviriyorum ve büyük bir iþtahla dinliyorum.Ne güzel cümleler,ne güzel duyuyorum öyle…Otobüsteki galeyan biraz dolsun diniyor,yüksek sesli konuþmalar fýsýltýlara býrakýyor yerini.Kulaklýðýmý takýp tekrar yaslýyorum kafamý cama.

Ýçimden;
-Heyy,güzel yurdumun güzel insaný.Heyy,benim ülkem,benim topraðým be.Senin kültürüne topraðýna kokuna vatandaþýna kurban olayým ben.

Dünya hýzýndan hiç ödün vermeden dönse de,globallik temel sayýlsa da,batýlýlaþma en büyük özentilik olsa da,adetler gelenekler görenekler gericilik olarak sayýlmaya çalýþýlsa da,modernizm baþlýðý altýnda kendi kültürümüzden uzak tutulmaya çalýþýlsa da…Yok babam yok!Sen bu vatanýn öz ferdine ne yaparsan yap,ne sunarsan sun sahip olduðu ve muhafaza ettiði deðerlerinden asla vazgeçmeyecektir.Þartlar ve olaylar ne olursa olsun karþýlýk olarak verilecek tepki her daim eþseldir.

‘Ar damarý çatlamýþ bir mekanda olup son model metroya binip konforlu bir yolculuk yapmaktansa;Haya sahibi bir ortamda olup eski sistem kaloriferli otobüs ile zýplaya zýplaya yol almayý tercih ederim.’


Kim Demiþ Avrupa Ýnsani Medeni,
Ne Edep Kalmiþ Ne Haya çýrýlçýplak Bedeni,
Açmaksa Bedeni Olmaksa Medeni,
Desene Hayvanlar Dahada Medeni…

Necip Fazýl KISAKÜREK

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrik ediyorum.
Gönderen: Atilla TuRaN / , Türkiye
31 Aralýk 2009
Yazýlarýnýzý imrenerek okuyorum ve takip ediyorum,gercek hayatý konu alan alýntýlarýnýzý çook begendim.Her yazýný ayrý bir güzel,yeni yazýlarýný bekliyorum ve yazarlýk hayatýnda baþarýlarýnýn devamýný diliyorum.

:: Þükran...
Gönderen: aybike_umay / , Türkiye
30 Aralýk 2009
Ýlginizden ve fikirlerinizin beyanýndan dolayý þükranlarýmý sunuyorum Sevgili Özbek...

:: selam
Gönderen: Sevgili Özbek / , Fransa
23 Aralýk 2009
yazinizi büyük bir keyifle ve gülerek okudum. sonra 27 yildir Fransa'da oturan biri olarak degerlendirdim yazinizi. Dikkat ederseniz yazinizda hiç farkinda olmadan iki ayri ülke de yasanan, sizin hosunuza gitmeyen bir olayi anlatirken, çevrede ki insanlarin tavirlarina deginmissiniz. öpüsme olayi bize hor gelsede bir otobüste, çevredeki insanlarin davranislari önemlidir. Medeniyeti burda aramak gerekir. iki kisinin halkin deger yargisina karsi davranmasi istisnadir ve istisnalar kaideleri bozmaz. Fransa'da çogu fransizlar sokakta öpüsmeleri normal bulmaz. Hatta evler ne için yapilmistir derler. iki sevgilinin cinsel duygularinin özel oldugunu söyleyenler var. kisilerin kendi beyinlerinde ben söyle modern, veya avrupali olacagim, ilerici olacigim düsünceleriyle bizlerin hosuna gitmeyen haraketlerde bulunmasi ve davranmasi medeniyet degildir. Kisisel fikirlerdir ki, dünyanin heryerinde buna benzer ve hatta daha beterlerini görmek mümkündür. Izmir'de ben öyle manzaralar gördüm ki! Fransa"da veya Almanya da.. ama oluyor iste. her seyi yapmak insanogluna özgüdür. önemli olan bu tür haraketleri nasil karsiladigimiz ve ona gore davrandigimiz. yani iki kisinin yaptiklari aksi davranislarla koskoca bir ülke ve insanlari yargilanamaz. Bu güzel anilarinizdan yine okumak amaciyla kaleminize saygilar sunuyorum. Türkiye'm insani olarak selam ve sevgilerimle




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Orospu Serpil Mi,adam Olan Hakan mý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kayboluþ [Þiir]
Uzaklardan Gelen Bir Mektup [Þiir]
Üþümek Ýstiyorum! [Þiir]
Hüznün Tanýmý [Þiir]
Son [Þiir]
Noel Baba Misali [Þiir]
Mûamma Bir Arayýþ [Öykü]
Kimse (Siz) Lik [Öykü]
Orospu Serpil Mi,adam Olan Hakan mý? [Deneme]
Bir Metro'da ve Bir Otobüs'te [Deneme]


aybike_umay kimdir?

Ben, bir beni bilirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © aybike_umay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.