..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > ayþe kaya




22 Kasým 2009
Geçer  
ayþe kaya
haayatý gerçeðini gösteren çok güzel bir Senai Demirci eseri


:AHIE:
GEÇER
Daðýn öbür yüzüne geçince, ‘kýrýk coðrafya’nýn mahzun yüzü görünüyor. Vakit gece yarýsý… koyu, soðuk karanlýðý nokta nokta delen titrek ýþýklar,kýrýk yüreklerde tortulanmýþ acalarý ve uykulu gözlere sinmiþ soluk hatýralarý bekliyor gibi. Sessizlik, ne çok feryadý,ne çok hüznü saklýyor. Gecenin sükuneti, insanlarýn aldýrýþsýzlýðý ile birleþince, deprem bölgesinin bir de nisyan topraðýna göçtüðünü hissediyor, görüyorsunuz. Kulaðýmda “gün olur, can canandan geçer” diyen türkünün nameleriyle, henüz kanayan dev bir yaranýn ortasýndan geçiyor gibiyim. Türkünün sözlerinde tekrarlanan “geçer, geçer” sözleri ayrý bir anlamkazanýyor yýkýk kentin içinden geçerken.

Ne çok þey geçiyordu yanýmýzdan yöremizden. Acý geçiyor, hüzün geçiyor ve nihayet insan da þu dünyadan geçip gidiyordu. Gece, otobüs penceresinden bakýnca, baþka þehirlerden farklý deðilmiþ gibi duran Düzce’nin pencerelerinden dökülen, sokak baþlarýný tutan bu aþina ýþýklar, þimdilerde toprak olmaya yüz tutmuþ kaç yüze ýþýk tutmuþtu acaba? Kepçelerin pençesinde buruþuk hatýra gibi denize dökülen bu moloz yýðýnlarýnýn her parçasýna kimbilir kaç çocuðun sesi dokunmuþtu? Bu soðuk ve biçimsiz taþ yýðýnlarý ne çok insane sýcaðýný, ne çok baba ocaðýný, ne çok kadýn þefkatini, ne çok yâr hasretini taþýmýþtý üzerlerinde? Meðer, hepsi “geçer” imiþ.

Topraðý kanatan yara, daðý taþý sarsan yarýlma, insane yüreðini de yerinden etmiþ, nice yakýnlýklarý ve sýcaklýklarý da alýp götürmüþtü. Sanki, bir buz kristali gibiydi herþeyimiz. Sanki bir seher vaktine konuk olmuþ, kararsýz bir kýraðý gibiydik hepimiz. Tek bir dokunuþla daðýlýp eriyebilirmiþiz meðer. Ilk sarsýlýþta, geçip gidebilirmiþiz meðer. Konup göçer, durmayýp “geçer” miþiz.

Can ile canan arasý, pamuk ipliði gibi zayýf. Doðum ile ölüm arasý, saman alavi denli kýsa. Ten ile can arasý, cam kýrýðý gibi eðreti. Yer ile gök arasý, iðne deliðince darmýþ meðer. Candan da, tenden de, hayattan da, dünyadan da “geçer” miþiz. Gelip geçer, geçip gidermiþiz meðer.
Þimdi dev bir yaranýn tam orta yerinden geçiyorum. Yüreðim ne kadar acýyorsa, tenim o kadar uyuþuk. Aklým mahzun olmamý salýk verirken, duyulerým aldýrýþsýzlýða kayýyor. Acý, keder ve hüzün, sonsuz karmaþýk bir labirent gibi kývrýlýp gidiyor. Ardý sýra gittiðinizde kayboluveriyor elinizden, yüreðinizden kayýyor. Hele, acý baþkalarýnýn acýsýysa ve hüzün baþkalarýnýn hüznüyse, ne ederseniz edin, bir baþka insanýn ruhunun en ince kývrýmlarýna sinen, baþka bir yüreðingizli kuytularýnda salýnan acýnýn ve hüznün izini kaybediyorsunuz. Mazlumlarýn, mahzunlarýn yanýnda ve yakýnýnda olmak, acýya tanýþýk olmanýzý garantilemiyor, baþkasýnýn hüznünü yüreðinize bilezik edemiyorsunuz. Onca acýnýn ortasýnda, kýrýk ülkenin orta yerinde,incecik bir göz kapaðýnýn ardýna saklanýp uyuyabiliyorsunuz. Bir de bakmýþsýnýz acýnýz da, hüznünüz da “geçer” miþ.

Türkünü sözleri de geçip gidiyor: “Elim Yâr’e yeter.” Günün, yýlýn, yüzyýlýn, binyýlýn bittiði þu an, buraya kadar dilimiz ve elimiz ne kadar Yâr’e yetti bilmiyorum. Bildiðim ise, yeni yüzyýla geçiþi birlikte yaþadýðýmýz bu yazýnýn yazarýnýn da, okuyucularýnýn da, bu gelen yüzyýlýn “geçenleri” olacaðý. Bu kesin. Bu geçip gitmez bir gerçek. Aklýmýzda olmalý. Asla geçip gitmemeli.

Diyorum ki, geçen yüzyýlýn “geçici” sakinleri olarak, dilimizi de elimizi de Yâr’e yetirelim. Acýlarý yüreðimizden geçip gitmiþ masum ve mazlun insanlarýn ölümünü bir diriliþ baharýnda sevince ve ebedi vuslata dömüþtürmek için, elimizdeki dünyalýklardan geçelim, dilimizdeki yalanlardan vazgeçelim. Sözümüz duada, elimiz varmekte olsun. Böylece geçelim þu dünyadan.

Varsýn, an geçip gitsin.
Varsýn, insan göçüp gitsin.
Varsýn, aðyar yitip gitsin.
Yeter ki, dilimiz Yâr’e yetsin.
Yeter ki, elimiz Yâr’e yetsin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aynalarda Kalan 2
Yalnýzlar Þehri
Zýr Deli
Hayallerim ve Gerçekler
Kalp Asi
Sevgi'li Namaz
Sevmiyorum Ýþte

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Habersiz Ziyaret
Sevgiliye Kýrgýn Satýrlar
Ey Yar...
Sustum... Mu?
Aþkýmýn Son Sözleri...
Uzaktaki Sevdiðim
Kýsacýk Aþkýmýz
Hasret Günleri
Aþk Yorgunu
Kalbim Ayazda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aynalarda Kalan [Þiir]
Bendeki Sen [Þiir]
Öðrettiklerin... [Þiir]
Gökkuþaðým [Þiir]
Yine Sana Sitemler... [Þiir]
Ýki Ateþ Arasýnda Aþk [Þiir]
Hacým [Þiir]
Rahmet Peygamberi [Þiir]
Bilseydik [Þiir]
Kararsýz Aþk [Þiir]


ayþe kaya kimdir?

Niye bilmem hep sonbaharý sevdim, Dökülen yapraklarda buldum kendimi. Bir tarafým olabildiðine mutlu dedim, Diðer tarafým çözemediðim kadar gizemli.

Etkilendiði Yazarlar:
senai demirci, mustafa islamoðlu, ramazan kayan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ayþe kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.