..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ayten




3 Aralýk 2009
Anlýk Ýleti Alamýyoruz  
ayten
Bireyler hangi soydan, cinsiyetten, sosyokültürel çevreden gelirlerse gelsinler öncelikle insandýrlar. Her insan zekasý, duygularý ve kültürü ile deðerlidir ayrýca. Ve iletiþim insanýn psikolojik ihtiyaçlarýnýn sonucudur. Ýnsan iletiþiminin temeli dil ve özellikle de konuþmadýr.


:ADFJ:
“anlýk ileti alamýyoruz” 

En evrimli hayvan olarak tanýdýðýmýz insan jest ve mimikleri, geliþmiþ refleks ve içgüdülerinin yanýnda konuþma yeteneðini de kullanarak iletiþim yapan yegane varlýktýr.

Bireyler hangi soydan, cinsiyetten, sosyokültürel çevreden gelirlerse gelsinler öncelikle insandýrlar. Her insan zekasý, duygularý ve kültürü ile deðerlidir ayrýca. Ve iletiþim insanýn psikolojik ihtiyaçlarýnýn sonucudur. Ýnsan iletiþiminin temeli dil ve özellikle de konuþmadýr.

Biliyoruz ki bilgi zenginleþtirir insaný ve insan keþfettikçe aþar kendini.

Teknolojik geliþmeler insan aklýnýn sýnýrlarýný zorlayacak kadar büyük bir hýzla sürüyor hala.
Ýlk çaðlarda dumanla ve bazý kuþlar ile haberleþmeyi saðlayan insan artýk telefon ve bilgisayar ekranýnda dünyanýn öbür ucundaki biriyle görüntülü ve sesli iletiþim kurabiliyor.

Ýstediðimiz bilgiye anýnda ulaþabilecek geliþmiþ teknolojiler kullanýyoruz.

Mum ýþýðýnda bilgi öðrenme açlýðýmýzý bastýrdýðýmýz yýllar çok, çok gerilerde artýk. Her duygumuzun ya da fikrimizin bir karþýlýðý var yeni iletiþim yollarýnda.

MSN sohbetlerinde mesela, algýlanmadýðýmýzý hissettiðimiz zaman titreþim gönderebiliyoruz, sinirlendiðimizde kafasýna gitarý çarpabiliyoruz

Ýletiþim yollarý sýnýr tanýmýyor kýsacasý.
Dünyanýn her yerine ulaþabiliyoruz sýnýrsýz iletiþim yollarý ile.

Her zaman yalan olmasa bile sanal-yalan bir sürü iliþkiyi (flört, tavla, okey, sohbet, evlilik vb…) hayatýmýza alýyoruz farkýnda olmadan. En yakýnýmýzdaki insanla konuþmayý beceremezken, kilometrelerce uzaktaki bir baþka insanýn birkaç saatte bizi tanýyýp, anlayabildiðine inanýyoruz, inanmak istiyoruz çünkü en çok inanmaya ihtiyacý vardýr insanýn.
Öyle ki en yakýnýmýzdakinin bizi anlamadýðýna inanýp, haklý bahaneler yaratarak sanal paylaþýmlarý gerçek hayatý yaþar gibi yaþayabiliyoruz.

Yeni keþifler yaptýkça, sýnýrlarý zorladýkça ve aþtýkça kendimizi dinlemeyi ve anlamayý unuttuk birbirimizi!

Em temel (barýnma, yeme, içme vb…)ihtiyaçlarýmýzý karþýlamak için bin bir zorlukla sahip olduðumuz evimizin en güzel köþesine yerleþtirdiðimiz ve akþamlarý tüm duygularýmýzla odaklandýðýmýz “kara kutu”daki dizi, dizi dramlarý izlerken, unuttuðumuz en önemli þey iletiþimdir aslýnda.

Baþkalarýnýn yazýp, yönettiði, oynadýðý dramlarý izlerken, bizi kuþatan tüm yaþamsal kaygý ve korkularýmýzý unuttuðumuzu sanýyoruz böylece.

Tepkilerimiz ya çok sert ya da çok yumuþak olmadýk olaylara karþý.

( Kriz teðet geçer elbette. )

Tepki verecek, direnç gösterecek duygumuz kalmýyor ki memleket meselelerine karþý. Sosyal ve toplumsal sorumluluklarýmýzý bilsek bile önce bireysel bakmak zorunda býrakýlýyoruz.

Temel ihtiyaçlarý karþýlayabildikten sonra kendimiz için yapabildiðimiz en önemli þey ( teknolojinin nimetlerinden faydalanmak adýna) bilgi-sayan ve dizi sayan kara kutular da kaybolmuþluðumuzu unutmaktýr!

Daha doðar doðmaz giydirilmiþ kimlikler ve büyüdükçe aðýrlaþan sorumluluklarýmýzla geliþmekte olan bir ülkenin büyüyememiþ çocuklarýyýz hala!

Unutmaya da ihtiyacý var insanýn

Biri bilgi-sayan, diðeri dram sayan kara kutular arasýnda iletiþim kurmayý unuttu insan.

Deðiþim kaçýnýlmaz, doðal olaný da bu elbette.
Kaybetmekte doðal.
Kaybedilen þeyin yerine, daha farkýnda bile olmadan yeni bir þey konulmuþ oluyor çabucak.
Doðal iletiþim yollarýný kaybettik ve unuttuk ama yerine sanal iletiþimin türlü hallerini koyduk.

Gene de anlýk ileti alamýyoruz!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masalsu


ayten kimdir?

. . . doðduðum memleketten daha uzakta büyürken yalan-düþlerim yazmak düþsel bir yolculuk oldu benim için. . . ben yazmayý unutsam da yazdýklarým beni býrakmadý. . kilitli küçük bir sandýkta saklý tututtuðum satýrlarým tek zenginliðimdir yarý ömrümde. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Özdemir Asaf, Cemal Süreyya, Tagore, Nazým Hikmet, Gündüz Vasaf, Ýrvin Yalom...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ayten, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.