..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Doða ve Uzay > Emine Piþiren




4 Aralýk 2009
Þimdi Ben Suçlu Muyum?  
Emine Piþiren
(*)“…Prens Charles Kaz Daðý'nda kendisi için yetiþtirilen organik sebzeleri ülkesine götürüyor. O civarda yaþayan birkaç aile sürekli kraliyet ailesinin sebzesini yetiþtiriyor ve kraliyet ailesi sadece bu sebzeleri kullanýyor… “


:BBEB:

Dün düþündüm. Liseli yýllarýma doðru yolculuk ettim. Beden derslerini sevmezdim. Beden hocamýz sürekli okulun geniþ bahçesinde ýsýnmamýz için bizi koþturur, “týk nefes” kaldýðýmýzda da boynundaki düdüðü birkaç kez üfler, ardýndan da “Saðlam kafa saðlam vücutta bulunur” “koþmaya devam” derdi.

Þimdi ben küresel ýsýnma dönemine girmiþ, kan kokan dünyamýzýn, Türkiye’sinde atalarýmýzýn söylediði bu öz sözün ne kadar “abes” olduðunu düþünmekteyim. Neden bu kanýya vardým? Posta kutuma þu son aylar haber üstüne haber ve felaket senaryolarý düþmekte. Her birini tek tek açýp, çoðunu okumadan siliyorum. Bir yazý dikkatimi çekti.

“BÝLÝP DE SUSMAK ORTAK OLMAKTIR. M.DOÐRU/06.11.2009”

Önce silmeyi düþündüm, çünkü son zamanlarda sýklýkla kafamýzý “GDO’lar ile dolduran bilgilerden biri” diye düþünüp, silecektim ki, faremin ucu þu yazýlarda takýlý kaldý.

“Allah Allah, þimdi bu ne demek oluyor?!.”

Diye yüksek sesle kendime sordum. Gören duyan da “bu kadýn aklýný mý, oynattý, kendi kendine konuþuyor?” demezse de þaþarým.

Ve yazýnýn devamýný okuduðumda enikonu afakanlar geldi kafama. Ben bu kafayý saðlam tutmam için evimin bahçesinde koþsam neye fayda? Efendim haber þu;

(*)“…Prens Charles Kaz Daðý'nda kendisi için yetiþtirilen organik sebzeleri ülkesine götürüyor. O civarda yaþayan birkaç aile sürekli kraliyet ailesinin sebzesini yetiþtiriyor ve kraliyet ailesi sadece bu sebzeleri kullanýyor… “

(**)“…Cumhurbaþkaný Talat, Köksal Toptan'a bir yemek sýrasýnda 'Türkiye'de en son yediðim domateslerin tadý hala damaðýmda' demiþti. Bu konuþma üzerine Toptan, Talat'a 'En kýsa zamanda size hormonsuz Anavatan domatesleri göndereceðim' sözü vermiþti. Abdullah Gül'e hormonsuz domatesleri emanet ediyor, Cumhurbaþkaný Gül de Toptan'ýn bu masum ricasýný yerine getiriyordu. Meclis Baþkaný Toptan'ýn Ankara'da ancak bir hafta araþtýrma sonucunda hormonsuz domates bulabildiðini de duymuþsunuzdur…”

Benim güzel ülkem yok Kürt açýlýmý, yok Ermeni, Alevi, Sünni tartýþmasý, 1937 ve öncesine gidip de eskileri deþip; yüzlerce Türk Askerimizin uykusunda katliamýný yapmýþ, Dersim’li Aþiret Reislerinin “askere gitmicez, vergi vermicez” diye baþlattýklarý isyanlarý tartýþmaya açarsak, yok baþý açýk, kýçý açýk, magazin haberleri vs, vs, oyalanýrsak olacaðý buydu…

Ne mi olmuþ?

Benim güzel ülkemin %75 verimli tarým topraklarýnýn içine Ýsrail bir güzel etmiþ edeceðini. Tohumlarýn içine hastalýk yerleþtirmiþ, ayný zamanda zirai ilaç satýmýný da kendi tekeline almýþ. Ne acý bir gerçek ki, artýk “Köylü kendi bahçesinde tohum býrakmayacak” Çünkü tohum kullanma yasasý Ýsrail’in elinde. Eðer aksi olursa Uluslar arasý mahkemede yargýlanacakmýþ.

Vah baþýmýza gelenler vah!

Nasýl bir tehlike gelecekte bizi karþýlayacak, kimsenin haberi yok sanýrým. Var da susmayý ve “herkese ne gelecekse bize de o gelecek” düþünceleri ile ne hak arayan var ne de hak isteyen…

Bir sürü soru az buçuk saðlam aklýma üþüþtü.
Efendim 115 bin çalýþaný olan Tarým ve Köy Ýþleri Bakanlýðý, 30 tane Ziraat Fakültemizle, 70 Üniversitemizle, 50 tane tarým araþtýrma enstitülerimizle elimiz kolumuz mu baðlanmýþ? Ya 10 bin iþsiz kalmýþ ziraat mühendislerimizi neden sahiplenmemiþiz?

Asýl konuya geleyim; Ýsrailli araþtýrmacýlar genleriyle oynadýklarý tohumlarýn bir gramýný nerdeyse bir gram altýna denk fahiþ fiyatla Türkiye’ye satýyor. Bu tohumlar bir ekimlik ve bir kez satýn almakla da kurtulamýyormuþuz. Nedeni ise genetik tohum topraðýmýza zarar verip kendisine alýþtýrýyormuþ. Artýk hep bu ölüm tohumunu ekmek zorundaymýþýz. Üstelik toprak bir daha geri dönüþü olmayan kansorejen maddelerle kaplanýyormuþ.

Buna en somut örneði de patatesleri ile meþhur gözbebeðimiz olan Niðde’de ki patateslerde “kanserojen” maddeler olduðu tespit edilmiþ ve artýk o topraklarda “patates” ekimi yapýlmýyormuþ.

Haydaa, artýk “sarý patates” sofralarýmýzda olmayacak.

Tekirdað’ýn bazý bölgelerinde ayçiçeði ekimi olmuyormuþ. Yerine laleler ekilmiþ.

Haydaa, artýk “ayçiçeði ve yaðýný” dirhemle mi satýn alacaðýz?

Asýl beni baþka bir haber düþündürüyor. Hani bir zamanlar “Çernobil Faciasý” ile güzel yurdumun Karadeniz bölgesinin toprak dokusu da etkilenmiþ, hatta daha sonralarý da Tansu Çiller Çayý ile tanýþmýþtýk. Kuþburnu çayýný uzun yýllar sabah kahvaltýlarýmýzda “kanser olma” korkularý ile içmiþtik.

Oðlumun arkadaþý ders çalýþmak için zaman zaman bizim eve gelir. Rizeli gencin ailesi Karadeniz’de “çay bahçeleri” olan bir aile. Bu gence sordum:

“Sizin çay ekiminizde hangi gübreleri kullanýyorsunuz oðlum?”

Verdiði yanýt kanýmý dondurdu:

“Adý Tayyip olan suni gübreleri çocukluðumdan beri kullanýrdýk. O tohumlarý kullanmazsak, tarlada çay yetiþmiyor. Þimdi Tayyip deðil de daha farklý suni gübre alýyoruz, ama onlar da bir öncekilerin aynýsý.”

“Yani, yerli gübre deðil!”

“Hayýr, deðil, yerli gübre eksek çay yetiþmiyor ki.”

“Siz onlarýn ölüm gübreleri olduðunu ve topraðýnýzý öldürdüðünü biliyor musunuz oðlum?”

“Valla, bilsek ne çýkar ki Emine Teyze, ben çocukluðumdan beri babam ve diðer çay eken çiftçiler o gübreleri kullanýyor, yasaklanýrsa çiftçi isyan eder…”

Haydiii, buyurun buradan yakýn!..

“Saðlam kafa saðlam vücutta bulunur.”

Sözünü bilgi daðarcýðýmdaki tedavülden kaldýrýyorum.

Ýçtiðim de, yediðim de kanserojen içeren “ölüm” gýdalarý beni zaten kanser etmiþ durumda. Elimde koskoca Edremit Devlet Hastanesinin Epikriz Raporu vardýr.
Þimdi ben bilgilendim, öðrendim, BÝLÝYORUM ve bildiðim için SUSMAM ne anlama geliyor?

Elimden ne gelir ki?

Kimi kime þikâyet edeceðim?

Hele ki, TBMM’sinden resmen yasayla jet hýzýyla geçmiþ, ülkemize ithal edilmekte olan bu ölüm tohumlarý için BEN ne yapabilirim ki?

ÞÝMDÝ BEN SUÇLU MUYUM?

ASIL SUÇLU KÝM?

Emine Piþiren/Bursa
04.11.2009


Dip Not: (*)(**)http://www.genelhaberler.com/yazi_goster.php?id=1966






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.