..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > ilker uðurlu




6 Aralýk 2009
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 6  
Bilmediðimiz her þer sýrdýr bize…

ilker uðurlu


Acaba toplumlar da kendilerini bir süre sonra hücre gibi bölünme usulü kopyalayan sistemler midir?... Canlý organizmalarýn baþka canlý organizmalar doðurarak çoðalmasý gibi toplumlar da zamanla sürekli yeni toplumlar doðurarak mý çoðalýrlar?


:BBJC:
Sýrlar -10

Taþ canlý deðildir.
Mineraller canlý deðildir.
Ýçi minerallerle dolu bir su birikintisi canlý deðildir.
Ateþ canlý deðildir.
Elektrik canlý deðildir.
Yýldýrým canlý deðildir.
Karbon atomu canlý deðildir.
Ýçi mineraller ve karbon atomlarý ile dolu bir su birikintisine bir yýldýrým düþerse su, karbon ve mineral atomlarý birleþerek protein denilen karmaþýk atomik yapýlarý meydana getirir. Protein organiktir, canlý deðildir.
Proteinlerin yüksek voltajlý elektriðin de etkisiyle uç uca eklenerek zincir gibi uzun iplikçikler oluþturur. Proteinlerin en az 20 çeþidi vardýr. RNA denilen iplikçik dört çeþit proteinin karýþýk sýrada defalarca uç ucuna eklenerek oluþturduðu bir protein zinciridir. RNA canlý deðildir.
Ýki adet RNA nýn birbirine paralel bir þekilde dururken her protein basamaðýnýn diðer iplikçikteki karþýlýðýna denk gelen proteinle eþleþmesi sonucu oluþan merdiven tipi ikili iplikçikler sistemine DNA denir. DNA canlý deðildir.
DNA yýldýrýma, elektriðe ihtiyaç duymadan uygun koþullar altýnda kendisini kopyalayabilir. Kopya DNA lar canlý deðildir.
Kendisini kopyalayabilen protein zincirlerinin arasýna dýþarýdan baþka protein zincirleri karýþabilir. DNA kendisini kopyalarken bu yabancý zincirler de bu arada kopyalanmýþ olur. Araya giren bu baþka protein zincirlerinin adýna virüs denilmektedir. Virüsler de protein zincirleridir. Virüsler canlý deðildir.
Bir DNA nýn kendisini defalarca ardý ardýna kopyalayabilmesini saðlayan ortam koþulunu bir paket halinde bulduðunuz da bu paketin adýna hücre deriz. Moleküller atomlarýn bir araya gelmesinden oluþurlar. Atomlara göre daha karmaþýk yapýlardýr.
Proteinler moleküllerin bir birine kimyasal olarak yapýþmalarýyla oluþan yapýlardýr. Moleküllere göre daha karmaþýktýrlar.
DNA proteinlerin birbirlerine yapýþmalarýyla oluþurlar. Proteinlere göre daha karmaþýktýrlar.
Hücreler DNA nýn kendisini kopyalayabilmesini saðlayan ortam þartlarýnýn küçük bir paket halinde bulunmasýna verilen isimdir. Hücre DNA dan daha karmaþýktýr.
Virüsler hücrelerin içine girip oradaki ortam þartlarýndan ve DNA nýn kendisini kopyalayabilme özelliðinden yararlanarak kendilerinin de çoðalmalarýný saðlarlar. Bu sayede çoðalan virüsler yeni hücrelere yayýlýrlar.
Virüsler canlý deðildirler. Bilinçleri yoktur.
Hücreler virüslerden daha karmaþýk yapýlardýr. Hücrelerin de bilinçleri yoktur.
Hücrelerin bir araya gelmesiyle hücre kolonileri oluþur. Bir hücre kolonisi ayný virüs denilen protein zincirinin kendisini kopyalayarak süregelmesi gibi kendisini kopyalayarak devam etme eðilimine sahiptir. Bu eðilim çok karmaþýk hale gelmiþ olan hücre kolonilerinde de devam eder.
Hücre kolonilerinin kendisini kopyalayabileceði ortam þartlarýnýn sürekliliðini saðlayan þekline organizmalar denir.
Ortam þartlarýnýn sürekliliði dýþarýdan deðiþik maddeler alýmý ve dýþarýya fazlalýk maddelerin atýlmasýyla mümkündür. Bir organizma bu sürekliliði saðlayan daha büyük bir ortam þartý kümesi demektir.
Bilinç gerekli ortam þartlarýnýn organizma tarafýndan fark edilerek organizmanýn buna uygun hareket etmesini saðlayan reflekse verilen isimdir. Bilinç karmaþýklaþtýkça organizma kendisini kopyalayabilme ihtimalini arttýrýr. Bilincin bildiðimiz en karmaþýk hali organizmanýn kendi kendisinin farkýna vardýðý halidir. Ýnsan bunun en karmaþýk örneðidir.

Ýnsan canlýdýr. Can hangi basamakta baþlamýþtýr? Yoksa,”can” bizim atomdan insana kadar uzanan karmaþýklaþan basamak sistemi içindeki belli bir kademeden sonrasýna bakýþýmýzdaki önyargýya verilen ad mýdýr?
Virüsler cansýzdýrlar ama çoðalýp yayýlabilirler. Belki de virüsler canlý dediðimiz yapýlarla cansýz dediðimiz yapýlar arasýndaki hiçbir zaman kayýp ol(may)an ara halkalardýr.

Ve ….Toplum organizmalarýn bir araya gelmesiyle oluþan daha karmaþýk bir sistemdir. Toplum cansýzdýr. Virüs cansýzdýr. Virüs bir hücreye girip kendisini çoðalttýrýr. Yabancý organizmalar da toplumun içine girip kendilerini çoðalttýrýr.

Acaba toplumlar da kendilerini bir süre sonra hücre gibi bölünme usulü kopyalayan sistemler midir?...
Canlý organizmalarýn baþka canlý organizmalar doðurarak çoðalmasý gibi toplumlar da zamanla sürekli yeni toplumlar doðurarak mý çoðalýrlar?
Arýlar her zaman oðul vermek zorunda mýdýr?

Bilmediðimiz her þey sýrdýr bize.

Bilinç Kuþaðý Dersleri 6 nýn sonu



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
2012 Gerçeði
Seksin Çýkýþý ve Yaratýlýþ Mucizesi.
Kurban ve Tanrý
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 4
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 8
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 10
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 1
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 9
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 5
Bilinç Kuþaðý Dersleri - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplama Kampý
Türban Sorunun Çözümü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Umudu Olmayan Tanrý [Þiir]
Ýnsan Dostlarýmýz [Þiir]
Demir Evler [Þiir]
Ötenazi Ýstiyorum [Þiir]
Yol [Þiir]
Yatak [Þiir]
Kurban Bayramý [Þiir]
Gideceðin Yer [Þiir]
Pir'im [Þiir]
Ufuklardaki Ýnsan Hakkýmý Fes Ettim [Þiir]


ilker uðurlu kimdir?

Yazdýklarýmý okursanýz beni tanýrsýnýz.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ilker uðurlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.