..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > Yaðmuradam




21 Aralýk 2009
Yusuf  
Yaðmuradam
Çevremizdeki Yusuflarý gördükçe içimizdeki Yusuf'u daha iyi tanýyacaðýz. Yusuf' u herkes tanýrdý. Dizlerinin altý yoktu. Kimse tam olarak bilmezdi bacaklarýnýn niye kesildiðini, niye evin de deðil de sokaklar da paçavralar için de soðuk kýþ günlerinde yattýðýný da. Bir hayvana acýr gibi acýrdý insanlar ona. Sonra unutur giderlerdi. Sýradanlaþýrdý Yusuf. Film de dikkat çekmeyen bir figurana dönüþürdü.


:AFED:

Anadolunun soðuðu bir baþkadýr, hele Sivas'ýn soðuðu bambaþka. Ýnsanýn her yanýný titretir. Diþlerin birbirine vurur. Donduðunu sanýrsýn ta ki kar yaðana kadar...

Pencereyi araladý, dýþarýya baktý. Lapa lapa kar yaðýyordu. Saate baktý ,þaþýrdý. Sabahýn bu saatin de nasýl da uyanmýþtý. Güldü kendine. Masanýn üzerin de duran kitaplarý gördü. Acaba dedi içinden okula gitsem mi bugün? Üzerini giyin di. Paltosunu aldý, bir tane defter sýkýþtýrdý koltuðunun altýna. Tam kapýdan çýkarken fotoðraf makinasýný gördü yataðýnýn yanýn da almaktan vazgeçti. Botlarý kara batmýþ, güçlükle yürüyordu.

Ýlçe merkezindeki okul duraðýna varmasý için 1kmlik bir yokuþu aþmasý gerekiyordu. Hayli yorulmuþtu. Yanaklarý al aldý. Güçlükle týrmanmýþtý yokuþu, dizlerine kadar kar dolmuþtu pantalonu. Durak karþýdan görünüyordu. Adýmlarý hýzlanmýþtý. Otobüs duraðýna yaklaþtýkça , siyah bir karartýyý fark ediyor uzaktan ne olduðunu anlayamýyordu. Birden Yusuf'u fark etti. Bedeni bükülmüþ baþý öne eðik duvara yaslanmýþ duruyordu. Bir an durdu. Fotoðraf makinem yaným da olsaydý diye düþündü. Yaðan kar ,yusufun yarým bedeni. Yusufun duvara çizilmiþ yamuk bir kalbin tam ortasýnda kalan yamuk bedeni. Hayatýmýn karesi diye fýsýldadý. Yusuf' u herkes tanýrdý. Dizlerinin altý yoktu. Kimse tam olarak bilmezdi bacaklarýnýn niye kesildiðini, niye evin de deðil de sokaklar da paçavralar için de soðuk kýþ günlerin de yattýðýný. Bir hayvana acýr gibi acýrdý insanlar ona. Sonra unutur giderlerdi. Sýradanlaþýrdý Yusuf. Film de dikkat çekmeyen bir figurana dönüþürdü.

Duraktan içeri girdi. Baþka türlü acýdý Yusuf'a .Uzun uzun seyretti Yusuf'u. Hiç hareketsiz bükülmüþ duruyordu. Dokundu bir kaç kez. Uyanmýyordu. Ýçi ürperdi bir an ölmüþ olduðunu düþündü. Yusuf dedi, sonra baðýrdý 'Yusuffffff'. Birden kýmýldadý. Baþýný sanki kopmasýndan korkar gibi çevirdi yüzüne. Sevinmiþti, içini tarif edemediði bir umut kapladý. Yusufa baktý 'Ýyi misin?' Baþýyla onayladý Yusuf.

Öðrencilerden gelen giden yoktu. Yusuf'un yanýna çömelmiþ ,oturuyordu. Ölümü daðýtmak isteyen bir umut gibi düþünüyordu kendini. Yusuf donarsa kýmýldamazsa dokunacak uyandýracaktý ölümü. Ýlçe meydanýn da incin top oynuyordu. Bir den karþýdaki çay ocaðýný fark etti. Çay ocaðýný iþleten yaþlý adam pencereden Yusufla onu seyrediyordu. Doðruldu ayaða kalktý. Çay ocaðýna girdi.


'Dayý günaydýn çayýn olduysa 2 tane çay versene?'
Yaþlý adam : 'Verek evlat, Yusuf'a mý ötekisi de iyi ettin. Korkuyorum donup ölecek bir gün zavallý. '

Çaylarý götürdü, Yusufa seslenip uzattý birini. Elleri titriyor çayý alamýyordu Yusuf. Çayý yanýna koydu. Etraftan karton çalý çýrpý topladý. Yusufun yanýna ateþ yaktý. Ellerini uzattý Yusuf ona bakýp tebessüm etti. Çayýný yudumluyordu. 'Gardaþ bir sigara versene' dedi. Bir sigara çýkardý uzattý Yusuf'a. Yavaþ yavaþ öðrenciler doluþuyordu duraða. Kimi farklý bir mahluk gibi bakýyor Yusuf'a kim hiç aldýrmýyordu. Beklemekten sýkýlmýþtý. Nihayet okula giden servis karþýdan gözüktü. Otobüse binmede önce Yusuf'a baktý. 'Bir isteðin var mý Yusuf' dedi. Yusuf tebessüm etti. Cebimdeki paketi çýkarýp uzattý. Gözleri minnet dolmuþtu Yusuf'un. Otobüse bindi. Arka camdan kaybolup giden duraðý izliyordu.

Kaybolup giden hayatýnýn en güze fotoðraf karesini....Caný bir sigara çekti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adýný Koyamadým [Þiir]
Kardeþ Kavgasýna Nihayet Olsun [Deneme]
Günah Keçisi [Deneme]
Aþk Trenine Yaðmur Yaðdý [Deneme]


Yaðmuradam kimdir?

Herhangi biriyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan KEMAL,Nazým HÝKMET,Ahmet ARÝF


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yaðmuradam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.