..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Didem




22 Aralýk 2009
Gözlem Yansýmalarý  
Didem
Okuyan herkese, zaman ayýrdýklarý için çok teþekkür ederim. Bir gözlemin ardýndan, akýlda beliren, anlýk düþüncelerin ifadesini içeren yazým, bir iddia hatta varsayým bile deðildir, sadece içimden geçenleri paylaþmak istedim. Kimsenin acýsýný hafife almak ve saygýsýzlýk etmek istemem. Umarým dünyada terörün de bir gün sonu gelir ve aðlayan yüzlerin yerini gülen yüzler alabilir. Umut hayatýn yoncasýdýr, gizli saklý ve uzakta. Ýnsan hata yapmadan öðrenemez, bu nedenle her insan hata yapar. Ve içerde ya da dýþarda olmamýzý belirleyen yasalardýr. Ve genelde baþkasýna zarar veren ama veriþ þeklinin açýklamasý yasalarda yer alan kiþiler cezaevinde tutulurlar. Oysa insanýn kendi içindeki cezaevi –vicdan- uyutulup, yok edilmedikçe gerektiðinde en büyük acýyý verir. Ben iþe yaramak, insan olduðumu hissetmek ve kendilerine insanca davranýlmayan bireylerden hiç olmazsa, caný acýyan yüreði kanayan birine, desteðimle merhem olmak istiyorum. Daha doðrusu þimdilik sadece hayal ediyorum.


:BCEE:


Paþakapýsý cezaevinin önünden geçiyorduk, yaþlý bir adam elindeki topu cezaevine atmaya çalýþtý ama top duvardan sekip bizim önümüze geldi oradan da yola fýrladý. Yukardan bir ses duydum “ Topu atar mýsýnýz?” temiz yüzlü genç ne uzun ne kýsa ne þiþman ne zayýf sýradan bir adamdý, bize seslenen. Eþim yola atladý, topu eline aldý, attý ilk seferde baþaramayýnca, yolun karþýsýndan tekrar denedi. Ve top içeri girdi. Ben “Bravo! “diye baðýrdým. Yürümeye baþlayýnca topu almak için yola indiði zaman arabadan birinin kendisine “O hayvan için ne uðraþýyorsun!” dediðini söyledi. Benim yanýtým, “O da insan…” oldu. Ve aklýmdan þu düþünceler geçti:

Ýnsan hata yapmadan öðrenemez, bu nedenle her insan hata yapar. Ve içerde ya da dýþarda olmamýzý belirleyen yasalardýr. Ve genelde baþkasýna zarar veren ama veriþ þeklinin açýklamasý yasalarda yer alan kiþiler cezaevinde tutulurlar. Oysa insanýn kendi içindeki cezaevi –vicdan- uyutulup, yok edilmedikçe gerektiðinde en büyük acýyý verir. Televizyondaki haberlerde, kuþ adasýndaki patlamadan sorumlu teröristin ifadesini veriyorlardý. Ekranýn üzerindeki yazý patlamadan sonraki gece teröristin uyuyamadýðýný ters bir dille anlatýyordu. O yazý bana kýzgýnlýk, nefret, oh olsun denildiðini hissettirdi. Benim ise þimdi ki düþüncem, beyni yýkanan, yanlýþ yollarda kendini tüketen bir bireyin herþeye raðmen içindeki vicdaný yok edemediðinin kanýtýydý, bu ifadesi. Hatta onun kendini ifade ediþ tarzýnda uyuyamadýðýný itiraf ederken buna kendisinin bile þaþýrdýðýný varsayýyorum.

Terörden herkes gibi ben de nefret ederim ve o kiþileri de sadece insan olarak görmeye çalýþtýðýmda, aklýmdan bunlar geçti. Üstelik dünyada onlarýn yaptýklarýndan daha kötü þeyleri çýkarlarý için yapan bir çok insan ve onlarýn yaptýklarýna tepkisiz kalan bizler gibi bireyler var. Ýki tarafý da sadece insan gözü ile deðerlendirmeye çalýþtýðýmda onlarýn bir amaç uðruna kandýrýldýklarýný ve kötü yola düþen bir fahiþe gibi o yoldan kurtulamadýklarýný düþünüyorum. Yapýlanlar, verdikleri acýlar, aldýklarý hayatlar, yok ettikleri umutlar herkes gibi benim de içimi acýtýyor. Çýkarlarý için insan hayatýný hiçe sayanlara karþý kendimi daha nefret dolu duygularla buluyorum. Ýçerdekileri, insanca yaþama ve yaþatmak için bir umut ýþýðý olabilir görüþündeyim.

Dýþardaki bencil, çýkarcý kötüler için hiçbir hafifletici sebep göremiyorum. Elbette onlarýn da kendince nedenleri vardýr, sanýrým henüz onlarý görmek ve düþünmek istemiyorum.Kötüler etiketini de sevmedim, neye göre, kime göre, ne kadar kötü. Sanýrým bu son paragraf da deðindiklerim, iki cümle ile geçiþtirilemeyecek kadar derin konular.

Konuya geri dönersem; kendime yardým ettiðim gibi, ihtiyacý olan birilerine de yardým etmek istiyorum. O topunu isteyen genci ilk gördüðüm an ona sormayý düþündüðüm soru; “Suçunun ne olduðuydu?”, oysa onun yerine adýný öðrenseydim, belki onu ziyarete gidebilirdim. O olmasa da görüþ günlerinde ziyaretçisi olmayan birinin yüreðine su serpmek, “Seninle konuþmak için burdayým.” diyebileceðim birini seçmek geçti aklýmdan.

Cezaevinde psikiyatrist var mý, bilmiyorum ? Onun gibi biri aracýlýðýyla bir tek kiþiye de olsa yalnýz olmadýklarýný, her an olmasa da onlarý da düþünen, anlamaya çalýþan birileri olduðunu hissettirmek fikri geçiyor içimden. Ama eyleme geçme konusunda kuþkularým ve kararsýzlýklarým var. O insaný kendime baðlayabilir, onun hayatýna girebilir ve ordan çýkmaya karar verdiðimde onu tekrar incitebilir, ya da hayatýndan çýkamayýp kendi hayatýma zarar verebilirim.

Çevremdeki herkes bu düþüncelerimi duysa “Kýzým delirdin mi sana ne elalemin zavallýlarýndan- ya da- suçlularýndan” diyebilir. Ben iþe yaramak,insan olduðumu hissetmek ve kendilerine insanca davranýlmayan bireylerden hiç olmazsa, caný acýyan yüreði kanayan birine, desteðimle merhem olmak istiyorum. Daha doðrusu þimdilik sadece hayal ediyorum. Bunun için mesleki yeterliliðim yok ve bu bana ya da o kiþiye zarar verebilir diye düþünüyorum. Ýnternette www.yoret.com diye bir site var. Rehber öðretmenlerle ilgili onlara danýþmayý düþünüyorum, ne yapabilirim diye. Ama korkuyorum en çok da eþimin tepkisinden kendime zarar vereceðimden, zarar görebileceðimden korkarak beni engellemek isteyeceðinden. O yüzden þimdilik bunlar sadece hayaller aklýmdan geçen düþünceler, hedef haline gelme olasýlýðý var mý zaman gösterecek. Bu desteði oyun odasýna dýþardan öðrencileri alarak ve onlarla konuþarak onlara sevgimi hissettirerek vermiþtim. Hem ben hem de onlar çok mutlu olmuþtuk, belki çocuklar açýsýndan böyle bir þey düþünebilirim. Hayallerimin önündeki en büyük engel benim. Çocuk yetiþtirmeye bile hakkým olmadýðýný düþünürken neler düþünüyorum. Belki bu düþüncelerin altýnda yatan bu isteðim ve bunun gerçekleþme olasýlýðýnýn zayýf olduðunu bilmek.

Bu konudan eþime bahsettiðimde önemli bir noktayý hatýrlattý. Arabadan kendisine seslenen kiþinin bir hata yaptýðýný söyledi ve ekledi. Bahsettiðim insan onuruna yapýlan saygýsýzlýk deðil, onun haricinde topu bizden isteyen aslýnda bir mahkum deðil, bir görevliydi. Çünkü, biz yolun kenarýnda yürüyorduk, topu isteyen kiþi bizim 1m. üstümüzde dikenli tellerin arasýndan bakýyordu.
                        

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: içinizde ki...
Gönderen: Özlem Özcan / , Türkiye
26 Þubat 2011
Ben bu yazýda bir insanýn içinde var olan "iyi"yi gördüm. Ve tüm insanlýk için bir kere daha umutla doldum. yüreðinizdeki iyi hiç zarar görmez umarým.///////////////Yazarýn yanýtý: Merhaba Özlem Haným, deðerli yorumunuz ve güzel dilekleriniz için çok teþekkür ederim.Hepimizin yüreðinde var olan iyiyi besleyebilmek de, büyütebilmek de gösterebilmek de, kalýplarýmýz ve önyargýlarýmýz gibi olgular nedeniyle hiç kolay deðil ne yazýk ki, yine de niyet etmek ve çaba sarfetmek, yaþamdan tad alabilmek için bence gerekli.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: suçluluk
Gönderen: ESRA VIZVIZ / , Türkiye
30 Nisan 2010
suçlu olmak deðil de suçluluk duymadan yaþamak sorun. hata ve suç iki ayrý kelime ve her ikisi de tel örgünün arkadýnda olabilir. ayrýca öðretilerin iletileri de önemli. bize bu dünyada yaþayabilmemiz için ne kadar doðru cümle ve davranýþ yükleniyor. ne kadarý da fiili olarak gösteriliyor tartýþýlýr. asýl sevebilme gücü kapsama alaný çok geniþ bir hümanizmi tanýmlamalý dediðiniz gibi. bu ayrýntýda ayrýcalýðýnýzý çok güzel dile getirmiþsiniz sevebilme gücü ayrýcalýðýný.teþekkürler.Esra Haným deðerli ve anlamlý yorumunuz için çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Suçlu ayaða kalk!
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
9 Þubat 2010
"Suçlu ayaða kalk!" dese yüce yaratýcý,acaba kaç kiþi yatýyor ya da oturuyor olabilir þu yeryüzünde?...Hatalara karþý toleransý olmayanlarýn en çok hata yapan kiþiler olduklarýný gözledim çoðunlukla.Saygýlarýmla... Ömer Faruk Bey, deðerli yorumunuzla beni onurlandýrdýðýnýz için teþekkür ederim. Hatasýz kul olmaz demiþler. Sanýrým bebekler ve çocuklar haricinde, hiçbirimiz masum deðiliz. Ancak hatamýzýn ve suçlarýmýzýn sonucunda, etkilenenlerin maruz kaldýðý zararýn telafisi de önemli. Küçük yaþlarda, davranýþlarýnýn sonuçlarýný yaþýna uygun ölçüde yaþamalarýnýn, bireylerin hata ya da suç iþlemeden önce bir kere daha düþünmelerine katkýsý olacaðýný düþünüyorum. Gözleminize katýlýyorum, týpký, kendisine þiddet uygulananlarýn, bu davranýþýn kendisine karþý bir suç iþlenmesinin sonucu olduðunu reddetmesinin,kendisini kurban yerine suçlu konumunda görmesi ile sonuçlanmasý gibi.Ve kurbanýn yeterince güçlendiðini hissettiðinde bu sefer kendisinden zayýflara þiddet uygulama hakkýna sahip olduðunu düþünerek, geçmiþinden intikamýný almasý gibi. Kendi gözüne hesap vermeyi tercih eden bireyler toplumda çoðaldýkça kazananlarýn hem bireyler, hem toplum hem de doða olacaðýný düþünüyorum. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Sadece Geçiyordum ama Kalacaðým
Gönderen: Dinçer Özbey / , Türkiye
5 Ocak 2010
yazýlarýnýzý okumak ve sizi anlamak istedim yorumunuzu görünce ki beni çok sevindirdi daha da sevindiren karþýmda içindeki insaný tamamen öldürmemiþ bir insan bulmak oldu çok teþekkür ediyorum içinizdeki insana tekleyen katil dünyada hala insan kalabildiði için Dinçer Bey,dinlemek istersek, içimizdeki insanýn bize söylemek istediði çok þey olduðunu düþünüyorum, elimden geldiðince onun sesine kulaklarýmý týkamamaya çalýþýyorum.Kaçmadým isimli þiiriniz, daha önce benzer duygularla yazdýðým bir þiirimi anýmsattý, sizin de benzer bir durum yaþadýðýnýzý tahmin ettim,yazýnýzýn sadeliði ve güzelliðine raðmen içindeki acýyý hissettim.Yorumunuzla beni onurlandýrdýnýz, çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla Didem

:: insan
Gönderen: Aysu / , Türkiye
31 Aralýk 2009
onlar yüreðini kapatýr insanýn sesine,onlar yüreðini kapatýr derinliklere , bakýp görmek ,görüp duyarlý olmak ve sorgulamak en insani yanýnda durmak ,iþte budur sevgili arkadaþ.Aysu Ne güzel söylemiþsiniz, teþekkür ederim içten yorumunuz için, ayrýca sevgili arkadaþ hitabýnýz beni çok mutlu etti.Didem

:: ne iyi ...
Gönderen: kemal düz / , Türkiye
28 Aralýk 2009
ne güzel dile getirmiþsiniz.. insan hep insan... ha orada ha burada. içerisi de dýþarýsý farketmez. önemli olan düþüncelerimizi hapsetmeyelim.Kemal Düz Haklýsýnýz Kemal Bey, yorumunuz için çok teþekkür ederim.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gözlem Yansýmalarým2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 2
Duru Sohbetler 1
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Bir Aldanýþýn Ardýndan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.