..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat




23 Aralýk 2009
Ýnsan Sevgisi  
sedat
Hayvan sevmeyen insan sevemez diye bir söz vardýr. Ancak hayvan sevmek adýna, hayvanlara eziyet çektirmiyormuyuz acaba ? Empati denilen olguyu hayvan sevgisi için neden kullanmýyoruz ? Ýþte bu düþünceler ýþýðinda, farklý bir bakýþ açýsý ile, hayvan sevgisini irdelemeye çalýþtým


:AEIB:

Ben bir insaným.Ben çok çok küçükken beni bir köpek ailesi yanýna aldý,besledi büyüttü.Bir köpek ailesi ile birlikte yaþýyorum.Köpek sahiplerim ile olan yaþamýmdan bazý kesitleri sizinle paylaþmak istedim.
Önce evdeki yaþamýmdan söze baþlýyayým.Sahiplerim sabah maðaradan çýkýp kapýsýný büyük bir kaya ile kapýyorlar.Maðarada bir kap içerisnide su ve yiyecek býrakýlmýþ oluyor hergün.Allah var beslenmem konusunda çok titizler.Beni hiç aç ,susuz býrakmadýlar.Üzerimde elbiselerim yok ; ama tüylerim , kýllarým sakallarým saçlarým uzun olduðundan beni koruyor. Bereket maðara güneye baktýðýndan kýþýn da sýcak oluyor.Yýkanma olayýna izin vermiyorlar ,kendileri gibi yalanarak temizlenmemi öðrettiler.Bayaðý iþe yarýyor.Birde dýþarý çýkardýklarý zaman toprakta,kumda yuvarlanmamý öðrettiler.Hem sýrtýmýn kaþýnmasýný hem de bir nevi temizlenmemi saðlýyor (Teyemmüm ile temizlenilebildðine göre demek ki mantýklý ).
Ýnsanýn tek baþýna kalmasý feci bir þey.Maðaradaki bölmeler arasýnda bazen koþuyorum.Yoruluyorum dört dönmekten.Çoðu zaman ise yatýyorum.Dýþarýdan bir ses duyabilirmiyim diye kulak kesiliyorum.Maðaranýn kapýsýný kapayan büyük kayanýn kenarýndaki açýklýktan dýþarý gözlüyorum.Zaman zaman diðer canlýlarý görebiliyorum.Onlara ulaþabilmek için havlama ,hýrlama türü sesler çýkarýyorum.Koku alma duyum çok geliþti ,her türlü kokuyu kolayca sýnýflandýrabiliyorum.Hatta sahiplerimin kokusunu hemen hissediyorum ve de seviniyorum.Nede olsa benim veli nimetlerim.Beni ufacýk bir bebekken alýp emzirdiler,korudular büyüttüler.Özellikle diþi köpek benim sanki öz annem.Hala beni koruyor.Gündüzleri yalnýzken çoðu zaman uyuduðumu söylemiþtim sanýrým.Bol bol rüya görüyorum.Rüyam da bana benziyen yaratýklarlarla –insan-oynuyorum.Bu insanlarý köpek sahiplerim beni dýþarý çýkardýklarý zaman baþka maðarada diðer köpek aileleri ile yaþayan insanlarla karþýlaþtýðým zaman tanýdým.Onlarla oynamak hoþuma gidiyor.Onlarla sahiplerimden daha kolay anlaþabiliyorum nedense.Konuþamadýðýmdan telepatik yolla anlaþabiliyoruz.Nedendir bilmiyorum ama sahiplerimin yeri baþka onlarýn yeri baþka.Keþke insanlarla daha fazla beraber olabilsem.Ama sahiplerim yeter artýk deyip beni tekrar maðarama geri getiriyorlar.Bazý günler sahiplerim maðaraya çok geç geliyorlar tabii o gün dýþarý çýkamýyorum.Ne kadar kötü oluyorum o zamanlar anlatamam.
Saðolsun sahiplerim saðlýðýma dikkat ediyorlar.Yaþlý bir köpek bilgeye götürüyorlar yýlda bir iki kez.Bu yaþlý bilge köpek benim her tarafýmý inceliyor.Ne yapýyor anlamýyorum ama kötü bir þey deðil sanýrým.Bana acý bazý otlar yediriyor...O kötü iþte.O otlar beni hastalýklardan koruyormuþ sanýrým.Diðer insanlarla dýþarýda karþýlaþtýðýmýz zaman aramýzdaki telepatik iletiþimle bunlarý konuþuyoruz.
En çok eðlendiðim , zamanýn nasýl geçtiðini anlamadýðým zamanlar sahiplerimin maðaraya dönüþ zamanlarý.Onlarýn geliþ saatlerini artýk ezberledim.Maðaraya yaklaþtýklarý zaman kokularýný çok uzaklardan alýyorum.Hemen maðaranýn kapýsýna gidiyorum .Köpek sahiplerim maðaraya bazen tek tek bazen hep beraber geliyorlar.Ýçeri girdkleri zaman , bütün günümü hapis hayatý yaþadýðýmdan hemen onlara sarýlmak istiyorum,onlarla oynamak istiyorum .Beni yalýyorlar ve havlýyarak merhaba diyorlar . Pek oralý olmuyorlar.Hak ta veriyorum bütün gün yoruluyorlar nede olsa.Yorulsalar da özgürce dýþarýdalar.Ben emniyette maðaradayým ,bütün gün yatýyorum,ama keþke bende yorulsam dýþarýda olsam diye düþünüyorum.Beni kim dýþarý çýkaracak diye bekliyorum.Herkes topu birbirine atýyor ,ben sabýrsýzlanýyorum.Sonunda birisi bu görevi yerine getiriyor ve hayatýmýn en mutlu anlarý olan gökyüzünün altýnda doðayý , topraðý,aðaçlarý görebiliyorum.Eðer þansým varsa diðer insanlarý da sahipleri ile beraber görünce nedendir bilmem birbirlerimize doðru koþmaya baþlýyoruz ;tabii sahiplerimizin izin verdiði kadarý ile birbirimiz ile oynaþabiliyoruz.Bu kýsa süreli mutluluk sahibimizin haydi insancýk demesiyle sona eriyor. Ýstemeye istemeye maðaraya geri dönüyoruz.
Gece maðaradaki yaþam tek düze.Herkes bir köþeye çekiliyor.Sanýyorum dinleniyorlar.Ben onlarla oynamak istiyorum,çeþitli þaklabanlýklar yapýyorum.Bazen benimle oynuyorlar.Çoðu kez erkenden yatýyorlar.Bazý insan sahipleri insan beslemekten sýkýlýyorlar ve baþka bir köpek ailesine veriyorlar.Ýþte o daha da kötü yeni sahiplere alýþmak oldukça zor.Deðiþik davranýþ þekillerine uyum saðlamak zorunda kalýyoruz.
Ýnsan olarak cinselliði hiç yaþayamýyoruz.Köpek sahiplerimiz çiftleþtirmek için nadir de olsa bizi karþý hemcinslerimizle bir araya getiriyorlar.Doðan yavrularýmýza da verecek yerler arýyorlar.Bazen de satýyorlar ;üç beþ kemik karþýlýðýnda...Duyduðum kadarý ile bazý insan çiftliklerinde devamlý insan üretilip satýlýyormuþ.Bilmiyorum bende belki bu insan çitliklerinden satýn alýndým.Annemi babamý hiç anýmsamýyorum.Çok küçükken köpek sahiplerim beni alýp büyüttüler sanýrým. Ýnsan sevgisi de artýk bir ticaret aracý olarak kullanýlmaya baþladý .
Þu köpek nesli nekadar bencil.Sýrf kendi bencilliklerinden-kendilerin eðlendirmek için- bir canlýya eziyet ediyorlar ;hayat boyu hücre cezasý.Ama onlara sorarsanýz bu insan sevgisi.Ýnsan sevmeyen köpek sevemezmiþ.Bazý ailelerde sýrf biz de insan besliyoruz demek için sahipleniyorlar bizi.Bazý aileler ise sýrf kendi çocuklarýný eðlendirelim diye alýyorlar
Ýþte benim hayatým ; eðer hayat denebilirse tabii.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.