..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Akýmlar > Muhammed CAN




24 Aralýk 2009
Erdoðan Yeni Medeniyetin Yeni Nizamulmülk"ü Olmalý mý?  
Muhammed CAN
Tayyipce çýkýþa Muhammed'ce üslup!


:BAIJ:

Biz geçmiþteki Nizamulmülk’ten bahsetmiyeceðiz. Hani Büyük Selçuklu Devletinin veziri ve meþhur siyasetname yazarý olan özellikle Melikþah döneminin devlet adamý ve dahi siyasetçisini deðil yani…

Hükümetin 2. Ýktidar dönemindeki açýlým politikasý ve komþularý ile sýfýr problem ilkesi nasyonal baðlama takýlmadan, enternasyonal düzeye çýkartabilirse. Türkiye’nin içinde bulunduðu 1. Derecedeki (Ýran ve Türkiye) ülkeleri ile çekirdek devletler(Kern stadte) oluþturmasý, akabinde komþu konumunda bulunan 2. Derece(Türkiye, Ýran, Irak ve Suriye) ve nihayet 3. Derece ‘havzalarý’ ile bütün Ýslam dünyasýný kapsayacak geniþ bir að ile örebilecek potansiyele sahip olabilirler.

Kuþkusuz Türkiye Ýslam devletleri ile ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve nihayet askeri hukuklarý geliþtirerek, AB birliðinin iki çekirdek ülkesi konumunda olan ‘Almanya ve Fransa’nýn lokomotif görevini üstlendiði biçimi ile bu baþlangýcý Ýran ile birlikte yapabilir.

Türkiye -Ýran stratejik iþbirliði Ýslam dünyasýnda felsefenin ve aydýn fikirlerin yeniden hak ettiði ilgiyi görebileceði Ýslam eksenli yeni bir ‘‘Ortadoðu kültür sentezi’’nin harmanlandýðý dönemin baþlangýcýný da oluþturabilirler. Ýki ülkede zamanýn gereklerini görebilen, Ýslam’ýn deðiþim öngördüðü konularý kaçýrmak istemeyen, onu bölgesel milli deðerlere dönüþtürebilen havzanýn ‘bilge ikizleri’ gibidirler.

Bunlarýn ikisi de yeterli enerji, dinamik kadro ile entelektüel birikimi olan ülkelerdir. Yapýlmasý gereken þey ise sahip olduðu potansiyeli kullanabilme yeteneklerini göstermeleri.

Þöyle ki;

1- Entelektüel birikimlerden oluþan, her iki dünyayý(Doðu/Batý) iyi okuyabilen kadrolardan faydalanmak

2- Bölgenin ortak kültüründen azami faydalanabilecek zeminini hazýrlamak (karþýlýklý deðerler transferi).

3- Ekonomik, sosyal kültürel sair altyapýlarýn temellerini 21. yüzyýlý bütünsel kapsayýcý nitelikte kurumsal oluþumlarýn oluþturulmasý ki, bu konuda D- 8, ÝKB, ÝKÖ gibi daha önce temelleri atýlmýþ kurumlarý hýzla olgunlaþtýrmak.

Cumhuriyet tarihi ile kendini arayan Türkiye; yeniden kendini bulacaðý zamana doðru büyük bir hýzla ilerliyor. Türkiye bu zamaný yakalamayý baþarabilirse, Ortaçað karanlýklarýndan bir türlü yakasýný kurtaramayan bölge halklarýna da cesarette öncü olmanýn verdiði haklý gururu taþýmayý da bilecektir.

Ýslam dünyasýnda düþünce akýl ilim ve irfaný dýþlayan yada onu olmasý gerektiði gibi kullanamayan yapýnýn oluþmasýný önleyecek, iktidar ve otoriteye kurmalara karþý mücadele etmeyi Prensip edinebilmiþ toplumsal sýnýflarý oluþumunda gerekli önlemleri almayý bilmiþ 1. derece havza ülkesi olmanýn sorumluluk ve bilinci ile davranmak Erdoðan ve kadrosu için taþýmasý gereken en ideal onur olabilir. Böylece, köksüz ve sunduðu deðerlere kendisi dahi inanmayan, kendisi dýþýndakileri rakip kabul eden batýya olan ihtiyaçsýzlýðýn kapýlarýný da açmýþ olur.

Dünyanýn geri kalanlarýna; Ýnsani, Ýslami ve felsefi terimler irdelenip, onu hak ettiði yerine koymaya çalýþýp, doðru bilginin adil olmayan tarafý kabul etmediðini de göstermiþ olacak. Ortadoðu kadim kültür sentezi toplumu oluþturmanýn verdiði avantajýn haklý gururunu taþýyacak… Ýslam dünyasýnýn çocuklarý; yaþadýðý coðrafyayý adil ve özgür bir þekilde abat ettiði, onu adeta yeryüzünün cenneti haline dönüþtürdüðü gün, yaþamýndan sonraki hayatýn cennetini de kazanmayý bilecektir!

Ömer Hayyamýn;

‘‘Dünya dediðin bir bakýþýmýzdýr bizim, Ceyhun nehri kanlý göz yaþýmýz dýr bizim. Cehennem, boþuna dert çektiðimiz günler, Cennetse gün ettiðimiz günlerdir bizim’’ anlamýndaki rubaisi tamda bunun için söylenmiþ gibi.

Son zamanýn ‘‘yeni medeniyet’’ini inþa etme görevini üstelenmek zor olduðu kadar haz vericidir de. Erdoðan ve hükümeti bu duygularý tatmaya elbette baþkalarýndan önce davranmak isteyecektir. Þayet baþarabilirlerse, gelecek zamanlar Erdoðan’ý 2. Nizamulmülk olarak anarsa, zaman yadýrganmamalý.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn akýmlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Ýslamcý Dostlarýmýz - 1
Hamas: Arap Kabile Ýktidarlarýný Yýkmayý Baþaracak mý? - 1
Hamas, Arap Kabile Ýktidarlarýný Yýkmayý Baþaracak mý? - 2
Ýstikrar Bozulmuþtur
Devrimci Ýslam ve Kuzey Güney Hattý!
Ýslami Uynýþtan Direniþ Safhasýna
Hayber Yakýn Deðil mi?
Tebuk Seferinden Dönüþ Mü?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.