..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Nilay Akçay




31 Aralýk 2009
Rüzgar Kanatlý Harfler  
Nilay Akçay
Önümüzden geçen ilk þiire atlayýp üzeri tozlanmýþ kelimelerin içinde kendimize yer açmaya çalýþýyoruz. Ancak kelimeler arasýnda bize uygun olaný bulamýyoruz bir türlü. Acýmýzý giyinen bir dize, aradýðýmýz sadece. Ellerime yapýþýyor çocuk. Umutla koþmaya baþlýyorum tekrar heceler arasýnda. Süslü kelimelerin þatafatlý sesleri arasýnda tanýdýk bir duygu yok !


:BDHJ:

Tanrý’nýn sað omzuma býraktýðý melek, bu kez beni omuzlarýna alýp oradan oraya gezdiriyor, acýlý þarkýlar eþliðinde yüzleri gülmeyen meydanlarda buluyorum kendimi. Gülüþlerim kýrýlýp paramparça oluyor gri kaldýrýmlarýnda.

Dayýyorum sýrtýmý yaþlý bir duvara. Güçlenirim sanýyorum ama kaným çekiliyor sanki. Doðruluyorum. Dibinde, ana rahmindeki þeklini almýþ tinerci çocuk beni görünce baþýný kaldýrýp mýrýl mýrýl, çatlak bir sesle ruhunu çizenleri anlatýp aðlýyor. Sallanan bedeni ruhuna beþik, tökezliyor karþýmda. Elli yaþýnda bir adamýn ruhunu giymiþ eðreti bir beden taþýyor sanki. Cildi deðil ama gözbebekleri buruþmuþ. Üzerinde hayatýn söktüðü yýrtýk, çatlak acý sýzdýran giysiler... Mendilindeki yapýþkanlardan çocukluðu kanayýp parmaklarýndan süzülüyor renkli, ýþýldayan maðazalarýn camlarýna. Ýnsan giysilerinden soyunan adam ve kadýnlar gözleri alýnmýþ geçerken ellerinde poþetlerle maðazalarýn önünden, hayvanca seviþiyorlar gecelerce. Onlar seviþtikçe kaný boþalýyor bir çocuðun tiner þiþesine. Bedenime bakýyorum birden. Utanýyorum. Bakýþlarýyla karþýlaþmamak için kaldýrým taþlarýnýn koynundaki izlere dalýyorum. Dokunsa biri patlayacak sanýyorum acý içimde. Önce içimde baþlýyorum bir köþeden diðerine koþmaya. Vuruyorum kendimi kalbimin duvarlarýna. Köþe baþýna kadar koþmaya baþlýyoruz sonra çocukla.

Önümüzden geçen ilk þiire atlayýp üzeri tozlanmýþ kelimelerin içinde kendimize yer açmaya çalýþýyoruz. Ancak kelimeler arasýnda bize uygun olaný bulamýyoruz bir türlü. Acýmýzý giyinen bir dize, aradýðýmýz sadece. Ellerime yapýþýyor çocuk. Umutla koþmaya baþlýyorum tekrar heceler arasýnda. Süslü kelimelerin þatafatlý sesleri arasýnda tanýdýk bir duygu yok !

Çocuk acý içinde baðýrýyor. Þair denize karþý bir masada kahvesini yudumlarken çocuk elini uzatýyor satýrlar arasýndan. Þair fularýný düzeltip iliþtirerek yüzüne huzurlu gülüþünü eline alýyor kalemini ve baþlýyor izlediði denizi çizmeye satýrlara bu kez. Maviliðinden dem vuruyor ballandýra ballandýra. Çocuðun yüzündeki son umut da kayýp parçalanýyor heceler arasýndan. Sularý yükseliyor þiirin. Çocukla boðulmamak için çýrpýnýyor ve canhýraþ bozuyoruz hecelerin fiyakalarýný. Þair kýpýrdanýyor yerinde, huzurunun kaçmasýna izin vermek istemiyor, yaptýðýmýz gürültüden caný fena halde sýkýlýp bizi buruþturduðu kaðýt parçasýyla beraber kuyruðunu bacaklarý arasýna sýkýþtýrmýþ sokak köpeklerinin çöplüðüne fýrlatýyor ve dönüyor yataðýndaki kadýný anlatmaya bir bardak viski eþliðinde. Aþktan baþý döndükçe kavga etmeyi unutup onurunu düþürüyor bir çekin bol sýfýrlarýna.

Çocuk, elindeki jileti þairin kalemine sürüp öfkesi ve isyanýný yumruklarýndan saça saça dayanýyor usuna. Ýçinde bir savaþ baþlýyor. Gücünü sokaktan alan isyanýn ateþi þairin dilini yakýyor. Acý içinde uyanýyor uykusundan þair. Saçlarýný daðýtýyor gecenin koynuna. Atýyor kendini dýþarý. Bu kez mutlu çocuklarýn oynadýðý sokaklardan deðil düþleri tiner þiþesinde erimiþ çocuklarýn oynadýðý sokaklardan geçiyor. Gördüðü manzara karþýsýnda þiir dolusu kusuyor kaldýrýmlara. O kustukça beyninde olan depremlerden bedeni sarsýlýyor. Masasýnýn yanýna dönüyor koþarak, yüzü sapsarý… Masanýn üzerine daðýttýðý kelimelerini toplayýp ateþe veriyor her yaný. Kaçtýkça uzaklaþacaðýmý sandýðý gölgelerin tümü üzerine yapýþýp kalýyor. Þiirler boyu susup kaldýðý kuytulardan çýkýyor. Ellerini kanatýrcasýna yazýyor sayfalar dolusu. Yazdýkça deri deðiþtiriyor bilinci. Tinerci çocuðun acýsýný besteliyor satýr aralarýnda. Harflerin ucundan tutup hizaya sokuyor heceleri ve kendi içinden tinerci çocuðun içine bir þiir geçiriyor. Çocuðun gözleri deðdikçe satýrlara, güçleniyor þair de çocuk gibi. Yazdýkça þair, gökyüzü akýl almaz hýzla geniþliyor, kollarý tüm çocuklarý kucaklayarak maviliðine taþýyor. Göðün ýþýðýndan gözleri kamaþan yoksullar hücum ediyor meydanlara sonra, ellerinde boþ tencereleri baþlýyorlar göðün ezgisini çalmaya. Ýþçileri uyutan evler sallanýyor ardýndan bu ezgiyle. Uyuyan iþçiler uyanýp uykularýndan birden devleþiyorlar þiirin göðü geniþleten ýþýðýyla ve sarsýlmaya baþlýyor meydanlar güçlü adýmlarýyla. Þiþman, göbekli ve kel adamlar, bedenleri büyük maðazalarýn ýþýklý vitrinlerine yapýþmýþ kadýnlar korku içinde koþuþuyor devlerin adýmlarý arasýnda. Ancak onlar kaçtýkça devlerin adýmlarýnýn gölgesinde ufaldýkça ufalýyorlar ve bedenleri tinerci çocuklarýn þiþelerinden süzülüp topraða karýþýyor. Þimdi ise yer gök, dað tepe, meydanlar, sokaklar, bulvarlar, köyler ve gecekondular kahkahalar atarak yeniden yeniden þekilleniyor þiirlerin kuytularýnda.

Nilay Akçay
(GÜNEY Dergisi ,SAYI 49)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vazgeçtim Dünyadan
Bin Yýllýk Ayin
Günebakan
Gölde Eriyen Hüzün
Hayat Týklarýn Toplamý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Balýklarýn Babasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Güneþ (T) E Ölmek [Þiir]
Harname [Þiir]
Sus Çiçekleri [Þiir]
Kelebek Yankýsý [Þiir]
12 Eylül [Þiir]
Lirik Yanýlsamalar [Þiir]
Gittin [Þiir]
Yüzleþme [Þiir]
Delilik Makamý [Þiir]
Yalnýzlýk Senfonisi [Þiir]


Nilay Akçay kimdir?

Yazmasaydým çýldýrýrdým. Sait Faik Abasýyanýk

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Bejan Matur, Turgut Uyar, Yaþar Kemal, Arkadaþ Zekai Özger,Attila Ýlhan,Ahmet Telli....


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilay Akçay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.