..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýbrahim Kilik




8 Ocak 2010
Entelektüel Kimdir  
Doðrucu Davut

Ýbrahim Kilik


Entelektüel, toplumsal ve evrensel sorunlara kayýtsýz kalmaz. Haksýzýn ve güçlünün safýnda yer almayan adamdýr entelektüel.Güçlüye yaranmaya çalýþmayan, doðruyu söylemekten çekinmeyendir o.Bir anlamda doðrucu davuttur.


:AGFB:
Entelektüel, toplumsal ve evrensel sorunlara kayýtsýz kalmaz. Haksýzýn ve güçlünün safýnda yer almayan adamdýr entelektüel.Güçlüye yaranmaya çalýþmayan, doðruyu söylemekten çekinmeyendir o.Bir anlamda doðrucu davuttur.

“Selamunaleyküm Kör Kadý.” anekdotu entelektüele dair esprili bir yaklaþým olabilir sanýyorum.

Modern zamanlardan önce. Bugünkü mahkemelerin baktýðý iþlere, Kadý Efendiler bakýyormuþ. O devirde, toplumsal asayiþi bozan bir olay yaþanmýþ. Suçlular ve tanýklar, kadý efendinin huzuruna getirilmiþler. Kadý Efendi, tanýklarýn yalan söylediðini sezmiþ. “Bu tanýklar yalan söylüyor, olayý gören ve yalan söylemeyen bir tanýk bulun getirin .”diye emretmiþ. Toplumda doðruluðu ile tanýnan ve olayý gören birini bulup getirmiþler.- Bu arada kadý efendinin bir gözü âmâ imiþ.- Yeni tanýk kapýdan girerken “ Selamunaleyküm Kör Kadý.” diye selam verince. Kadý efendi, “Yahu ben size doðru söyleyen adam istedim; ama bu kadar da doðru söyleyen deðil.”demiþ.

Aktardýðým anekdot ne kadar oturdu bilmiyorum. Lakin entelektüelin karakterini açýklama babýnda bir kapý araladýðýný sanýyorum.
Bir anlamda entelektüel, popülist yaklaþýmdan uzak.;geliþmeleri ve olaylarý aklýn, mantýðýn ve vicdanýn süzgecinden geçirerek, kývýrmadan, çevirmeden doðru karar alabilendir. o aldýðý kararý her zaman ve zeminde sonuna kadar savunur.

Baþka bir zaviyeden bakýldýðýnda, egemen güçleri karþýsýna almaktan çekinmeyen, kiþilere ve kurumlara göbeðinden baðlý olmayan, eleþtirel keskinliði olan insandýr.

Entelektüelin,hakim normlara karþý durarak; kamusal hayatta sürekliliði saðlamak gibi bir görevinin olduðu da söylenebilir. Ýsimsiz bir memurdan ve ihtiyatlý bir bürokrattan entelektüel olmaz.Entelektüel, yaþadýðý toplum adýna her türlü görüþü belirtme,onu temsil etme ,olumsuzluklara tavýr koyma yetki ve becerisine sahiptir.

Modern tarih döneminde entelektüeller dünyadaki geliþmelere ve insanlýðý etkileyen olaylara da müdahil olmuþlardýr. Entelektüeller nevi þahsýna münhasýr insanlardýr..
“Hezar gýpta ki devrin o kadim efendisine.
Ne kendi kimseye benzer ne kimse kendisine.” Beytinde de söylendiði gibi, entelektüel norm dýþý bir insandýr denilebilir. Bu farklýðýn yanýnda muhalif bir zekasý ve amansýz bir yargýlama gücü vardýr onun. Onda ego tatmin etmek ve statüsünün keyfini sürmek hastalýðý yoktur. Her zaman zayýf olanlarýn ve temsil edilemeyenlerin safýna dahildir.

Toparlamaya çalýþýrsak. Entelektüel, çoðunlukla uçlarda yaþar ve bu uçlarda mutad olanýn, rahat olanýn ötesine hiçbir zaman geçmemiþ kafalarýn göremediðini görür. Entelektüel otoriteye,güç sahibine, alýþkanlýða,otoritenin belirlediði statükoya deðil rizikoya, yeniliðe ve deneye duyarlýdýr.

Ahir kelam; entelektüel, deðiþimi ve hareket halinde olmayý temsil eder, yerinde saymayý deðil. Ýnsanlýk ona muhtaçtýr. O insanlýða can simididir , mürþittir.
Ýbrahim KÝLÝK



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yazýnýzý çok sevdim
Gönderen: osman demircan / , Türkiye
8 Ocak 2010
Bu konuyla ilgili bir yazý okumuþtum. O yazýda aydýn kimdirin cevabýný veriyordu. Aydýn kuþku duyandýr, aydýn araþtýrandýr, aydýn objektiftir, aydýn korkmayandýr, aydýn düþünülmeyeni düþünendir, aydýn çözüm üretendir, aydýn yerel olabildiði gibi daha çok evrenseldir, aydýn düþünceleriyle ýþýk saçandýr, aydýn uyanýktýr, yargýlayandýr diyordu.Sizin yazýnýz da çok güzel. Hiç dikkat ettiniz mi açýkoturum programlarýna katýlan uzman kiþilerin çok söz etmelerine raðmen hiçbir þey söylememeleridir. Hele bazýlarý öyle saçmalýyor ki þaþýrýrsýnýz. Örneðin PKK konusunda çok sözler söylendi ama hiç kimse bir þey anlatmadý. Herkes gerçeði örtüyor. Böyle aydýn olunmaz. Hiç unutmuyorum bir programda sokak eylemcisi çocuklar için KTÜ'den bir sosyolog onlar baský gördükleri için böyle yapýyorlar. Ýlerde bu olaylar daha da artacak hatta BOÐAZÝÇÝ KÖPRÜSÜNÜ havaya bile uçurabilirler demiþti. Aydýn doðru tespitlerde bulunmalý ve halkýna yön vermelidir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Argodan Esintiler
"Yok Bu Þehr Ýçre Senin Vasfettiðin Dilber"
Kýlýç ve Kalem
Kýl ve Tüy
Antalya'da Gün Batýmý
Erguvan Akþamlar (N)
Yazmak Serüveni
Buðulu Günler
Muhabbet Ýksiri Çay
Hiçten Saadetler Ülkesi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Sevdasý
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Yazarlar Þairler ve Þehirleri
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 18
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 16
Ayrýlýðýn On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken
"Bir Fincan Kahve Olsa" Kitabý Üstüne

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.