..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




25 Aðustos 2002
Oynatmayalým Uðurcuðum!  
Kâmuran Esen
Futbola çok meraklýyým. Bir bayan olarak futbola olan - belki de aþýrý -merakým bazýlarýný þaþýrtýr bile. Þaþýrmalarý, futbolun erkek oyunu olmasýndan kaynaklanýyor sanýrým. Oysa ki ben, bayan mankenlerin sunduðu mayo defilelerine erkeklerin


:DJFJ:
Merhaba!
Futbola çok meraklýyým. Bir bayan olarak futbola olan - belki de aþýrý - merakým bazýlarýný þaþýrtýr bile. Þaþýrmalarý, futbolun erkek oyunu olmasýndan kaynaklanýyor sanýrým. Oysa ki ben, bayan mankenlerin sunduðu mayo defilelerine erkeklerin daha fazla ilgi gösteriyor olmalarýna hiç þaþýrmam. Her neyse, ben konuya döneyim.

Futbol maçlarýný izlemeyi çok severim sizin anlayacaðýnýz. Süper lig maçlarýný izlerim. Avrupa liglerinin, televizyonda yakalayabildiðim tüm maçlarýný izlerim.Tabii ki, milli maçlarý hiç ama hiç kaçýrmam. Bunlarla da yetinmem. Maçlarýn yorumlarýný da izlerim.

Yorumlarý izlerken; maçlarý yorumlayanlarýn, top koþturan futbolculardan daha fazla yorulduklarýný(!) düþünürüm. Maçtan önce, olasýlýklar üzerinde konuþurlar. Maç sýrasýnda konuþurlar. Maç sonrasý da izledikleri futbol hakkýnda konuþurlar. Futbolcularý, teknik kadroyu, yöneticileri, hakemleri eleþtirirler de eleþtirirler. Ya da bazýlarýný göklere çýkarýrlar.Bunlarý dinlerken þaþýrýrým bazen. Hani maçý izlemesem, neyse. Sanki benim izlediðim maç baþka, onlarýn yorumladýðý maç baþka bir maçmýþ gibi gelir. Bu kiþilerin iþi bu. Eleþtirmeleri doðal. Ama bazen, bazýlarýnýn çizmeyi çok aþtýklarýný düþünürüm. Nasýl mý? Bakýn anlatayým:

Bu yorumcular, maça ait görüntülerden yararlanýrlar yorum yaparken. Bir takýmýn diðer takýma attýðý golün ofsayt olup olmadýðýný anlamak için, defalarca görüntüyü izlerler. Ama golün ofsayt olup olmadýðýna bir türlü karar veremezler. ”Oynatalým Uðurcuðum” derler, görüntü tekrarlanýr. Sonra bir daha bir daha. “Bir de ofsayt kamerasýndan izleyelim.” Derler. Bir kez daha izlerler. Üstelik genelde maçý stadyumda izlemiþlerdir. Ancak izledikleri yerden, hakemin kararýnýn doðru olup olmadýðýna karar verememiþlerdir. Yorum yaparken, görüntüleri defalarca izledikleri halde ne “ofsayt” diyebilirler, ne de “ofsayt deðil”. Sonra “Bir de ofsayt kamerasýndan izleyelim.” derler. Ve kararlarýný ancak öyle verebilirler.

Mazaallah, geçerli sayýlan gol eðer ofsaytsa, hakemi yerden yere vururlar. Saniyede karar vermek zorunda olan hakemin hata yapabileceðini düþünemezler, düþünmek istemezler. ”Biz, görüntüleri defalarca izledikten sonra ancak karar verebildik. Hakem ne yapsýn! Hakemlerin, bizim gibi görüntüleri geriye alýp, pozisyonu yeniden deðerlendirme þanslarý yok . Onlarýn bir Uðurlarý, Ýsmailleri yok.” Demezler.

Elbette ki hakemlerin, yorumcular gibi, görüntüyü tekrar tekrar izlettirecek bir Uðurlarý yok. Ofsayt kameralarý yok. Sevgili yorumcular! Býrakýn þu, yok “Oynatalým Uðurcuðum”, yok “Baþa dön.”, yok “Bir de kale arkasýndan izleyelim”, yok “ Ofsayt kamerasýnýn görüntülerini izleyelim.” Lâflarýný. Siz de, ayný hakemler gibi, ilk izleyiþte karar verin bakalým. Bir defa olsun; “Oynatmayalým Uðurcuðum. Ben ilk izleyiþte, bakalým karar verebilecek miyim , ofsayt var mý yok mu ?” sorusunu sorun kendinize.

Haydi sevgili yorumcular! Uðurcuðunuz tekrar tekrar oynatmasýn da, göreyim sizin kararýnýzý. Hiç hatasýz maç yönetmek o kadar kolay mýymýþ, anlarsýnýz o zaman. Görüntüler önünüzde,ekranda size “sus” diyen de yok, suçladýðýnýz kiþi orda yok. Yani tüm olanaklar elinizde ve akan sular hep sizden yana. Eeeeeee! Ne demiþ atalarýmýz: ”Aða güçlü olunca, maraba (ya da “kul”) suçlu olur.

Oynatmayalým Uðurcuðum, oynatmayalým. Ki görelim yorumcularýn yorumunu. Bakalým "Turp elle mi çýkýyormuþ, yoksa belle mi?"

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: '' Ögretmen Dedigin Sizin Gibi Olmali ''
Gönderen: Hasan Sami EMIROGLU / Almanya / Düsseldorf
29 Aðustos 2002
Sevgili ögretmenim Kâmuran ESEN. \'\' Oynatmayalim Ugurcugum!\'\' adli yaziniz bence mükemmel.Az bile yazmissiniz.Bunlari ve bunun gibileri, yerden alip yere vuracaksin! Cünkü hicbiri görevlerini dogrudürüst görevlerini yapmiyorlar... Varsa yoksa, üc büyükler.Digerleri onlar icin " CEREZ " takimi... Ögretmen dedigin sizin gibi olmali. yani Dünya ile iliskilerini koparmamis... Sizin gibi ögretmenlere cok ihtiyacimiz var... Yüreginize, kaleminize saglik... Calismalarinizda basarilar dilerim... Esenkalin.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Memleket Meselelerinden Size Ne? Konumuz Magazin!
Züðürt Tesellisi
Duyarsýz Basýný Kýnýyorum / Eleþtiri

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.