..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hulki Can




16 Ocak 2010
Marul, Yumurta ve Ampul  
Hulki Can
Küresel egemenlerin koruyucu kanatlarý altýnda olanlarýn halk, öðrenciler, emekçiler ve aydýnlarca protesto edilmesi, eleþtirilmesi demokrasilerde olaðandýr, doðaldýr. Türlü sýnýrsýz olanaklarý, yazýlý ve görsel araçlarý kullanarak küresel çevrelerin çýkarlarý doðrultusunda, her gün, her ortamda, her istediklerini yazan ve söyleyenlerin, özellikle akademik çevrelerde, üniversitelerde, konferanslarda konuþmalarýnýn üniversite gençliði ve aydýnlarca gerektiðinde engellenmesi "haklý", "yasal" ve "meþru" bir yöntemdir.


:AGAD:
Bahçeþehir Üniversitesi öðrencileri kendilerine "piç kurularý, diplomalý eþekler, beton kafalar" diye söverek saldýran -adýný burada anmaya deðmez- bir köþe yazarýna bir sepet marul, yumurta ve ampul göndermiþler ! Öðrenciler sepetin içine bir de Avrupa Birliði bayraðý koymuþlar.

Köþe yazarýný sövmeye yönelten itkinin nedeni, öðrencilerin Devlet Bakaný ve Avrupa Birliði Baþmüzakerecisi Egemen Baðýþ'ý konferans sýrasýnda protesto etmeleri!

Bahçeþehir Üniversitesinde 7 Ocak 2010 günü gerçekleþen bu protesto eylemini ben de televizyondan izleme olanaðý bulabilmiþtim. Öðrenciler önce sürekli alkýþlayarak Baþmüzakereciyi konuþturmamýþ, daha sonra da "Katil Avrupa Birliði! Ýþbirlikçi AKP! Biz sizin ne söyleyeceðinizi biliyoruz! Bizler AB'yi biliyoruz. Bize bir þey anlatmayýn. Bizi yalanlarýnýzla kandýrmayýn. AB bizim geleceðimizi karartýyor, AB yalanlarýný istemiyoruz!” þeklinde slogan atmýþlardý.

Protesto ve sloganlarýn sürmesi üzerine özel güvenlik görevlileri, sivil polisler ve korumalar protestocu öðrencileri gereðinden fazla zor kullanarak salondan dýþarý atmýþ, bu arada, gençler sanki eli kanlý teröristlermiþ gibi hemen çevik kuvvet ekipleri de üniversiteye girmiþti. E oldu olacak hemen oracýkta kurþuna dizseydiniz bu protestocularý!

Ýmdi, þaka bir yana, gerek ABD'nin ve gerek Avrupa Birliði ülkelerinin Türkiye'nin en tehlikeli tarihsel düþmanlarý olduðunun artýk iyice su yüzüne çýktýðýný ve bunu asla bir daha aklýmýzdan çýkarmamamýz gerektiðini yeri gelmiþken burada yeniden anýmsatmak istiyorum. Bu bir genelleme olsa da büyük ölçüde doðrudur. Çünkü, en azýndan, þu son 20 yýla bakarak bu ülkelerin Türkiye'nin en iyi dostlarý olduðunu herhalde söylemeyiz deðil mi? Bunlar eski sömürgecilerin, iþgalcilerin mirasçýlarýdýr ve hala ülkeleri ve halklarý bölme, parçalama ve yönetme peþindedirler.

Karanlýk ve gizli amaçlarýný artýk kamufle etmeye gerek bile görmemektedirler. Yeryüzünün enerji kaynaklarýný ele geçirme, kendi ulusal egemenliklerini koruma ve yayma tutkusu bu ülkelerin tarihsel misyon ve vizyonudur. Kendileri tüm dünya ülkelerinden çok daha milliyetçi, çok daha ýrkçý, çok daha þoven, çok daha içten pazarlýklý ve etnosantrik olduklarý halde dýþ dünyaya böyle bir görüntü vermemeye özen gösterirler! Baþka ülkeleri milliyetçi, ýrkçý ve þoven olmakla suçlarlar!

Bunlarýn kiralýk kalemleri, maþalarý, iþbirlikçileri zaten büyük sözleri ve koca aðýzlarýyla televizyon, medya ve basýn yoluyla bütün gün karþýmýzda boy göstermekte, gümbür gümbür konuþmakta, seslerini rahat rahat duyurabilmektedirler. Seslerini duyuramayanlar ezilen halk ve emekçiler ile korumasýz gençler ve aydýnlardýr.

Küresel egemenlerin koruyucu kanatlarý altýnda olanlarýn halk, öðrenciler, emekçiler ve aydýnlarca protesto edilmesi, eleþtirilmesi demokrasilerde olaðandýr, doðaldýr. Türlü sýnýrsýz olanaklarý, yazýlý ve görsel araçlarý kullanarak küresel çevrelerin çýkarlarý doðrultusunda, her gün, her ortamda, her istediklerini yazan ve söyleyenlerin, özellikle akademik çevrelerde, üniversitelerde, konferanslarda konuþmalarýnýn üniversite gençliði ve aydýnlarca gerektiðinde engellenmesi "haklý", "yasal" ve "meþru" bir yöntemdir.

Üstüne üstlük eðer bir de ülkenin tümlüðü ve ulusun baðýmsýzlýðý tehlike ve tehdit altýnda ise. Ýþte zaten bundan dolayýdýr ki öðrenciler bu demokratik protesto eyleminde bulunmuþlar, "AB'yi biliyoruz. Bizi yalanlarýnýzla kandýrmayýn. AB bizim geleceðimizi karartýyor." diyerek endiþelerini dile getirmiþlerdir. Bu nedenle, öðrencilerin bu onurlu demokratik eylemlerini "konferans dinleme özgürlüðünün kýsýtlanmasý", ya da, herhangi bir özgürlüðün kýsýtlanmasý olarak yorumlayamayýz.

Asýl yanlýþ ve trajik olan demokratik eylemin kaba kuvvetle bastýrýlmaya çalýþýlmasýdýr.

Öte yandan, nerede duyduk, nerede gördük ki bir köþe yazarý kendi ülkesinin üniversite öðrencilerini, gençlerini "piç kurularý, diplomalý eþekler, beton kafalar" veya baþka aðýr sözlerle itham etsin, aþaðýlasýn? Bir zamanlar öðrenci ve genç olduklarýný unutanlar ulusun belleðinden sonsuza dek silineceklerinden emin olmalýdýrlar.

Eðer bir ülkede üniversite öðrencileri ve gençliðe yöneltilen eleþtiriler sövüp sayma düzlemine doðru kaymaya baþlamýþsa bu büyük bir toplumsal deðiþimin öngününde olunduðunun önemli bir göstergesidir. Devrim yakýndýr, kapýlardadýr.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: imdii ustadým..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
16 Ocak 2010
ben de izledim o konferansý acaipte keyif aldým ,demek hala umut var biz gençlerde ,yazýnýzdan da keyif aldým




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özel Mezarlýklar: Kârlý Bir Yatýrým Kapýsý!
Karanlýk Günlere Doðru...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.