..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Mustafa Mert




21 Ocak 2010
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine  
Mustafa Mert
Nazým Hikmet – Kemal Tahir’e Mapusaneden Mektuplar Nazým Hikmet’in 1940 yýlýndan 1950 yýlýna kadar kaldýðý Bursa Hapishanesinden Kemal Tahir’e yazdýðý mektuplarý okuyunca onun ne kadar deðerli bir sanatçý olduðu çok iyi anlaþýlýyor.


:BGDD:
Nazým Hikmet – Kemal Tahir’e Mapusaneden Mektuplar
Nazým Hikmet’in 1940 yýlýndan 1950 yýlýna kadar kaldýðý Bursa Hapishanesinden Kemal Tahir’e yazdýðý mektuplarý okuyunca onun ne kadar deðerli bir sanatçý olduðu çok iyi anlaþýlýyor. Mektuplarýnýn her satýrý buram buram insan sevgisi, yurt sevgisi kokuyor. Hemen hiçbir mektubunda karamsarlýk, ümitsizlik yok. Her konuda iyimser. Kemal Tahir ve diðer yazarlarýn eserleri hakkýnda yaptýðý eleþtiriler yaratýcý yazarlýk dersleri niteliðinde. Ayrýca bu mektuplardan Nazým Hikmet’in edebiyatýn, hatta sanatýn her dalýnda ne kadar bilgili olduðu anlaþýlýyor. Ama o bununla hiç övünmediði gibi, tabii bilimler konusunda kendi cahilliðinden þikayet ediyor ve bu konu da kendini geliþtirmek için kitaplar getirtiyor ve çalýþmaya baþlýyor. Her fýrsatta Kemal Tahir’i de çalýþmaya ve yazmaya teþvik ediyor, bunun Türk insaný, Dünya insanlýðý için bir görev olduðunu belirtiyor. Ýnsanlýða bunu borçlu olduklarýný yazýyor. Kemal Tahir’i mektuplarla eðitirken, koðuþ arkadaþý olan Orhan Kemal’i de yanýnda yetiþtiriyor, onun Fransýzca öðrenmesine yardýmcý oluyor.
Kendisi ve ailesi parasýzlýktan kývranýrken, o yine de Kemal Tahir’e sýk sýk para gönderiyor. Hatta bir kýþ karýsý Piraye ýsýnmak için odun veya kömür alamamýþken, baþka bir hapishanede yatmakta olan çok yoksul ve hasta bir arkadaþýna para gönderiyor. Hiç tanýmadýðý kendisinden mektupla para isteyen birine de bir miktar para gönderiyor, bu tanýmadýðý kiþinin onun gönderdiði paranýn miktarýný beðenmeyip yazdýðý zehir zemberek mektuba cevap dahi vermeði gerekli görmüyor. Kendi geçimini saðlamak için dokuma tezgâhlarýnda çalýþýyor. Edebileceði herkese elinden geldiðince yardým ediyor.
Bu kadar yardýmsever, yüreði insan sevgisi ile dolu bir sanatçýnýn ömrünün en verimli olabileceði döneminde on yýlýnýn hapiste geçmesi, her vicdanlý insanýn yüreðini sýzlatýr. Mektuplarý okurken içiniz parçalanýyor, onun on yýlýný içerde geçirmesine isyan ediyorsunuz. Bu büyük sanatçýnýn özgürlüðünden mahrum olarak geçen günlerinde iyimserliðinden, insan sevgisinden, memleket sevgisinden hiçbir þey kaybetmemesi, saðlýðýný kaybetmesine, hakkýnda yalan yanlýþ þeyler yazýlmasýna raðmen asla ümitsizliðe düþmemesi, çalýþmaya eserler vermeye devam etmesi, hatta hapiste okumaya çalýþmaya daha çok zaman ayýrabildiðini, dýþarýda olsa gündelik iþlerle zaman kaybedip bu kadar çalýþamayacaðýný düþünerek kendini ve Kemal Tahir’i teselli etmesi büyük bir hayranlýkla okunuyor. Nazým Hikmet deyince tüm dünyanýn saygý göstermesinde onun bu sarsýlmaz karakterinin ne kadar büyük payý olduðu bu mektuplar okununca çok daha iyi anlaþýlýyor.
Bu büyük sanatçýnýn yazdýðý mektuplar herkes tarafýndan okunmalý ve aradan yarým asýrdan fazla zaman geçmesine raðmen hala hapiste gazetecilerimiz, yazarlarýmýz, bilim adamlarýmýz olmasý bizi utandýrmalý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erol Toy Ýmparator Üzerine
Toprak Acýkýnca - Erol Toy Üzerine
Zulümname Üzerine
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler - 2
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine
Tutunamayanlar Üzerine
Günlük Koþuþturmaca da Edebiyat
Kývýlcým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdasý [Öykü]
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
Ýddia [Öykü]
Yere Düþen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.