..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Hulki Can




31 Ocak 2010
Gök Tanrý Dininin Yeniden Yükseliþi  
Türk budun ertin, ökün!

Hulki Can


Ulusumuzu yok olmaktan, tarih sahnesinden silinmekten, esir olmaktan kurtaran ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal ve yol arkadaþlarý devrimlerin önündeki en büyük engel olan, Türklüðün özüne tamamen yabancý bu dinin yarattýðý tehlikeyi çok önceden görüp çaðdaþ dünyada artýk yeri olamayan ve bir daha hiç olamayacak olan tekke, zaviye ve tarikatlarýn iþlevini sona erdirmiþ, Ýslam'ýn Papalýk kurumu olan Halifeliði tasfiye etmiþlerdir


:BAFF:
Türk halký aldanmýþtýr. Aldatýlmýþ ve kandýrýlmýþtýr. Ýkinci en büyük tarihsel yanýlgýsýný yapmýþtýr. Hem de yeni bir yüzyýlýn baþýnda. Ýpleri ABD, AB ve Ýsrail'in elinde olan karanlýk güçlerin peþine takýlmýþtýr. Aldanmasýndaki en büyük etken din faktörü olmuþtur.

Ýlk yanýlgý neydi diye düþünüyorsunuz deðil mi bu arada? Ýlk yanýlgý zaten ikinci yanýlgýyý doðuran nedendir. Ýlk tarihsel yanýlgý Türklerin öz törelerini, yazýlarýný ve kutsal inançlarýný býrakýp bir baþka milletin dini ve yazýsýný kabul etmeleri olmuþtur. Tabi buradaki hata halktan çok yöneticilerde olmuþtur. Yöneticiler din deðiþtirmeyi kabul etmek zorunda kalýnca halkýn büyük bir bölümü de onlara uymak zorunda kalmýþtýr. Ama o devirde eðer bir referandum yapma olanaðý olsaydý, halkýn bunu kabul etmeyeceði güçlü bir olasýlýktýr.

Böylelikle Türkler kendi gelenek, görenek ve törelerine tamamen yabancý, Türk aile yapýsýný zayýflatan, Türklere özgü anaerkil aile düzenini yýkýp kadýný geri plana atan þekilci ve þeriatçý bir dinin boyunduruðu altýna girmiþlerdir. Hacý Bektaþ Veli, Pir Sultan Abdal, Mevlana gibi düþünür ve önderler bu boyunduruða kýsmen de olsa direnmeye çalýþmýþlar, daha insancýl, daha sevecen ve evrensel bir din arayýþýna giriþmiþlerdir.

Yüzyýllar öncesinde yalçýn doruklara dikilmiþ Orhun Anýtlarýndaki yazýtlar sanki bugünlerin bir öngörüsü gibidir:

"Onca kazanýlmýþ, düzene konmuþ yurdumuz, töremiz vardý. Türk Oðuz beyleri, ulus iþitin: Üstte gök basmasa, aþaðýda yer delinmese, Türk ulusu, yurdunu ve töreni kim bozabilir? Türk ulusu vazgeç, piþman ol! Baþýbozukluðundan dolayý, bilge kaðanýnla, özgür ve baðýmsýz iyi yurduna karþý kendin hata ettin, kötü duruma soktun." (Orhun Yazýtlarý, Doðu Yüzü: 22, 23) (1)

Ulusumuzu yok olmaktan, tarih sahnesinden silinmekten, esir olmaktan kurtaran ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal ve yol arkadaþlarý devrimlerin önündeki en büyük engel olan, Türklüðün özüne tamamen yabancý bu dinin yarattýðý tehlikeyi çok önceden görüp çaðdaþ dünyada artýk yeri olamayan ve bir daha hiç olamayacak olan tekke, zaviye ve tarikatlarýn iþlevini sona erdirmiþ, Ýslam'ýn Papalýk kurumu olan Halifeliði tasfiye etmiþlerdir. Bundan daha büyük bir devrim olabilir mi? Bir çok devrimi gerçekleþtiren Avrupa ülkeleri bile HristiyanIýðýn Hilafet kurumu olan Papalýk devleti Vatikan'ý ortadan kaldýrmaya cesaret edememiþlerdir.

Ýslami kanunlarýn, þeriat hukuku ve birden fazla kadýnla evlenmenin yasaklanmasýndan sonra 1928 yýlýnda yeni Türk yazýsýnýn yürürlüðe girmesiyle geriye yapýlacak tek bir þey kalmýþtý. Halk için artýk hiç gerekli olmayan, faydadan çok zararý dokunan, halkýn geliþmesini, ilerlemesini ve modernleþmesini engelleyen Arap dininin tasfiye edilerek kendi öz Gök Tanrý dinimize dönmek. Bu yapýlsaydý devrim amacýna oluþacak ve ülke bugünkü kaos ortamýna sürüklenmemiþ olacaktý. Ancak, Atatürk'ün 1938 yýlýnda zamansýz ölümüyle -bazý araþtýrmacýlarýn iddialarýna göre masonik bir kumpas sonucunda öldürülmesi- devrimin zirveye yükseliþi yarýda kalmýþtýr.

Akabinde, Atatürk devrinde kapatýlmýþ olan Mason localarý tekrar faaliyete geçmiþ, tarikatlar, cemaatler, yeniden örgütlenmeye baþlamýþ, kýsaca karþý devrim, hesaplaþma ve öç alma süreci baþlamýþtýr.

Türk halký sonunda tehlikeyi görmüþ, yol açtýðý korkunç yanlýþlýðýn farkýna varmýþ mýdýr? Halkýn yumruðu masaya önümüzdeki seçimlerde inecek midir? Bu seçimler ayný zamanda bir dönüm noktasý olacak mýdýr? Bundan böyle artýk dinsel motifleri kullanarak bir siyasal parti hala iktidara gelebilecek midir? Geç de olsa halkýmýz þeriatçýlarýn ve darbecilerin heveslerini kursaklarýnda býrakacak mýdýr?

Bu sorularýn yanýtlarýný hep birlikte göreceðiz. Ama sezgilerim beni yanýltmýyorsa, 2011 seçimleri Türk tarihinde çok büyük bir kýrýlma noktasý olacak, ýlýmlý Ýslam veya siyasal Ýslam ülkemizde büyük güç ve prestij yitirecek, bundan böyle dinsel, etnik, bölücü motifleri kullanan partilerin iktidar olmasý veya meclise girmeleri olanaksýz bir hale gelecektir.

Bunun dünya konjonktüründeki yankýlarýnýn da büyük olacaðýný sanýyorum. Dahasý çok ilginç geliþmeler de yaþanabilir, halkýmýz Türklüðün gizli ve yok edilemez direncinin temellerini oluþturan Gök Tanrý dinini araþtýrmaya baþlayabilir, köklerimiz ve öz dinimizle kucaklaþma ve öðrenme çabalarý hýz kazanmaya baþlayabilir.



DÝPNOT
(1) "Anca kazðanmýþ itmiþ ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri, budun eþiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilirigin törürgin kim artatý ? Türk budun ertin, ökün! Küregürig ün üçün igidmiþ bilge kaðanýrigýn ertmiþ barmýþ edgü ilirîge kentü yarigýldýð, yablak kigürtüg." (Orhun Yazýtlarý, Doðu Yüzü: 22, 23. Türkçe yorum tarafýmdan yapýlmýþtýr)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: KARANLIÐA KARÞI SAVAÞ
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
31 Temmuz 2010
Sn Özler, Ýnsanlar tabi ki ölebilir, fikirler de. En güçlü devletler, en yüce görünen dinler de yýkýlabilir. Ama bu dünyadaki kötülük, karanlýk, zorbalýk, adaletsizlik, hýrsýzlýk, fakirlik, sefalet, hastalýk ve benzerlerine karþý savaþ sonsuza dek sürecektir. Savaþýn galibi kim olacak bilemeyiz, ama savaþmaktan vazgeçmeyeceðiz. Esenlik. HCD

:: Ýnsanlar ölecek, fikirler ölecektir...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
29 Temmuz 2010
Zamanýn durdurulamadýðý gibi insanýn yaþamý, fikri, inancý da durdurulamayýp devamlý evrimler geçirip deðiþecektir. Ýnsanlarýn beyninde oluþup geçen düþünce ve inançlar varsayýmlardan ibarettir ve hiçbir zaman somutluk kazanamayacaktýr. Çünkü fikirler, “iþte ben buradayým” deyip insanýn beyninden çýkarak ikinci bir nesne olamayacaklardýr. Ýnsanlar ölecek, fikirler ölecektir. Saygýlarýmla.

:: Yurt dýþýndan gelen mesaj
Gönderen: Hulki Can / , Türkiye
2 Þubat 2010
E posta adresime yurtdýþýndan gelen bir mesajý ilginç bulduðumdan yanýnlýyorum: Özellikle "Yöneticilerin ilk yanýlgýlarý ve Din" konusunda haklýsýnýz, ancak þunu eklemek istiyorum:   Osmanlýnýn devþirme bir devlet ve yönetici düzeni olduðu ve Sünni mezhebini, neredeyse bir "çýkar" silahý olarak kullandýðý, buna karþýlýk, Osmanlýnýn kurulup serpilmesinden önce ve tabii sonra, Anadolu'daki diðer Türkmen beyliklerinin, Þamanizmden kaynak alan ve tribal demokrasinin uygulandýðý eþitlikçi "Aleviliði" geliþtirip, buna inandýklarý herkesçe malum..   Böyle olunca halkýn büyük bir bölümü, öncelikle Osmanlý zorbalýðýnýn ve talancý, yaðmacý geniþleme siyasetinin hedefi olarak, ve tabii ardýndan da Osmanlýnýn bu siyasetini ideolojik açýdan geçerli kýlmak için sarýldýðý dinsel ayrýmcýlýðýn kurbaný olarak, hemen hemen bütün Osmanlý Devleti sürecinde Sünniliðe baþkaldýrmýþtýr..   Özellikle, resmi ve Türk-Ýslamcý tarihçilerin en büyük Sultan olarak beyinlerimize kazýmak istedikleri Kanuni(!) Süleyman dönemindeki ve onu takip eden dönemlerdeki Þahkulu, Celali, Pir Sultan vs.. baþkaldýrýlarý bunun en belirgin örneði ve kanýtýdýr.   Bugün bile Sünni baskýya karþý Alevilerin onurlu direniþi din seçiminin hâlâ Türk halký tarafýndan kabul edilmiþ olamadýðýný gösteriyor.   Bugün, Türk-Ýslamcý düþünür ve tarihçilerce, Osmanlýnýn Türk devleti olarak görülüp, yüceltilmesi de bir baþka büyük yanýlgý bence.   Öte tandan, bugün Türkiyeyi yönetenlerin de, asýrlar önceki Osmanlý felsefesine yaraþýr ve onu örnek alýr biçimde, din'i sadece çýkar silahý olarak kullandýklarýný anlamak ve, AKP'nin, bugüne deðin yaptýðý bütün ekonomik ve siyasal anlaþmalarýn "kimlerle" yapýldýðýna bakýldýðýnda, AKPde Bizans, veya Sýrp veya Venediklilerle anlaþma yapýp, asal soyu Türkmenleri soykýrýmla yok eden Osmanlýnýn, izdüþümlerini görmek çözümlemelerimizi daha gerçekçi çerçevelere koyar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Davul ve Din
Sünnet Olmak veya Olmamak
Din Ýnsanlýðýn Sorunlarýný Çözebilir mi?
Dindar Gençlik Sendromu
Eleþtiri ve Din

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.