..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Abdullah Mehmed Özçam




1 Þubat 2010
Yalnýzlýðýn Ýlacý  
Abdullah Mehmed Özçam
Ýnsanoðlu bu dünyada yapayalnýz ve her geçen gün biraz daha yalnýzlaþýyor, ilerliyor ve ilerledikçe daha da yalnýzlaþýyor, yalnýzlýðýna bir türlü çare bulamýyor. Peki niçin? Bunun cevabý çok basit aslýnda; insanýn yalnýzlýðýný ancak diðer insanlar giderebilir ve insanlarlar her geçen gün birbirlerinden biraz daha kopuyor, maddeten kopmasalar dahi manen kopuyorlar birbirlerinden. Arkadaþlarýyla, dostlarýyla, aileleriyle, komþularýyla iletiþimleri zayýflýyor. Peki niçin?


:AIFF:
Ýnsanoðlu bu dünyada yapayalnýz ve her geçen gün biraz daha yalnýzlaþýyor, ilerliyor ve ilerledikçe daha da yalnýzlaþýyor, yalnýzlýðýna bir türlü çare bulamýyor.
Peki niçin? Bunun cevabý çok basit aslýnda; insanýn yalnýzlýðýný ancak diðer insanlar giderebilir ve insanlarlar her geçen gün birbirlerinden biraz daha kopuyor, maddeten kopmasalar dahi manen kopuyorlar birbirlerinden. Arkadaþlarýyla, dostlarýyla, aileleriyle, komþularýyla iletiþimleri zayýflýyor. Peki niçin?
Ýnsanoðlu teknolojik açýdan ne kadar ileri giderse, insan iliþkileri açýsýndan o kadar geri gidiyor. Bu kaçýnýlmaz bir þey, çünkü bir þeyi yapmak ne kadar kolaylaþýrsa o þeyin deðeri o kadar düþüyor.
Eski aþk hikayelerinde sevgilisiyle görüþmek için binbir çile çeken aþýklarýn maceralarý anlatýlýrdý. Oysa ki bugün siz "cepten arasaydý ya" deyip iþin içinden çýkabilirsiniz. Cep telefonuyla görüþmek, tenha bir köþede yürek aðýzda yapýlan kýsa bir görüþmenin yerini tutabilir mi? Ya da mekanik sesle gelen bir sms, postacýnýn getirdiði sýcacýk bir mektubun yerini tutabilir mi?
Daha elektriðin icadedilmediði günleri gözünüzün önüne getirin; kýþýn soðuk akþamlarýnda sýcacýk evlerinde biraraya gelen ailelerin neler yapabileceðini bir düþünün. Ýster istemez birbirleriyle iletiþim halinde olacaklar, ya sohbet edecekler, ya oyun oynayacaklar, hep beraber yemek yiyecekler, kimse benim karným tok demeyecek, herkes ayný iþtahla oturacak sofraya, oyunlara hepsi ayný hevesle katýlacak, kimsenin gizleyecek, saklayacak bir þeyi olmayacak, konuþacaklar, dertleþecekler, mutluluðu da, hüznü de yedikleri yemek gibi paylaþacaklar.
Peki bugün durum nasýl? Ev halkýný bir arada görebilmek ne mümkün, hadi diyelim ki birarada yakaladýnýz, biri odasýnda bilgisayarýn baþýnda, biri kulaklýðýný takmýþ müzik dinliyor, biri televizyon seyrediyor, öbürü baþka bir televizyon proðramýný seyretmek istediði için diðer televizyonun baþýnda, tüm aile bir arada ama kimse birbiriyle iletiþim halinde deðil, birbirleriyle konuþmuyorlar ve birlikte hiçbir þey yapmýyorlar.
Ýnsanlar her geçen gün birbirlerinden biraz daha uzaklaþýyorlar. Mesela evlerin eskisine nazaran birbirlerinden daha uzaklara yapýldýðýna dikkat ettiniz mi hiç? Eskiden evler birbirine daha yakýn, hatta içiçe yapýlýrdý, þimdi ise yanyana dairelerde oturduklarý halde birbirlerini tanýmayan insanlarýn yaþadýðý apartmanlarý dikkate almadan, sadece müstakil evleri gözönüne alýrsak, iki ev arasýnda neredeyse daðlar var. Neredeyse kimsenin komþusu yok, çünkü en yakýn evle arasýna neredeyse bir köy kurulur. Eskiden evler o kadar iç içe yapýlýrdý ki yangýn çýktýðýnda bütün evler birden yanardý.
Þimdi ise evlerin arasýnda geniþ yollar, büyük otoparklar var. Otomobil icad edilmeden önce yollar þimdikilere nazaran çok daha dardý, evler birbirleri ile içiçeydi, dolayýsýyla mahallelerde herkes birbirinin komþusuydu. Herkes birbirini tanýrdý.
Anne-baba, abi-kardeþ, yakýn akraba, uzak akraba, arkadaþ, komþu, tanýdýk esnaf ve kendimize yakýn hissettiðimiz herkes yalnýzlýðýmýza ilaç olacaktýr. Yalnýzlýðýn ilacý sadece insandýr, yanlarýnda kendimizi güvende hissettiðimiz, bize bir kötülüklerinin dokunmayacaðýna emin olduðumuz insanlar. Gerisi boþ.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþký Dinlemek
Sevmek, Tapmak
Ýskeleler ve Ben
Þiþeleri Satanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bekliyorum [Þiir]
Ýþte Seni Bunun Ýçin Çok Seviyorum [Þiir]
Beni Baþkalarýyla Bir Tutma [Þiir]
Sevmek, Sevilmek [Þiir]
Ýçimdeki Seni Ararken [Þiir]
Sarýl Bana [Þiir]
Ben Seni Sultan Zannettim [Þiir]
Sarhoþ Eden Kadeh [Þiir]
Gidiyorum [Þiir]
Anlarsýn ki Herþey Rüya Ýmiþ [Þiir]


Abdullah Mehmed Özçam kimdir?

Doðum ile ölüm arasýna sýkýþmýþ kýsacýk bir hayat.

Etkilendiði Yazarlar:
klasikler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Abdullah Mehmed Özçam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.