..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Müþerref ÖZDAÞ




11 Þubat 2010
Aldanmalar,aldatmalar ve Yalanlar Üzerine Düþüncelerim  
Gönlümüzün virane arka bahçeleri

Müþerref ÖZDAÞ


Rengi ne olursa olsun, masum veya deðil. Ortada bir aldatma ve aldatýlma durumu mevcuttur. Bana kalýrsa yalan söyleyen kiþinin, karþýlaþabileceði olumsuz durumlarý da en baþtan kabullenmesi gerekir.


:BEFE:
Güzel bir söze, güzel bir bakýþa aldanýr kiþi. Bunu ruhun gýdasý gibi kabul etmeli. Hani ne derler: “ Motive etmek.” Ýþte öyle bir þey. Yalanlar renk renktir. Uzman kiþiler de bu konuya oldukça esnek bakabilmektedir. Biz bu yalanlara seve seve inanmak isteriz. Sorgulamayýz. Ve baþkalarýný da inandýrmak isteriz. Bir oyun gibidir bu. Sanýrým en önemlisi de kiþinin kendini aldatmasýdýr. Kendimize söylediðimiz yalanlara bile an gelir kendimiz inanýrýz. Aldatma ve aldatýlma sadece evlilik ve ikili iliþkilerde söz konusu deðildir elbet. Yalan, aldatmanýn olmazsa olmazýdýr. Rengi ne olursa olsun, masum veya deðil. Ortada bir aldatma ve aldatýlma durumu mevcuttur. Bana kalýrsa yalan söyleyen kiþinin, karþýlaþabileceði olumsuz durumlarý da en baþtan kabullenmesi gerekir. Bu yetmez tabi ki. Bir de çok zeki olmasý gerekir. Söylediði yalaný unutmayacak kadar. Ve sonraki yalanlarýnda bir önceki ile baðlantý kurabilecek ve bütünlüðü saðlayabilecek kadar. Sanýrým bu tip durumlarda yalan söyleyen kiþi daima karþýsýndakini küçümsemektedir. “ Nereden anlayacak ki.” Ýlk düþünce bu deðil midir? Ama eninde sonunda kendini ele de verecektir. Yalan söylerken kaç kiþi karþýsýndakinin gözlerinin içine bakabilir? Ve kaç kiþi doðru yaptýðýný savunabilir. Olsa olsa sadece kýlýf uydurabilir yaptýðýna. Bu durumu þöyle açýklar bir atasözümüz: “ Minareyi çalan kýlýfýný hazýrlar.” Tabi ki bu kýlýf bazen dar da gelebilir. En iyisi mi þeffaf olalým. Bu defa da acaba þeffaflýðý kaç kiþinin bünyesi kaldýrabilir diye bir soru sorulabilir. Toplumun her kesiminde, yalan ve aldatmalar bu kadar yoðun iken þeffaflýk da biraz dokunacaktýr bünyelere. Doðrularý duymak da acýtacaktýr. Birinin yüzüne karþý: “ ben seni aslýnda pek de sevmedim, ama idare ediyorum.” diyebilir misiniz? Size söylense, siz nasýl tahammül edebilirsiniz?Ne dersiniz, birazcýk yalan gerekiyor mu iliþkilerde? Yoksa ... gönlümüzün arka bahçesinde sakladýklarýmýzý herkesin görmesine izin mi verelim? Ýçine kimseyi sokmadýðýmýz, gözlerden sakladýðýmýz bahçemizi… Bakýmsýz, viran bahçelerimiz. Arada bir sadece baþýmýzý uzatýp bakýp geri çekildiðimiz bahçelerimiz. Yosun tutmuþtur duvarlarý, solmuþtur çiçekleri. Yerlerde birikmiþtir hazan yapraklarý. Kaç kýþ, kaç bahar geçip gitmiþtir. Kuþlarýn bile artýk uðramaz olduðu arka bahçemize artýk bakma, düzenleme zamaný geldiðini fark ederiz bir gün. Kuþlarýn yeniden cývýldaþtýðý, baharýn yeniden geldiði, içinde gezindiðimizde bize huzur veren bir yer haline gelebilmesi tamamen bizim elimizdedir. Hüzünlerimizden kurtulup güllerin açabileceði gönül bahçelerimizi bakýmdan geçirip yeni tohumlar atýp, yeni fidanlar büyütmenin zamaný geldiðini fark edebilmeniz için birçok mevsim geçmesini beklemeyin. Hemen yarýn baþlayýn düzenlemeye. Mutluluk ve huzur tohumlarý her zaman bir cebimizde mevcuttur. Unutulup gitmiþ olsa da.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
27 Þubat 2010
Yalakalarýn toplumda makbul olmasý,padiþahlarýn etrafýnda soytarýlarýn dolaþmasý,makam sahiplerinin devamlý pohpohlanmasý belki de bu yüzdendir.Az veye çok hepimiz zaman zaman yalanlara inanýrýz.Tabii bazen de yalan söyleriz.Savunmamýz da hazýrdýr:Masum yalanlar... Bu sitede sizin gibi deðerli yazarlarý tanýmaktan çok mutluyum.Burayý bulmakta geciktiðimi düþünüyorum.Çok þey öðrendim burada...Saygýlarýmla.

:: Teþekkür
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
11 Þubat 2010
Teþekkür ederim Seçil Haným.Sevgiyle kalýn.

:: ...
Gönderen: seçil / , Türkiye
11 Þubat 2010
çok güzel yazmýþsýnýz.Ellerinize saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Umutlar Tükenirse
Sevgi Bekler mi?
Aþk mý? Alýþkanlýk mý?
Ýzler, Yaslar ve Yaþlar
Beyaz Atlý Hayaller
Kalanlar ve Gidenler
Günümüzün Dürüstlük Anlayýþý Sorunsalý
Yaþamýn Ortasýnda Bir Yalnýz Adam
Tozlu Bir Rafta ve Anýlarda Kalmak
Korkularým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çiçekleri Döken Bahar
Sevgi Sihirdir
Geceler Günahý Saklar
Hayvan Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Muhteþem 8 Yýl
4g : Gittim - Gördüm - Gezdim - Geldim (Eskiþehir’in Yeni Yüzü)
Sevgi Þehri Þehir Rehberi
Daðýlan Bulutlarým
Gelecek Daha Kaç Tecavüze Gebe?
Tanrýya Mektup

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.