..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Post-Modernizm > KERÝM ALÝ




17 Þubat 2010
Tek Tip Özgürlük  
KERÝM ALÝ
Ýki kafadar Rusya’nýn aksine çok farklý zevk ve beðenilerle karþýlaþacaklarýný ummaktadýrlar. Ancak durum tam tersi olur.


:AGFE:
Modern toplumlarda özgürlük temel bir problem olmaya devam ediyor. Batý toplumlarýnýn demokrasiler olarak tanýmlanmalarý bir dereceye kadar doðrudur ve aslýnda özgürlük yanýlsamasý vardýr. Özgürlüðün temelinde insanýn farklýlaþmasý olmalýdýr. Herkesten farklý düþünebilmek ve davranabilme imkâný ve eylemleri özgürlüðü tanýmlar. Eðer bir yerde herkes ayný þekilde düþünüyorsa ve farklý þekilde düþünme imkâný yoksa özgürlükten de bahsedilemez. Farklý þekilde düþünme imkânýnýn mutlaka fiziksel olarak sýnýrlanmasý þart deðildir.

Þöyle düþünelim; bir toplulukta bir soru sorulduðunda topluluktaki hemen hemen herkes ayný yönde düþünüyorsa özgürlük adýna bir problem var demektir. Aklýn yolu birdir özgürlük alanlarý için geçerli deðildir. Yaratýcýlýk ölmektedir ve esasen yaratýcýlýktan anlaþýlan da sonucu karlý biten teknik buluþlardýr.

Bu anlayýþýmý destekleyecek çok güzel bir tespiti Eyüp Can’ýn 14 Þubat 2010 günü Hürriyet gazetesinde yayýnlanan “Evinizin Duvarýnda Nasýl Bir Resim Olsun Ýstersiniz?” baþýlýklý köþe yazýsýnda buldum. Yazý Sovyetler Birliði döneminde ülkeyi terk eden iki çýlgýn Rus ressam Vitaly Komar ve Alexander Melamid hikayesini anlatýyor. Özetle bu iki ressam ülkeyi terk ettikten sonra Amerika’da resimlerini satabilmek için bir tür anket yaparlar. Telefon santralinin baþýna geçer ve her kesimden kiþilere evlerinin duvarýnda ne tür bir resim isteyebileceklerini sorarlar. Ýki kafadar Rusya’nýn aksine çok farklý zevk ve beðenilerle karþýlaþacaklarýný ummaktadýrlar. Ancak durum tam tersi olur. Eyüp Can’ýn sözleriyle durum þöyledir.

“…Amerikan toplumunun neredeyse tamamý otomatiðe baðlanmýþ gibi evinin duvarýnda ‘bulaþýk makinesi büyüklüðünde mavi renkli doða manzarasý' görmek istiyordu

Anket sonucuna göre ‘Amerikalýlarýn en beðendiði resmin' oranlarý þöyle...
Göl, nehir, okyanus ya da denize uzanan tabiat diyenler: % 88.
Doðal ortamlarýnda hayvanlar
olsun: % 89.
Gezinti yapan giyinik bir grup insan olsun: % 68.
Yumuþak ve uyumlu renkler
olsun: % 68.
Bulaþýk makinesi büyüklüðünde manzara: % 67.
Gerçekçi görünsün: % 60.
Mavi: % 44.
Sonbahar: % 33...

Peki ya Amerikalýlarýn çoðunun duvarýnda asla görmek istemedikleri resim?
“Kitap büyüklüðünde, soyut obje ve farklý görüntülerden oluþan, altýn sarýsý-turuncu renklerinde, keskin açýlý geometrik þekillerden oluþan karanlýk gölgeli resim...”
Oranlar % 1 ile 20 arasýnda deðiþiyor.
Bu da Amerikalýlarýn % 80'den fazlasýnýn duvarýnda asla görmek istemediði resim.
Þimdi anladýnýz mý iki kafadarýn neden þaþýrdýðýný?
“Anket sonucunda bireysel özgürlük ve farklýlýklarýyla ün yapmýþ Amerikan toplumunun bu kadar büyük bir oranda benzerlik göstermesi bizi þoke etti. Komünizm ütopyasýný yýktýk derken, kendimizi demokrasinin sanal gerçekliði ile savaþýrken bulduk...”

Bu tespit çok çarpýcýdýr ve bir o kadar da özgür toplumun þampiyonluðunu yapan bir toplumu tanýmlamada bizi açmaza sürüklemektedir. Özgürlüðün modern toplumlardaki anlamý nedir?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kültür
Gönderen: Aslý Özpolat / , Türkiye
19 Þubat 2010
Verilen örnek ve tespit çok yerinde. Bu sorunu sanýrým sadece demokrasinin sanal gerçekliði ile iliþkilendirmek yerine ayný zamanda eðitim ve kültürdeki yozlaþmaya da baðlamamýz gerekir. Bu yönden bakarsak dünyadaki en özgür toplum hangisi olur? Ben karar veremedim..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Darbe Bir Kitap
Neþet Ertaþ / Yolcu
Þeftali Aðacý
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Kýrýlma
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori
Çakýl Taþlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


KERÝM ALÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KERÝM ALÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.