..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Mustafa Þakarcan




19 Þubat 2010
Yök' Ün Katsayý Kararý  
Mustafa Þakarcan
YÖK’ ün katsayý kararý, küçük bir gruba avantaj saðlamak adýna, çok daha büyük gruplara haksýzlýk getirmektedir. Eþitlik, eðitim özgürlüðü deðil, bir gruba haksýz kayýrma saðlamaktadýr.


:BHJA:



YÖK, ÖSS sýnavlarýnda uygulanan katsayý sistemini önce iptal etti, kararý Danýþtay durdurdu. Ardýndan, katsayýlar arasýnda göstermelik denecek kadar küçük bir fark olacak þekilde tekrar karar aldý. Bu karar da, Danýþtay dan döndü.

2010 yýlý ÖSS sýnavlarýnda, YÖK’ ün kararý uygulanýrsa ; tercihlerde alan içi / dýþý farký hemen hemen kalmayacak
( 4 soru ile kapatýlacak bir fark oluyor) ve böylece Meslek liseleri ile, Ýmam Hatip Liseleri’nden mezun olan gençler eðitim gördükleri alan dýþýndaki üniversitelere gidebilecekler, böylece gençlere eðitim özgürlüðü saðlanmýþ olacak ! Bir haksýzlýk ta, sona erecek !

YÖK’ün, hükümetin ve paralelindeki medyanýn bu þekilde gündeme getirdiði konu, gerçekten böyle mi ? 1.500.000 civarýnda gencimizi ve çocuklarýnýn okuyup , bir meslek sahibi olmalarý için canýný diþine takan, varýný yoðunu harcayan ailelerini ilgilendiren bu karar, ne getirip ne götürüyor ?

Hukuki yönden bakýlýnca, iki kez Danýþtay’dan döndüðüne göre, hukuka uygun deðil. 15 Þubat akþam saatleri itibarý ile YÖK, karara itiraz etti. Elbette ki, son söz hukukun olacaktýr

Katsayý kararýna, kamu yararý açýsýndan bakarsak : Meslek liseleri eðitimi, diðer liselere nazaran daha pahalýdýr. Bu okullara devlet iki kat fazla masraf yapmaktadýr. Mezunlarýnýn alan dýþý üniversitelere gitmeleri, kamu kaynaklarýnýn boþa harcanmasý, israf edilmesi demektir. Bu okullarý teknisyen, tekniker yetiþtirmek amacý ile kuran devlet, buradaki öðrencileri alan dýþý üniversite hayali ile besleyerek kendi bindiði dalý kesmiþ olur.

Hak ve özgürlükler, gençlerin önünü açmak, fýrsat eþitliði saðlamak bakýmýndan : Lise eðitimine baþlarken, yapýlan merkezi sýnavdaki baþarý derecesine göre girilen farklý okullar vardýr. Okullarda farklý alanlar mevcuttur. Bunlarýn gördükleri dersler ve yoðunluklarý farklýdýr. Liseden bu þekilde mezun olup ta, üniversite seçerken bu farklýlýklarý görmezden gelmek özgürlük ve fýrsat eþitliðini saðlamaz. Aksine, haksýzlýktýr.

Eðitim özgürlüðü ve fýrsat eþitliði saðlamak için, ortaöðretim süresince okullar arasýnda ve okullardaki alanlar arasýnda geçiþ yapmayý, fark dersleri için sýnava girmek kaydýyla, serbest býrakmak gerekir.

Eðitim kalitesine katkýsý bakýmýndan : Meslek Lisesi’nde okurken, alan dýþý üniversiteyi hedef leyen gencin okuldaki derslere de ilgisi azalacaktýr. ÖSS sýnavý hazýrlýðý süre cinde uygulamalý teknik dersler, giderek tavsayacaktýr. Meslek Liseleri’ ndeki eðitim kalitesi olumsuz yönde etkilenmiþ olacaktýr. Düz liselere ise, ilgi daha da azalacaktýr. Çünkü, Meslek Lisesi mezunlarýnýn kendi alanlarýndan yaptýklarý tercihlerdeki avantajlarý devam etmektedir.
Katsayý kalkarsa, liselerdeki farklý alanlarýn bir iþlevi kalmayacaktýr. Bu da, MEB’ nýn liselerdeki eðitimi yeni baþtan planlamasý zorunluluðunu getirir.
Eðitim anlayýþý ve eðitimin hedefi bakýmýndan düþünmek gerekir ki ; Üniversite kapýsýna gelene kadar, geleceði hakkýnda bir görüþü olamayan, her þeyini sýnav sonucuna göre belirleyecek, hedefsiz, daha da boþluða düþmüþ bir gençlik mi, yoksa alaný belirlenmiþ, kendine az da olsa, bir yol çizmiþ bir gençlik mi arzu edilir.
Katsayýnýn kalkmasý ya da, göstermelik bir fark olmasý, liselerdeki alan farklýlýðýný iþlevsiz býrakacaðýndan, gençlere daha çok boþluk ve hedefsizlik getirecektir.
Eðitim sistemimizin, yazýlsa destan olacak sorunlarý varken, katsayý sistemini deðiþtirmeyi anlamak mümkün deðildir.

Fayda saðlayacaðý kesimlere bakarsak : Bu uygulama gerçekte, Ýmam Hatip Lisesi mezunu öðrencilere fayda saðlayacaktýr. Bu okullarda liselerde okutulan dersler verilmektedir. Bu da, ÖSS sýnavýnda Meslek Liseleri’ne nazaran yüksek baþarý getirmektedir. Þöyle ki : ÖSS sýnavýnda 25 ve daha fazla soru çözme oraný Meslek Lisesi mezunu öðrencilerde % 1- 2 civarýnda iken, Ýmam Hatip Lisesi öðrencilerinde % 12 civarýdýr. Getirilen uygula ma ile, alan dýþý tercihin önündeki engel kaldýrýldýðýndan, bu öðrencilere mühendislik ve týp fakültelerine giriþin önü açýlmaktadýr.
Meslek Lisesi öðrencilerine ise sadece, bol bol üniversite hayali kurmalarýný saðlar. Çünkü bu gençlerin, gördükleri dersler itibarý ile, ÖSS sýnavlarýndaki baþarý oranlarý ne yazýk ki düþüktür. Onlara da, aðzý sýký sýkýya kapalý, bir kavanoz bal verilmiþ olacaktýr. Kavanozu dýþýndan yalayýp durmalarý için…
Ýkinci fayda saðlayacaðý kesim ise, dershanelerdir. Dershanelere baðýmlýlýk daha da artacaktýr. Çevrenizdeki dershane ilanlarýna baktýðýnýzda, durum net olarak anlaþýlýr.

Hakkaniyet iliþkisi bakýmýndan : Þu anda liselerde okumakta olup, ÖSS sýnavýna girecek öðrenciler ilköðretim okulu 8. Sýnýfý bitirince , ( o küçücük yaþlarýndaki kabuslarý ) OKS sýnavý sonucunda okuduklarý liselere girmiþler ve lise 2.sýnýfta alanlarý belirlenmiþtir. Buna uygun olarak eðitim görmüþlerdir.
O sýnav öncesinde, çocukluklarýný yaþamayýp dershanelere týkýlan çocuklar, dershanelere akýtýlan paralar ve çocuklarýný iyi bir lisede okutmak isteyen ailelerin çabalarý trajedi konusudur. Katsayý deðiþikliðinin, bu karardan haberi olmadan liseye baþlamýþ ve halen lisede okumakta olan öðrencilere uygulanmasý, açýk bir haksýzlýktýr. Dere geçerken at deðiþtirmek gibi olmaktadýr. Bu öðrencilerin suçu ve günahý nedir ?

Katsayýnýn kalkmasý , liselerin Eþit Aðýrlýk Alanýnda okumakta olan öðrencilere karþý, haksýz rekabete neden olacaktýr.
Þöyle ki : Sayýsal Alan mezunu öðrenciler, sadece kendi alanlarý olan mühendislik ve týp fakültelerini tercih edebiliyorken, þimdi istedikleri her fakülteyi tercih edebileceklerdir. Zaten baþarýlý olan bu gençler, Eþit Aðýrlýk Alaný öðrencilerinin önlerinde yer almaktadýrlar. Dolayýsýyla, tercih yaptýklarý Hukuk Fakültesi, Ýktisadi Ýdari Bilimler Fakültesi, Eðitim Fakültesi’ne rahatça girebileceklerdir.
Bu da, farklý alan tercihlerindeki katsayý farký ile haklarý korunmuþ olan Eþit Aðýrlýk öðrencilerine karþý, haksýz rekabetten baþka bir þey deðildir. Haklarý, açýkça çiðnenmiþ olacaktýr. Bu gençlerin ve ailelerinin emeklerine yazýk deðil mi ?

YÖK’ün katsayý kararý, küçük bir gruba avantaj saðlamak adýna, çok daha büyük gruplara haksýzlýk getirmektedir. Eþitlik, eðitim özgürlüðü deðil, bir gruba haksýz kayýrma saðlamaktadýr.
Bir konuya bütüncül gözle deðil de, böyle ‘’Seçmene selam, hukukla mücadeleye, olmadý ardýndan dolanmaya devam ‘’ anlayýþýyla yaklaþýnca, ortaya iþte böyle durumlar çýkýyor.

Çanakkale 19 Þubat 2010











.Eleþtiriler & Yorumlar

:: rezillik, evet.
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
16 Mart 2010
Fazla söze gerek yok. Gayet iyi biçimde durumu ifade etmiþsiniz. Milli Eðitim zaten dandikti, þimdi tam rezillik oldu.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neden Hayýr?
Bir Eðitim Projesi
2009'un En Bi Þeyleri
Kamyonun Ardýndan
Açýlýmýn Ýkramiyeleri
Yardým Konvoyuna Ýsrail Saldýrýsý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Arabalý Vapurda [Öykü]
Babam Cehennemde Çalýþýyor [Öykü]
Size Nasýl Bir Ordu Lazýmdý? [Öykü]
Bir Karþýlaþma [Öykü]
Dolambaçlý Yollarda [Deneme]
Bir Gazinin Ricasý [Deneme]
Diplomasi Oyunlarý Wikileaks [Deneme]
Bugün Babalar Günü [Deneme]


Mustafa Þakarcan kimdir?

1955 yýlýnda Ýstanbul, Üsküdar'da doðdum. Evli, bir çocuk babasýyým. Emekli Deniz Astsubayýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduklarýmýn çoðundan, az ya da çok etkilenirim. Fakat edebi etkilenme için, edebi bir seviye olmasý gerektiðine inanýyorum. Kendimi, þu anda o seviyede görmüyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Þakarcan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.