..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Veysel Menekþe




28 Þubat 2010
O'na Mektuplar - 16  
Veysel Menekþe
devamý iþte...


:AGBA:
08.12.2009-SALI

22.42

ANARÞÝA ZAMANI

Oturum Niçin Kapanýr?

Pejmürde Peri ...Mavi Kapýdan bildirmeye devam ediyor..Salt Ýnsan..Yalýn Göz..Ruhçul Beden..Dembedem.Bu mezmuru okuyor..Hacýbayram hala halvette..Müridler ashab-ý pür temkin sayýklýyor..Himalayalarda Yalnýz Bir Adam.Ýkbal arýyor. .

Belki Harlemdeydi Ýkbal..Belki England Maden Ocaklarýnda..Belki de..Daha yakýnda.. Belki Cape Town'da..Elmas yataklarýnda kanter içinde can çekiþen bir negronun kendi avuçlarýna saplanmýþ týrnaklarý arasýndaydý belki deÝkbal.Þair olursun..Filozof olursun..Allame olursun..Aydýn olursun Arifolursun..Fakih olursun.Agayi olursun.Mir olursun. Sir olursun..

Ebüzziyaolursun.Velud muharrir olursun..Üst-ad-azam reisül küttap olursun.. Olursun da olursun ammaa..

Senden asla ne kazmacý olur ne kürekçi...Ne týrpancý olur ne orakçý.. Tornacý da olmaz senden overlokçu da..

Grev söz-cüsü yahut barikat gözcüsü de olamazsýn sen.. Þu mahpushanelerde.

Þu nezarethanelerde bir tutuklu yahut mahkum bile olmak yakýþmaz þanýna. Halkýna; halklarýna çok lazýmsýndýr ya'.

Sen olmasan bu ümmet asla adam olamazdýr ya.?

Bu köle milletler; sömürge halklar senin fikirlerin sayesinde kurtulacaktýr ya..O halde harýl harýl yazmalý konuþmalý ve..bolbol konferanslar paneller düzenlemeli ve yeni bir nesil yarat- manýn hýrsýyla yanýp tutuþmalýsýn.Eski nesil zaten çoktan tarih olmuþ ve þimdiki nesil de zaten çoktan böyle bir ölüme razý ve fit..Neme lazým?..Sen geleceðe bakmalý ve geleceði inþa etme- lisindir .Bol bol düþ kur ve þimdiki zamaný atla..Þimdiki zaman da senin üstüne atlarsa eðer bu- na da katlan..

Þimdi kazanamazssan bile yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer seni bekliyordur nasýlsa.. Biz... Ay Dost.!.Ey Ruhum!..Aþkým!..Kalbim!..Canyoldaþým!..Yolarkadaþým..Benimle bir ve beraber ev arkada-þým..! Melami meþreb meczublarýn,Bektaþi meþreb muziblerin,Alevimeþrep taliblerin,Selefimeþreb þakirdlerin,Nakþibendisufilerin,Kadiri müridlerin,Iðdýri caferilerin,Mevlevi semazenlerin,Hanefi türklerin,Þafii kürtlerin,Radikal mezhebsizlerin evi deðildik sadece….

.Marksistmeþreb horlanmýþlardan tutun da; Anarþistmeþreb anlaþýlmamýþlardan Ateistmeþreb dýþlanmýþ-

lara dek ne kadar dýþkýlanmýþ insan var sa..Ne kadar itilip kakýlmýþ adam yerine konulmamýþ insan var sa onlarýn dahi evi idik hem vallaha billaha..

Yeryüzünün Lanetlilerinden ibaret deðildi sadece canevimizde - mihmanevimizde can bulanlar canan bulanlar.

Parasý gayet bol olup ta aðýz tadýyla bir lokma bile yiyemiyen;

bir gýdým suyu bile rahat rahat içemeyen;deðil iþçisine memuruna ;kendikarýsýna ve kýzýna ve oðluna bile söz geçiremeyen ev düþgünü evlat kaçkýný nice maðrur ve zengin adamlar dahi bir yer bulabilirlerdi adam ayýrmaz taraf kayýrmaz hatýrnaz mý hatýrnaz Ýnsan evimizde.

.Bakar ve görürdünüz ki o maðrur ve mülküyle müstaðni adamda bile bir in-san yüreði bir masumiyet ereði var ve .. Deþtikçe kanayan ; “ah vah edilen” bir de geçmiþi var onun da aha taa þuracýðýnda.. Göklerin ve Yerlerin ve bilinemez alemlerin kutsanmýþ melekleri de salýnýr dururdu aramýzda..Ýn-cin dahi inadýnacirit atýp;salýncak sallanýr hatta santranç bile oynayabilirlerdi yaradana yeminler olsun.Güvercinlere ip atlatan Mardin'li minikkýzlar;farelerle köþe kapmaca oynayan ak kedi-kara kediler;bin dereden kýrk kalburla su getirip onbin fýçýyý lebaleb su ile dol- duran ve fakat bir bardak su doldurup kendisi bile içemeyen Deli Memedali'ler..Ýbret ve hayrete mümasil bir zevk ve neþeyle izleniverirdi de hepten unutulup gidiverirdi cümle gam ve kederlerimiz..

Bitmedi..Bilesi var ay canlar !..Ey dostlar!..Bilesi var Yerevimizinkimbilesi?..Göresi var Yersinemizin kim göresi? Tabancasýný helada unutmuþ YERALTI ÇOCUKLARI..

Cami avlularýna;çöp bidonlarýna;duvar diblerine;kaldýrým kýyýlarýna terk edilmiþ..Devasa gökdelenler arasýnda yer edinememiþ..

Köprü altlarýna itiliptýkýþtýrýlmýþKÖPRÜALTIÇOCUKLARI..

Bir zamanlar -fi tarihlerinde- kendileri gibi köle dedeleri tarafýndan efendileri sýrf daha iyi korunsun diye Ýnþa edilmiþ mimari þaheseri suri kale içlerine sýðýnmýþ.. SURDÝBÝ ÇOCUKLARI..Tarihleri boyunca hiç devlet kurmamýþ;kurmaya dahi tenezzületmemiþ;kurduklarý bir kuru çadýrdan ibaret..Ve ona bile yirmidört saatten fazla tahammül edilmemiþ ayrý bir türsayýlmýþ insan sayýlmamýþ ÇÝNGENE ÇOCUKLARI.Dilenci analarýnýn kucaðýna dilenci doðmuþ..Üç kuruþluk merhamet uðruna büyüdükçe küçülmüþ Küçüldükçe kendisi olmaktan çýkmýþ zavallýDÝLENCÝ ÇOCUKLARI..Kayýtdýþý kalmalarýna kayýtsýz kalýnmýþ kaimsiz ve kailsiz KALDIRIM ÇOCUKLARI..Orospu Çocuklarý.ONUN BUNUN ÇOCUKLARI.Ermeni tohumlarý;Urum dölleri..SEYYAR SATICILAR...Gobitçiler..Kokoreççiler..Börekçiler..Simitçiler..Boyacýlar..Kasetçiler...

Yani sokaða dökülmüþ ne kadar kendine sahibsiz kimseye efendisiz ne kadar esfeli safilin var ise..Ve hatta gülsek mi aðlasak mý bilinmez.

Sokaðýn þerrinden ve pisliklerinden efendilerini esirgemek için efendibekçi kesilen..Ýstihbaratçýlar ve belediye zabýtalarý bile...... Kendilerini atýverirler di TABDUK EMRE kapýmýzdan...Mavi Kapý'mýzdan içeri.. --Oh bee!..Dünya varmýþ diyerekten.

Dünyalar tatlýsý çocuklarýnýn ellerinden tutup gelen Sucu Muhammed Baba'lardan tutun da..Dünya güzeli kýz arkadaþlarýnýn ellerinden tutup gelen dünya yakýþýklýsý üniversiteli delikanlýlara kadar..Her yaþtan her mizaçtan insana kucakaçmaktan delice bir coþku;dýþa vurmaya utandýðý çýlgýnca bir sevinç duyardý Anadolu Yüreðimizin Ana Kucaðý -Baba Ocaðý kocaman mý kocaman mini minnacýk þirin mi þirin Yer Evimiz bizim!..

Öteki Dünyalar'dan..Kendini bizden berilemiþ Amerikan Rüyalarýndan bile ziyaretçileri olurdu Yerevimiz'in....Her dili bilen ama kendi dilinden baþka konuþmayan bir lisaný vardý cümlemizin..Bu Amerikan Rüyasýndan fýrlayýp geliverenConi Kardeþ karþýsýnda bülbül kesiliveriyor idiysek Amerikanca bildiðimizden falan deðildi.Ama konuþuyorduk iþte..Þakýr þakýronun anlayacaðý dilden konuþuyorduk iþte..Coni Kardeþ þaþýrmasýndý da kim þaþýrsýndý yani?.Bizim de bir aðzýmýz -dilimiz ;iki elimiz bir baþýmýz vardý ve hiç te öyle bir homo sapiens gibi garib sesler filan da çýkarmýyorduk yani..Düpedüz felsefe konuþuyor;sosyoloji döktürüyor;polýtical critics yapýyorduk. Much of a muchness ...Not so much as..Dirty Lasvegas £ Bush.

Almanyalý Hans bile ilk geldiðinde aynen böyle þaþýrývermiþti..Ama onun þaþýrmýþlýðý bir bir süre sonra baþka bir þaþýrmýþlýða evrilivermiþ ve daha sonra da arkasýný dönüp çekip gidivemiþti.Nedeni de þuydu..Müslüman olduðunu söylemiþ ve her müslüman gibi sevindirik olup; sorup soruþturmadan - hiç konuþturmadan salakça bir övünçle ellerini öpvereceðimizi filan sanývermiþti galiba..Öyle olmadý..Ýlkin buna þaþýrdý.."neyimize imrenip te müslüman oldun ki?" dedik.Anlamaya çalýþtý anlayamadý..Anlatmaya çalýþtý anlatamadý.Almanca bilen veli-simit'imiz Ali Baba'yý çaðýrdýk..O; uzun günler ve geceler onunla konuþtu ve kararýný verdi..Adamcaðýz hala Hitler hayraný ve hala Türk-Cermen Ýmparatorluðu düþleri kuran bir þövenist imiþ meðersem.."a sersem!..bunun için din deðiþtirmeye ne gerek var?" "Çýktýðýn din zaten buna pek uygun..Ýyi si mi sen hiç bir dine filan girme.Milletin ahlakýný bari bozma!" dediydik; adamcaðýz nerdeyse soluðu Hitlerin mübarek kabri baþýnda alýverecek gibi oluverdiydi.Yalçýn Küçük Olayým yalaným var sa.

Yahu kardeþler!..Adamýn ne frankfurt okulundan haberi vardý ne markstan ne de o'nun karl'ýndan..Týpký bizim milletin Hüseyin Atay'dan ve Cemal Kutay'dan haberi olmamasý gibi birþeydi bu..Aaa!..Ne kadar ayýp !..Yakýþýyor muydu hiç necip alaman milletine a benim mirim efendim aziz üstadým falan feþmekan!..

Müslüman oluþunun onu þövenizmden arýndýrmadýðýný..Bir zamanlar hristiyan bir þövenist iken þimdi müslüman bir þövenist olduðunu..Bu tür müslimanlarla memleketin zatenl ebaleb aðzýna kadar dolduðunu….

. Kendisine yer kalmaduðunu.Keþke hiç müslüman olmasa imiþliðini izah ediverince nasýl abondone oluverdiðini görebilseydiniz keþke..Ýnþallah bu öfkeyle direk punkçulara katýlývermiþtir de bizim punkçular- la birbirlerini yiyivermiþlerdir oh canýma deðsin amentü billah!.

Eh!.Ne kadar eksik olurlar sa o kadar iyidir yani..

Biz böyleydik iþte..Kimliðine etiketine deðil;ETHÝC ET' ine bakardýk iþte..Ne'liðine,ne idiðüne;ne içünlüðüne ve nasýllýðýna bakardýk iþte.Gözlerimiz iç erim nedir bilen bir bilgenin öðrencileri idi iþte..Kül yutmaz ve yutturmazdýk ta iþte..Ama yine de hor görmez kýrýp dökmezdik te iþte.Beklerdik ve bu beklemenin kös kös oturup metafizik üfürmek imekliðine deðil;"Yine Gel !.." feryadýna kulak veren bir erdem eylemi olmaklýðýna inanmýþ Yer Evi'nin Kadim Ermiþleri'nin derviþ delileri idik biz iþte..Ne çýlgýndýk ne de yýlgýn..Dargýn ve kýrgýn da deðildik..Bütünüyle kýlgýn ve kýldýrgýn.Tamamen insan ve allah dostu delilerdik biz.Yerevine;yeryüreðine sýðýnmýþ belkide sýðýndýrýlmýþ sevgililerdik biz..Ah!..Yerevimiz!..Ne kadar da özlüyoruz seni!.

Somali'den,Fas'tan,Nijerya'dan,Filistin'den.Irak'tan ve hatta Ýran'dan gelen mültecilere de ev sahipliði yapardý o küçücük Yer Evi'miz..Týpký birzamanlar Ýspanya'dan kaçýp gelen Musevilere de ev sahipliði yaptýðýmýz gibi."mazluma dini;mili-yeti ;tabiyeti ve mensubiyeti sorulmaz!"diyen ve habire bunu ezberleyen bir tab'ý -tabiatý vardý Yervimizin;Yeryüreðimizin..

Bu gariban sürgünlerin her iþleri ile ilgilenen iþportacý Mýstýklarý;kitapçý Alileri;deli Seyyit faysal hocalarý;zýrdeli kutbül arifin Zekileri vardý..Harabi Þýh Þenollarý..Bab-esrar Bahadýr abileri;.Don Kiþot Aslan Selim; tabelacý panikatak iþdelisi manyak dostlarý vardý..Ve isterdiler ki bu bu deli dostlar;Dünya'nýn her yerinden her yöresinden mülteciler þu küçücük eve doluþsunlar da onlar da onlarýn hizmetçi kardeþleri oluversinler...

Böyleydi iþte küçücük yer evimiz!..Baþ eðmeden girilmez o küçücük mavi kapýmýz böyleydi iþte ay dostlar! Ay Canlar!..Bizim Mavi Kapýlý Yer Evimiz!

Onca küçücüklüðüne raðmen kocaman bir gönlü kocaman bir kucaðý vardý ve sanýrsýnýz bütün bir dünya bütün bir evren oracýða sýðývermiþ-sýðýnývermiþti de....Nebiliyim abi Nebi Gülþen de çocuklar gibi sevinivermiþti de...Halis Hoca'da bööyle bedavadan düþüne düþüne hiç konuþmadan baþýmýza allame kesilivermiþti de..Goca Haydar'ýn aklýna yine bööyle deligan-nýlýk gara sevdasý gelivermiþti de..Maraþlý aþýk kör Ömer de tam bu esnada sazýynan içeri girivermiþti de...Derken efendim Ortalý Deli Bayram dahi bozlak makamýnda el fatiha okuyuvermiþti de...Bunu duyan Deli Beko dahi hem- an þakiro makamýndan mevlid-i þerif kýraat eylemeye duruvermiþti de."Akli baþe küllü tunne!" oluvermiþti de..Kasap Bekir bir elinde birtorba ilaç;öbür elinde bir Hayali Divaný "hocam þu güzel okuyuþunla iki beyit okuyuver!” yalvarývermiþti de.."Oðlum serequel yok sa okuma da yok !" duyuncak telaþlanývermiþti de.."yarýn söz hocam!.."hislenivermiþti de...Torbayý karýþtýrýp karýþtýrýp" Þurub var hocam!.öksürüðü olan garibanlara verirsin iþte!".."Yarýn söz !.Aynur Ablaya'da sana da serequel!..ama çok pahalý hocam..!."deyincek; Veysel Hoca da bir hoþ oluvermiþti de.Gözleri hemen doluvermiþti de.Kendisi Hayali oluvermiþti de..Konyalý Deli Gencosman bile hemen bir "Hu !." Höykürüvermiþti de..Veysel Hoca'nýn aklýna bu ara bir "þimdi"güzellemesi..Bir "efendim"esenlemesi dü-þüvermiþti de..Duvar dibine doðru dönüp...Kimseye göstermeden bir eleðimsaðma hasretlemesi derin bir "ah!"çekivermiþti de..

.........sürecek........



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn güven ve güvensizlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anarþia Notlarý 23
O'na Mektuplar - 18
Deli Mektuplar - 31
O'na Mektuplar - 15
O'na Mektuplar - 14
O'na Mektuplar - 17
O'na Mektuplar - 9

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öfkeli Mektuplar - 24
Öfkeli Mektuplar - 18
Vakavirüs Yazýlarý 01
Öfkeli Mektuplar - 17
Vakavirüs Yazýlar 03
Vakavirüs Yazýlar 05
Vakavirüs Yazýlarý 02
Öfkeli Mektuplar - 16
Vakavirüs Yazýlar 04
Deli Mektuplar - 23

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kaside - Yi Fâtýma [Þiir]
Dastan-ý Eyyam-ý Aþura [Þiir]
Hey Oðul! [Þiir]
Seyr - Ý Süreyyâ Destaný [Þiir]
Tasvir - Ý Fâtýmâ [Þiir]
Veda Yazýsý [Deneme]
Anarþia Notlarý 24 [Ýnceleme]
Öfkeli Mektuplar - 15 [Ýnceleme]
Öfkeli Mektuplar - 12 [Ýnceleme]
Anarþia Notlarý 25 [Ýnceleme]


Veysel Menekþe kimdir?

delinin teki


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Veysel Menekþe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.