..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > ayþe kaya




2 Mart 2010
Habersiz Ziyaret  
ayþe kaya
Hafif hafif yaðmur çiseliyor. Ohh tam yürümelik bi an. Kendimi dýþarý atýyorum bahçe kapýsýndan ve anýnda müdahale geliyor annem ve anneannemden “kýzým ýslanýrsýn, nereye.” Þþþtttt. Beni bana býrakýn bakalým, gezintiye çýkýyorum. Ziyarete gidiyorum. Çocukluðumu ziyaret edeceðim az sonra.


:CBGF:
Bugün günlerden Pazar, kuzenim askere gidecek, onu uðurlamaya Koyulhisar’a geldik. Ýkindi sonlarýna kadar anneannemlerdeyiz. Daha sonra da önce konvoy ardýnda da eðlence için salona gidilecek. O saate kadar iþim güzcüm yok avare avare dolanýp duruyorum.
Ýkindi ezanýndan sonra hafif hafif yaðmur çiseliyor. Ohh tam yürümelik bi an. Kendimi dýþarý atýyorum bahçe kapýsýndan ve anýnda müdahale geliyor annem ve anneannemden “kýzým ýslanýrsýn, nereye.” Þþþtttt. Beni bana býrakýn bakalým, gezintiye çýkýyorum. Ziyarete gidiyorum. Çocukluðumu ziyaret edeceðim az sonra.
**************************************************
Yola düþerken niyetim bu deðildi aslýnda. Sadece sessiz sokaklarda yaðmur altýnda öylesine yürüyecektim ama iþte yürüdükçe her adýmda bir hatýra çýktý yaþandýklarý yerden her biri canlandý gözümde tek tek. Çocukluðum adýna ne varsa iþte hepsi bu sokakta.
Dala ilk adýmlarda saklambaç oynarken duvardan kayýp içine düþtüðüm güller selamlýyor çitlerin arkasýndan. Sonra yol boyunca eþlik ediyor bana gerek aðaç yapraklarýndan gerekse çubuklardan yaptýðýmýz gemilerimizi yarýþtýrdýðýmýz küçük su kanalý. Aðaçlar henüz yapraklanmadý. Eðer yapraklarý olsaydý, kesin ceviz aðacýnýn yapraðýndan yaptýðýmýz yeþil sular ve küçük böcekler üzerinde denediðimiz ilaç terkipleri, yani bilim çalýþmalarýmýz da mutlaka el sallarlardý olduklarý yerden.
Sokaðýn baþýna gelince gördüðüm manzara içimi burkuyor. Oynarken biricik enerji kaynaðýmýz olan elma aðaçlarýmýzdan biri kesilmiþ, oysaki sýrf o elma uðruna duvardan üzerine arkadaþýmýn düþtüðü o büyük taþ hala yerli yerinde duruyor. Nede korkmuþtuk sýrt üstü o taþa çakýldýðýnda. Birkaç adým daha attýðýmdaysa; aþaðý mahallenin çocuklarýnýn bize saldýrmak için geldiklerini görüyorum. Allah’tan “kont” var o yetiþir imdadýmýza, çocuklar geldikleri gibi giderler nasýl olsa. Aslýnda yaramaz çocuklar deðildik, mahallemizden bir yerede gitmezdik ama nasýl olmuþsa olmuþ bir husumet iþte.
Mahallemizde zaten altý ev vardý. Arkadaþlarýmýzýn ikisi yerliydi ama bizler ancak yaz tatili yada hafta sonlarý gelebiliyorduk ama buda yetiyordu bize; oyun üzerine oyun, keþif üzerine keþif, rengarenk bir dünyamýz vardý. He-man ve she-ra karakterlerimizdi, en sevdiðimiz oyunsa; güzellik mi çirkinlik mi? Topu topu dört bazen de beþ çocuk günü yetiremezdik kendimize. Annelerimiz zorlamasa girmeyecektik evlerimize.
     *************************************
Ahh! Ýþte sýðýnaðýmýz. Mekânýmýz olan tepe halindeki tarla da yerli yerinde duruyor. Evim kadar kýymetli orasý benim için. Ee ruhumuzda keþif arzusu var nede olsa, sürekli o tarlaya keþif turlarýna çýkardýk. Asker nizamý tek sýra halinde dolanýrdýk o tarlada. Badem aðacýný bulduðumuz günkü heyecanýmýzda orda duruyor iþte. O küçük yýlaný gördüðümüz yerse mahcup bakýyor hala. Tarlada bolca çedene aðacý vardý ve bizim sýðýnaðýmýzda çedene aðaçlarýnýn çevirdiði tam bir oda görünümündeki yerdi, üstelik oturmamýz için taþlar bile vardý sýðýnaðýmýzda. Þimdi oda göz kýrpýyor karþýdan.”hadi gel biraz otur, söyle abinle Rýfat’ta, Feridun’da gelsin yine tek sýra halinde keþfe çýkýn ama bu defa yýlan öldürmek yok”diyor.
-“yoook” diyorum kibarca. “ hepsi þimdi bir köþede, sadece ben varým burda, bende tek cesaret edemem oraya çýkmaya.” el sallayýp vedalaþýyoruz birbirimizle. Arkamý dönüp geri dönüyorum, sýnýrýmýz bu kadar. Beþ on adýmdan sonra bir papatya takýlýyor gözüme. “meraba” diyor “yine taç yapacak mýsýn benden? Ona da gülümseyip geçiyorum.
- Aaa acaba menekþelerde atçýmý? Yine bahçeye koþup kuytularý aransam mý? Yine toplar öðretmenime götürürdüm.
Neyse, oda bir dahakine.
********************************************
Mahallenin büyük çocuklarý yani ablamlar akþamlarý saklambaç oynarlardý. Sayýlarý bizden çoktu, oyunlarý çok zevkli olurdu. Onlar eðlenir bizse somurtarak onlarý izlerdik çünkü almazlardý aralarýna bizi. Tabi bizde onlarý kýzdýrmak için elimizden geleni yapardýk bu defa da.
Oohh! Þimdi onlarda yok ya... =))

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
30 Eylül 2010
Þirin bir yazý olmuþ, çocukluðunuzla tanýþmak keyifliydi, paylaþýmýnýz için teþekkür ederim. didem haným yorumunuz için çok tþþkler. kütüphanenize almanýz beni çok mutlu etti sevgi ve saygýlarýmla.ayþe kaya




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýmýn Hatýrasý
Aný Kolleksiyonum (Ýstanbul)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgiliye Kýrgýn Satýrlar
Aynalarda Kalan 2
Ey Yar...
Sustum... Mu?
Aþkýmýn Son Sözleri...
Uzaktaki Sevdiðim
Kýsacýk Aþkýmýz
Yalnýzlar Þehri
Hasret Günleri
Aþk Yorgunu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aynalarda Kalan [Þiir]
Öðrettiklerin... [Þiir]
Bendeki Sen [Þiir]
Gökkuþaðým [Þiir]
Yine Sana Sitemler... [Þiir]
Ýki Ateþ Arasýnda Aþk [Þiir]
Hacým [Þiir]
Rahmet Peygamberi [Þiir]
Bilseydik [Þiir]
Kararsýz Aþk [Þiir]


ayþe kaya kimdir?

Niye bilmem hep sonbaharý sevdim, Dökülen yapraklarda buldum kendimi. Bir tarafým olabildiðine mutlu dedim, Diðer tarafým çözemediðim kadar gizemli.

Etkilendiði Yazarlar:
senai demirci, mustafa islamoðlu, ramazan kayan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ayþe kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.