..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Didem Duruöz




3 Mart 2010
Duru Sohbetler 2  
Bölük Pörçük

Didem Duruöz


Yazýmý okumadan önce Ali Yerli Bey’in Ýki Darbe Bir Kitap adlý yazýsýný okumanýzý öneririm. Yazým, bu yazýnýn içindeki bir kýsým hakkýnda olduðu ve kendimi sorgulamamla oluþtuðu için. -Hayda! Yine gözlerim yaþlý ne oluyor bana, özgürlük ve soru sorma hakkýnda etkili, anlamlý ve güzel bir yazý okudum. -Ýçinde kendini bulduðundandýr. En çok etkilendiðin de yazmaktan en çok kaçýndýðýndýr. Evet iþte o paragraf, hadi zorla kendini önce yaz ve sonra düþün hakkýnda. Kendine duygularýna kapýlma, onlarý ifade etme özgürlüðünü yaþat. Kimse duymasa da, bilmese de, görmese de, sen dertleþ, Hayýr Hayýr, Paylaþ kendinle! Sen deðil miydin sevgi ve bilgi paylaþtýkça çoðalýr diyen? Ýþte onlara, birini daha ekliyorsun bu akþam. Duygularýný önce kendinle, sonra duymak isteyenlerle, onlara ihtiyacý olanlarla, sana benzeyenlerle paylaþ. Ve duymak istemeyenlere hiçbir þey anlatma, nasýlsa boþa gidecektir kelimelerin, bari boþlukda dolanýp, senin huzurunu kaçýrmasýnlar. Bilirsin hevesle anlatýrsýn ve karþýnda saðýr kulaklarla karþýlaþýrsýn, içindeki heves, arzu, ümit yavaþ yavaþ söner. Onun için en iyisi duymak istemeyenlerle paylaþmamak, böylece sonradan da kötü olmamak. ----------------------------------------------------------------- - Ýyi ukala dümbeleði, söyledin de bir gýdýmlýk bilgini, baþýn göðe erdi. - Ne oluyor ya, ne kýzýyorsun be! - Yaa deðil yoðurt. - Anlaþýlan, Eleþtirmen Duru yu ele geçirdi. - Hayýr bilemedin, sana hatalarýný sadece eleþtirmen söyler sanýyorsan çok yanýldýn. Sen ne kadar bana küçük kýz desen de benim içimdeki bilgelikten bii habersin, bi de seni duyuyorum diye þiþinirsin. - Peki, mesaj alýndý, gözüm kulaðým açýldý, seni dinliyorum. - Öyleyse, ben de kýzmayý býrakýp anlatýyorum. Derin bir nefes alýp, ilk cümlemle baþlýyorum. - Dur! Önce Ali Yerli Bey in yazdýðý Ýki Darbe Bir Kitap’ý yeniden okumalýyým. -Okudum ve tutuyorum öðüdünü, dinliyorum sözünü, iþte beni vuran paragraf: Özgürlüðe ve sorulara takýntýlýyým… Tatmadýk çünkü. Soru sormayý bilmiyoruz. Özgürlük kenarýmýzdan bile geçmedi. Ben özgürlüðü gördüm. Yaþamadým ama gördüm. Bir insanýn kendisine nasýl düþüncelerden duvarlar ördüðünü biliyorum. Çünkü o benim. Korkularýyla yaþayan, düþündüðünü sanan ama aslýnda bir rayda gidip gelen…


:DJBD:
-Hayda! Yine gözlerim yaþlý ne oluyor bana, özgürlük ve soru sorma hakkýnda etkili, anlamlý ve güzel bir yazý okudum.
-Ýçinde kendini bulduðundandýr. En çok etkilendiðin de yazmaktan en çok kaçýndýðýndýr. Evet iþte o paragraf, hadi zorla kendini önce yaz ve sonra düþün hakkýnda. Kendine duygularýna kapýlma, onlarý ifade etme özgürlüðünü yaþat. Kimse duymasa da, bilmese de, görmese de, sen dertleþ, Hayýr Hayýr, Paylaþ kendinle! Sen deðil miydin sevgi ve bilgi paylaþtýkça çoðalýr diyen? Ýþte onlara, birini daha ekliyorsun bu akþam. Duygularýný önce kendinle, sonra duymak isteyenlerle, onlara ihtiyacý olanlarla, sana benzeyenlerle paylaþ. Ve duymak istemeyenlere hiçbir þey anlatma, nasýlsa boþa gidecektir kelimelerin, bari boþlukda dolanýp, senin huzurunu kaçýrmasýnlar. Bilirsin hevesle anlatýrsýn ve karþýnda saðýr kulaklarla karþýlaþýrsýn, içindeki heves, arzu, ümit yavaþ yavaþ söner. Onun için en iyisi duymak istemeyenlerle paylaþmamak, böylece sonradan da kötü olmamak.

-     Yine yan bilgi takýldý aklýma
-     Ýþin özüne inmektense, bildiklerini paylaþmak kolayýna geliyor da ondan.
-     Haklýsýn ama yine de söyleyeceðim. Ama kelimesini, örneðin önce bir cümleyi olumlu halde yazýp, ama yý ekleyip devamýný farklý yazdýðýnda, ilkinde fikri yumuþatmýþ, ikincisinde esas düþündüðünü, hissettiðini söylemiþ oluyorsun. Bu nedenle ama tehlikeli bir kelime, onun yerine ve dediðinde ise iki cümleyi de benimsediðini, seni yansýttýðýný belirtmiþ oluyorsun.
-     Ýyi ukala dümbeleði, söyledin de bir gýdýmlýk bilgini, baþýn göðe erdi.
-     Ne oluyor ya, ne kýzýyorsun be!
-     Yaa deðil yoðurt.
-     Anlaþýlan, Eleþtirmen Duru yu ele geçirdi.
-     Hayýr bilemedin, sana hatalarýný sadece eleþtirmen söyler sanýyorsan çok yanýldýn. Sen ne kadar bana küçük kýz desen de benim içimdeki bilgelikten bii habersin, bi de seni duyuyorum diye þiþinirsin.
-     Peki, mesaj alýndý, gözüm kulaðým açýldý, seni dinliyorum.
-     Öyleyse, ben de kýzmayý býrakýp anlatýyorum. Derin bir nefes alýp, ilk cümlemle baþlýyorum.
-     Dur! Önce Ali Yerli Bey in yazdýðý Ýki Darbe Bir Kitap’ý yeniden okumalýyým.
-Okudum ve tutuyorum öðüdünü, dinliyorum sözünü, iþte beni vuran paragraf:

Özgürlüðe ve sorulara takýntýlýyým… Tatmadýk çünkü. Soru sormayý bilmiyoruz. Özgürlük kenarýmýzdan bile geçmedi. Ben özgürlüðü gördüm. Yaþamadým ama gördüm. Bir insanýn kendisine nasýl düþüncelerden duvarlar ördüðünü biliyorum. Çünkü o benim. Korkularýyla yaþayan, düþündüðünü sanan ama aslýnda bir rayda gidip gelen…

-Özgürlüðü görmüþ birine mi gýpta ettin, yoksa sahip olduðun özgürlüðün deðerini bilmediðini mi farkettin?
-     Yine zýt kutuplardan ve doðru sorularý yakaladýn, yanýtý hem evet hem hayýr olan.
-     Benim bile sormaya korktuðum soru ise; korkularýyla yaþayan, düþündüðünü sanan ama aslýnda bir rayda gidip gelen, bu sözün içinde uyandýrdýklarý. Senin de, benim de bunlardan biri olduðumuzun farkýnda olmam. Eski bir þiirimsi geldi aklýma.

Yalnýz Ýnsanlar
Kimi zaman, öyle anlar vardýr ki!
Kaybedersin tüm düþüncelerini.
Sevgiyi, dostluðu ararken
Unutursun tüm güzellikleri
Kendini tek baþýna zannedersin!
Aslýnda binlerce böyle düþünenden birisin!
Senin gibi insanlar, hepsi de tek baþlarýnalar.
Ve onlar da senin gibi,
Ne büyük bir topluluk olduklarýný anlayamazlar.

Bu þiirimsimi yazarken de, bu kýsmý: “Sevgiyi, dostluðu ararken. Unutursun tüm güzellikleri” içime sinmemiþti. Ali Bey in yazýsýný okuyunca, bu uyumsuzluk, daha da gözüme çarptý. Ýki cümlenin yerine, yenisini yazmaya çalýþtým, olmadý. Sanýrým o boþluk bir anda dolmayacak, daha yanýtlanacak çok soru ve yaþanacak çok özgürlük var.

-Özgürlüðün azý, çoðu olur mu?
-Bilmem kafiye olsun diye demiþimdir belki.
-Ama olmaz ki, Mazhar Fuat Özkan’ýn dediði gibi olmalý: “Kafiye olsun diye deðil. Özleye özleye kavuþtuk birbirimize.Birbirimize vitaminler moraller verdik. Ýçimizdeki þeytanlara, zülfikarlarla saldýrdýk. Gözyaþlarýmýzý bitti mi sandýn?
-Laf olsun diye deðil. Sora, sorgulaya, hak ederek, emek vererek kavuþtuk bireyliðimize. Seçme hakkýmýzýn farkýnda ve seçimlerimizi kabul edeceklerin karþýsýnda. Birbirimizden önce kendimizi dinledik, anladýk.Güçlü ve zayýf yanlarýmýzý baðrýmýza bastýk. Ýçerdeki, dýþardaki þeytanlara kulak asmadýk, kendi yolumuzu, kendi sorgumuzu, kendi anlamýmýzý kendimizde bulduk. Dünyayla bir olduk. Gerçek demokrasinin içinde, özgürlüðe kavuþtuk. Doða ananýn kucaðýndan koptuk. Ana rahmimize döner gibi, sýðýnsak ona. Baðýþlayan anam gibi, sarýlýrdý ona koþanlara.

Not:Yazým bölük, pörçük olsa da sizlerle paylaþmak istedim. Okuyan herkese teþekkür ederim.
      

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Duru duru olmuþ...
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
4 Mart 2010
Çok beðendim, yüreðinize saðlýk... Twitter'da paylaþtým...Saygýlar.Cahit Bey, yorumunuz ve paylaþýmýnýzla beni onurlandýrdýðýnýz için çok teþekkür ederim. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Duygular-düþünceler güzel anlatýlmýþ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
4 Mart 2010
Paylaþým için teþekkürler...Saygýlarýmla.Ömer Faruk Bey, anlatýmýmý beðendiðinize sevindim, yorumunuz için çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: ZEKÝCE
Gönderen: ALÝ YERLÝ / , Türkiye
4 Mart 2010
Yazýnýzý bir kaç defa okudum. Zekice ve derin... Yol gösterici ve sorgulayýcý Gerçekten öyle mi? Þiirimsi de söylediðiniz gibi mi? Düþüneceðim. Paylaþtýðýnýz için teþekkürler. Yazarýn Yanýtý: Deðerli ve içten yorumunuz için teþekkür ederim Ali Bey,genel olarak sizin yazýlarýnýzda sorgulayan, düþündüren, anlamlandýrmaya çaðýran bir tarz hissediyorum. Aslýnda siz de yazýlarýnýzda yol göstermekten çok kiþinin kendi yolunun ve diðerlerinin yolunun farkýna varmasýna katkýda bulunuyorsunuz. Þiirimside dile getirdiklerim, her þeyde olduðu gibi her zaman geçerli deðil.Ancak geçerli olduðu anlarýn ve durumlarýn farkýnda olmanýn önemli olduðunu düþünüyorum. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!
Öylesine
8 Saniye Yansýmalarým A
Hataya ve Hayata Dair
Ölen Hangisi?
Siz=ben

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Gündüz Düþleri 1
Gözlem Yansýmalarý
Ýyi ki Var Can Dostlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.